13.11.2023 | 18:48
Evo moj primjer za Apple Watch 8.
U aplikaciji "Zdravlje" podešeno za radne dane odlazak na spavanje u 23:15 i buđenje u 5:45.
Uključeno je i automatsko uključivanje fokusa "Spavanje" gdje pozivi nisu dozvoljeni niti od jedne osobe. Niti notifikacije aplikacija. Zatišje je podešeno na 30 minuta (od 22:45) tako da fokus "Spavanje" traje od 22:45 do 5:45.
Budilica je haptic/vibracija. Meni skoro pa najbolji fičr.
Ako se probudiš
nešto ranije, i ostaneš budan, sat te pita da li želiš isključiti fokus mod "Spavanje". Ako isključiš, pita da li želiš isključiti i budilicu.
Ako se probudiš tokom noći, sat sve bilježi ali te ne maltretira nikakvim pitanjima. U svakom trenu možeš na satu isključiti fokus mod "Spavanje" što zaustavlja i praćenje sna.
Dobra stvar serije 8 je ta da je ekran sata isključen u fokus modu "Spavanje" pa svjetlo (i always-on) ne smeta.
E sad dolazim na ono što te (pretpostavljam) najviše zanima.
Kad legneš u krevet spavati (bilo da kasniš po planu koji si podesio) bilo ranije, sat nekako zna kada početi pratiti i bilježiti spavanje. Pretpostavljam po otkucajima srca i brzini disanja.
Ako se "lagano" probudiš tokom noći, dovoljno da registriraš da si budan i ponovo utoneš u san, primijetio sam da to sat neće svaki puta registrirati. Sada, da li mu vjerovati da su njegova registrirana buđenja kojih nisi bio svjestan točna ili pogrešna ne znam kako provjeriti. Srećom pa me to ne opterećuje.
Meni je najvrijednije automatsko prebacivanje u fokus mod "Spavanje" sinkronizirano na svim uređajima (sat, mac, iPhone). Više me ne bude "ah pogrešan broj" pozivi. I imam okvirni pregled kvalitete sna i dužine njegovog trajanja, otkucaje srca i udisaje prilikom spavanja, tjedni i mjesečni pregled, trendove i sl.
U nastavku par grafikona za primjer (s aplikacije "Zdravlje" na iPhonu).
Normalno spavanje:
Buđenje tokom sna:
Kad se trzne iz sna to što ti je Smayoo obrisao post (šala, ne bi Smayoo nikad):
Baterija sata navečer je na oko 50-70% ovisno koliko sam tokom dana bio aktivan.
Satu ujutro stavljam na punjenje ne odmah, već oko 6:15. Tada je u pravilu baterija na oko 30-60% i do 7:00 je na 100% (najkasnije 7:15). Nisam primijetio da sat nešto više troši baterija ako prati spavanje. U pravilu popije 5% tokom noći.
Imaš više za pročitati na Apple Support
stranicama.