Moj desktop :)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Moj desktop :)

24.01.2018 | 12:54
Jučer sam kupio i instalirao Windows 10.

Malo mi je živce popio na početku sa izborom tipkovnice i još par stvari, ali radi. Ok, Edge skenira pola sata svaku stvar koju pokušam skinut pa sam odustao i jednostavno skinem na Macu pa prebacim u Windowse preko dijeljenih foldera.

Ono što me začudilo je koliko malo memorije sve troši.

Imam pokrenuto 4 virtualke, Win10 uzima aktivno oko 120 MB, ode na 200 MB kad nešto baš radim pa se vrati. Ostale troše oko 40 MB, High Sierra, XP i Snow Leopard koje imam trenutno pokrenute. Imam osjećaj da bih mogao pokrenut sve koje imam i da bi sa ukupno 16GB memorije i dalje sve uredno funkcioniralo.

Za usporedbu, Dropbox u fazi mirovanja troši 122MB.
ScreenShot20180124.png
24.01.2018 | 13:27
Pošto je licenca?
24.01.2018 | 13:45
Za Windowse? Kako koja, oem home je 550 kn plus pdv.

VMWare sam uzeo na nekoj akciji za $49.

Igor
24.01.2018 | 16:47
OK, ali OEM licencu ne možeš kupiti za koristiti na bilo čemu u virtualki, zar ne? OEM licenca je za prodaju uz novo računalo.
Inače, za korištenje ružnih riječi (ova na "W") na forumu primi za sada opomenu, a ako tako nastaviš, bit će i ozbiljnija sankcija.
24.01.2018 | 17:10
IgorD kaže:
VMWare sam uzeo na nekoj akciji za $49.

Jel ima neki razlog i koji, zašto VMWare a ne Virtualbox?
24.01.2018 | 17:13
VirtualBox radi super i bez zamjerke za nezahtjevne stvari. VMware kicks ass. Do kraja. To je moje iskustvo. Kome je bitno da ima emulaciju neke jače grafike i da one sve drag&drop integracije i tako to funkcioniraju bez greške, to je VMware. Za windows hostove postoji i besplatni VMware player koji služi za vrtiti virtualke koje je netko drugi pripremio i posložio, za Mac, nažalost ne.
24.01.2018 | 17:52
> Jel ima neki razlog i koji, zašto VMWare a ne Virtualbox?

Meni je trebala i emulacija za vrtit MacOS a VMWare to podržava od kad je Apple dozvolio prije desetak godina. VBox ni danas nema integraciju za Mac OS kak spada a instalacija je muka koliko vidim po netu.

Gore na screen shotu se vidi da imam instaliran i VirtualBox al ga više ne koristim. Imao sam Vistu i Win7 unutra al su oni nakon nekog vremena prestali radit iz čistog mira. Vistu mi se više ne da instalirat a Win 7 licenca mi je postala nevažeća jer je netko prepisao moj product key i podijelio ga sa "zajednicom". To sam naravno saznao kad sam išao radit reinstalaciju pa je ispalo da nije pametno posuđivat DVD na kojem je zaljepljen originalna MS naljepnica sa svim podacima.
24.01.2018 | 18:05
> OK, ali OEM licencu ne možeš kupiti za koristiti na bilo čemu u virtualki, zar ne? OEM licenca je za prodaju uz novo računalo.

Ja sam dao cijenu kak se to radi, prices starting at XX.99 a mnogi često zaključe da moraju ipak platit malo više. PDF sa računom još nisam dobio tak da zapravo i ne znam koja je točno cijena.

> ... a ako tako nastaviš, bit će i ozbiljnija sankcija.

Ma skoro da zaslužujem. Jučer su mi tak digli tlak da sam skoro razbio tipkovnicu. Pita me koji jezik koristim, izaberem Croatian (Croatia) pa koji keyboard koristim, izaberem Croatian i nakon toga koji keyboard layout želim? WTF!? Ni Croatian ni Hrvatski nisu bili ponuđeni. Što bih ja trebao tu reč? Izabrao sam UK. Tako sam kroz pola instalacije imao QWERTZ a onda QWERTY. A svako malo te pita da uneseš neki password. Koji debil to smišlja?

