Ukrajina
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ukrajina

24.07.2022 | 11:25
Koliko kosta to zito da se u slavoniji ne isplati sijati?
24.07.2022 | 12:16
jura22 kaže:
Koliko kosta to zito da se u slavoniji ne isplati sijati?

Nije pitanje isplati li se ili ne, pitanje je imamo li u Slavoniji toliko veliku proizvodnju. Ipak je to drugi po veličini proizvođač žitarica na svijetu.
24.07.2022 | 12:27
Odgovor je DA!
Slavonija moze proizvesti koliko nam treba ali se ne isplati proizvoditi jer Ukrajina prodaje jeftino.
Nadam se da bude Vlada ipak nesto naucila.
24.07.2022 | 14:08
Naletio sam na jedan poduži intervju s novinarkom koja je provela 20 godina u Rusiji i koja je nedavno objavila knjigu o Putinu zbog koje su je Rusi tužili.

Ima tu svega, od Putinovih dana u Drezdenu pa do aneksije Krima. Jako zanimljivo.

Između različitih tema ima nešto o vremenu kad je Putin bio u uredu gradonačelnika St. Petrsburga.

> In those days, St. Petersburg was absolutely overrun by organized crime, and it was very difficult for the KGB to compete with it. They didn't have a monopoly on violence anymore and Putin understood from a very early moment that you had to have control over strategic cash flows. He and his allies in the KGB very much wanted that so that they could continue to fund their networks. In order to get hold of the most strategic money pot, which was the oil terminal, Putin discussed the idea of creating their own oil terminal with Gennady Timchenko, one of his KGB-connected allies. But this just landed them in very hot water with organized crime, and they got into a battle that was so serious that Putin had to send his daughters to Germany under the care of his good friend Matthias Warnig to make sure that they were safe. It seems that, at some point, he decided that it's not worth fighting these organized crime groups. Instead, he decided to join forces with the most powerful one, the Tambov Gang. From that moment on, they worked together to control the oil terminal, the seaport and the city's oil distribution networks in an arrangement that was probably like equal power at the beginning.

Što se iz ovog da zaključiti? Putin nije fanatik koji će jurišati na vjetrenjače. Racionalno je procjenio snagu mafije i sklopio deal. Znači, ništa od nuklearnog rata. Kad shvati da se prenaglio u Ukrajini, smisliti će način da se iz svega povuče i nekako profitira.

Usput, gore spomenuti Matthias Warnig je Putinov frend, ex Stasi i naravno sad je jedan od direktora Gazproma
24.07.2022 | 20:26
Evo i mene ekipa. Malo sam zanemario forum, na digitalnom detoksu sam. Od svega

Ukrajinu sam pratio, koliko sam stizao. Svasta se izdesavalo tamo ali u nacelu sve je i dalje isto:

1. Rusko zrakoplovstvo se nije bas proslavilo. Malo sati leta i obuke, pretili pilot bez treninga, nedostatak pametnih/preciznih bombi. I rezultati su takvi kakvi jesu. Nikakvi.

2. PZO se blamira za sve pare. Ajde sto ne mogu da obore ukrajinske avione i skupa sa zracnim snagama konacno ostvare prevlast nad zracnim prostorom Ukrajine, strucnjaci uspiju oboriti i vlastite avione

3. Pomorske snage doslovno pobjegle iz Crnog mora. Tu se nema o cemu ni pisati. Nebi se zacudio da svi ti mornari zavrse u rovovima kao pjesacke postrojbe zato sto Rusima kronicno fali vojnika.

4. Kopnena vojska u sprezi sa (za moderne ratove) nenormalnim topnickim potencijalom ostvaruje lagane rezultate. Uzimaju malo po malo teritorija, uz samo oni znaju koliko visoku cijenu u ljudskim zivotima. Jedino oni od svih rodova ruske armije, koliko/toliko, su sacuvali Putinov obraz ispred domace javnosti. Cisto da ga spase totalne vojne blamaze i malo odgode poraz.

