Ukrajina
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ukrajina

17.07.2022 | 17:00
@Djuro genijalac, Putin je rekao da će im dati po pi... ako počnu fantazirati o EU i NATO-u.

Ukrajinci su isto pič... jer su rekli da ne budu išli u EU i NATO, a sada su posrali svoju riječ.

Zašto tako ne govoriš o USA koji uvijek idu u neokolonijalne pohode. Ratovali su desetke puta i ostavili iza sebe desetke miliona mrtvih.

Putin treba pokoriti cijelu EU da dostigne USA.

Davor racionalno rezimira.

Putin je jedan od krivaca za rat, drugi su američki i ukrajinski predsjednik.
17.07.2022 | 19:01
Kaj velite vi Putinoljupci, da naš vođa ostane na vlasti do kraja života. Da li odobravate što je jedan čovjek preko 20 godina na vlasti i ima baš apsolutnu moć ?

Vidimo po "Vučku" koji je 12 godina na vlasti u Srbiji i koliko se je osilio, da ama baš o svemu isključivo odlučuje on sam. U Srbiji ga zaebavaju da je jedina "šalteruša" koja uvjek radi, ako imate neki problem, to se bez njega ne može rješiti...kao zadnji primjer otpuštenih radnika Fiat_a iz Kragujevca.
17.07.2022 | 22:04
Bez brige, nitko ti tu nije "Putinoljubac", a upravo takva etiketiranja, gruba i neargumentirana svrstavanja po sustavu "ako nisi uz nas, onda si njihov" vode u krizu dijaloga i u konačnici loš odabir političara, lošu politiku i loše odluke.

Ne vidim kako bi rođeni Amerikanci, oni koji su se borili za SAD u npr. Zaljevskom ratu, bili odjednom "Putinoljupci" - ili zašto bi ljudi koji su iz iskrenih domoljubnih pobuda željeli služiti domovini, koji su svoju profesionalnu karijeru posvetili tome da SAD bude sigurna, sada odjednom govorili laži u intresu druge države? Nema logike, zar ne?

Žviždači poput Snowdena i Assangea shvatili su koliko duboko korupcija ide i koliko je to na štetu američkih građana - kada se država vodi kroz interese profita lobija, a ne kroz interes građana.

Mi koji ovaj rat ne komenitramo navijački, ne dižemo američku vlast u zvijezde, koji kritički razmišljamo, koji pokušavamo sagledati sve činjenice - mi se ispravnije nazivamo "realistima". I gle - do sada se pokazalo da smo mi bili u pravu. Naravno, sasvim je moguće da je to samo privremeno, ali pustimo vrijeme da pokaže.

Nego ti se stalno kroz komentare vraćaš na Srbe? Zašto su ti oni ovdje bitni? Tko ih šljvi, prilično su nebitni u ovom ratu, a normalno da navijaju za Ruse kada su Ameri ne tako davno bombardirali. Oni su ionako luda država, još luđa od naše...
18.07.2022 | 00:16
Evo ukrajinskog generala Malomuzha:

"Moscow has put forward an ultimatum to Kyiv and is waiting for negotiations on its own terms"

"Putin wants to declare the status quo: about fully controlled Donetsk and Luhansk regions, about the Southern corridor, which he will continue to finish off and set conditions for peace negotiations, but taking into account their conditions. And Putin's ultimatum is this: or in the next one and a half - two weeks we are launching a large-scale attack on Donetsk, increasing pressure on Kharkiv and the south, or negotiations on our terms.” - Ukrainian General Malomuzh said."
18.07.2022 | 04:27
na jučerašnji dan prije 8 godina Rusi i Ruski separatisti su srušili civilni avion. Poginulo je hrpa civila, koji nisu imali nikakve veze ni sa NATO-m ni, sa Rusijom a ni sa Ukrajinom. Oni su samo poginuli. Sve je istraga pokazala! Ali nema "oprostite, zajebali smo se".
18.07.2022 | 14:18
dpasaric kaže:
Evo ukrajinskog generala Malomuzha:

"Moscow has put forward an ultimatum to Kyiv and is waiting for negotiations on its own terms"

"Putin wants to declare the status quo: about fully controlled Donetsk and Luhansk regions, about the Southern corridor, which he will continue to finish off and set conditions for peace negotiations, but taking into account their conditions. And Putin's ultimatum is this: or in the next one and a half - two weeks we are launching a large-scale attack on Donetsk, increasing pressure on Kharkiv and the south, or negotiations on our terms.” - Ukrainian General Malomuzh said."

