07.03.2016 | 17:36
Sve što si napisao zvuči dosta konfuzno. Ili si opako polupao lončiće, ili nisi, ali ne znaš jasno napisati što si radio.
1. Virtual box je softver za virtualizaciju. On nema nikakve veze s posebnom particijom. Pod VB kreiraš VIRTUALNI stroj, s VIRTUALNIM hdd-om (koji je samo jedna datatoteka na tvom normalnom disku) na kojeg se instalira Windowse (ili bilo koji OS).
2. To što ti Windowsi ne dozvoljavaju (ne nude? - kako misliš "nude"? - OS nikad ne "nudi" instalaciju aplikacija, nego korisnik to jednostavno napravi) instalirati nikoju aplikaciju ne može nikako imati veze s VirtualBoxom, nego samo s Windowsima. Ne znam ništa o Windowsima 10 pa ti u vezi toga ne mogu pomoći, ali taj problem *SIGURNO* nema veze s VB. Ja pod VB imam nekoliko virtualki, što Windows, što Linux i to sve normalno radi. I instalira se na tim virtualkama softver najnormalnije.
3. Ako želiš instalirati windows na slobodnu particiju, ubaciš instalacijski medij, restartaš komp, držiš ALT, pojavi ti se izbor za bootanje, odabereš boot s windows install medija (DVD-a, USB-a ili čega već) i u daljnjem procesu odabereš da ti instalira OS na tu particiju od 75 GB. Ili iz Maca pokreni Bootcamp Assistant (u Applications pa Utilities) pa će te on voditi poluautomatizirano.
Kasnije se može dogoditi da ti se Mac automatski boota u Windowse i da ne možeš natrag u OS X. Isto kod paljenja držiš ALT, odabereš Mac OS X, bootaš, odeš u System preferences, odabereš Startup disk i tamo odabereš Mac OS X kao defaultni.
4. Vodi računa da ne možeš na bilo koji Mac instalirati Windows 10, nego samo na onaj za kojeg postoje driveri za Windows 10. Ti driveri se obično instaliraju nakon instalacije Windowsa, kroz BootCamp assistant koji Windowsima "odglumi" da su dobili CD s driverima pa se oni s tog virtualnog CD-a instaliraju.