14.04.2024 | 10:19
Trudio sam se ne komentirati ovu temu jer bas lose utjece na moje mentalno zdravlje. Naime, koliko god bio na strani Izraela, ne mogu uvijek opravdati njihove metode i ostati hladnokrvan na snimke gdje roditelji vade mrtvu djecu ispod rusevina. Tako da sam odlucio i ne pratiti taj sukob, za svoje osobno dobro.
Medjutim nocas sam ostao budan jer su objavljene vijesti da je Iran krenuo sa tim udarima. Navodno iskljucivo po vojnim ciljevima. Zanimalo me koliko smiju i koliko MOGU vojnicki napraviti, bez da se kriju iza svojih proksija.
Hi tech drzava Izrael opremljena modernim sustavima vs zastarjela primitivnija tehnologija u vecem volumenu.
Streameri na YT prenose let dronova uzivo, Flight radar prikazuje kako se zatvaraju zracni prostori iznad drzava. Rat kao reality show. U jako cudnim vremenima zivimo
Ideja je bila da prvo posalju stotine primitivnih dronova (ala oni Geran u Ukrajini) kojima treba par sati da dolete u Izrael (2 AM po lokalnom). Dok balistickim raketama (za koje tvrde da su jako opasne) treba nekih 15-20 minuta. Koncept napada je bio da sve mete budu napadnute sinkronizirano, da bi saturirale PZO. Nije im bas poslo za rukom, iz nekoliko razloga.
1. Za napad se znalo unaprijed i Izrael je imao dovoljno vremena da se pripremi. Svi borbeni zrakoplovi i PZO baterije su bile u borbenom polozaju, naoruzane, sa municijom. Posade u pripravnosti. Velika je to prednost u usporedbi sa nekim iznenadnim napadom.
2. Izrael ima strasnu PZO. Svi mi znamo za Iron Dome radi Hamasa i Gaze, ali imaju oni znatno naprednije sustave za srednje i velike domete. Uz jako potentno ratno zrakoplovstvo, nisam ocekivao neke probleme od strane ovih dronova (tehnoloski gledano, to je moped Tomos 6 sa krilima).
3. NATO koalicija ali i zemlje okruzenja su se ukljucile u obranu Izraela. Jako puno toga je presreteno a da nije niti doslo do samog Izraela. Kada nesto leti kroz Jordan ili Saudijsku arabiju logicno da oni imaju pravo poskidati to, bez da se tretira da ucestvuju u sukobu. Pravno gledano, gadjaju ciljeve u svom zracnom prostoru. Izrealski avioni su (uz dozvolu) odletjeli u Jordan te tamo docekali te dronove koji lete jako sporo i nisu problematicna meta za moderne zrakoplove.
4. Ono sto je proslo do samih gradova, poskidao je Iron Dome. Kazu da je unisteno 99% ubojnih sredstava koje je Iran poslao. Nestvarno.
5. Mozda je Iran i htio da to sve ovako ispadne, cisto da se broji da su nesto napravili a da ne naljute Izrael bas previse
Da sumiramo.
Iako je vojnicki gledano ovaj napad de facto neuspjesan, kostao je Izrael financijski jako puno. Imajuci u vidu da je svaka raketa (PZO, sa aviona ili broda) kojom gadjas ove primitivne dronove od nekoliko desetaka do nekoliko stotina puta skuplja od svoje mete, cifra je ogromna.
Ali sa druge strane Izrael je sacuvao svoje gradjane, te dokazao da je vojna sila na koju se treba ugledati u jako puno segmenata.
I odgovorio Davoru na njegovu opasku sta ce drzavama borbeni avioni, bolje je kupiti male jeftine dronove. Ucinkovitiji su
P.S. Iran je napredovao u nuklearnom programu i na korak su do nuklearne bombe. Moguce cak i u ovoj godini. Dal ce im Izrael sada polupati ta postrojenja kao odmazdu na odmazdu?
Imaju eto odlican alibi. Ne bih uopce bio iznenadjen takvim raspletom dogadjaja.