Artiljerijom sravne sve ispred sebe, pa lagano napreduju. Pa pomaknu topove, regrupiraju se pa u novi ciklus. Vec smo apsolvirali da se oni u glavama i nisu maknuli od 2 svjetskog rata. I tada bi Rusi izgubili rat je da je njemackom vojskom upravljala vojna struka a ne brkati megaloman narkoman, ali to je vec neka druga prica

5. HIMARS. Izuzetan sustav koji donosi realnu prevagu u ratu. Ukrajina koristi mozda 30% potencijala tog sustava, jer im se napredne rakete politicko-strateski ne isporucuju (bitno je da igre traju). Rusi nemaju obranu od tih raketa jer im je PZO koncipirana drugacije. Niti jedan Rus, ne znam koliko da je bio pijan, nije mogao zamisliti da ce ga napadati rakete dometa 50-60km

Izrael posjeduje Iron Dome, sustav koncipiran i napravljen da skida rakete kratkog dometa (najcesce GRAD klonove), jer im je to stvarna ugroza. On bi ove HIMARS rakete skidao bez ikakvih problema. Rusi/Sovjeti logicno nisu razmisljali na takav nacin. Trebalo se ratovati ili nuklearkama ili tenkovima na Europskom tlu

HIMARS raketa na zaslonu S300 izgleda identicno kao GRAD raketa koja kosta par tisuca dolara. Doduse nesto je brza. Vjerujem da nekom softverskom nadogradnjom oni mogu "nauciti" svoje PZO trupe da prepoznaju te rakete i poneku i obore, ali ta nadogradnja je proces. Nije to bas tako lako azurirati kao iPhone

Cak i da naprave softversku nadogradnju, Ukrajinci bi mogli maskirati HIMARS sa GRAD rafalima. Kada radarski zaslon zasitis sa 50-60 raketa od kojih su 3-6 HIMARS, a ostalo GRAD jako je tesko bilo kojem operatoru da izdvoji pravi cilj.

Ironicno je (iskljucivo da radi logistickih razloga) USA nikada nije forsirala taj sustav raketne artiljerije. Preveliki su kontejneri, previse raketa se potrosi za kratko vrijeme, preciznost nije bila neka, pa su se drzali klasicne artiljerije, tipa 777. Proveo sam blizu 4 godine na bojistima bliskog istoka, nikada nisam vidio HIMARS da puca, dok su M777 radile non stop. Raketna artiljerija je bila totalno ruski fazon, tako da USA ima samo 2-3 takva sustava u operativnoj uporabi. I eto jedan od njh Rusima zivot zagorcava na domacem terenu

One rupe na mostu govore toliko toga, ko zna da gleda. HIMARS ne da moze pogoditi vojarnu, nego moze zapovjednika te vojarne pogoditi kroz prozor na njegovom uredu. Dok Rusi moraju srusiti pola kvarta da bi uopce pogodili krug te iste vojarne. Sa ovim svojim potrosenim artiljerijskim cijevima, preciznost im samo opada iz dana u dan, ali nadomjestit ce to kvantitetom nazalost :/

Svi moji prijatelji su van Ukrajine, jedan lakse ranjen, ostali svi OK. Poginuo je i DJI drone koji sam im poklonio Odmorit ce par mjeseci, dok je ljeta, pa ce vjerojatno opet tamo. Do tada nemam direktnih info sa terena...
24.07.2022 | 20:50
Od svega što sam sada čitao najzanimljivija mi je ova informacija od Igora o tome kako se Putin bio nagodio s tamošnjom mafijom. I to mi se čini kao dobra vijest, samo je pitanje jesu li ove situacija usporedive na taj način i što je sve još u igri ovdje. Bilo bi dobro da taj mindset vodi do nekog smirenja koje bi bilo razumno.

