20.07.2022 | 16:04
Djuro genijalac kaže:
Ajmo ovako: Rusija želi osvojiti teritorij Ukrajine da bi ga eksploatirala. Ako ga ozrači big time, što će onda s njim? Podsjećam na one nesretnike iz Crvene šume oko Pripyata koji su se ukopavali i onda teško ozračili.
Dakle, recimo da to izrokaju nukleranim arsenalom, što će s tim? Da ne spominjemo da će većina te radijacije završiti u Rusiji.
Rusi će teritorij eksploatirati ako bude njihov, to svakako, ali ne slažem se da su oni krenuli u ovaj rat radi resursa, to je zapadni "smoke screen" za sve ono što su oni godinama činili da isprovociraju sukob. Ruski razlozi su bili strateški i politički, a resursa i sami imaju dovoljno. Generalno, čini mi se da naše različito poimanje početka sukoba dosta uvjetuje kojim putem tko krene razmišljati o ovom ratu. I ne tvrdim da sam ja u pravu, možda nisam, ali iz činjenica koje imam, ja sam ovako posložio sliku. Vrijeme će pokazati, meni bi bilo drago da se nekako čarobno dogodi taj tvoj scenario - Rusi se povuku i bude mir.
A da bude zaista tako gusto, briga njih što bi zemlja bila ozračena, nije njihova, pustili bi je jalovu za par generacija, uostalom Japan se dosta brzo opravio od radijacije u potpuno naseljenim zonama.
Kako teoretski vidim taj napad? Sigurno ne tako da bace bombu na Kijev i počine masovni genocid. To bi bilo suludo. No, ono što mogu zamisliti je da roknu jednu malu taktičku negdje na bojišnici gdje će im najmanje smetati, a gdje ima dovoljno vojnih ciljeva da opravdaju takav presedan.
To bi više bila "PR bomba" nego li vojna akcija, svakako bi nastao šok, imali bismo novu naslovnicu TIME magazina, moral Ukrajine bi bio potučen i nastao bi i velik egzodus u strahu za goli život. I vjerojatno bi se odjednom našlo snage za pregovore pod golemim pritiskom EU.
Amerikanci bi jedva dočekali tako nešto jer bi tek onda u totalnoj panici mogli prodati još više oružja svima naokolo. Znači da je baš jako gusto, zainteresirane strane su Rusija i SAD, a oni kojima to ne odgovara su Ukrajina i mi u ostatku EU.
No, prije nego li teoretiziramo o ovakvim scenarijama, zaboravljaš koliko Rusi za sada "maze" Kijev i ostatak Ukrajine. Jednako onako ultra precizno kako su uništili vojnu komandu u Vinici, znači duboko u pozadini, jednako tako mogu uništiti sva ključna energetska i prometna čvorišta na zapadu Ukrajine. U kakvom bi stanju bila država samo da Kijev i drugi ključni gradovi budu danima bez struje? Svašta bi se polomilo u logistici i podršci obrambenim snagama. A Rusi još uvijek nisu zaigrali niti tu kartu, znači da su daleko od "gusto".