Ukrajina
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ukrajina

12.07.2022 | 23:05
tino1 kaže:
Po meni je ovo trebalo napraviti od početka! Čak i sam ulazak NATO-a u Ukrajinu da je obrani. Totalne sankcije na sve, isporuka svog potrebnog materijala, i vojna pomoć. Kad se sve vrati na početne točke onda pokušati ponovo s rusima ali NIKAD s Putinom.
Sad strijepe hoće li budala otvoriti Nord Stream 1 nakon redovne revizije. Ali nema straha jer mu treba lova.
Tako da što prije i što više dalekometnih sistema i municije za njih, to brže je kraj. Što prije kraj to jeftinije cijelo sranje.

To ti je kriva taktika, pa vidjeli smo do sada koliko su sankcije bile "uspješne" i koliko je zapadno oružje "pomoglo" - svakim danom je Ukrajina samo gubila po komad teritorija. A ako ih se zaista toliko pritisne nekim modernim oružjem da ne mogu ostvariti ciljeve konvencionalno, oni će ići dalje samo brutalnije i od Ukrajine na kraju neće ostati ništa.
12.07.2022 | 23:10
Pratite li novosti s Bidenovim sinom? Poznatim poduzetnikom koji je ulagao u Ukrajinu?

Izašlo je more toga, ali baš ništa u korporativnim medijima, evo samo hint:

t.me/code17tv/2929

t.me/code17tv/2926
13.07.2022 | 06:30
Ako su HIMARS ili slični sustavi toliko učinkoviti, zašto ih samo načimaju? I zašto su im isporučena samo par komada.
Onako laički. Tim sustavima Iz dva ili tri smjera udaraš na ključna bojišta, gdje planirana područja odsječeš od ostatka. Recimo bacaš na 150km, a osvajaš po 120km. Pustiš tenkove, pješadiju i zračnu podršku da počiste i pomičeš liniju.
Ako ovako budu nastavili, ratu nikada kraja. Trebaju udarat snažno i mudro
13.07.2022 | 07:00
Zašto svi govore kao da im je cilj da rat završi?

Razumijem da to pumpaju korporativni mediji, ali vidim i da mnogi ljudi na forumu misle da je to cilj Amerike, ali nažalost nije. Da su to željeli, ne bi niti izveli sve što jesu da do ovog rata dođe. Sada kada su uspjeli, cilj im je upravo suprotan - da se rat što više oduži i za to imaju dva jaka razloga:

1) Uspjeli su u naumu (kako je Assange to lijepo sažeo) da stvore novo "beskrajno žarište" nakon Afganistana, ali s daleko "boljim kartama" jer će imati manje opiranja javnosti oko ovog rata - jer će svi simpatizirati bijelu Ukrajinu i državu "u srcu Europe", nego neku xy državu s "dalekim tamnoputim ljudima".

Beskrajno žarište im je potrebno kako bi novac poreznih obveznika u SAD, ali sada i cijele Europske zajednice, preusmjerili u svoju vojnu industriju - čiji su oni sami dioničari. Kao i kod pandemije, samo pratite tijek novca, i nema greške.

2) Dodatni bonus ove situacije je direktna konfrontacija s Rusijom i njeno slabljenje kao vjekovnog neprijatelja. Ovako imaju luksuz proxy rata, sve bez izgubljenih američkih vojnika - situacija im je idealna, ne moraju nikoga slati u nekakav Irak, Afganistan, Jemen, Siriju i slično, nego sve odrađuju "na remote" koristeći Ukrajince kao topovsko meso za njihovu industriju oružja.

Zanimljivo je kako se oko ovoga slaže većina nezavisnih analitičara, bez obzira jesu li s lijevog ili desnog spektra. Još je zanimljivije kako se sve to ignorira u korporativnim medijima i dio građana to guta bez problema.
13.07.2022 | 08:40
Naravno da američkom establishmentu nije cilj da ovaj (ili ikoji drugi) rat završi. U tome i jest suština zla.
13.07.2022 | 09:36
JOHN,

Sa 5-6 HIMARS sustava koliko su do sada Ukrajinci dobili, ne možeš očekivati čuda na fronti dugoj 1000 Km, a i nije baš da ih samo načimaju.

Precizno im uništavaju zapovjedna mjesta i skladišta municije, na daljinama koje su do sada mogli sanjati.
Ovo oružje ne služi za neselektivno raketiranje nekog područja na velikoj udaljenosti, nego za precizne udare na udaljene mete.

