25.09.2019 | 16:58
m@xym kaže:
Tito kaže:
vidim da si u poprilicnim problemima.
Laki kaže:
Ja sam i autor i sam svoj dizajner i to uradim odlično. Težim pefekcionizmu, zato i pitam. Nemam popriličnih problema.
Kada bi smo bili zločesti, rekli bi smo ti da ti nemaš popriličnih problema, samo ne znaš:
- kako zamijeniti određena slova u InDesign-u
- kolika mora biti rezolucija slike da bi ispala kvalitetno u tisku
- kako odabrati boje za tisak da izgledaju upravo onako kako ti želiš
- da li slova na ilustraciji izgledaju bolje ako se rade u Photoshop-u ili InDesign-u
- kako izabrati pravi font koji se ističe na korici, koju boju odabrati, da li staviti rub oko slova itd.
Nemoj nas krivo shvatiti, samo ti pokušavamo dati dobronamjeran savjet.
Ne sumnjam u to da si perfekcionist, ali trebaš shvatiti da profesionalci postoje upravo zato što ne možemo svi mi baš sve poslove na svijetu odraditi onako kvalitetno i brzo kako to mogu oni koji se samo time bave. Naravno, svako od nas može, ako ima dovoljno volje i slobodnog vremena, naučiti raditi bilo koji posao na nekom zadovoljavajućem nivou, pa i iznad toga ako je nadaren za to, ali sve to košta i vremena, i truda i nešto novaca, a sve to profesionalac obavi za puno manje vremena i za razumnu cijenu.
Svi ovi problemi koje si izložio ovdje na forumu, ne predstavljaju nešto što je teško riješiti, i što se ne da naučiti. Ali za njihovo rješavanje treba imati znanje, koje se stječe učenjem, i iskustvom, a i jedno i drugo traži dosta vremena.
Ako nemaš vremena na bacanje, poslušaj kolegu Tita, i angažiraj nekog profesionalca koji će sve to riješiti bez problema i puno brže i kvalitetnije od tebe. Ostati će ti puno više vremena na raspolaganju za ono što znaš raditi bolje od većine ostalih.
Ako ti vrijeme nije problem, onda nastavit postavljati pitanja i učiti, a mi ćemo ti pomoći onoliko koliko možemo.
Da, pomalo ste zločesti, ali samo malčice.
- Znam zamijeniti određena slova u InDesignu, njihovu boju, veličinu itd. Poigrati se sa fontovima.
- Rezolucija slike treba biti 300 dpi, prođe i manja, ali sa lošijim rezultatima.
- Ne znam izabrati boje da izgledaju baš onako kako ja to želim, ali to ne znaju mnogi.
- Slova bolje izgledaju ako se u ilustraciji unesu iz InDesigna, nego u Photishopu, mada je razliku teško primijetiti. Koristim InDesign.
- E, ovo poslednje, kako izabrati font, boju u odnosu na ilustraciju... etc. malo ko zna. Pogledajte samo neku web stranicu neke izdavačke kuće, pa ćete vidjeti svašta.
Svaki dobronamjeran savjet prihvatam rado.
Nemojte mi govoriti o profesionalcima u grafičkoj pripremi. I tu sam vidio svašta. Nisu me nimalo oduševili.
Za mojih 70 godina sam stekao neko iskustvo, možda nedovoljno, ali treba imati na umu da sam s pisaće mašine prešao na računar kada su se pojavili Appleovi računari, tamo negdje oko 1993. kada sam kupio prvi. Nisam znao ništa o njima.
Najvažnije je bilo da donkle savladam Word, InDesign, Photoshop i Ilustrator.
Imam vremena na pretek, jes sam penzioner. Baš bih volio da se sretnem s nekim dobrim profesionalcem, da vidim njegov rad.
Hvala vam na tome što želite da mi pomognete. Zbog toga sam se i obratio i pitao. Valjda ovo mjesto i jeste za to.
Pozdrav.