24.07.2022 | 20:26
Evo i mene ekipa. Malo sam zanemario forum, na digitalnom detoksu sam. Od svega
Ukrajinu sam pratio, koliko sam stizao. Svasta se izdesavalo tamo ali u nacelu sve je i dalje isto:
1. Rusko zrakoplovstvo se nije bas proslavilo. Malo sati leta i obuke, pretili pilot bez treninga, nedostatak pametnih/preciznih bombi. I rezultati su takvi kakvi jesu. Nikakvi.
2. PZO se blamira za sve pare. Ajde sto ne mogu da obore ukrajinske avione i skupa sa zracnim snagama konacno ostvare prevlast nad zracnim prostorom Ukrajine, strucnjaci uspiju oboriti i vlastite avione
3. Pomorske snage doslovno pobjegle iz Crnog mora. Tu se nema o cemu ni pisati. Nebi se zacudio da svi ti mornari zavrse u rovovima kao pjesacke postrojbe zato sto Rusima kronicno fali vojnika.
4. Kopnena vojska u sprezi sa (za moderne ratove) nenormalnim topnickim potencijalom ostvaruje lagane rezultate. Uzimaju malo po malo teritorija, uz samo oni znaju koliko visoku cijenu u ljudskim zivotima. Jedino oni od svih rodova ruske armije, koliko/toliko, su sacuvali Putinov obraz ispred domace javnosti. Cisto da ga spase totalne vojne blamaze i malo odgode poraz.
Artiljerijom sravne sve ispred sebe, pa lagano napreduju. Pa pomaknu topove, regrupiraju se pa u novi ciklus. Vec smo apsolvirali da se oni u glavama i nisu maknuli od 2 svjetskog rata. I tada bi Rusi izgubili rat je da je njemackom vojskom upravljala vojna struka a ne brkati megaloman narkoman, ali to je vec neka druga prica
5. HIMARS. Izuzetan sustav koji donosi realnu prevagu u ratu. Ukrajina koristi mozda 30% potencijala tog sustava, jer im se napredne rakete politicko-strateski ne isporucuju (bitno je da igre traju). Rusi nemaju obranu od tih raketa jer im je PZO koncipirana drugacije. Niti jedan Rus, ne znam koliko da je bio pijan, nije mogao zamisliti da ce ga napadati rakete dometa 50-60km
Izrael posjeduje Iron Dome, sustav koncipiran i napravljen da skida rakete kratkog dometa (najcesce GRAD klonove), jer im je to stvarna ugroza. On bi ove HIMARS rakete skidao bez ikakvih problema. Rusi/Sovjeti logicno nisu razmisljali na takav nacin. Trebalo se ratovati ili nuklearkama ili tenkovima na Europskom tlu
HIMARS raketa na zaslonu S300 izgleda identicno kao GRAD raketa koja kosta par tisuca dolara. Doduse nesto je brza. Vjerujem da nekom softverskom nadogradnjom oni mogu "nauciti" svoje PZO trupe da prepoznaju te rakete i poneku i obore, ali ta nadogradnja je proces. Nije to bas tako lako azurirati kao iPhone
Cak i da naprave softversku nadogradnju, Ukrajinci bi mogli maskirati HIMARS sa GRAD rafalima. Kada radarski zaslon zasitis sa 50-60 raketa od kojih su 3-6 HIMARS, a ostalo GRAD jako je tesko bilo kojem operatoru da izdvoji pravi cilj.
Ironicno je (iskljucivo da radi logistickih razloga) USA nikada nije forsirala taj sustav raketne artiljerije. Preveliki su kontejneri, previse raketa se potrosi za kratko vrijeme, preciznost nije bila neka, pa su se drzali klasicne artiljerije, tipa 777. Proveo sam blizu 4 godine na bojistima bliskog istoka, nikada nisam vidio HIMARS da puca, dok su M777 radile non stop. Raketna artiljerija je bila totalno ruski fazon, tako da USA ima samo 2-3 takva sustava u operativnoj uporabi. I eto jedan od njh Rusima zivot zagorcava na domacem terenu
One rupe na mostu govore toliko toga, ko zna da gleda. HIMARS ne da moze pogoditi vojarnu, nego moze zapovjednika te vojarne pogoditi kroz prozor na njegovom uredu. Dok Rusi moraju srusiti pola kvarta da bi uopce pogodili krug te iste vojarne. Sa ovim svojim potrosenim artiljerijskim cijevima, preciznost im samo opada iz dana u dan, ali nadomjestit ce to kvantitetom nazalost :/
Svi moji prijatelji su van Ukrajine, jedan lakse ranjen, ostali svi OK. Poginuo je i DJI drone koji sam im poklonio
Odmorit ce par mjeseci, dok je ljeta, pa ce vjerojatno opet tamo. Do tada nemam direktnih info sa terena...