22.06.2023 | 09:16
m@xym kaže:
@cariblanco
Ljudi moji vi opet o posvajateljima.
Pa, koliko se meni čini, afera nije bila o krijumčarenju automobila iz Njemačke, nego o posvajanju djece iz Afrike, a u emisiji je sudjelovao jedan od roditelja te posvojene djece, pa mi je nekako logično da pričamo o tome, a ne o nekoj "pravoj" temi, za koju izgleda jedino ti znaš koja je točno.
To što si boldao nije poanta moga pitanje, nego ovo:
Što je po tebi stvarna pozadina ovoga slučaja?
Dakle, možeš li na ovo konkretno pitanje dati neki konkretni odgovor, ili će "prava" tema ostati visjeti u zraku?!
Pa pozadina ovog slučaja je višeslojevita, nije moguće dati jednoznačni odgovor. Možemo je podjeliti u 4 sloja. Da krenemo od prvog političkog i izjava naših vrlih političara.
Benčić-Onaj tko napada ovo ljude je novo dno dna.
Radman-Mi znamo da su ovi ljudi optuženi, ali oni ništa krivi.
Plenković-Mi znamo da su posvajanja iz DR Konga zabranjena, ali mi tražimo neke druge mogućnosti, gdje je to dozvoljeno.
Milanović-Ja sam zvao mnoge ljude,ali niti moja moć nije svemoguća...onda kaže, ja znam neke ljude koji su tamo išli posvojiti dvoje djece, a vratili su se s njih četvero...šta ćete to vam je život ?
Institucije su sljedeće u nizu.
Ministarstvo obitelji isocijalne skrbi-Mi nemamo nikakvu obvezu prema prema djeci koja dolaze iz "trećih zemalja", znači onih koje nemaju usvojenu Hašku konvenciju oko posvajanja djece. Nije nas briga za njih niti ih pratimo koliko ih je i gdje se trenutno nalaze
Ministarstvo pravosuđa, Malenica- Njihov ministar mi više ne odgovara na pozive ?
Ministarstvo uprave- Mi baš neznamo koliko je djece usvojeno , ali je brojka oko stotinu ?
Sljedeći u nizu su mediji. Mogu reći da skoro ne pamtim kad su svi glavni mediji (osim početnog prešućivanja slučaja )svi tako zdušno stali na jednu stranu, pa i taj Jutarnji koji
sad ovaj serijal objavljuje.
Gledao sam i ja Zokija kod Ace i već mi je u prvoj minuti emisije, postalo malo degutantno pratiti ostatak. Naime on kaže, da je kod njega gostovala
Tanja Budimir, koja je i samo posvojila petero djece i spasila ih od gladi. Znači za novinara Stankovića, nije bitno što kaže zakon te zemlje, gdje se navodi da je moguće posvojiti najviše troje djece ( zamislimo da nije došao zakon o zabrani posvajanja iz te zemlje ) i to što je ona samica, a nema pravo na to, nego bračni par mora biti minimalno tri godine u braku i djeca mogu izaći samo s aerodroma glavnom grada. Takvu njegovu konstantaciju, bi recimo mogao reći ja u ovoj temi, ali on je ipak novinar i trebao bi voditi računa o čemu priča.
Na htv u otvorenom je gostovao stanoviti gosp. Ričković, koji je sam sudjelovao u "spašavanju" jednog djeteta s nekim crnim vitezom. Našim institucijama ovo ništa ne zvoni ? Znači javno priznanje na tv o ilegalin radnjama i to nikoga ne zanima, ali zato nije problem napisati prijavu protiv one naše budaletine, znate o kome mislim, neću mu izgovoriti ime, nego ću reći samo nepomenika ( kako pojedini u Srbiji nazivaju Vučića ).
Šta tko god mislio o ljudima, ljudi ipak nisu ovce i nemožeš im plasirati samo jednu stranu priče, a s druge strane naši čame sedam mjeseci u zatvoru ? Zbog toga je nastalo ogorčenje ljudi, pa i mnogi neprimjereni komentari, koje su političari samo čekali i spinovali su to po svojim željama, kad se već nitko od njih nije usudio progovoriti o meritimu stvari...izgleda da su super-osjetljivi na te stvari, kao i naš forum
Zadnje je
neovisno pravosuđe.
Kako je nekome muka pisati u ovoj temi, meni je muka pisati o pravosuđu, koji bi najrađe ukinio
Na sudovima se vodi izvan-parnični postupak, gdje jednu stranu nitko ne zastupa, pa kad posvojitelj dobije presudu, on se ne žali na nju i ona postaje pravomoćna..jel treba još nešto reći ?
Pustimo sad na stranu nadovjeru tih dokumenata, imam pitanje sudkinju Jasminu, koja je rješila 15 slučaja...
kako joj nije palo na pamet da su te sve strane odluke gotovo identične, samo su promjenjena imena u presudi ?
Vrhovni sud je izvršio inspekciju svim tih sudova i nije našao nikakve nepravilnosti !!!
Imao bi toga još za reći, ali me lovi muka.
Na kraju par rječi o posvojiteljima, koje ja mogu samo moralno osuditi i na njima samim bi trebalo biti pitanje, da li su oni to odradili po svojoj savjesti i spavaju li mirne savjesti s svojom posvojenom djecom. Ti ljudi koji imaju političku ili materijalnu moć, su samo iskoristili ono što im
sistem pruža i zato su po meni najmanje krivi.
Ja ( večina nas ) kad kupujemo neki tehnički proizvod, ili auto, proguglamo sve o karakteristikama, cijenama i sl. Ali naši posvajatelji ne guglaju o stanju u DR Kongu, jer im je Kabongo rekao da je sve po zakonu. Ako postoji zubić vila, onda i ova priča može proći.