29.06.2022 | 13:17
Kakve "kineske intervencije u Hong Kongu"? Hong Kong je, od 1999. godine, dakle, već 23 godine - kineski teritorij. S posebnom upravom, ali ipak kineski teritorij. Kad kažeš "kineska intervencija u Hong Kongu", to zvuči jednako čudno kao da govoriš o "španjolskoj intervenciji u Barceloni".
I što točno "Tajvan neće"? Tajvan nikad nije deklarirao, niti je tražio ikakav status neovisne i samosvojne države. Kažem ti da obje strane naglašavaju jedinstvenost kineskog teritorija. Dakle, i Tajvan je kineski teritorij, i to ne od 1999, nego stoljećima, i to ne osporava nijedna strana.
Vlast na Tajvanu formalno priznaje 13 zemalja (među kojima nije čak ni SAD, koji je svoje priznanje povukao 1979.), i to, pazi sad koje birano društvo:
Belize
Guatemala
Haiti
Honduras
Marshallovi otoci
Nauru
Palau
Paraguay
Saint Kitts and Nevis
Saint Lucia
Saint Vincent and Grenadines
Tuvalu
Vatikan
worldpopulationreview.com/country-rankin...hat-recognize-taiwan
Vlast na Tajvanu odavno je svjesna ishoda kojem sve ide, a njihovi pokušaji više idu u smjeru da namaknu sebi svoju mahalu u kojoj će i dalje agovati, nego da se nešto osobito bore za dobrobit svog stanovništva.
2004. godine, ako si imao tajvansku vizu u putovnici, nisi mogao dobiti kinesku. Par godina kasnije, Kinezi su to relaksirali, i to je sve dio tih postupnih dogovora ispod stola (tj. skrivenih od javnosti). Zadnjih 2 desetljeća odnosi se malo po malo relaksiraju i to se očituje u raznim detaljima i povremenim izjavama političara s obje strane, samo što mi živimo u dijelu svijeta gdje je interes prema onom što se događa na Dalekom istoku sporadičan i vrlo, vrlo površan.
Do prije par godina, svo poslovanje između tvrtki s Tajvana i tvrtki iz Kine transakcijski se odvijalo u američkim dolarima. A količina poslovne razmjene bila je za Tajvan (za Kinu ne baš) vrlo značajna (neprovjereno, preko 10%) još spomenute 2004. godine. Unatrag tih nekoliko godina (tražio sam podatak točno otkad, ali nisam našao) transakcije između ROC (Taiwan Republic of China) i PRC (People's Republic of China) odvijaju se ogromnom većinom u RMB (Renminbi, iliti "narodni novac", kineska nacionalna valuta) jer je Kina to omogućila i time se Tajvanska ekonomija u Kini više de facto ne smatra vanjskom. Otprilike kao što su sve zemlje EU članice zajedničkog tržišta, čak i one koje su izvan eurozone.
Dakle, ne više u američkim dolarima, ne ni u NTW (new taiwanese dollars, da ne bude zabune "new" zato što su im Amerikanci jednom ranije, za vrijeme hladnog rata spašavali potopljenu ekonomiju, nije jedino juga imala devalvacije sa skidanjem pregršti nula sa svih iznosa...
), nego u RMB.
To me sjeća na jedan davni događaj, iz tamo neke, hm... 1998? Ili 9? Uglavnom, kad su objavili spajanje Compaqa i Hewlett Packarda. Sjećam se, gledao sam konferenciju za medije na CNNu, live, dva CEO-a, Compaq CEO čita govoranciju od 3 m papira, naše dvije firme, dva srca bratska, sinergija, svijetla budućnost, sjaj u očima, prc, frlj, mrlj, mulj... i nakon toga CEO HP-a. "HP and Compaq have merged. The new company is named HP."
Tako da... Ako želiš znati što se zbiva tamo, pitaj ljude koji žive tamo, a ne čitaj sranja po zapadnim medijima.