16.01.2023 | 23:59
Apple Music/iTunes koristim cca. 15 godina. Naravno kako bih koristio sve što se nudi, jer kod nas nije bio dostupan kreirao sam tada US account. Dolaskom Apple Musica ostao sam na US accountu, a za probu sam otvorio HR account. Cca 30% pjesama dostupnih na US accountu nije dostupno na HR accountu, a to ima isključivo veze s licencnim ugovorima.
Apple naravno pokušava na najvećim i najjačim tržištima osigurati sva prava, a na manjim tržištima bitno mu je da je prisutan, a onda od lokalnih glazbenih udruga/unija i distributera za neko tržište ovisi koliko toga će se pojaviti na njihovom servisu.
Provjerio sam Rundeka i Haustor na US accountu i sve pjesme su dostupne za slušanje. Očito iz nekih nama nepoznatih razloga nemaju prava za reprodukciju svih pjesama u Hrvatskoj.
Spoj slabog tržišta, hrpa regulacija i suludih zahtjeva i dobijemo ovo što imamo.
99% pjesama kojih sam se sjetio našao sam na US Apple Musicu, a imam cca. 3000 slušanja mjesečno. Naravno ako netko hoće neke specijalne mixeve i edite za to mu je bolji Beatport, Mixcloud, SoundCloud, Bandcamp ili neki sličan servis.
Da nije problem samo s Appleom i dostupnom glazbom isti problem imaju i drugi servisi:
"Spotify itself doesn’t upload the music. Depending on who owns the music, it’s the responsibility of the artist or the label to distribute it.
In short, if you can’t find a piece of music, it’s likely a problem with the label and distributor of the music, and not the music service itself."