Višekanalni zvuk putem digitalnog izlaza
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Višekanalni zvuk putem digitalnog izlaza

27.10.2021 | 10:46
Vjerojatno nisam jedini koji ponekad vrti neki višekanalni sadržaj (npr. film sa surround zvukom) putem digitalnog izlaza (optički izlaz ili HDMI) na vanjsko pojačalo.

Znamo da je stari dobri VLC najbolji za to. Opet, generalno to ne radim često jer koristim Plex gdje samo "gurnem" file preko mreže dalje i vanjski hardver brine o svemu i to je super.

No, sada dolazi moje pitanje, tj. tražim iskustvo ako je netko to već prošao prije mene...

U kompleksnijim setupima (važi i za Plex i za VLC način) potrebno je više pojačala. Hi-end pojačala obično imaju "12V trigger IN" kojim master pojačalo uključi sva slave pojačala u nizu. No, na moje iznenađenje velik broj pojačala (čak i vrlo skupih) nema trigger-in.

Neka pojačala se pale sama (ako su u sleepu) kada osjete HDMI aktivnost ili signal na optičkom ili koaksijalnom ulazu, ali se obično ne pale na vulgaris audio signal s predpojačala nego ih se mora ručno uključiti. Naravno, nije to problem napraviti povremeno, ali ako je to dnevna rutina, to smeta i postaje prava "tlaka".

"Rusko" rješenje je kupiti 220V adapter koji na sebi ima trigger, pa brutalno isključuje/uključuje struju tom pojačalu. To mogu napraviti, ali opet ako pojačalo ima "soft ON" neće se probuditi, nego samo uključiti u sleepu.

Postoje mala pojačala napravljena za lančano povezivanje poput Pro-ject ili Parasound, ali su teško nabavljiva ili preskupa. Zna li netko za nešto niže ili srednje klase što ima trigger IN ili da se samo pali ako je ostavljeno u sleepu kada dobije signal na audio ulazu (ne HDMI ili optici)?

Hvala lijepo!
28.10.2021 | 10:02
Jesi li pogledao BobWire DAT?
28.10.2021 | 22:07
Ha! Hvala ti, ovo se čini vrlo zanimljivo!

E sada treba vidjeti da li moje master pojačalo uvijek šalje optical out van kada je uključeno ili je to dio neke selekcije i da li dok je na optici možda isključi druge izlaze (što mi nije opcija).

Samo ček... sada gledam shemu, pa on sve što napravi je da da 12V trigger OUT, ali to meni nije problem, ja imam 12V trigger OUT, meni je caka da slave pojačalo nema 12V trigger IN! Meni ovo ne pomaže jer ako mi slave ima IN, onda mi BobWire i ne treba. Ovo je zapravo zamišljeno za one koji imaju slave s IN, ali nemaju master s OUT (što je isto slučaj kod starijih pojačala, ali i modernih niže klase).

Bez obzira što nije rješenje mojeg problema, hvala na hintu i baš sam zadovoljan što se na Jabučnjaku uvijek nađe netko tko zna nešto više o nečemu bez obzira koliko je tema možda egoztična.
28.10.2021 | 22:33
Imao sam sličan problem sa svojim Marantz 1510 receiverom koji nema trigger niti IR ulaz.
Trebao mi je triger signal za relej koji pokrece ventilaciju u racku. Stari Onkyo je imao opciju trigera.

Ja sam to napravio putem HDMI CEC releja.

Postoji nekoliko opcija na koje sam ja naletio kada sam pretrazivao internet upravo za taj problem.
Jedna od opcija je tvoj navedeni "ruski" sistem ali fabrički napravljen: www.audiophonics.fr/en/diy-kits-and-boar...-device-p-10661.html

Druge opcije koje su možda prihvatljivije ja sam našao na redditu.

www.reddit.com/r/audiophile/comments/96j...ontrolling_power_to/
29.10.2021 | 20:37
Ovaj od Audiphonicsa su mi već preporučili, to bi bilo i sasvim ok rješenje, ali ostaje da vidim koje ću pojačalo odabrati - jer neka novija kada dobiju napon se uključe, ali u sleep modeu su dok se fizički ne pritisne tipka ili klikne na daljinski.

Možda bih trebao naći neki stari Technics u oglasima i uključivati ga tako "po ruski".

Javit ću u svakom slučaju koje rješenje sam na kraju odabrao!
01.11.2021 | 08:23
dpasaric kaže:

Neka pojačala se pale sama (ako su u sleepu) kada osjete HDMI aktivnost ili signal na optičkom ili koaksijalnom ulazu, ali se obično ne pale na vulgaris audio signal s predpojačala nego ih se mora ručno uključiti. Naravno, nije to problem napraviti povremeno, ali ako je to dnevna rutina, to smeta i postaje prava "tlaka".

Malo sam razočaran, jer je tlaka upaliti i ugasiti pojačalo, pa ću sad odabrati ono koji ima automatsku opciju, da se samo pali, ili ću preraditi bilo koje pojačalo na to !
Koje je to pojačalo je totalno nebitno, jer pojačava zvuk. Mogli bi reći da je ovo Bogohuljenje prema zvuku Ispada da auto treba imati samo 4 kotača i da mora voziti od točke A do točke B. Meni je isto tako tlaka svaki dan paliti svijetla po stanu. Mogao bi to rješiti s senzorima pokreta, ali mi je tlaka da moram mirno spavati, jer ako se okrenem upalit će se svijetlo
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 sati, 31 minuta
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)
  • cariblanco: Zašto mi neće primiti odgovor o ogulinskom zelju...klikam tri puta i ništa, a regan sam ?
  • Riba: Ali vjerojatno je ista prica kao i sa Studion.
  • drlovric: Raskopali su novig Minija. Izmjenjiv je disk. Vjerojatno radi njihove SKU ustede, ne radi korisnika. Uglavnom nije zalemljen.
  • kupus: nije, to je isto kao i apple.hr
  • zvone: Imaju apple.hu. Valjda je to istyle.
  • kupus: samo hoće li ti htjet prodat minija s 256gb storagea, to je pravo pitanje :P :)
  • kupus: a imaš i našeg dpasarica s foruma, pa se njemu javi. vjerujem da ti može složiti konkurentnu cijenu
  • kupus: imaš translate u browseru, čak i u firefoxu od ne toliko davno

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

accom, Air, jmirakul, marioart, Maxxy, mbp2009, Riba, robee, Anonimci (650)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.12 Seconds

Provided by iJoomla SEO