27.10.2021 | 10:46
Vjerojatno nisam jedini koji ponekad vrti neki višekanalni sadržaj (npr. film sa surround zvukom) putem digitalnog izlaza (optički izlaz ili HDMI) na vanjsko pojačalo.
Znamo da je stari dobri VLC najbolji za to. Opet, generalno to ne radim često jer koristim Plex gdje samo "gurnem" file preko mreže dalje i vanjski hardver brine o svemu i to je super.
No, sada dolazi moje pitanje, tj. tražim iskustvo ako je netko to već prošao prije mene...
U kompleksnijim setupima (važi i za Plex i za VLC način) potrebno je više pojačala. Hi-end pojačala obično imaju "12V trigger IN" kojim master pojačalo uključi sva slave pojačala u nizu. No, na moje iznenađenje velik broj pojačala (čak i vrlo skupih) nema trigger-in.
Neka pojačala se pale sama (ako su u sleepu) kada osjete HDMI aktivnost ili signal na optičkom ili koaksijalnom ulazu, ali se obično ne pale na vulgaris audio signal s predpojačala nego ih se mora ručno uključiti. Naravno, nije to problem napraviti povremeno, ali ako je to dnevna rutina, to smeta i postaje prava "tlaka".
"Rusko" rješenje je kupiti 220V adapter koji na sebi ima trigger, pa brutalno isključuje/uključuje struju tom pojačalu. To mogu napraviti, ali opet ako pojačalo ima "soft ON" neće se probuditi, nego samo uključiti u sleepu.
Postoje mala pojačala napravljena za lančano povezivanje poput Pro-ject ili Parasound, ali su teško nabavljiva ili preskupa. Zna li netko za nešto niže ili srednje klase što ima trigger IN ili da se samo pali ako je ostavljeno u sleepu kada dobije signal na audio ulazu (ne HDMI ili optici)?
Hvala lijepo!