Ovo s passwordima sam riješio tak da sam sve postiskao back/back/back pa iskopčao internet virtualki da me windowsi više ne pitaju tko sam i što sam, ali ovo sa keyboard layoutom i dalje ne razumijem, zašto me dva put pita koju tipkovnicu imam i zašto drugi put nema hrvatske tko bi znao. Ono, iskreno, hrvatska windows tipkovnica mi ne paše jer kao da su ovi iz lutrije izvlačenjem kuglica određivali gdje će bit one specijalne tipke tak da ja imam negdje svoj layout tipkovnice koji sam napravio za Windowse tak da bude ko na Macu, tj. QWERTY a tipke []{} su ispod ŠĐ u kombinaciji sa AltGr, @ je ispod tipke 2 itd.
24.01.2018 | 18:27
S tim se svakako slažem. Taj layout s tim čudnim rasporedom specijalnih znakova na AltGr je navodno po nekom standardu (??!), ali taj standard je jamačno netko vrlo napušen smišljao.
Ovo za dijeljenje Win 7 "sa zajednicom" - jbg... ali ti si prvi krenuo "dijeliti sa zajednicom", zar ne?
25.01.2018 | 00:11
Čovjek je rekao da mu treba samo medij jer ima licencu. Svakome vjeruješ jednom, nekima i dvaput ako su ti rodbina, al to je to.
25.01.2018 | 08:45
Razumijem.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 sati
  • dpasaric: Više ne vrijedi, njegovo vrijeme je davno prošlo, to je muzejska stvar, a i muzeju ih imamo hrpu...
  • Lihto: Jel vrijedi šta orginal Apple dock sa 30pin kablom za iPhone 4/4s? Ako netko želi kupiti može na pm..
  • dpasaric: Konačno neki hardver test, dugo mi nitko nije želio ustupiti računalo za test, ali sada se našao dobrovoljac! :)
  • dpasaric: Stigao mi je novi MacBook Pro M4 Pro na Jabučnjak test! :)
  • smayoo: RIP David Lynch
  • ^SuperUnknown^: Treba tko Time Capsule 1st gen? 500 i 2000 GB modeli, restauriranih napajanja (40/50E cijene). Javite u PM ako tko treba :)
  • accom: Windy. Meni odličan.
  • smayoo: Nije nijedna 100% i uvijek točna, ali za Hrvatsku je HRT Meteo meni najtočnija
  • smayoo: Za Hrvatsku HRT Meteo
  • Matija klc: Teski ocaj. Trenutno mecava u mom gradu a u njoj pise kisa da pada. Sta koristite vi ekipa?
  • Matija klc: Koju aplikaciju za vrijeme koristite? Ova standardna od Apple-a je postala
  • smayoo: Piši u forum
  • Air: Kod instalcije mi se oštetio jedan user na način da jedinio kod njega ne mogu otvoriti System preferece.
  • Air: @Bertone hvala. Odradio sam direktno preko instalera Apple. Spremim ovaj link za kasnije.
  • Bertone: [link]
  • Bertone: @Air, [link]
  • Yonkis: Settings , General, Dictionary. Bilo mi je uključeno. Nisam to upalio 100%
  • Air: netko je stavio na Jabucnjaku link sa operativnim sistemima koji nisu više podržani od Apple-a. Ja ne mogu naći taj post. Trebam Big Sur. Ako netko zna sa koje stranice je siguno sikuniti?
  • smayoo: Nemam pojma. Gdje si to našao? :)
  • Yonkis: Kakav je ovo hrvatsko engleski rječnik? [link]
  • ^SuperUnknown^: Ekipa, trazim tipkovnicu tj. top case za prvi Intel Macbook (Macbook1,1-4,1 A1181), po mogucnosti bijelu, ali moze i crna :) Ako tko ima od nekog krepanog javite :) Thx!
  • kupus: tražim 30 pin na lighting adapter, ako ima tko viška - PM
  • stefanjos: sretna nova!
  • Yonkis: Sretna vam ova nova 2025!
  • dpasaric: Kreativna vam 2025. godina! Kanpai! [link]
  • JOHN: Sve najbolje u novoj godini. Puno zdravlja, sreće i uspjeha.
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • Miro Spiro: Sretna Nova godina
  • Matija klc: Sretna Nova svima
  • Gjuroo: Sretna nova!
  • Bertone: Sretna Nova
  • Zdravac: Sretna Nova, i svako dobro vam želim!
  • dpasaric: Svako dobro i da vam 2025. bude još bolja! :)
  • smayoo: SRETNANOVAGODINAAAAAAAA!!!! :D
  • Yonkis: dpasaric, I think you're gonna love it :)
  • dpasaric: Kako imamo Lisu u Pikiju, to mi je na listi za gledanje!
  • Yonkis: [link] netko već gledao?
  • Zdravac: :)
  • JOHN: Jel prolazi integralni? :)
  • Zdravac: @JOHN, lagano sa ugljikohidratima (kruh), rakija je, s druge strane, preporučljiva :)
  • ping: Sretan Božić
  • JOHN: Sretan i blagoslovljen Božić. Pazite na slatko i slano. Samo kruh i voda i ajde može i pijača!:)
  • zoranowsky: Sretan Božić!
  • dpasaric: Sretan Božić i se najboljshe judi! :)
  • smayoo: Sretan Božić, svima svima neka bude veseo, miran, topao, sit i napit! :)
  • Gjuroo: Sretan Božić!
  • Zdravac: Sretan Božić!
  • drpongrac23: Sretan i blagoslovljen Božić!
  • Damirst: Sretan Božić svima!
  • Bertone: Sretan Božić

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

jmirakul, Riba, smayoo, Anonimci (776)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.99 Seconds