02.12.2019 | 17:45
Što ti znači "smanjuje se kompletna autonomija baterije"? Mislim - što je "kompletna autonomija" u odnosu na običnu autonomiju?
Ako misliš na životni vijek baterije, računaj da bi svaka litijska baterija, ako je kvalitetne izrade, očekivano trebala doživjeti barem 800 ciklusa punjenja, a da joj puni kapacitet ne opadne (u odnosu na prvi dan rada) ispod 80%. To se ne dogodi uvijek, neke baterije krepaju nakon 100-200 (neke i nakon 2!), a neke izdrže i 1500. Stvar je statistike.
Ti sad vidi kakve su ti navike korištenja. Ako ti se baterija iPhonea na kraju dana isprazni do, na primjer, 50% i do jutra napuni na 100%, to znači da si u prosjeku u dva dana napravio jedan cijeli ciklus punjenja. Dakle, 800 ciklusa = 1600 dana = cca 4,5 godine. Ako ti se isprazni praktički do dna svaki dan, onda duplo kraće.
Bluetooth veza (čak i kad traje cijeli dan) ne troši ni približno toliko energije (baterije) kao što troši uključeni hotspot (koji troši bateriju za intenzivnu wifi vezu i još za intenzivnu data vezu). Sumnjam da ti je hotspot potreban baš baš NEPREKIDNO, ali to znaš jedino ti. Ja koristim hotspot za macbookpro kad mi treba negdje nakratko, (na pola sata, sat), u autu, negdje na nekom odmorištu na putu i slično. Kad sam negdje da moram raditi preko mobilne data veze dulje vremena, radije spojim mobitel kabelom na MBP. Veza mi je brža, pouzdanija, ne izlažem se riziku da mi netko napada wifi vezu i baterija mobitela se ne troši (troši se baterija laptopa, naravno, ako nemam gdje laptop uštekati, ali njegova baterija je znatno veća i dulje traje).