Ok, ajmo ovako okrenuti stvar: Putin ne želi NATO na svojoj granici, to je osnovni prijepor, zar ne? Pa onda mu DOISTA NITKO ne brani da preseli stanovništvo unutar Rusije (ima fala Bogu placa na bacanje) i napravi si svoju tampon zonu od 200-300 km koju može posijati s minama, protuoklopnim ježevima, RBK agensima, rovovima, vojarnama, senzorima svega i svačega i zbilja ga nitko neće moći dohvatiti u bilo kakvom oklopno-pješačkom pohodu.
Evo, 300 km je zbilja fina udaljenost za pregaziti, ako ga netko naumi ugroziti, ne? I ima koridor kakav god hoće na tih 300 km širine uz Ukrajinsku granicu.
18.07.2022 | 15:01
Nuklearne rakete na Kubi neka Purin postavi.
Pa onda im DOISTA NITKO ne brani da presele stanovništvo unutar USA (ima fala Bogu placa na bacanje) i napravi si svoju tampon zonu od 200-300 km.

Sarkazam naravno.

Ako je postojao dogovor (i za ulazaka u NATO i za ulazak u EU) zasto ga se ne drzi Ukrajina?
18.07.2022 | 15:09
Djuro genijalac kaže:
Ok, ajmo ovako okrenuti stvar: Putin ne želi NATO na svojoj granici, to je osnovni prijepor, zar ne? Pa onda mu DOISTA NITKO ne brani da preseli stanovništvo unutar Rusije (ima fala Bogu placa na bacanje) i napravi si svoju tampon zonu od 200-300 km...

Haha, ti si to postavio kao da se radi o ravnopravnim sugovornicima? Ne radi se o ravnopravnim stranama. Rusi su sada bully jednako kao i Amerika inače i bit će po njihovom jer su jači. I razumijem da je to nepravedno i tužno i grozno, ali to je realno.
18.07.2022 | 20:21
Mali- veliki Putin je već počeo cviliti, izgleda da polako sankcije već djeluju, a svakim danom će biti sve gore po Rusiju.

www.vecernji.hr/vijesti/putin-zapad-nam-...razviti-sami-1602980

Davore ti si došta školovan i pametan čovjek, pa to sve lijepo umotaš, da podkrijepiš svoje tvrdnje Meni prigovoriš zašto stalno ubacujem Srbe, dok tvoje ubacivanje USA je sasvim u redu? Mi ovdje pričamo o ratu u Ukrajini, a vi koji želite revitalizirati taj rat stalno spominjete USA, što su oni radili po svijetu, to nije tema. Velika većina nas ovdje isto tako osuđuje postupke USA bilo gdje po svijetu. Amerikanci u ovom ratu ne sudjeluju, to su i jasno rekli. Po povelji UN, svakoj napadnutnoj zemlji članici UN je dozoljeno pomagati, nije obvezno neko je dato na volju, što i mnogi čine, među njima i USA.

Srbiju ubacujem zbog opravdanih bojazni koje se mogu desiti na Balkanu. Čuo si za Ruski svet, a tako postoji i Srpski svet. Kako Putin želi da svi Rusi žive u jednoj zemlji, tako to žele i Srbi. Neki dan je izjavio njihov ministar Vulin, da za Srbe neće biti sreće dok svi ne budu živjeli u istoj državi. Nemoj mi sad govoriti, pusti Vulina, jer je običan šarlatan, što i jeste, ali njega puštaju da govori ono što , što nesmije Vučić. Tako je i Šešelj bio Slobin trbuzborac.

Kako rat odmiče, tako se mjenjaju i narativi s početka i stvari su sve jasnije. Finska, Švedska, razne države "Stanovi" u njihovom okruženju im nisu uopće bitni. Putin zna da bez Ukrajine nema njihovog Ruskog sveta. Teritoriji gdje sad bukti rat su najveće nalazište prirodnog plina u Evropi.