U međuvremenu, evo pogled na ekonomski aspekt situacije, na micanje s plina na nuklearne reaktore, a onda i upadanje u novu zamku Rusa - jer, guess what, uranij je većinom kod njih i nuklearne elektrane uvoze gorivo gotovo isključivo iz Rusije. Imaju i komentar o kinesko-ruskoj suradnji - mnogi smatraju da je to zbližavanje Rusije i Kine vrlo štetna kombinacija za zapad.

24.07.2022 | 21:06
dpasaric kaže:
U međuvremenu, evo pogled na ekonomski aspekt situacije, na micanje s plina na nuklearne reaktore, a onda i upadanje u novu zamku Rusa - jer, guess what, uranij je većinom kod njih i nuklearne elektrane uvoze gorivo gotovo isključivo iz Rusije.

Imas li kakav izvor koji potkrijepljuje ovu izjavu jer ja ne nalazim?

uranium.png
24.07.2022 | 22:04
Nisam išao to provjeravati, uzeo sam zdravo za gotovo jer, ako se dobro sjećam, Korlević je u jednoj Explori rekao tako nešto, pa mi se sve poklopilo.

Ako taj problem ne postoji, super - tim bolje za nas!
24.07.2022 | 22:08
Gledate li kada The Jimmy Dore Show?

Sarkastični komičar, svega ima kod njega, ponekad smiješno, ponekad ne, ponekad pogođeno, ponekad fulano, ali sada se uhvatio zadnje izjave Putina za nas na zapadu.

Meni je tu zanimljivo to što naši mediji ne žele niti objaviti što nam on poručuje. Kao nismo dovoljno odrasli da poslušamo neprijateljsku stranu, pa nam je draže živjeti u cenzuri?

24.07.2022 | 22:13
dpasaric kaže:
Nisam išao to provjeravati, uzeo sam zdravo za gotovo jer, ako se dobro sjećam, Korlević je u jednoj Explori rekao tako nešto, pa mi se sve poklopilo.

Previse spremno prenosis informacije za koje se lako provjeri koliko su (ne)tocne, ovo je vec drugi put samo u posljednja 24 sata.
25.07.2022 | 06:12
Tako ti je to u doba populizma, tvrdi se svašta, ako niko ne skuži onda je to istina. Tako je neko negdje napisao da su Rusi ti koji sjede na "pipi" urana i da se nikako ne može organizirati energiju za Europu bez da Putina.
Putin odlučuje koliko °C će grijati naše centralno.
Takvih dezinformacija se uhvati penzioner s Turnića i evo ti sranja. Penzioner zna najbolje koliko Zapad laže i što je jedina istina. Putin je taj koji je samo malo naglasio da neće NATO na njegovim granicama (sve jedno što NATO uopće nije ni bio tamo) i sad ga svi jadnog prozivaju da je satrao gradove u Ukrajini, oteo ljude i deportirao ih na Istok Rusije, anektirao dio susjedne i suverene države.
Ali siguran je da je ovo jebeni Proxi rat.
Pregovori bi trebali biti. Ukrajina bi trebala Rusima dati dio svog teritorija, pogotovo obalu crnog mora pa bi onda Putin i Lavrov sjeli i potpisali nešto slično ovom sporazumu u Turskoj, a Putin bi odlučio da li da roka dalje ili ne. Jer on ima pravo da roka (jer je to nuklearna sila) a Ukrajinci su samo mali Pero koji će, ne bude li dobar, dobiti čvoku.
A ne ovako, Ukrajina se brani! Odakle ti, Ukrajino, pravo da se braniš kad te napada vele sila! Kako Ukrajino ne vidiš da je Bill Gates ugradio chip u cjepivo, a ti se braniš!
Pa kako ne vidiš da je Rusija dobrotvor koji nas rješava nacističke vlade u Kijevu! Jer ako se braniš protiv Ruskih marioneta kao Janukovič onda si USA marioneta.

