04.06.2024 | 02:35
dpasaric kaže:
Ako misliš na ono da nuklearne sile dobiju što žele, pa ok, to će se ovdje opet dogoditi, Izrael će etnički očistiti Gazu bez obzira na mlaku "moralnu osudu" Europe zadnjih tjedana, ali to zaista nema veze s tim imaju li nuklearnu bombu ili ne - jer se bore protiv "bradonja u sandalama" i potpuno su vojno nadmoćni. Bilo kakva paralela s ratom u Ukrajini je potpuno, ali potpuno neprimjerena. Izraelska vojska čiste civile i sustavno uništavaju svu civilnu infrastrukturu, od religijskih objekata, stanova, škola, pa do fakulteta. I ruše ih kada su već zauzeti, znači nije da se u njima "skriva Hamas". Izgurat će što su naumili kolikogod to zlo bilo.
Rusija će etnički očistiti zauzeti ukrajinski teritorij bez obzira na "teške sankcije" Europe i Zapada od početka rata, ali to zaista nema veze s tim imaju li nuklearnu bombu ili ne - jer se bore protiv "hohola" i potpuno su vojno nadmoćni (barem smo tako mislili dok nisu zaglibili u dogotrajni i iscrpljujući rat). Bilo kakva paralela s ratom u pojasu Gaze je potpuno, ali potpuno neprimjerena. Ruska vojska čisti civile i sustavno uništavaju svu civilnu infrastrukturu, od religijskih objekata, stanova, škola, pa do fakulteta. I ruše ih kada su već zauzeti, znači nije da se u njima "skrivaju hoholi". Izgurat će što su naumili kolikogod to zlo bilo. Hm... Ček... Neke paralele su ipak primjerene.
Razlika No.1: Ukrajina nije ušla na terirotij Rusije i napravila masakr nad civilnim stanovništvom niti je na bilo koji način ugrozila suverenitet Rusije.
Razlika No.2: Whatever...
Što se mene tiče, ja bih priznao Palestinu kao državu. Tada bismo barem znali gdje su granice i znali bismo 'ko tu koga jaši.
Da neki mađarski ekstremisti učine masakr na Špancirfestu, znali bismo da su prešli granicu (u svakom smislu), ali Hrvatska ne bi taracala Mađarsku do Velike Kaniže jer znamo da bi to isto bila povreda granica i da to nije ok. Sve skupa bismo riješili diplomatskim putevima osim ako je jedna od zemalja definitivno odlučila ući u rat.
Stvarna razlika između Rusko-Ukrajinskog rata i Izraelsko-Palestinskog rata, kako ja to vidim, je to što se Rusija cca 2 desetljeća pripremala za rat. Tako to i rade svjetske velesile. Propaganda, propaganda, propaganda i onda
shit happens.
Putina sam cijenio kao najboljeg svjetskog političara i mislio sam kako bi svijet bio bolji kada bi svi svjetski političari bili barem malo kao on. Jbga, na kraju je ispalo da sam popušio spiku. Sve skupa je ispala samo dugoročna propaganda. Moram priznati da je sve skupa dobro odrađeno jer se ta propaganda jako dobro primila. Pridružujem se drugaru Airu koji je u drugoj temi priznao da je bio u krivu (jbga, Air, znam da te svako malo prozovem na ovom forumu, al svaki moj "proziv" je bio u smislu da ti spuštam kapu. Najteže je priznati da si bio u krivu). I ja sam bio u krivu što sam mislio da je Putin progresivan političar. Sad ispada da nas civilizacijski vraća barem 50ak (vjerojatno i više) godina unazad. Men' se to osobno ne sviđa jer sam star i grintav čovjek. Možda mlađi ljudi lakše odrade tu metamorfozu.
Za Izrael i Palestinu još uvijek ne znam... Čini mi se da izrael nije planirao ovaj rat, ali sada koriste tu situaciju da maksimalno potaracaju bilo kakvu prijetnju s te strane. Kako već napisah, treba priznati Palestinu i Izrael kao suverene države. Tada ćemo barem po nekom međunarodnom pravu moći procijeniti tko tu koga ugrožava. Osim toga, Palestina bi trebala postati svjesna da se mora brinuti sama o sebi.
Tko bi trebao sjesti za stol kada Izrael niti ne nudi pregovore, a i zašto bi?
Navodno Ameri (najveći svjetski zločinci) nude neki mirovni plan. Možda prođe....