Čemu raketiranje područja udaljenog 20-30 Km od linije fronte ako tamo nema ničega, ni vojske, ni oružaja, ni skladišta, ni zapovjedništva?!

Bolje je uništiti im skladišta municije i hrane i zapovjedna mjesta jer, gladnoga vojnika, bez municije, i sa prekinutom zapovjednom linijom, je lakše onesposobiti, zarobiti ili natjerati na povlačenje.
13.07.2022 | 09:52
Maxym nisi ti mene shvatio što ja želim reči. Ja govorim o vraćanju područja selektivnim gađanjem, ali ne sa par HIMARSa, nego sa odgovarajućom količinom za odgovarajuće značajno područje.
Ja to kao mali ivica, ali mislima da nisam daleko od realne taktike. Zaokružiš jedno područje koje pokrivaš HIMARSom i držiš ga kako neprijatelj ne bi slao pojačanja ili isto tebe rokao nekim haubicama i sl. Smisao je da tko će imati razornije/preciznije/mobilnije naoružanje na većoj udaljenosti, taj je u prednosti. Time osvajaš područja, a ostalim arsenalom ga čistiš. Jer poanta je da ne šalješ tenkove i pješadiju na klanje. Dakle, zrokaš sve u tom perimetru i šalješ ekipu za čišćenje(pješadija, tenkovi, zračna podrška) i tako napreduješ svaki dan. 100km po 100km.
Al ponavljam badava ta precizna dalekometna artiljerija ako ih imaš 5-6 komada. Toga treba sigurno preko 100kom za neke ozbiljne i brze akcije sa što manje vlastitih žrtava

Gađanje tih skladišta je samo usporavanje napretka Rusije. Trebaju ići u protuofenzivu. I skladišta se ne drže na liniji napada. Bar ih ja ne bi držao, a ne drže ih niti oni jer im za to ne bi trebao HIMARS nego par tenkića
13.07.2022 | 10:16
Pa, mislim da je nerealno očekivati da Ukrajinci dobiju 50 ili 100 HIMARS-a (ukupno ih je proizvedeno oko 500 kom.), ali i ovih 5-6 komada je 500-600% više nego što su imali do sada.

Poanta je u tome da Ukrajinci do sada nisu imali oružje sa ovako velikim dometom, i čak i sa ovako malim brojem oruđa, mogu nanijeti ozbiljne gubitke (ne u ljudstvu, nego u smislu logistike) Rusima, i to daleko u njihovoj pozadini, a pri tome Rusi nemaju načina da se od tih napada odbrane.

Za ovu taktiku o kojoj ti govoriš, nisu potrebni HIMARS-i, dovoljno je imati klasičnu dalekometnu artiljeriju, podjednako je efikasna, a puno jeftinija za uporabu.

HIMARS je preskupo i previše precizno oruđe da bi sa njim neselektivno gađao neko područje da spriječiš prolaz pješadije ili oklopa.

Dalekometnim oruđem ne osvajaš ništa, tek kad neku teritoriju nagazi čizma pješadinca, taj teritorij se može nazvati osvojenim, do tada, eventualno može biti "ničija zemlja". Ali zato je efikasno u uništavanju civilnih ciljeva iz tako velike udaljenosti da ti protivnik de facto ne može ništa.
13.07.2022 | 12:26
m@xym kaže:
Pa, mislim da je nerealno očekivati da Ukrajinci dobiju 50 ili 100 HIMARS-a (ukupno ih je proizvedeno oko 500 kom.), ali i ovih 5-6 komada je 500-600% više nego što su imali do sada.

Poanta je u tome da Ukrajinci do sada nisu imali oružje sa ovako velikim dometom, i čak i sa ovako malim brojem oruđa, mogu nanijeti ozbiljne gubitke (ne u ljudstvu, nego u smislu logistike) Rusima, i to daleko u njihovoj pozadini, a pri tome Rusi nemaju načina da se od tih napada odbrane.

Za ovu taktiku o kojoj ti govoriš, nisu potrebni HIMARS-i, dovoljno je imati klasičnu dalekometnu artiljeriju, podjednako je efikasna, a puno jeftinija za uporabu.

HIMARS je preskupo i previše precizno oruđe da bi sa njim neselektivno gađao neko područje da spriječiš prolaz pješadije ili oklopa.