Najviše me pogađa kad neko za koga sam mislio da je intelektualac pada na tu pravo glupu spiku.
25.07.2022 | 07:29
Riba kaže:
dpasaric kaže:

Previse spremno prenosis informacije za koje se lako provjeri koliko su (ne)tocne, ovo je vec drugi put samo u posljednja 24 sata.

Tko radi taj i griješi! A najlakše je ne prenositi ništa jer onda i nemaš rizik da preneseš nešto krivo.

Kada saznam ili sam otkrijem da je nešto bilo krivo, javim da je to bila dezinformacija. Za neke stvari, koje mi se čine dosta logične, ne provjeravam ih ako nema neki posebni razlog. U slučaju uranija, dovoljan je mi je pogled na kartu i da se zaključi da je čisto statistički to najvjerojatnije s obzirom na golu površinu Rusiju. Uz to imao samo negdje u glavi taj info da je Korado u emisiji rekao kako američke nuklearke 70% goriva uvoze iz Rusije. Ok, priznajem da to nije ista informacija kao i gdje leže rezerve, možda su kupovali kod Rusa jer je bilo najjeftnije.

Evo, ovako smo barem svi skupa nešto naučili i kada znamo da su Kazahstan i Namibija ključni. Sada znamo i gdje može doći do idućeg "uvođenja demokracija".

BTW ako jedan predsjednik SAD-a može otvoreno iznositi netočne informacije, često i više puta u 24 sata od mene, onda sam ja kao nitko i ništa sasvim cool!
25.07.2022 | 07:32
tino1 kaže:
Najviše me pogađa kad neko za koga sam mislio da je intelektualac pada na tu pravo glupu spiku.

Da, totalno je tupa spika što tankamo po 14 kn i burek plaćamo 18 kn. To je sve naivna izmišljotina penzionera s Turnića! Prozirna ruska propaganda!
25.07.2022 | 07:41
dpasaric kaže:
Evo, ovako smo barem svi skupa nešto naučili i kada znamo da su Kazahstan i Namibija ključni. Sada znamo i gdje može doći do idućeg "uvođenja demokracija".

Kazahstan je otvoreno na strani Ukrajine (o čemu sam već pisao). Drugi najveći proizvođač Urana je Australija...
25.07.2022 | 08:27
Davor ce PTSP dobiti radi bureka

U bosni je sigurno najbolji i kosta 8-10kn, na Hvaru bi bio 50-60. Nije do bureka, do pohlepe je vlasnika.

I taj u Rijeci bi bio realnih 12-13 bi ljudi prestali placati 18. Ovako “teska vremena, sve poskupilo” i ode burek uskoro na 20, sve dok postoji neko ko ce to placati

Putin je najmanje za to kriv…
25.07.2022 | 08:34
Mislis Namibija? Ne Australija. Nisu po redu.
25.07.2022 | 08:34
dpasaric kaže:
Tko radi taj i griješi! A najlakše je ne prenositi ništa jer onda i nemaš rizik da preneseš nešto krivo.

Provjera informacije bi trebala biti dio tog rada.

Kada saznam ili sam otkrijem da je nešto bilo krivo, javim da je to bila dezinformacija. Za neke stvari, koje mi se čine dosta logične, ne provjeravam ih ako nema neki posebni razlog.

Ja provjeravam gotovo sve, jer je preko 95% informacija, pogotovo onih koje su u atraktivnoj ambalazi za lakse sirenje - lazno. To je moj poseban razlog.

BTW ako jedan predsjednik SAD-a može otvoreno iznositi netočne informacije, često i više puta u 24 sata od mene, onda sam ja kao nitko i ništa sasvim cool!

Nadam se da ipak nastojis biti bolji od predsjednika SAD-a.
25.07.2022 | 10:11
Riba kaže:

Provjera informacije bi trebala biti dio tog rada.

