02.11.2012 | 10:54
Pozdrav,
imam problem koji mi se javlja vec neko vrijeme. Zapravo... javlja mi se uvijek, ali me sad poceo opako smetati. Na webu nisam pronasao konkretan odgovor pa bih bio zahvalan ukoliko bi netko imao ideju kako rijesiti situaciju;
Koristim FCPX 10.0.3 na iMacu 2.8 GHz i5 Radeonom HD 5750 i 12GB RAM-a. Editiram gotovo u potpunosti DSLR video, znaci baratam s H264 codecom. Kod manjih projekata, kracih filmica i priloga najcesce u montazi koristim originalni video (1080p), no kad radim neke kompliciranije i duze stvari onda obavezno koristim proxy. Sve to lijepo funkcionira i radi dok ne krenem raditi Multicam. E sad, problem je u tome sto mi kod playbaca multicama u timelineu nakon svakog i najsitnijeg edita playback pocne stekat, odnosno pojavi se satic (kruzic?) i stoji po dvije minute dok ne krene playback. Nekako sam stekao dojam da ga ne muci video unutar multicama (2 ili 3 kuta) nego audio. Koristim Zoomove snimace i snimam u mp3-u i cesto imam po sat ili dva snimljenog materijala koji rezem u FCPX-u i spajam s videom prema potrebi.
Jel ima netko ideju o cemu bi se moglo raditi. Nekako sumnjam u trivijalni problem ili neki moj previd. Da li bi trebao u eksternom audio editing programu pripremiti prvo video pa ubaciti u FCPX manje isjecke (ponekad to i radim, ali mi nije nuzno svaki puta pa cesto preskacem ovaj korak)? Ili bi trebao snimati u WAV-u? Ili sam mozda na krivom tragu pa je problem u necem petom?
Nekako nisam sklon vjerovanju da je komp preslab, jer vidim da procesor ne radi na maksimumu, ne pregrijava se i obicno s lakocom vrti i editira HD, a kamoli proxy materijale. Ovaj audio mi je nekako sumnjiv i ne znam sto da radim. Editiranje zna trajat citavu vjecnost radi toga, pogotovo ako montiram neke monotone i dugotrajne intervjue ili predavanja u kojima ima velika kolicina audio zapisa.
Hvala!