Još jedan razlog zbog čega ubacujem Srbiju, je sjećanje na nedavnu prošlost. S kim to oni nisu ratovali na ovim prostorima, na kraju su ih i Crnogorci odbacili. Slično tome, sve države koje su bile u SSSR su odmah istrčale van i ne žele više nikad imati neke bliske veze s Rusijom. Pa jel moguće da su samo Rusi u pravu a svi ostali krivo misle? Ja u bilo kojoj raspravi na forumu, gdje bi jedini zastupao nešto, a svi ostali kažu da nisam u pravi, prvi bi se zamislio i pitao, da li nešto nije u redu s tim mojim stavovima. ( ne aludiram na tebe u ovoj temi, da se zna )

Ako su Rusi u pravu, da su tamo nacisti i fašisti, pa gdje je onda cijeli slobodarski svijet, da istrjebimo to zlo u Ukrajini ! Gdje su im saveznici ? Koga imaju, Siriju,Iran, Eritreju i Sjevernu Koreju.
18.07.2022 | 20:33
cariblanco kaže:
Davore ti si došta školovan i pametan čovjek, pa to sve lijepo umotaš, da podkrijepiš svoje tvrdnje Meni prigovoriš zašto stalno ubacujem Srbe, dok tvoje ubacivanje USA je sasvim u redu?
.
.
Amerikanci u ovom ratu ne sudjeluju, to su i jasno rekli. Po povelji UN, svakoj napadnutnoj zemlji članici UN je dozoljeno pomagati, nije obvezno neko je dato na volju, što i mnogi čine, među njima i USA.

A ljudi moji... šališ se ili trolaš namjerno?

Ovo zvuči kao da si došao iz neke druge dimenzije s potpuno formatiranim hard diskom.

Rat u Ukrajini je američki proxy rat i ne bi se dogodio da Amerika na tome nije godinama radila. To nije narativ Rusa (ili tebi toliko omiljenih Srba) nego Amerikanaca, Engleza i ostalih zapadnjaka koju prate cijelu priču dobrih 14-15 godina unazad. Nekako sumnjam da su oni "Putinofili"; niti su Slaveni, niti povijesno naginju Rusiji ni na koji način.

Ako si uspio ignorirati sve informacije o tome, onda barem slijedi tijek novca, Bidenova ulaganja tamo i sve ono što je State Department činio zadnje desetljeće uz notorno "Fuck Europe!" na svom putu pohlepe i profita.
18.07.2022 | 20:43
dpasaric kaže:
Djuro genijalac kaže:
Ok, ajmo ovako okrenuti stvar: Putin ne želi NATO na svojoj granici, to je osnovni prijepor, zar ne? Pa onda mu DOISTA NITKO ne brani da preseli stanovništvo unutar Rusije (ima fala Bogu placa na bacanje) i napravi si svoju tampon zonu od 200-300 km...

Haha, ti si to postavio kao da se radi o ravnopravnim sugovornicima? Ne radi se o ravnopravnim stranama. Rusi su sada bully jednako kao i Amerika inače i bit će po njihovom jer su jači. I razumijem da je to nepravedno i tužno i grozno, ali to je realno.

Nisu Rusi nikakav bully, osim ako izuzmemo nuklearno naoružanje, a ako to uzimamo u obzir bolje da ne pišemo na forumu, nego da zadnje dane bolje provedemo.
Toliki su bully, da će morati dronove uvoziti, ako im Iranci to dopuste. Danas postoji samo jedna sila a to USA, možda u dogledno vrijeme to postigne Kina. Da bi netko bio super-sila bitna su tri preduvjeta; ekonomija, oružje i saveznici. Rusi imaju GPB na razini Italije ili Španjolske, vojni proračun im je 65 Milijardi, da USA ima 800 Milijardi...saveznika, baš i nemaju, zar ne.

Jedna zanimljivost iz doba raspada SSSR, kad su Ukrajinci imali referendum oko osnivanja svoje države. Hoćete postotke, najmanji je bio postotak na Krimu gdje je bilo 54% stanovništva za Ukrajinu, dok se je taj postotak u ostatku zemlje kretao od 70-99%. U Harkivu je taj postotak bio 74%, a tamo žive većim Rusi ?
18.07.2022 | 20:51
dpasaric kaže:
cariblanco kaže:
Davore ti si došta školovan i pametan čovjek, pa to sve lijepo umotaš, da podkrijepiš svoje tvrdnje Meni prigovoriš zašto stalno ubacujem Srbe, dok tvoje ubacivanje USA je sasvim u redu?
.
.
Amerikanci u ovom ratu ne sudjeluju, to su i jasno rekli. Po povelji UN, svakoj napadnutnoj zemlji članici UN je dozoljeno pomagati, nije obvezno neko je dato na volju, što i mnogi čine, među njima i USA.

A ljudi moji... šališ se ili trolaš namjerno?

Ovo zvuči kao da si došao iz neke druge dimenzije s potpuno formatiranim hard diskom.