Ja provjeravam gotovo sve, jer je preko 95% informacija, pogotovo onih koje su u atraktivnoj ambalazi za lakse sirenje - lazno. To je moj poseban razlog.

Nadam se da ipak nastojis biti bolji od predsjednika SAD-a.

Nisam profesionalac niti novinar kojem je to posao. Da to radim za neki portal, svakako da bih sve provjeravao i onda bi to bio dio "tog rada". Ovo je ležerna rasprava na forumu i to pod "Razno", znači totalno van teme ovog foruma, pa vjerujem da se tu ne očekuju takvi visoki standardi. Kada pišem za Jabučnjak i o Macovima, onda to radim na profesionalnoj razini i informacije koje dam iz te domene su sigurno točne i provjerene.

Kako ti malo toga objavljuješ na ove teme, onda je zapravo super da dopunjuješ ovaj ekosustav svojim provjerama iz kojih svi možemo nešto naučiti. Evo, ovo za uranij mi je bilo iznenađenje.

A ovo s predsjednikom SAD-a se može shvatiti i kao uvreda, jer mislim da bi i Miro Lampica mogao raditi ovo što on sada radi.
25.07.2022 | 10:34
Rat u Ukrajini je specifican jer izvlaci najgoru cenzuru u novinarstvu, a broj laznih vijesti eksponencijalno raste. Ovoga sto se u novinarstvu desava ne bi se posramino ni sam JG.
25.07.2022 | 11:00
jura22 kaže:
Rat u Ukrajini je specifican jer izvlaci najgoru cenzuru u novinarstvu, a broj laznih vijesti eksponencijalno raste. Ovoga sto se u novinarstvu desava ne bi se posramino ni sam JG.

Za razliku od ostalih ratova, jel'...ovaj je bas specifican, jer u prijasnjim ratovima nije bilo cenzure.
25.07.2022 | 11:14
dpasaric kaže:
tino1 kaže:

Da, totalno je tupa spika što tankamo po 14 kn i burek plaćamo 18 kn. To je sve naivna izmišljotina penzionera s Turnića! Prozirna ruska propaganda!

Točno tako, prozirna ruska propaganda. Rusi su smanjili protok plina kroz NS1 na 35%, to se mora odraziti na tržištu energenata, što je čudno.
Rusija drži Odessu u blokadi da se ne može izvoziti žito koje bi trebalo biti sirovina bureku od jabuke. E to je slobodno tržište.
Da Rusi nisu napali Ukrajinu ne bi bilo prostora za pohlepe. Ali jebi ga Ukrajinci su se bezobrazno branili, a trebali su se pokunjiti i naguziti pa onda ne bi trebalo plaćati 14 kn za burek od jabuke. A Kina nije ništa kriva s njihovom 0 Covid politikom i blokiranjem najvažnijih trgovinsko proizvođačkih kapaciteta?
Samo Amerika, za koju sami znamo da su šupci na kvadrat.
Btw. Ja ničim nisam rekao da je penzić s Turnića naivno izmislilo nešto, ja sam rekao da si ti izmislio da Rusi mogu zaustaviti gorivo za nuklearke i da je to penzić s Turnića naivno povjerovao.

Jebi ga Davore, to sve što ti guraš je za mene naivna priča izvađena većinom iz svih konteksta i nabrijavanje. Stati na stranu Rusa i veseliti se njihovom napredovanju u ovom konfliktu je na van svega što predstavlja moje vrijednosti.
25.07.2022 | 11:17
@dpasaric,

Nisi ni novinar ni profesionalac, ali ako svako malo preneseš neku informaciju za koju se relativno lako dokaže da je pogrešna, onda širiš dezinformacije, a nije te briga; svidjelo se to tebi ili ne.

Evo, par postova iznad pričaš o cenzuri zapadnih medija, a pri tom slobodno linkaš video i ne moraš se bojati za svoju slobodu, dok bi isti takva akcija nekoga u Rusiji (sa sadržajem koji ne odgovara narativu Ruske vlade) mogla stajati slobode, a možda i glave.

