12.10.2012 | 09:37
Malo sam proučavao standard za TOSLINK i moja je pretpostavka da je problem na relaciji staklo-plastika. Naime, standard dozvoljava korištenje valne duljine za staklenu optičku nit, ili za plastičnu optičku nit. Ako je spojni kabel dovoljno kratak (što u ovim situacijama uvijek jest tako), onda će plastična nit uredno prenijeti i valnu duljinu namijenjenu staklenoj niti (jer su optički interconnectioni za SPDIF gotovo uvijek plastični).
Međutim, ako ubaciš neke prizme koje pokušavaju lomiti svjetlost i na taj način birati signal između više izvora, onda postaje bitno da li su te prizme staklene ili plastične. Pretpostavljam da je u tome problem. Ako je moja pretpostavka točna, nema jeftinog 3/1 optičkog preklopnika koji će ti raditi. Ono što bi te eventualno zadovoljilo bila bi neka svojevrsna (ako takvo što postoji) optička audio-mikseta. Dakle da primi sve ulazne signale, dekodira ih, eventualno izmiksa (ili ne), i onda ponovno enkodira u digitalni izlaz za poslati na aktivni zvučnik. Sumnjam da bi ti se to isplatilo...
Ali, možda griješim. Možda nije u tome problem.