Rat u Ukrajini je američki proxy rat i ne bi se dogodio da Amerika na tome nije godinama radila. To nije narativ Rusa (ili tebi toliko omiljenih Srba) nego Amerikanaca, Engleza i ostalih zapadnjaka koju prate cijelu priču dobrih 14-15 godina unazad. Nekako sumnjam da su oni "Putinofili"; niti su Slaveni, niti povijesno naginju Rusiji ni na koji način.

Ako si uspio ignorirati sve informacije o tome, onda barem slijedi tijek novca, Bidenova ulaganja tamo i sve ono što je State Department činio zadnje desetljeće uz notorno "Fuck Europe!" na svom putu pohlepe i profita.

Pa kaj se sad žališ na ovo boldano kaj si napisao. Sam si rekao da svijet nije idealan i da vlada zakon jačeg. Kaj sad idemo ratovati protiv USA ?
18.07.2022 | 21:07
Ak ti toliko smeta pohlepa i profit, zašto ne podjeliš par računala besplatno. Za sada je profit jedino što tjera ovaj svijet, ali to je neka druga tema.
18.07.2022 | 23:21
cariblanco kaže:
Ak ti toliko smeta pohlepa i profit, zašto ne podjeliš par računala besplatno. Za sada je profit jedino što tjera ovaj svijet, ali to je neka druga tema.

Možda jer mali Apple Reselleri na kraju lanca rade s toliko niskim rabatom (najniži u IT branši) da teško da uopće mogu imati održiv posao radeći samo to - osim možda u nekom milijunskom gradu i na dobroj lokaciji. Van Zagreba to rade entuzijasti koji jednostavno vole Appleovu tehnologiju i to ih privlači, a ne zarada. Svi oni moraju živjeti od nečeg drugog, pa tako i ja.

Inače, prije dosta godina smo imali akciju na Jabučnjaku gdje se iMac 27" svima koji su došli na iParty prodavao po ulaznoj cijeni + 1 kn.

Da se vratim na temu - jedno je zarada na sitnim tehnološkim dobrima za narod, a drugo je bezgranična pohlepa velikih lobija koji cijele narode žrtvuju u ratu da bi dioničari vojne industrije kupili iduću superjahtu.
19.07.2022 | 06:08
dpasaric kaže:
drugo je bezgranična pohlepa velikih lobija koji cijele narode žrtvuju u ratu da bi dioničari vojne industrije kupili iduću superjahtu.

Oprosti, ali uvjerljivo najveće jahte imaju Putinovi kleptokrati.... Tu je onaj dio vojnog i ostalih budžeta koji im sad očajnički fali (pored ljudstva).
19.07.2022 | 06:17
Nemam riječi, pa samo pogledajte

twitter.com/francis_scarr/status/1548992...2FhL-QoDO9nvJ5WCbnPw
19.07.2022 | 06:31
Da se razumijemo, Rusija je nenadjebiva po gospodarskom kriminalu. Neki partijaneri sa naših prostora su očito prošli dobru školu kod njih.
A u stopu je prate sve ostale države bivšeg SSSR. Ne volim ih vidjeti kao vlasnike bilo čega u HR, a nisam ni presretan što dolaze i kao turisti. Nisam ih volio prije, a sada pogotovo.
19.07.2022 | 06:43
Djuro genijalac kaže:

Eto koliko tim i sličnim smradovima vrijedi jedan život.
Fuj
Ne znam kako vi svi skupa na to gledate, ali ovakve stvari mene teško pogađaju. Zamislite da Vaš život ili život bližnjih netko pokuša obezvrijediti bilo kakvim materijalnim dobrima. Ovo je poremećeno. Što je u buljama tih ljudi? Njima su tuđi životi samo fakin brojkice, kotači, lim…..jbt pa di mi živimo
Veliko zlo vlada svijetom….ima li uopče nade za čovječanstvo?!
19.07.2022 | 07:48
cariblanco kaže:
... su najveće nalazište prirodnog plina u Evropi...

Iako mi je mozak i razum rekao nemoj, ipak hoću ... nemreš pisati pamflete protiv Srba i onda napisati boldano jer to nemre biti tipfeler (U i V su u sasvim različitim redovima tipkovnice)
19.07.2022 | 09:08
Djuro genijalac kaže:
dpasaric kaže:
drugo je bezgranična pohlepa velikih lobija koji cijele narode žrtvuju u ratu da bi dioničari vojne industrije kupili iduću superjahtu.

Oprosti, ali uvjerljivo najveće jahte imaju Putinovi kleptokrati.... Tu je onaj dio vojnog i ostalih budžeta koji im sad očajnički fali (pored ljudstva).

