30.03.2018 | 15:32
TL;DR
1. Za pripremu korica trebaš koristiti OBA programa - i Photoshop i InDesign.
2. Trebaš vidjeti sa tiskarom gdje je nastao problem.
-------
Kao prvo, pitanje ne bi trebalo biti "Photoshop
ILI InDesign?". To su dva različita alata, a u ovom slučaju ih treba koristiti - oba.
Možda sam ja samo stara škola, ali gdje god postoje fontovi ili vektorski elementi, priprema za tisak se treba raditi u aplikacijama koje podržavaju vektore. Koliko god da se u Photoshopu može raditi sa fontovima i krivuljama/smart objectima, finalni proizvod iz Photoshopa je raster. Čim se fontovi i krivulje pretvore u raster, oni gube na svojoj oštrini i kvaliteti.
Dakle... Fotke, ilustracije i slični materijali, koji su ionako već u rasteru, trebaju se obraditi u Photoshopu i onda ih ubaciti u InDesign gdje se dodaju tekstovi (u fontu ili krivuljama) i drugi vektorski melementi. Iz InDesigna se treba raditi
output (priprema) za tisak.
Dakako, sve ovo ne objašnjava zašto su ti boje na koricama ispale loše. Samo želim reći da si u startu krivo postavio pitanje i odgovor na to pitanje ti neće dati rješenje tvog problema.
Što se tiče nedosljednosti boja u tisku, tu treba vidjeti gdje je nastao krivi korak.
Kažeš da ilustratorica ima kalibriran monitor prema postavkama iz tiskare...
Radi li ilustratorica u RGB-u ili CMYK-u?
Ako ona radi RGB, tko radi pretvorbu u CMYK i samu pripremu ilustracije za tisak?
Ono što mi je prvo upalo u oči kao "čudno" je to da ti je iz tiska došla ilustracija koja je saturiranija nego priprema i prikaz na ekranu. Obično CMYK otisak bude malo "blijeđi" i manje saturiran nego RGB ili prikaz na ekranu jer nema toliki tonski raspon.
Jesi li pitao u tiskari zašto su ti boje ispale tako "nabrijane"?
Gledajući ilustraciju, prvo što mi pada na pamet je baš ta nemogućnost CMYKA da prikaže cijeli tonski raspon, pa je moguće da je recimo ova majica na dječaku u tisku ispala puno žutija nego što je na ilustraciji. Često mi se događalo da se baš u žutoj boji gube nijanse i detalji prilikom obrade fotografije.
Osim toga, vidim da na koricama u donjem desnom uglu imaš neku dugu koja bi (po mojoj slobodnoj procjeni) baš u sebi mogla imati čisti CYAN, čisti YELLOW i čistu MAGENTU. Po tom detalju možeš vidjeti koliko je otisak vjeran osnovnim CMYK bojama. Uzmeš knjigu sa CMYK skalom, uzmeš otisak korica i usporediš.
Ako je taj dio dobar i zadovoljavajuć, onda je problem nastao u pripremi i procesuiranju same ilustracije. Oda je samo pitanje jel problem nastao već kod tebe ili u tiskari.
Ako si već više puta surađivao s tom tiskarom, mislim da ne bi trebao biti problem da pporazgovaraš s njima i da zajedno utvrdite gršku u procesu.