24.08.2021 | 05:55
JOHN kaže:
Kad zaraćene strane ispucaju svu oduzetu municiju, kaj mislite s kime će trgovati novcem opijuma? I tko će tu dobro zaraditi na prodaji oružja?
Znači, trenutno je talibanima opijum jedan od glavnih izvora prihoda.
A tko će zaraditi?
Kako za herion, koji je krajnji proizvod - postoji balkanska ruta - tako i za opijum postoji dobro uhodana afganistanska.
Ujedinjene nacije pokušavaju kao nešto to "pomoći" sa AOTP-om (The Afghan Opiate Trade Project), no kod takvih organizacija nikada nisam siguran rade li protiv ili za trgovinu opijumom u srži stvari.
Spin je čudo.
Ovi imaju svoju web stranicu, detaljna objašnjenja, mapu...
www.unodc.org/unodc/en/data-and-analysis/aotp.html
Iz toga svega se da iščitati tko su (kao kod plina koji prolazi različitim državama trasom plinovoda) zemlje koje zarađuju na tranziciji, a tko su krajnji kupci.
Ova je slika jako mala, probat ću s malo većom:
Ni tu se ne vidi dobro, no obe mape su skinute sa gornjeg linka UN-a, pa možda da tamo pogleda onaj koga zanima.
EDIT:
U vezi Istre i njenog možebitnog odcjepljenja, kao da se i ja sjećam da su to predlagali (a tko drugi) neki istarski separatisti koje su, kako je ispalo - vodili Boris Miletić, Ivan Jakovčić i Valter Flego. Ima i danas tekstova o tome. Daju se naći. No to, ako dobro pamtim, nije bilo ništa ozbiljno usporedimo li separaciju Istre sa separacijom Kosova ili željom za separacijom Katalonije.
Ovo je bila ideja u glavi nekih ljudi koji su, po klasičnoj hrvatskoj političkoj špranci u cijeloj priči zapravo htjeli namaknuti neku lovu.
Prema istrijanskim novinama raskrinkao ih je Damir Kajin.
Ne znam njegov rad pobliže jer ne živim u toj regiji Hrvatske, no taj mi se čovjek i na TV-u oduvijek doimao
poštenim igračem bez dlake na jeziku.
Možda se varam.
Koliko se sjećam, jedno je vrijeme bio jedini (ili barem jedini koji je to otvoreno priznao) zastupnik u Saboru bez završenog fakulteta, a baš je te godine ispao zastupnik sa najviše dolazaka, javljanja za riječ, repliku itd. U rečenici, najaktivniji član Sabora te godine definitivno.
ivijesti.hr/damir-kajin-raskrinkao-istar...evo-u-cemu-je-rijec/