Da jahte, imaju oni i svoje kućice slobodice. U tim kućicama imaju svašta, npr. dancing pole - ne znam koji je izraz na hrvatskom. Striptiz štanga?

Bio sam nedavno stavio link na Millerovo bogatstvo. Zapravo je to škvadra iz ureda gradonačelnika iz Sankt Petersburga početkom devedesetih. Putin i njegova tajnica, Miller i Medvedev. Oni su danas praktični vlasnici Rusije. Evo i Putinove palače. Na žalost ovo nema EN vrziju ali sam pogled na slike je dovoljan a najzanimljivije slike su pri dnu. Te palače koštaju u milijardama dolara. Sve izvučeno iz državnih firmi kao Gazprom ali naravno i iz industrije specijalne namjene - proizvodnje i nabave oružja. Zato im vojska komunicira mobitelima da bi ovi likovi i njihovi frendovi i rodbina mali lijepe kuće i vikendice.
19.07.2022 | 09:33
Opet vi "ako nije crno, onda je bijelo" - nisam niti jednom ovdje na forumu pročitao da itko tvrdi da je Putin dobar, da njegovi kleptokrati nisu pokrali Rusiju, da njihovi tajkuni (oligarsi) nisu korupcijom uništili dobar dio njihove države i vojske, pa sve je to istina! I zaista, najveće jahte i najluđe vile imaju upravo oni!

Ali nisu oni zakuhali ovaj rat, njima je sasvim dobro, dapače, oni su sada (nakon ukrajinskog naroda) najveći relativni gubitnici. Njima je svijet prije ovog rata bio "med i mlijeko".
19.07.2022 | 11:39
Mirela Holy: "Kao što rekoh, sankcije Rusiji su sankcije EU."

hr.n1info.com/svijet/vrijeme-na-putinovo...la-postati-jos-gora/
19.07.2022 | 12:00
> Ali nisu oni zakuhali ovaj rat

Jadan Putin, potpuno ga razumijem.

Drugi su zakuhali postanje linkova na ovaj forum pa sad i ja postam linkove mimo svoje volje, jednostavno sam bio prisiljen iako zapravo samo gubim vrijeme
19.07.2022 | 18:23
dpasaric kaže:

Hmm, da, ona je neupitni stručni autoritet po tim pitanjima, ne?
19.07.2022 | 19:41
Djuro genijalac kaže:
dpasaric kaže:

Hmm, da, ona je neupitni stručni autoritet po tim pitanjima, ne?

Dovoljan ti je autoritet burekdžija na uglu jer zna da ti burek mora naplatiti 18 kn da ne bi bio u minusu uz ove cijene goriva i ostalog. Znači od sankcija smo fasovali mi, a ne Rusi. Boli briga Ruse za Gucci i iPhone.

A s druge strane ti je dovoljan pogled na kartu da vidiš da je Ukrajina izgubila dosta teritorija i to neće dobiti nazad. Bit će im dobro ako ostane na ovome.

Russel u razgovoru o tome tko je kuhao ovaj sukob godinama...

19.07.2022 | 19:48
Uslužne djelatnosti budu trpile jer će ljudi imati manje novaca za ekstra trošenje, onda će pružatelji dizati cijene da nadoknade manje gostiju i inflaciju i poskupljenja, onda će gostiju biti još manje ...

Ljudi će se odreći svega što im nije nužno potrebno (birtija).

Mislim da budu seljaci najgor prošli jer ne mogu zaustaviti proizvodnju, jedino je mogu smanjiti (salata raste, svinja se deblja). Morati će prodavati po razumnim cijenama ili bacati.

Mislim da budemo pričali u skoroj budućnosti o "Istočnoj Ukrajini" i "Zapadnoj Ukrajini".
19.07.2022 | 19:51
jura22 kaže:
Mislim da budemo pričali u skoroj budućnosti o "Istočnoj Ukrajini" i "Zapadnoj Ukrajini".

To je već poduže jasno.
19.07.2022 | 20:00
Nego, ajmo mi malo na teren, ali posredno, tj. preko ruskih izvora koji sve glasnije priznaju sebi, ali i drugima, da je ovo u Ukrajini izgubljena stvar.
Dakle, još jednom: Rusija nije uspjela u Ukrajini.

Krenimo s postom o Ukrajinskom RZ i prvom udaru RF koji je bio, da citiram Sinjane, u ništa..!

