25.08.2017 | 22:15
Nisam izdržao vidjeti je li to moguće, je li moguće da su Kinezi u stanju napraviti repliku Apple Watcha koja je koliko-toliko suvisla, da rade barem osnovne stvari i da ima neke smart-watch funkcionalnosti... i evo, moram priznati da su me jednostavno ostavili bez pravog komentara jer to što oni rade izgleda kao da su oni neka potpuno druga civilizacija, s drugim sredstvima za rad, s drugom tehnologijom, s drugim cijenama sirovine, rada, pratećih usluga, transporta, svega...
Dakle, ova replika stoji 69 (riječima: šesdeset i devet) kuna! To je cijena s poštarinom za Hrvatsku! Da podsjetim, najjeftiniji Appleov remen za Apple Watch je 479 kn! Remen! Ukratko, za cijenu najosnovnijeg 42 mm Apple Watcha Series 1 može se kupiti 43(!!!) kineske replike! To je potpuno suludo bez obzira na to što brzina, izrada, napredne funkcionalnosti i vjerojatno trajnost nisu usporedivi! Čak, ako ćemo gledati objektivno kineska replika ima prednost - ona prima SIM i time je potpuno nezavisan punokrvni mobitel!
Usporedba originalnog 42 mm Appleovog sata (bijeli) i kineske replike (crna). Iako je primjetno veća, sama veličina ekrana (iskorišten dio) je otprilike jednaka.
Ono bitno - radi! Telefonira se s njega normalno, prima i šalje poruke, trebao bih samo vidjeti radi li povezivanje s BT slušalicom.
Ima pristup internetu i može instalirati i neke osnovne aplikacije poput Facebooka, Twittera i slično...
Dakle, da je samo najgluplji mobitel po cijeni od 69 kn bi bio super vrijednost, a ne ovo! Prije samo 10 godina na ovo bi se gledalo kao na James Bond tehnologiju. Ludo, potpuno ludo! Kako to izvode za 69 kn? Koliko onda njih stoji u proizvodnji? Koliko ti ljudi mogu zaraditi na jednom? Izgleda da nam civilizacija ulazi u neko novo doba napredne i potpuno optimizirane proizvodnje, ne vidim kako bi inače ovo bilo moguće?
Inače, vidio sam da postoje i skuplje, "prave" replike, od po 50-ak eura, ali to su onda već ozbiljni uređaji koji čak vizualno izgledaju identično kao Appleov, samo što vrte neki Android. No, mene je dojmila baš ova najjeftinija izvedba jer je odnos cijena/tehnologija nezamisliv. Inače, ovo mi se čini i kao idealan mobitel za osnovnoškolce, ne mogu ga izgubiti, ako se i razbije, nije neka šteta, a sve bitno radi (i posebno ih veseli kalkulator na ruci).