Dalekometnim oruđem ne osvajaš ništa, tek kad neku teritoriju nagazi čizma pješadinca, taj teritorij se može nazvati osvojenim, do tada, eventualno može biti "ničija zemlja". Ali zato je efikasno u uništavanju civilnih ciljeva iz tako velike udaljenosti da ti protivnik de facto ne može ništa.

Ti trubiš o tome da ja spominjem neselektivno, a ja cijelo vrijeme pričam o selektivnom. Jesi ti dobro?
Pa naravno da neće koristit jedan projektil za skidanje jednog ruskog vojnika, ali za neke manje ili veće baze ili težu artiljeriju zašto ne.
100 komada neće dobiti, ali bi mogli dobiti onoliko koliko im treba za dovoljnu učinkovitost. 5-6 komada nije sigurno dovoljno.
Što se tiče neselektivnog raketiranja koje zagovaraš umjesto HIMARS…..jesi siguran da oni imaju dovoljno projektila na bacanje i koje bi mogli koristiti sa sigurne udaljenosti? Ja mislim da nisu toliko komforni. Em im fali streljiva em im fali obučenih vojnika. Najbolje je rokat sa sigurne udaljenosti, učinkovitije i sigurnije.

I oruđe nije oružje, mislim možda na neki način je jer su njime ljudi davnih godina(stotina/tisuća/miliona) mlatili životinje kako bi ih ubili. Ali ipak najčešće se koristilo za poljoprivredu i sl.
13.07.2022 | 12:42
dpasaric kaže:

Ja želim da završi, zbog njih i zbog nas. Ako Biden čita jabučnjak, naređujem mu da šalje još HIMARSa.
13.07.2022 | 12:46
Evo koji je KONKRETAN učinak HIMARS-a. Usporedba satelitskih snimki (sklopljeno) sustava za praćenje toplinskih izboja (zamišljen kao sustav globalnog praćenja požara, pokazao se vrlo efikasan u praćenju situacije na bojištu).

Ovo je situacija skupno od 07.-09.07. ove godine. Sve je puno crvenih točkica koje prikazuju eksplozije.

07090722.jpg

A ovo je situacija u periodu 10.-12.07., dakle nakon što je Ukrajina porokala skladišta i zapovjedna mjesta Rusa u dubini do 90 km od linije bojišta.

10120722.jpg

Vidljiv je dramatičan pad aktivnosti ruskog topništva, jer sad nemaju što pucati. Da je to tako stalno, Rusi nemaju dovoljno vojnika da zadrže teritorij i Ukrajina bi ih samo na račun motivacije i broja pješaštva potisnula. Ovo je, IMHO, game changer. Ukrajina sad kreće u oslobađanje Hersona što će biti izuzetno bitan moment. Prvo, psihološki, jer tako bi Rusija izgubila posljednji veliki grad koji drži u okupaciji. Potom, onda je otvoren put prema Krimu (i dotok vode prema njemu je opet u milosti Ukrajine), a i dodatno je suženo djelovanje Crnomorske flote (ostala bi samo na podmornicama, što ni sad nije daleko od istine). Konačno, onda bi i Zaporožje s najvećom nuklearkom u Europi došlo opet pod nadzor Ukrajine.
13.07.2022 | 13:21
twitter.com/JamesMelville/status/1547111...S-oMqHfp0to590UYTxIw

Evo, već je počelo. Zamrznuli jednostavno lovu ljudi i ne daju im se braniti. A kod nas nastalo ober sranje sa švicarcima i razvalili ih ko dijete zvečku.
A aplikaciju za praćenje korona infekcije upotrebljavaju da se kontroliraju ljudi. U taksiju se vozilo njih 4, 3 demonstranta i šofer, kod demonstranata crven ekran i moraju u 14 dana karantenu a vozač (koji je s njima u istom autu) zeleno.
13.07.2022 | 16:03
JOHN kaže:
dpasaric kaže:

Ja želim da završi, zbog njih i zbog nas. Ako Biden čita jabučnjak, naređujem mu da šalje još HIMARSa.

Naravno da mi mali ljudi želimo da rat završi, ali oni koji su pomno gradili krizu i doveli do eskalacije to ne žele.

Lobiju koji kontrolira trenutnu američku vlast odgovara što duži rat tamo i tako će se i ponašati. Sada je navodno izglasano da EU plati milijardu(!) € za Ukrajinu, a to možete slobodno pročitati tako da milijardu € ide uglavnom američkim tvornicama oružja čiji lobi je sve ovo i posložio.
13.07.2022 | 16:13
@JOHN

Ne trubim ti ja ništa nego ti samo želim reći da takva taktika ne bi upalila ni da Ukrajinci imaju HIMARS-a u dovoljnom broju.