Jasno nam je da su informacije koje dolaze sa obje strane "jednobojne", ali kad se, u svom nastojanju da budeš objektivan, staviš na stranu nekoga tko dekretom zabrani bilo kakvo širenje informacija koje nisu po volji jednoj strani, a prigovaraš cenzuri druge strane, ili objavljuješ neprovjerene informacije za koje te nije briga da li su istinite ili ne, onda više nisi objektivan nego subjektivan, pa se gubi smisao tvoje izvorne namjere.
25.07.2022 | 11:39
Mi smo, barem deklarativno, slobodno društvo, a za Rusiju se zna da je autokracija, tako da to nije usporedivo, tj. te slobode ne bismo trebali stavljati na istu vagu.

S druge strane, niti zapad nije baš tako demokratski i slobodarski otvoren kako ga predstavljaš - jer kada takneš tamo gdje zaista boli, dogodi se isto što i u Rusiji - pogledajmo što se dogodilo sa Snowdenom i Assanegeom? Istina ih je koštala slobode. A bilo je tu pritisaka i na druge novinare, nedavno je Russel imao tu temu. Tko nije gledao veliki trosatni intervju sa Snowdenom, to bi morao pogledati, onako opće kulture radi.

Što se tiče mojih objava, treba gledati svukupnost, naravno da se provuku neke koje se pokažu kao neprovjerene i krive, ali vjerujem da je najveći dio bio korektan, istinit i informativan. Kada fulam, ja priznam i ispričam se.

Da nema mene da vam ovdje malo razdrmam temu samo biste ste se čmarili jedni drugima u ponavljanju onoga što je "službeni narativ" masovnih medija. Ovako barem postoji neka dinamika rasprave, nekav +/- naboj koji stvara konverzaciju i razmjenu mišljenja. Ako se svi vi slažete, a samo sam ja ta crna ovca, a vi to recite, lako se ja isključim iz rasprave - ionako sam nudio da kompletno maknemo politku s foruma, pa ste kukali da vam je žao toliko pisanja.
25.07.2022 | 11:49
25.07.2022 | 12:07
@dpasaric,

Nisi ti nikakva crna ovca, i ne mislim da bi većina na forumu trebala diktirati manjini ili pojedincu što da objavljuje. Samo sam iznio svoje mišljenje.

Ja ne predstavljam zapad demokratskim, samo ti kažem da za istu stvar u jednoj državi možeš završiti u zatvoru, a u drugoj baš i ne. To što je neke zemlja demokratska, ne znači da ne možeš završiti u zatvoru, pogotovo ako se zamjeriš krivoj osobi, ili se nađeš na krivom mjestu u krivo vrijeme, ali to bi smo i onako već svi morali znati.

Ja inače ove poruke koje se sastoje od linkova na video-uratke, ne samo tvoj, nego općenito, od bili kojeg forumaša, ne "čitam" (tj. ne gledam video), je ne vidim smisao u gubljenju vremena na nešto što je netko već pogledao, pa je mogao ukratko napisati o čemu se radi, ali eto, nije mu se dalo, pa je samo stavio link na video.
25.07.2022 | 12:10
Ispravak netočnog navoda.

Ovo za ne gledanje vida, ne vrijedi za linkove na isječke iz:

Balkanskog špijuna
Ko to tamo peva
Maratonci trče počasni krug

a iste i pogledam svakih par mjeseci, da "utvrdim gradivo".
25.07.2022 | 13:58
Evo malo potvrde o onima navodima o raubanju topništva i kako to izgleda u praksi. Počele su se pojavljivati slike rascvalih topničkih/haubičkih cijevi.

top.jpeg

top1.jpeg

Ovo drugo je rahmetli 2S7 standardna samohodna ruska haubica promjera cijevi 203 mm. Cijev koja je istrošena preko svake mjere nije izdržala. Sa sobom je gotovo sigurno u smrt odvukla i kompletnu posadu.

