10.11.2015 | 11:52
Imam iMac iz 2012 te sam uz običan disk ugradio SSD, tako da unutra imam oba diska. Na SSD-u mi je operativni sustav i svi programi, dok mi klasičan disk služi kao back up i njega trebam i koristim jednom tjedno, kad kopiram s vanjskih diskova podatke.
Od kad sam Mac nadogradio na El Capitan počeli su problemi na način da se taj dodatan disk pali svako malo. Kad se upali, glasno se čuje zujanje i to me živcira. Pali se bez nekog razloga i nakon toga radi 10-15 min i onda se ugasi.
Pratio sam zašto se pali i primijetio da se aktivira kad palim:
Firefox,
stisnem CMC+C u Finderu (da nešto kopiram), ali ne na tom disku nego na eksternom disku ili SD kartici
otvorim program Photos
kad promjenim jezik pisanja (s hrvatskog na kineski)
kad otvorim Pathfinder
ali često se pokrene sam iz čistog mira dok nisam ni blizu kompa i ni jedan program ništa ne radi (vidiljivo)
Zanima me da li postoji koji način da se taj disk 'ugasi' i da se ne pali svako malo jer mi definitivno nije potrebno. Obzirom da jednom tjedno nešto radim s tim diskom nije mi problem da ga 'ručno' pokrenem prije toga i onda 'ugasim'
U power opcijaje uključeno je Put hard disks to sleep when possible, no to ne daje rezultate
U ranijim verzijama sam imao istih poblema dok u predzadnjoj verziji OS-a nisam. Sad mi se neda downgrade-ati cijeli komp zbog te stvari, pa pokušavam nači način da to riješim
Puno hvala na pomoći