Ako im fali granata za topove i haubice, onda im tu HIMARS i slični sustavi svako neće pomoći, jer je municija za tipove i haubice neusporedivo jeftinija (i lakše dobavljiva) od raketa za dalekometne sustave.
13.07.2022 | 19:48
14.07.2022 | 10:33
Ovaj HIMARS sustav sa samo tih 10-ak vozila je u potpunosti neutralizirao rusku artiljerijsku premoć. To je sad jasno kao dan. Ukrajina nastavlja s udarima po ruskoj pozadini, i to s naglaskom na područje Hersona u sklopu priprema za napredovanje. Ruske komunikacije koje se lovi imaju zajednički nazivnik: veliki gubici, na rubu panike, zbunjenost, jer nemaju odgovora na to. Sad bi mogao opet nabrajati ciljeve koje je Ukrajina sinoć uništila, ali radije ističem ključnu vijest: ruske snage su počele kopati rovove kod Antonovski mosta u Hersonu. To defacto znači da su se već pomirili s gubitkom grada.
Druga bomba od vijesti koja se pojavila je da Putin namjerava smijeniti Lukašenka i postaviti nekog svojeg tko bi onda pokrenuo bjelorusku vojsku da napadne Ukrajinu sa sjevera (opet kao u početku agresije). Drugi dio te priče je teško moguć, jer se bjeloruska vojska na prvi spomen ulaska u Ukrajinu uzjogunila do granice otvorene pobune. Rusi, pak, nemaju dovoljno snaga da sami krenu iz tog pravca, jer nema ljudi.
Istraživanja u Rusiji pokazuju da je gotovo 65% ispitanih odbilo bilo kakvu mogućnost pomoći svojim snagama; samo 8 posto ispitanih bi pomoglo sa do 10% svojih prihoda. Rusija je ovo, kako sad stvari stoje, izgubila i zato je iznova pokrenula tj. ponudila ispod stola neke pregovore u pokušaju da zadrži bar dio teritorija.
  • Air
  • Korisnik
  • 72
14.07.2022 | 11:13
Vezano za ideju što bržeg okončanja rata na način da se Ukrajincima uskrate sredstva za obranu (oružje).

Evo zašto mnogi Ukrajinci ne žele Rusku okupacijsku čizmu i prije će poginuti u obrani svojih domova: link:

"Prema različitim izvorima, među koje spada i sama ruska Vlada, od početka invazije na Ukrajinu 24. veljače do danas u Rusiju je prisilno odvedeno između 900 tisuća i 1,6 milijuna građana Ukrajine, među njima oko 260 tisuća djece s područja koja su se našla pod ruskom okupacijom. Riječ je o sistemu kojeg Rusi nazivaju "filtracija", a oteti ukrajinski građani završili su uglavnom na udaljenim i izoliranim područjima na istoku Ruske Federacije, tisućama kilometara od svojih domova u Ukrajini.

U tom procesu "filtriranja" populacije, prema različitim izvorima, na tisuće Ukrajinaca, koji nisu "zadovoljili" ruske kriterije, jednostavno je nestalo te su ubijeni ili su zadržani negdje na nepoznatim lokacijama
."

Pitanje koje si mi trebamo postaviti je:

Je li moralno s naše strane Ukrajincima onemogućiti njihovu obranu tako što bi im uskratili sredstva za obranu.
14.07.2022 | 11:43
smayoo kaže:
Naravno da američkom establishmentu nije cilj da ovaj (ili ikoji drugi) rat završi. U tome i jest suština zla.

Ovaj tvoj post kvotam, samo da se nadovežem, koji je btw. istinit. Do sada su USA i Rusija u bilo kom obliku, uvjek bili saveznici i u prvom i u drugom svjetskom ratu. U drugom svjetskom, da nisu imali pomoć USA u logistici, nikad ne bi došli do Berlina. To su cifre od kojih boli glava, koliko su pomoći dobili od USA. Nakon WW II, oni nisu nikad ratovali direktno, nego su logistički pomagali drugu stranu, Korejski,Vijetnamski,Avganistanski..Sirijski rat.