Sad dolazimo do dijela priče o kvaliteti izrade. Ovo je slika koja se pojavila od ukrajinske strane koja je zaplijenila ovu cijev (kao dio topa), ali ju nije poslala dalje na bojište. Slika govori tisuću riječi (ako je istinita, što ne mogu nikako znati, ali djeluje moguće kad se sjetim kvalitete izrade lada, UAZ-a i, meni najdražeg, zaporošca.

cijev.jpeg

Za kraj, potvrda onog o čemu sam već puno pisao da Rusija zapravo samo parazitira na ostavštini SSSR-a. Ovo je skladište 2S7 haubica u Omsku. Početkom travnja ih je tamo bilo 170. Početkom lipnja 135, a početkom srpnja 110. Dakle, trend je jasan.

haubice.jpeg

Skrećem pozornost na još jedan detalj: ovo je vanjsko skladište, a klima u Omsku nije baš kao u Splitu. Na žalost, slika na Google mapsima nije dovoljno precizna da se vidi imaju li te haubice kapice na otvorima cijevi. Po zapadnim standardima (kapice bi trebale biti kontrastne boje da se lako uoči jesu li gore, a na slici nema tih detalja koji bi se isticali) ih nema. Ako je to istina, a sve dosad što smo naučili o navikama njihove vojske i standardima dugoročnog skladištenja sugerira da jest, onda je dobra polovica tih haubica u startu neispravna zbog korodirane cijevi.
Ako netko želi, nek sam provjerava i ispravi me ako griješim, ali meni to izgleda ovako kako sam napisao.
www.google.com/maps/@55.0145606,73.394628,593m/data=!3m1!1e3!5m1!1e4

(BTW zgodno je primjetiti da je ovo skladište defacto u centru grada)

I sad, kad čovjek gleda koliko je tu te vojne opreme koja se godinama financirala otkidajući ljudima doslovce od usta, mora se postaviti pitanje: da se više ulagalo u standard ljudi, bi li taj SSSR i danas postojao?
25.07.2022 | 16:34
@djuro:

Ovo skladiste je fascinantno. Usred grada umjesto parka

Moja prva puska je bila M-16A1. Stara par desetljeca. Dobio sam ju uredno konzerviranu, ocistio onim DRNC-om ili kako se to vec zvalo. Uglavnom puska nova, nekoristena. Kovala je stalno, okvir jedan ne mozes ispucati (jos smo imali one krace od 20 kom) da ne zaglavi, pa moras lupati po onom asistentu zatvaraca.

Na kraju su dosli do zakljucka da su eto stradale od predugog skladistenja. Ja strojar nisam, ali rekli su nam tada da konzervirana puska moze stradati od dugog stojanja. Ja bi prije krivio dizajn tog oruzja, nisu ih bez veze bacali u Vijetnamu i uzimali Kalasnjikove. Puska je jednostavno napravljena suvise precizno, sa jako malim tolerancijama i najmanja necistoca je izazivala zaglavljivanje iste.

E sad, zamisli topove koje su parkirani vani par 50-60 godina. Hrdja 100% cini svoje, cak i da je to uredno konzervirano, a znamo 100% da nije jer nikakve SOP standarde Rusi nemaju.

Niti to provjerava bilo ko prije slanja na bojiste. Tovari na vlak i pravac Donbas ganjaj naciste
25.07.2022 | 16:52
Nema veze stajanje. Pucali iz haubica koje je koristio Wehrmacht. Bitno je odrzavanje.
Te puske su ocito imale tvornicku gresku.
25.07.2022 | 17:12
I ja sam tog misljenja. Dobili smo ili losu pusku ili losu seriju te puske.