RRZ.jpeg

Tko želi čitati za sebe: t.me/fighter_bomber/7928

Ovo je telegram kanal ruskih bombardera na kojem se postavljaju pitanja koja su dosta neugodna za Rusiju.
Po broju dosad srušenih aviona URZ-a (URZ i dalje postoji i leti!) možemo sa sigurnošću ustvrditi da naš prvi udar 24.02. nije pogodio niti jedan njihov avion. To potvrđuje pretpostavku da su Hohljiji (pogrdan naziv za UKrajince) dobro znali dan i sat početka naše SVO (specijalne vojne operacije). A to onda postavlja druga pitanja. Kako i od koga su oni to saznali? Jesu li te informacije dobavljene tehničkim ili sredstvima starim tisuću godina? Je li izvor informacija bilo moguće blokirati? Ako smo mi znali da oni znaju, zašto planovi nisu modificirani? Ako su avione na vrijeme povukli iz baza, jesu li s njima povukli is pecijalnu opremu i posade? Kad i u što smo mi ispalili rakete? Što je bio efektivan učinak tog prvog udara?
Odgovori na ta i druga pitanja koja izviru iz tih odgovora su ključ za našu pobjedu.

No, sad, nakon nekih spoznaja u ruskim redovima idemo dalje, korak dalje i sad pogledajmo kako izgleda slom njihove logistike koji ih je već itekako koštao dosad, a to je bio tek početak.
I opet, oslanjam se na ruske izvore. Sjetimo se priče o onom nesretnom tenkovskom zapovjedniku koji se, navodno, kad je vidio kakve tenkove dobiva u zamjenu za uništene, ubio od muke. To je tek bio početak. Problemi koji sad dolaze na naplatu su vjerojatno nerješivi. Ukrajina im s HIMARS sustavima (da budemo na čisto oko toga, radi se o dvanaest (12!) kamiona) maskarira skladišta na kojima su imali zalihe streljiva i pritom uništava i zapovjedna mjesta. Rusija nema obrane protiv tog sustava (o tome smo već pisali, posebno je Lovrić objašnjavao slabosti njihovih sustava S300 i S400 koji nisu pustili rodu glas) koji se zasad sposoban za udare do dubine 85 km. Pregovori su oko raketa duljeg dometa (do 300 km), ali SAD vjerojatno traže jamstva da Ukrajina s njima neće udarati po ruskom teritoriju (ruskom kao dijelu međunarodno priznatih granica RF, ne ovo što Rusija ima pod okupacijom). S tim raketama je cijeli Krim, ali i cijela crnomorska flota (osim vjerojatno podmornica) dosežan cilj, uključujući i most prema Rusiji. To je pozadina gotovo histerične prijetnje Medvedeva prema Ukrajini ako pokuša nešto na Krimu.
No, pustimo sad to i okrenimo se ruskoj logistici. RUska vojska je oduvijek bila artiljerijska vojska, ali ta je artiljerija sad u velikim problemima. Ne govorim samo o streljivu, nego o puno bolnijem problemu. Topovske se cijevi sa svakim ispucanim projektilom troše. Što je veći promjer, veći je gubitak tlaka i manja izlazna brzina. To se donekle kompenzira računalima i tablicama gađanja, ali ne u nedogled. Ruski artiljerci sami priznaju da im je na području Donejcka i Luhanska tek svaka treća artiljerijska cijev ispravna. I ta bi stuacija mogla samo ići sa zla na gore. Naime, u najboljoj lopovskoj maniri, sve logističke sastavnice su u Rusiji privatizirane. Jedna brigada bi trebala imati svoju logističku satniju u kojoj bi trebali biti i topnici (u smislu mehaničara za topove) te mehaničari za oklopna vozila itd (primjerice, ja sam po VES-u mehaničar za oklopna vozila). No, Rusija je to outsorceala privatnim kompanijama, i sad bi civilni stručnjaci trebali ići na prvu crtu popravljati tenkove i topove, dok HIMARS prijeti. Jasno da, unatoč sjajnim novcima (150.000 rublji za popravak na teritoriju Rusije, odnosno 300.000 za teritorij Ukrajine) nitko ne želi ići, a kako nije rat, nego je na djelu SVO, nitko ih ne može prisiliti. Cijevi su se istrošile ne samo zbog velike upotrebe, nego i kao posljedica sankcija koje su na djelu još od 2014. i aneksije Krima (eto, sankcije Rusiji ne djeluju..), jer visokokvalitetan čelik za topovske cijevi Rusija više nije u stanju sama proizvesti, nego ga je uvozila. Radili su cijevi od onog što su mogli proizvesti i sad već imamo izvještaje o eksplozijama topovca prilikom pokušaja ispaljivanja zrna što uništava cijeli top i topničko mjesto uključujući posadu.