Sad je u tijeku rat u Ukrajini, nad kojim se postavljaju mnoga pitanja ! Prvo je zašto si je apsolutni vladar Putin pucao u nogu ? Znamo svi da je u USA Biden obična lutka, dok Putin ima apsolutnu moć ! Sad ako to znamo, kako je moguće da si taj čovjek puca u nogu ? Po meni je jedino opravdanje za njega, ako je mislio da može vjerovati svojim službama sigurnosti i da će to biti gotovo za par dana. Sjetimo se zarobljenih dokumenata Ruskih specijalaca, na onom aerodromu pored Kijeva, tamo je u njihovim uputama za akciju, pisalo da je treći dan svečano postrojavanje u Kijevu.

Taj Putin mi sve više sliči na Miloševića, ima puno dodirnih točaka, a znamo kako je Sloba završio. Nitko nije bolje ujedinio Hrvate osim Slobe, kad nam je bila ugrožena biološka opstojnost, nije se pričalo o ustašama i partizanima, niti se je gledalo jel netko dolazi iz JNA ili emigracije...u to vrijeme je UDBA bila kohezivni faktor našeg društva, zar ne ?

Sad kad gledamo sve to, Ukrajinska nacija će uvjek postojati, neovisno o teritoriju koji će posjedovati. To je sad zacementirano, za vijeke vijekova. Tak da priče o "denacifikaciji" Ukrajine i o malim Rusima, idu u povijest, jer Putin ih nije mogao bolje ujediniti i od njih samih.

Meni je simtomatično da sam čuo na ovom forumu, da je "zapad spreman ratovati u Ukrajini, do posljednjeg Ukrajinca". Ja sam tu poruku od vrhovnog vođe Putina, čuo tek prije tjedan dana ? Da li to znači, da su spavači promočudniji od samog Cara !!!

Mnoge stvari isplivaju na površinu, tek nakon ovakvih događaja. Sad se sjetim našeg rata i izjava nekih mojih kolega, koji su govorili...jesmo li mi ludi, da idemo na treću armiju na svijetu ! U nastvaljenoj komunikaciji, ti isti mi danas govore " da Rusi sve ravnaju" i da je to sila od koje nema odbrane ? Svi znamo da nema nuklearnog oružja, da bi priča u Ukrajini bila rješena u par tjedana, toliko o toj sili.

Sad kako sam na bolovanju, imam vremena pratiti Srbsku scenu na yt i dosta sam dobro upućen. Ruska agresija na Ukrajini, ima veće podršku u Srbiji, nego u samoj Rusiji. U Srbiji, čak 82% ljudi podržavaju tu agresiju i tek je 40% ljudi koji su za ulazak u EU. U samoj Rusiji, te iste ankete nemaju nikakvu vjerodostojnost, jer su zapriječene s kaznom od 15 godina zatvora, ako to netko naziva pravim imenom, od specijalne vojne operacije.

Kad malo dublje promislim, o zadnjim našim predsjedničikim izborima, dobijem puno odgovora na koje tada nisam imao pojma. Uzmimo zadnju debatu na HTV, gdje si je Škoro pucao sam u nogu i gdje je izgubio izbore ( po meni namjerno, jer je bio ucijenjen ), pa onda drugi krug i ona retorika, pa dobijemo "slučajnog" s pričama o velikom medvjedom, kojeg Finci hoće gađati s kemijskom olovkom u oko, a u domovinskom pokretu je glavni PPD.

Ruska agentura je podržavala i trošila novce na koje političke projekte ? Pa na sve desničare od Le Pen, do ostalih. Kad se zbroje kockice 2+2 budu 4, a ne 3,99
14.07.2022 | 20:48
Govori se da je pao i Seversk?

"Ukrajina koju ste vi i ja poznavali, u granicama koje su bile, više ne postoji i neće više nikada postojati. To je očito.“ - Marija Zaharova

Sankcije zaista djeluju, evo platio sam burek sa sirom i najmanji mogući kruh 24 kune.
14.07.2022 | 22:27
Cijene plina i nafte su divljale još od prošle godine. Zar se nitko ne sijeća da su Rusi prijetili s obustavom plina odmah iza nove godine?

Ili sam ja možda sve to sanjao?

Paket mjera za ublažavanje rasta cijena - Zagreb, 16. veljače 2022.

Prosječni porast cijena u Europskoj uniji krajem prošle godine:
* Električna energija: 30%
* Plin: 70% i više

Hrvatska kućanstva (do 1. travnja 2022.):
nepromijenjene cijene zahvaljujući reguliranim cijenama
Projekcije poskupljenja bez intervencije Vlade (od 1. travnja 2022.)

