10.01.2016 | 20:39
Znam da nije Adobe, ali dajem informaciju čisto usporedbe radi - AutoDesk je donio globalnu odluku da više ne prodaju trajne licence UOPĆE IGDJE. Trajnu licencu se može kupiti do 31. siječnja 2016. bilo gdje (u HR, kao i u USA), a za skuplje i složenije pakete (specijalizirane za određena područja) do 31. srpnja 2016.
U biti, s obzirom na politiku koju su vodili zadnjih 10 godina, ne samo da nije čudno, nego je sasvim logično jer mislim da im već godinama skoro nitko niti ne optira za klasičnu jednokratnu kupnju licence, već za pretplatni model koji uključuje upgrade na svaku novu verziju i tehničku podršku itd. Naime, toliko su bili počeli s*at s tim novim verzijama, da je sa svakom novom verzijom (dakle, svake godine) dolazio novi format zapisa dokumenta, namjerno, tako da se ne da pročitati u starijim verzijama.
Ne znam kakva je cjenovna politika Adobea, ali AutoDeskova je takva da je ovo što uvode zapravo povoljnije. Znatno. Jer mogu platiti najam AutoCAD-a na 2 tjedna npr. Dakle, koristim trideseterostruko jeftiniji alat za sve, onda naletim na komad posla gdje AutoCAD objektivno može uštedjeti značajnu količinu vremena. Platim 2 tjedna najma, odradim posao, predam projekt i vozi dalje. Što ću sigurno raditi. Trajnu licencu im iz principa više nisam htio plaćati jer su ciljano, namjerno i bez stvarne potrebe skratili vijek upotrebljivosti na manje od godinu dana.
Jedino što me i dalje ljuti je to što, kobajagi, imaš pravo na tehničku podršku u toku trajanja najma, a tu podršku osiguravaju lokalni dealeri, a ovi koji su zaduženi za Rijeku i okolicu nemaju blage veze.