Idemo dalje tj. natrag na tenkove. O njima sam već puno pisao, dokumentirani su katastrofalni gubici (koji su i bili razlogom pormjene doktrine i oslanjanja na topništvo) koje se pokušava nadomjestiti iz onih ogromnih skladišta. Time se vraćamo na uvodnu priču o onom zapovjedniku koji se navodno ubio. Drugi tenkisti govore o tome da im dolaze na bojište stari tenkovi koji su neispravni i nekompletni. U prosjeku, od 4 sastave jedan funkcionalan, ali ni on nije potpuno opremljen. Tenkovi dolaze na bojište posve neprovjereni (Lovrić, kaj ti veliš na to?!?!?) pa je bilo dosta slučajeva (20 posto!) da je kupola zaglavljena u položaju u kojem je stajala 40 i više godina. Posada bi to otkrila na terenu, napustila tenk i pobjegla, jasno.
Sad imaju dodatni problem: ova skladišta streljiva moraju formirati daleko iza linije bojišta da ostanu izvan dosega HIMARS-a, a nema dovoljno kamiona da to preveze do prve linije. I ono o čemu je Lovrić tu govorio u nekoliko navrata: sve se prekrcava ručno. Nema viličara, nema paleta, nema samoutovarnih kamiona. Vojska 20. stoljeća s logistikom 19. stoljeća je krenula u rat u 21. stoljeću.
Ruski su časnici toga svjesni: 'Kolovoz će biti težak. Nećemo dobiti novu opremu, i nismo u stanju popraviti staru. Ako Ukrajina krene u napad u tom trenu, nećemo ih imati s čim zaustaviti.'
To se već događa na području Hersona. Ukrajina je probno probala pogoditi most na izlazu iz grada kraj kojeg su se ruske snage ukopavale (pisao o tome neki dan) i pogodila ga je danas. Na njemu je rupa, ali još stoji u njihovoj milosti. Mogu ga srušiti kad požele i to je poruka koju su poslali ovim pogotkom. Istovremeno, njima će biti potreban, pa je bolje da ostane stajati.
Sve je više izvještaja o raketnim udarima na zemaljske ciljeve pomoću S300 sustava. On ima ograničenu mogućnost djelovanja po ciljevima na zemlji i dokaz je da je rusko topništvo u banani, ali i predstavlja pokušaj odgovora na udare HIMARS-a (bojeva glava S300 je puno manja, jer je namijenjena uništavanju aviona, a i preciznost prema ciljevima na zemlji je manja, ali za pucanje po civilima je dobra).
Upravo slijedom svih ovih činjenica koje su sad očite, general bojnik Budanov, zapovjednik obavještajne službe Ukrajine (koji je točno predvidio datum i vrijeme ruskog napada kad su ostali u vladi još vjerovali da do toga neće doći) je dao vrlo precizno predviđanje u intervjuu za Sky News još u svibnju (news.sky.com/story/ukraine-war-military-...end-of-year-12612320):
'Raspad tj. točka pucanja (misli na ruske snage, op. aut.) je u drugoj polovici kolovoza.
Većina borbenih djelovanja bit će gotova do kraja godine.
Kao rezultat svega toga, obnovit ćemo vlast (dakle osloboditi sve, op. aut.) na cijelom našem tertoriju, uključujući i Krim.'
Rusija je pokušala i dobrim dijelom uspjela u Luhansku uvući Ukrajinu u artiljerijski dvoboj u kojem je imala prednost 45:1. To je sad neutraliziralo 12 HIMARS kamiona i bojišnica je, iz ukrajinske perspektive iznova stabilizirana. Istovremeno, na jugu se približavaju Hersonu kojeg Rusija s ovim snagama koje ima ne može nikako zadržati i toga je itekako svjesna. Upravo iz tog razloga je opet ponudila pregovore, a Putin je danas otišao u Iran dogovoriti one dronove, jer mu je RZ narodski rećeno, mlohava ćuna.
20.07.2022 | 00:09
Ako je ovo što iznosiš stvarno stanje, to su loše vijesti za Ukrajinu - jer ako konvencionalna borba više ne bude dovoljna, a ne dogode se pregovori, Rusi će ići na gore opcije jer nemaju alternativu.

A to će značiti veća stradanja civila i veće uništenje zemlje. I nema tu velike filozofije jer nema tog scenarija u kojem se Rusija povlači i kaže "Ispričavamo se, evo nije nam uspjelo, mi idemo, žao nam je za lom!"