* Električna energija: +23%
* Plin: +79%

Rat je počeo 24. veljače a sankcije su krenule postupno nakon toga, one prve nakon par dana izgledale su ko packa po prstima, ozbiljne sankcije su išle možda tek krajem ožujka ili početkom travnja.
15.07.2022 | 13:04
Da cijene divljaju, divljaju. Srecom nije me to nesto pogodilo, jer raste dolar.

Moja primanja su sva u dolarima i bas danas gledam da su se USD i EUR izjednacili. Skocio je sigurno 20-30% od kako je nastupila ova kriza u Ukrajini.

Dugo dolar nije bio jaci ili eur slabiji, ovisno iz kojeg kuta gledas.
15.07.2022 | 13:18
Hiperinflacija se sasvim lijepo uklapa u WEF-ovu agendu osiromašenja srednjeg sloja i razvlašćivanja kroz poreze na zemlju i nekretnine.

Korak po korak idemo prema Klaus Schwabovom: "You'll own nothing and be happy."

Ovaj rat im je samo dodatni i dobrodošao instrument za njihovu agendu.

Inače, vidio sam da je i Beljak u Saboru rekao ono što Milanović govori od početka, pa su ga korporativni mediji razapeli...
15.07.2022 | 14:28
dpasaric kaže:
Hiperinflacija se sasvim lijepo uklapa u WEF-ovu agendu osiromašenja srednjeg sloja i razvlašćivanja kroz poreze na zemlju i nekretnine.

Inače, vidio sam da je i Beljak u Saboru rekao ono što Milanović govori od početka, pa su ga korporativni mediji razapeli...

Ne pretjeruj, ovo nije još hiper nego inflacija. A hiperinflacija nije nikome u interesu ko zna što znači taj izraz.
A i inflacija, što ja imam od toga što ti nemaš ništa više, kad je i moje 0 vrijedno. Imam dojam da vi ravnozemljaši samo skupite hrpu riječi iz raznih područja, selektirate one koje zvuče naj gore i ugradite ih u vaše tvrdnje, nadajući se da ih niko neće razumjeti i da će se usrat ko grlice i u napad.
15.07.2022 | 18:50
Frend gledao JYSK ormarić prije dva mjeseca: 1.999 kn.

Pogledaj sada:

jysk.hr/blagovaonica/komode-i-vitrine/pl...intrup-2-vrata-hrast

Meni to izgleda kao inflacija od 100%.
15.07.2022 | 20:07
Prodaje se jedna zapoceta i nikada dovrsena kuca uz more. Zovnem prije par dana gradjevinara da mi da ponudu koliko bi to kostalo da se dovrsi. Cisto da vidim kakva je matematika i mogu li to priustiti, jer ja kredite nikakve nit mogu niti zelim uzimati.

Kaze covjek ponude vrijede tjedan dana. Nakon toga vec ide druga cijena i aneksi ugovora. Govori da ni sam ne zna koliko ce materijal kostati za 10-15 dana. Konstantno sve skuplja...
15.07.2022 | 21:08
Osnovni je problem što svi sada iskorištavaju priliku u dižu cijene. Građevinac nije iznimka.
Na svjetskom tržištu je počela cijna sirovina padati, a cijene idu gore.
Laž je da je rat u Ukrajini kriv za to, kriva je korona i ono ludilo od zatvaranja ljudi + prekomjerno štampanje novca koji je došao na naplatiu.
Pošto smo mi mali i jadni, inflacija nam nikako ne ide na ruku jer smu usput i nesposobni iskoristiti je.

Jesen bude gadna, nadam se da naši ne budu pohlepni i ovo malo energije koje proizvedemo slali u EU kako bi im se dodvorili, a građane ostavili na cjedilu.
  • Daddo
  • Posjetitelj
15.07.2022 | 22:08
tino1 kaže:
dpasaric kaže:

Ne pretjeruj, ovo nije još hiper nego inflacija. A hiperinflacija nije nikome u interesu ko zna što znači taj izraz.
A i inflacija, što ja imam od toga što ti nemaš ništa više, kad je i moje 0 vrijedno. Imam dojam da vi ravnozemljaši samo skupite hrpu riječi iz raznih područja, selektirate one koje zvuče naj gore i ugradite ih u vaše tvrdnje, nadajući se da ih niko neće razumjeti i da će se usrat ko grlice i u napad.

Davor ima problem da mu je kompas relevantnosti izvora pošemeren.

Krešo Beljak je politička, moralna i ljudska 0 koja od dostignuća jedino ima krimen krađe autoradija.

