13.07.2020 | 22:27
songoku kaže:
Ma kakvi SMB2, pa vec u Yosemite je dodana podrska za SMB3.
SMB2 je duplo govno od SMB, a SMB3 je trostruko
I sam si reka da koristis SMB kad treba nešto preko mreže odraditi s nekom windows kantom.
A jel ti palo na pamet da nije mozda problem u toj windows kanti?
Problem je u Microsoftu. A to obuhvaća i Windows, i SMB.
Jesi probao kad koristiti SMB izmedju 2 Maca ili izmedju Maca
Jesam. Jednom slučajno, a drugi put me je netko ovako turpijao kao ti sada. U oba slučaja je zaključak da je to govno od protokola i uvijek su problem iste stvari. Jednom se spoji, drugi put ne. Onda radi. Pa odštekam laptop, odem, sutra se vratim, jučer je radilo, danas ne radi. Password mi kobajagi ne valja. Pa izgubim jbn sat vremena na ta sranja i "rješenje" je da na kraju treba rebootat Mac koji cijelo vrijeme radi, ni kriv, ni dužan. I tako. Hoćeš dalje?
i nekog pristojnog NAS-a (Syno, QNAP...)?
Nemam takav NAS, za naše potrebe jednostavno si ne mogu opravdati toliki izdatak, a osim toga, nemam vremena učiti se rukovati njime i administrirati ga, a ne znam niti IT-jevca koji bi mi ga za neki razuman novac administrirao. Tako da...
SMB3 outperforma AFP izmedju NASa i Maca na svakom testu sto sam osobno testira (QNAP NAS u mom slucaju), a i online recenzije sto sam moga viditi su slicne.
Primio na znanje, hvala. A za koliko ga "outperforma" (smijemo li reći "nadmašuje" ili će me sa svih strana napasti kako je "glupo" koristiti vlastiti jezik u informatici?
))
Zasto bas ti imas tako losa iskustva, ne znam, ali moje iskustvo nije takvo.
Možda imamo isto iskustvo, ali različita očekivanja? Isto kao što sam nedavno zaključio kad je riječ o Logitechovom softveru koji ide uz njihove miševe na Macu.
Jesi shareao sa Win na Mac ili Maca an Win? Da nisi ti kojim slucajem koristio stari SMB/CIFS?
Ne znam što sam koristio. Šerao sam svoj folder na Macu, putem SMB protokola (na 10.13.6, ne piše je li SMB 1, 2 ili 3, uz kvačicu u system preferences piše samo "Share files and folders using SMB") i onda se jednom win mašina spoji od prve pa pukne na pola prijenosa, drugi put se ne spoji nikako pa prebacujemo ko kreteni preko USB sticka, treći put se neće spojiti ako treba unijeti password, a četvrti put se neće spojiti ako NE treba unijeti password. Ma idi...
smayoo kaže:
Time Machine ide kroz SMB? Misliš - ako koristim mrežni resurs za TM backup? Ili svaki, čak i onaj na lokalno spojenom thunderbolt vanjskom disku?
Naravno govorimo o mreznom resursu, pa zasto bi koristio mrezni protokol za lokalno spojen disk.
Pa ne znam, kad si tako uvjereno izjavio da ga ja sigurno koristim, kao da mi svaki dan sjediš iza leđa i gledaš što radim.
Ne koristim mrežni resurs za TM backup, ne vidim ni prednost, ni praktičnost u tome. Nije brzo, nije pouzdano, nije jednostavno, nije jeftino. WTF?
I da - sad mi je jasno zašto nije pouzdano, ako koristi SMB.
Cure imaju svaka svoj backup HDD u svojoj Mac Pro mašini. Ja imam OWC TB2 HDD bay spojen na Apple Thunderbolt Display. Sve je zaštekano kao na docku. Stavim laptop na njegov stalak, spojim magsafe i TB2 i sve radi. Svaki put, brzo, pouzdano, precizno.
smayoo kaže:
To što je AFP "dead end" što se razvoja tiče, u našem konkretnom slučaju nije problem jer imamo uredski setup složen da radi, a ne da naganjamo nove verzije svega i svačega. Imamo strojeve na 10.11, 10.13 i 10.14. S AFP sve radi. Sa SMB ništa ne radi kako treba, ali srećom nije nam to bitno, osim ponekad kad dođe neki kolega s windowsima.
A sto ce biti za dvije, tri godine kad npr. AutoCAD (znam da ga mrzis i ne koristis ali to je samo primjer, ako se dobro sicam negdi si spominja da te je neki software vec bio natjerao na upgrade) pocne traziti macOS 13 di je nas voljeni izbacio kompletno podrsku za AFP?
Ne znam što će biti tada. Kad dođe taj trenutak, razmotrit ću opcije i donijeti odluku. Ali jako je malo vjerojatno da će mi SMB biti prihvatljiva opcija. Prije će biti SFTP ili NFS.