Amerima je pak ovo sada savršena situacija; taman idealna ravnoteža stalnog sukoba, jedino što moraju paziti da ne pomognu previše - jer onda sukob može opasno eskalirati, a vidjeli smo da to ipak ne žele jer nisu željeli Ukrajini poslati rakete većeg dometa. Pažljivo im doziraju oružje tako da rat gori i dalje.
  • Daddo
  • Posjetitelj
20.07.2022 | 06:09
U kojem svemiru je zaustavljanje neprijatelja i aktivna obrana loša stvar za onog tko se brani?
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 17 sati, 23 minuta
  • accom: Windy. Meni odličan.
  • smayoo: Nije nijedna 100% i uvijek točna, ali za Hrvatsku je HRT Meteo meni najtočnija
  • smayoo: Za Hrvatsku HRT Meteo
  • Matija klc: Teski ocaj. Trenutno mecava u mom gradu a u njoj pise kisa da pada. Sta koristite vi ekipa?
  • Matija klc: Koju aplikaciju za vrijeme koristite? Ova standardna od Apple-a je postala
  • smayoo: Piši u forum
  • Air: Kod instalcije mi se oštetio jedan user na način da jedinio kod njega ne mogu otvoriti System preferece.
  • Air: @Bertone hvala. Odradio sam direktno preko instalera Apple. Spremim ovaj link za kasnije.
  • Bertone: [link]
  • Bertone: @Air, [link]
  • Yonkis: Settings , General, Dictionary. Bilo mi je uključeno. Nisam to upalio 100%
  • Air: netko je stavio na Jabucnjaku link sa operativnim sistemima koji nisu više podržani od Apple-a. Ja ne mogu naći taj post. Trebam Big Sur. Ako netko zna sa koje stranice je siguno sikuniti?
  • smayoo: Nemam pojma. Gdje si to našao? :)
  • Yonkis: Kakav je ovo hrvatsko engleski rječnik? [link]
  • ^SuperUnknown^: Ekipa, trazim tipkovnicu tj. top case za prvi Intel Macbook (Macbook1,1-4,1 A1181), po mogucnosti bijelu, ali moze i crna :) Ako tko ima od nekog krepanog javite :) Thx!
  • kupus: tražim 30 pin na lighting adapter, ako ima tko viška - PM
  • stefanjos: sretna nova!
  • Yonkis: Sretna vam ova nova 2025!
  • dpasaric: Kreativna vam 2025. godina! Kanpai! [link]
  • JOHN: Sve najbolje u novoj godini. Puno zdravlja, sreće i uspjeha.
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • Miro Spiro: Sretna Nova godina
  • Matija klc: Sretna Nova svima
  • Gjuroo: Sretna nova!
  • Bertone: Sretna Nova
  • Zdravac: Sretna Nova, i svako dobro vam želim!
  • dpasaric: Svako dobro i da vam 2025. bude još bolja! :)
  • smayoo: SRETNANOVAGODINAAAAAAAA!!!! :D
  • Yonkis: dpasaric, I think you're gonna love it :)
  • dpasaric: Kako imamo Lisu u Pikiju, to mi je na listi za gledanje!
  • Yonkis: [link] netko već gledao?
  • Zdravac: :)
  • JOHN: Jel prolazi integralni? :)
  • Zdravac: @JOHN, lagano sa ugljikohidratima (kruh), rakija je, s druge strane, preporučljiva :)
  • ping: Sretan Božić
  • JOHN: Sretan i blagoslovljen Božić. Pazite na slatko i slano. Samo kruh i voda i ajde može i pijača!:)
  • zoranowsky: Sretan Božić!
  • dpasaric: Sretan Božić i se najboljshe judi! :)
  • smayoo: Sretan Božić, svima svima neka bude veseo, miran, topao, sit i napit! :)
  • Gjuroo: Sretan Božić!
  • Zdravac: Sretan Božić!
  • drpongrac23: Sretan i blagoslovljen Božić!
  • Damirst: Sretan Božić svima!
  • Bertone: Sretan Božić
  • Yonkis: Sretan Božić svima, koliko god vas ima!
  • drlovric: Hvala hvala :)
  • Yonkis: Happy belated bday drlovriću!
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • JOHN: Sretan rođoš!
  • smayoo: Oho! Sretan rođendan i od mene! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, MacSlavko, Miro Spiro, Riba, ZeljkoB, Anonimci (340)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.53 Seconds

Provided by iJoomla SEO