Zoran Milanović je unatoč intelektualnoj superiornosti nad konkurencijom doslovce sirotinja koju hrane prijatelji i u stanju je pojest svako govno koje će ga učiniti većim u vlastitim očima.

U zaista demokratskom i politički zrelom društvu, biračko tijelo nikad ne daje glas PROTIV nečeg nego ZA nešto.

Ova zemlja tome nije dorasla. I generacijama još neće. I to nema veze s crnima i crvenima i duopolom nego sa stvarnošću koja nas okružuje i prihvaćanjem iste.

Davor se u ovoj i drugim temama bavi koprofagijom i teorijama urote ne zato jer ima neke argumente, nego jer nema “pametnijeg” posla - a nije glup.

Intelektualna zabava mu je sve ovo, veli. Propitkuje. I to je skroz legitimno, do trenutka kad je argumentirano i provjerljivo. U svakom drugom slučaju je hrpa gluposti.

Baza - premisa - konkluzija. I logika.

Tužno je i ružno kad ti “idoli” odu na kvasinu. Pa čak i kad su stručni u nečemu.

No, demokracija je.
16.07.2022 | 07:39
A ti Daddo imaš problem što naivno vjeruješ korporativnim izvorima koje financiraju isti ti čiji interes mediji zastupaju. Druga mišljenja te ne zanimaju, nemaš sposobnost kritičkog razmišljanja i ne pomaže niti jednostavno "slijedimo tijek novca" - što može razumjeti i netko daleko niže educiran od tebe.

Beljak nije cvijeće, ali prozivati ga za mladenačko huliganstvo toliko godina kasnije je besmisleno. Tvrdeći da Beljak i Milanović govore krivo o ovom ratu ti zapravo tvrdiš da jedan Chomsky, koji je napisao preko stotinu knjiga, govori krivo, da jedan profesor Mersheimer, koji dobar dio života prati krizu u Ukrajini i predaje geopolitku u Chicagu, govori krivo, da niz američkih časnika u mirovini i onih koji su napustili službu govore krivo, da stari američki veleposlanik u Moskvi govori krivo, da UN-ov inspektor za oružje govori krivo... itd... a svi oni jako dobro znaju kako stvari funkcioniraju.

A možemo i proširiti na to da zapravo govoriš da je jedan Snowden u krivu, da je Assange u krivu...

Nije li to pomalo i smiješno? Jedan Daddo iz Hrvatske zna više o svemu tome od nekoga tko je bio u srcu takvog sustava. Mislim, što znaju glupi Assange i Snowden! Odakle bi oni bili tako dobro informirani kao naš Daddo iz Zagreba!

I netko tko ovo čita sa strane bi primjetio: "Davore, pa zašto navodiš samo zapadne izvore i analitičare, to nije fer, nisi ovdje uključio nikoga iz Rusije, Kine, Indije, s bliskog istoka ili neke druge zemlje svijeta! Ti favoriziraš zapadno mišljenje!"

Istina je da ja i favoriziram zapad, zapadnjak sam uvijek bio i ostat ću, sve moje je na zapadu, no situacija je toliko jasna da čak nije potrebno uzeti mišljenje sa suprotne strane, uopće ne moramo niti čuti što misle Rusi, Kinezi, Indijci... već je sasvim dovoljno ono što kažu razumni ljudi zapada.

I onda Daddo vjeruje dementnoj marioneti Bidenu, korumpiranoj Ursuli, Indexu i Jutarnjem kao vrhu informacija.

Vrijeme je da isključiš navijački mod i realno sagledaš stvarnost gledajući izvore s jedne i druge strane - tek tada možeš doći do onoga što je vjerojatnija istina.
16.07.2022 | 07:48
@Daddo
A ti si se našao kritizirati Davora, Milanovića i sl. Nisu mi baš idoli, ali su ljudi intelektualci, kako ovdje tako i u javnosti, jedni od rijetkih koji su se tome opirali i imali muda kritizirati. Sudjelovao si u neviđenom igrokazu (reći ću kriminalu kad i ako netko bude optužen, a nadam se da bude)/prevari/zločinu, opravdavao ga svim srcem i svojim zdravim razumom i sad imaš obraza nekom docirati o moralu, politici, pameti, gluposti?!