Tu M16 sam imao svega par mjeseci i zapamtio sam je po ti zastojima i jedva primjetnom trzaju prilikom pucanja. Kasnije u Vojnoj policiji sam duzio neko drugo oruzje.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 20 sati, 36 minuta
  • accom: Windy. Meni odličan.
  • smayoo: Nije nijedna 100% i uvijek točna, ali za Hrvatsku je HRT Meteo meni najtočnija
  • smayoo: Za Hrvatsku HRT Meteo
  • Matija klc: Teski ocaj. Trenutno mecava u mom gradu a u njoj pise kisa da pada. Sta koristite vi ekipa?
  • Matija klc: Koju aplikaciju za vrijeme koristite? Ova standardna od Apple-a je postala
  • smayoo: Piši u forum
  • Air: Kod instalcije mi se oštetio jedan user na način da jedinio kod njega ne mogu otvoriti System preferece.
  • Air: @Bertone hvala. Odradio sam direktno preko instalera Apple. Spremim ovaj link za kasnije.
  • Bertone: [link]
  • Bertone: @Air, [link]
  • Yonkis: Settings , General, Dictionary. Bilo mi je uključeno. Nisam to upalio 100%
  • Air: netko je stavio na Jabucnjaku link sa operativnim sistemima koji nisu više podržani od Apple-a. Ja ne mogu naći taj post. Trebam Big Sur. Ako netko zna sa koje stranice je siguno sikuniti?
  • smayoo: Nemam pojma. Gdje si to našao? :)
  • Yonkis: Kakav je ovo hrvatsko engleski rječnik? [link]
  • ^SuperUnknown^: Ekipa, trazim tipkovnicu tj. top case za prvi Intel Macbook (Macbook1,1-4,1 A1181), po mogucnosti bijelu, ali moze i crna :) Ako tko ima od nekog krepanog javite :) Thx!
  • kupus: tražim 30 pin na lighting adapter, ako ima tko viška - PM
  • stefanjos: sretna nova!
  • Yonkis: Sretna vam ova nova 2025!
  • dpasaric: Kreativna vam 2025. godina! Kanpai! [link]
  • JOHN: Sve najbolje u novoj godini. Puno zdravlja, sreće i uspjeha.
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • Miro Spiro: Sretna Nova godina
  • Matija klc: Sretna Nova svima
  • Gjuroo: Sretna nova!
  • Bertone: Sretna Nova
  • Zdravac: Sretna Nova, i svako dobro vam želim!
  • dpasaric: Svako dobro i da vam 2025. bude još bolja! :)
  • smayoo: SRETNANOVAGODINAAAAAAAA!!!! :D
  • Yonkis: dpasaric, I think you're gonna love it :)
  • dpasaric: Kako imamo Lisu u Pikiju, to mi je na listi za gledanje!
  • Yonkis: [link] netko već gledao?
  • Zdravac: :)
  • JOHN: Jel prolazi integralni? :)
  • Zdravac: @JOHN, lagano sa ugljikohidratima (kruh), rakija je, s druge strane, preporučljiva :)
  • ping: Sretan Božić
  • JOHN: Sretan i blagoslovljen Božić. Pazite na slatko i slano. Samo kruh i voda i ajde može i pijača!:)
  • zoranowsky: Sretan Božić!
  • dpasaric: Sretan Božić i se najboljshe judi! :)
  • smayoo: Sretan Božić, svima svima neka bude veseo, miran, topao, sit i napit! :)
  • Gjuroo: Sretan Božić!
  • Zdravac: Sretan Božić!
  • drpongrac23: Sretan i blagoslovljen Božić!
  • Damirst: Sretan Božić svima!
  • Bertone: Sretan Božić
  • Yonkis: Sretan Božić svima, koliko god vas ima!
  • drlovric: Hvala hvala :)
  • Yonkis: Happy belated bday drlovriću!
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • JOHN: Sretan rođoš!
  • smayoo: Oho! Sretan rođendan i od mene! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.49 Seconds

Provided by iJoomla SEO