Nego kako idu pripreme za novog ubojicu na jesen? Kad ćemo konačno pikat djecu?
16.07.2022 | 07:53
dpasaric kaže:
A ti Daddo imaš problem što naivno vjeruješ korporativnim izvorima koje financiraju isti ti čiji interes mediji zastupaju. Druga mišljenja te ne zanimaju, nemaš sposobnost kritičkog razmišljanja i ne pomaže niti jednostavno "slijedimo tijek novca" - što može razumjeti i netko daleko niže educiran od tebe.
.
.
.

Vrijeme je da isključiš navijački mod i realno sagledaš stvarnost gledajući izvore s jedne i druge strane - tek tada možeš doći do onoga što je vjerojatnija istina.

Većina ljudi se prikloni onoj struji u kojoj lakše plivaju, a zdrav razum, aka moral, najčešće u tom odabiru izostane.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 15 sati, 21 minuta
  • accom: Windy. Meni odličan.
  • smayoo: Nije nijedna 100% i uvijek točna, ali za Hrvatsku je HRT Meteo meni najtočnija
  • smayoo: Za Hrvatsku HRT Meteo
  • Matija klc: Teski ocaj. Trenutno mecava u mom gradu a u njoj pise kisa da pada. Sta koristite vi ekipa?
  • Matija klc: Koju aplikaciju za vrijeme koristite? Ova standardna od Apple-a je postala
  • smayoo: Piši u forum
  • Air: Kod instalcije mi se oštetio jedan user na način da jedinio kod njega ne mogu otvoriti System preferece.
  • Air: @Bertone hvala. Odradio sam direktno preko instalera Apple. Spremim ovaj link za kasnije.
  • Bertone: [link]
  • Bertone: @Air, [link]
  • Yonkis: Settings , General, Dictionary. Bilo mi je uključeno. Nisam to upalio 100%
  • Air: netko je stavio na Jabucnjaku link sa operativnim sistemima koji nisu više podržani od Apple-a. Ja ne mogu naći taj post. Trebam Big Sur. Ako netko zna sa koje stranice je siguno sikuniti?
  • smayoo: Nemam pojma. Gdje si to našao? :)
  • Yonkis: Kakav je ovo hrvatsko engleski rječnik? [link]
  • ^SuperUnknown^: Ekipa, trazim tipkovnicu tj. top case za prvi Intel Macbook (Macbook1,1-4,1 A1181), po mogucnosti bijelu, ali moze i crna :) Ako tko ima od nekog krepanog javite :) Thx!
  • kupus: tražim 30 pin na lighting adapter, ako ima tko viška - PM
  • stefanjos: sretna nova!
  • Yonkis: Sretna vam ova nova 2025!
  • dpasaric: Kreativna vam 2025. godina! Kanpai! [link]
  • JOHN: Sve najbolje u novoj godini. Puno zdravlja, sreće i uspjeha.
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • Miro Spiro: Sretna Nova godina
  • Matija klc: Sretna Nova svima
  • Gjuroo: Sretna nova!
  • Bertone: Sretna Nova
  • Zdravac: Sretna Nova, i svako dobro vam želim!
  • dpasaric: Svako dobro i da vam 2025. bude još bolja! :)
  • smayoo: SRETNANOVAGODINAAAAAAAA!!!! :D
  • Yonkis: dpasaric, I think you're gonna love it :)
  • dpasaric: Kako imamo Lisu u Pikiju, to mi je na listi za gledanje!
  • Yonkis: [link] netko već gledao?
  • Zdravac: :)
  • JOHN: Jel prolazi integralni? :)
  • Zdravac: @JOHN, lagano sa ugljikohidratima (kruh), rakija je, s druge strane, preporučljiva :)
  • ping: Sretan Božić
  • JOHN: Sretan i blagoslovljen Božić. Pazite na slatko i slano. Samo kruh i voda i ajde može i pijača!:)
  • zoranowsky: Sretan Božić!
  • dpasaric: Sretan Božić i se najboljshe judi! :)
  • smayoo: Sretan Božić, svima svima neka bude veseo, miran, topao, sit i napit! :)
  • Gjuroo: Sretan Božić!
  • Zdravac: Sretan Božić!
  • drpongrac23: Sretan i blagoslovljen Božić!
  • Damirst: Sretan Božić svima!
  • Bertone: Sretan Božić
  • Yonkis: Sretan Božić svima, koliko god vas ima!
  • drlovric: Hvala hvala :)
  • Yonkis: Happy belated bday drlovriću!
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • JOHN: Sretan rođoš!
  • smayoo: Oho! Sretan rođendan i od mene! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

MacSlavko, Miro Spiro, Riba, Anonimci (294)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.81 Seconds

Provided by iJoomla SEO