Illustrator CS i njegovo slovo š, problem
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Illustrator CS i njegovo slovo š, problem

30.04.2004 | 12:24
u kratkim crtama:
kopiranjem teksta iz worda ili textedita u Illustrator cs dogadja se sljedece
- sva nasa slova se uredno vide osim što slovo š promjeni font i ostaje u znaku (fi)
- nemoguce ga je promjeniti u drugi font tako da dobije zeljeni oblik
- font je uredan ... provjerio sam kod vise fontova koji su radili i prije i sada.. u svim ostalim programima...
- jedino rijesenje koje sad imam da dodjem ispred znaka (fi) i da upisem slovo š i onda da obrisem znak... pomalo iritirajuce...

ima li netko kakvog iskustva s time, a po mogucnosti i rijesenje?
30.04.2004 | 14:12
kod mene sve OK, cak i u kombinaciji PC Word doc - Illustrator CS
- otvorim PC .doc file u TextEditu (sa nasim slovima)
- copy/paste texta u Illustrator CS (font - OT ili TT (sa unicode layoutom))

isto vrijedi i za InDesign CS

jos samo da docekamo MS Office 2004 i FreeHand sa Unicode suportom...
30.04.2004 | 16:26
..jos samo da docekamo MS Office 2004 i FreeHand sa Unicode suportom...

Mogu koliko toliko shvatiti da se ceka MS Office -- stara matora mazga Microsoft konacno je popustila i ugradila u tako opceniti i svakidasnji komad softvera podrsku za neki medjunarodni standard. Treba li im dati pljesak? Magarci!

FreeHand s Unicode podrskom? Hm, ne znam zasto cu ovo sada reci, ali bio bi vise red da taj komad sofera fino nestane s lica zemlje. Stara troma mazga, eto u sto se pretvorio. Sto ugradjuju u njeg da tako nabuja i trosi sve moguce resurse, iako u zadnjih par inacica nisam vidio nikakav napredak?

Hej, taj softwer nema smisla! Macromedijin rep iz njene DTP proslosti, daj neka ga upokoji vise!

A ja upravo pisem Appleu da nam konacno izbaci jedan pristojan komad softwera za web-publishing, nesto sto ce vinuti u visine XML i od Flasha konacno napraviti uporabljivu i svima dostupnu tehnologiju. Neke glasine kazu da oni i rade na tome ... drzim im palceve!

Nije da sam pristran, ali Apple je izgleda jedina tvrtka koja zna i moze napraviti posten, razumljiv i privlacan komad softwera! Buaa svima ostalim prizvodjacima - vratite se u vrtic i nemojte nas maltretirati bloatwareom!!
30.04.2004 | 17:13
okej okej.. samo sam trazio rijesenje za problem slova... ovo sto si naveo je sveopce rijesenje i odlazak u monopolisticke vode...

uglavnom imas pravo sto se tice freehanda ili takozvanog slobodnog crteza... ali ako izbacimo njega i corela ... pa ostaje nam illustrator koji i nije bog zna sto ova je verzija (cs) nesto bolja ali mi se cini da je samo zakrpala rupe od 11 i to je sve.
30.04.2004 | 20:01
FreeHand s Unicode podrskom? Hm, ...i sve moguce resurse, iako u zadnjih par inacica nisam vidio nikakav napredak?[/i]

ma FH 9 (na OS 9) dobro šljaka (i defacto je standard, uz QX 4, kod nas) a ja sam prešao na AI prije par godina i ne vračam se više (iako na poslu ponekad moram raditi u FH zbog kompatibilnosti sa DTP ekipom)

Ovo sa FH MX-om sam spomenuo zbog toga sto večina grafičara ne prelazi na X zbog problema sa našim slovima (i starim Mac PS fontovima), a preko Unicoda stvar definitivno radi

A ja upravo pisem Appleu da nam konacno izbaci jedan pristojan komad softwera ... drzim im palceve![i]

Apple je eventualno trebao kupiti Quark (i izbjeći DTP katastrofu, koja je usljedila), a trenutno, softwarea imaju, mozda i previše

ova je verzija (cs) nesto bolja ali mi se cini da je samo zakrpala rupe od 11 i to je sve

CS je v.11, i vjerovatno je najbolja verzija jos od v.8

... ako koga zanimaju TT fontovi (mac os x - pc kompatibilni + naši grafemi) neka se javi
30.04.2004 | 20:03
ups... pobjegli italici
30.04.2004 | 22:36
pobijeglo sve... skoro pa nemoguce procitati
da krivo zapisao... v10... sorry....
mada je meni 9. odlicno radila... osmica isto tako... ali 10 potpuna katastrofa i sa onim updateom i dalje je imala musice...

kod nas zapravo radimo pola na freehandu a pola nas na illustratoru i nemamo problema sa kompatibilnoscu... kakve probleme ste vi imali??

sto OS x tice mi smo svi presli poslije nove godine na njega sa novim fontovima tt... i radiolo je bez greske... zapravo smo cekali quark za osx....

mene zanimaju fontovi... makar sam sad poceo raditi na unicode fontovima tako da mi rade bilo gdje bilo kamo.. ali me zanimaju noviji... imam dvd pa ako si za razmjenu fontova vrlo rado...
za sad nemam gotovo skoro pa nista jer isprobavam kompatibilnost na svim platformama.... stavio sam prije dva tjedna post za razmjenu fontova i logotipa ali se ekipa bas i nije javljala osim marija
30.04.2004 | 22:52
A zašto jednostavno ne odvučeš file na ilustrator, bez da ga otvaraš?!
Ja tako rješavam sve probleme vezane uz naša slova ili eventualno otvorim file (text) u wordu i snimim ko RTF, pa onda njega odvučem na otvoren prozor ilistratora i on uredno importira s našim znakovima
30.04.2004 | 23:35
za sad nemam gotovo skoro pa nista jer isprobavam kompatibilnost na svim platformama.... stavio sam prije dva tjedna post za razmjenu fontova i logotipa ali se ekipa bas i nije javljala osim marija

Jesi iz ZG? Ako jesi, dodjes na Mac kavu i eto fontova.
02.05.2004 | 23:20
iz zagreba sam... a gdje je mac kafa?
05.05.2004 | 23:44
evo jedan rezime zašto je tako!

Sve aplikacije koje ne podržavaju unicode neznaju raditi sa roman fontovima koji imaju i čžš-je (Quark 6, FreeHand, AI 10...), rješenje postoji i to je več implementirano u pojedinim fontovima, naime ako font otvoriš i presejvaš u CE encoding sa FontLabom, stvar če ti raditi i vidjeti češ slovo š!

Moj savjet ne koristi poluproizvode kakvi su FH ili Q6!
06.05.2004 | 11:08
milose... svaka cast... ali nema porebe za fontlabom posto ne koristim CE verzije.....
pa daj alternativu, q6 koristim fh ne koristim?!.. alternativa bi bila illustrator i indesgin?!...
06.05.2004 | 13:28
možda se nismo razumjeli, font mora biti sejvan kao CE i onda ima i slovo š u Q6!

Imaš možda još neki drugi problem? Rado pomognem, naravno ako znam!
06.05.2004 | 14:33
ne mora ti biti sejvan u CE... evo kod mene radi normalno sve u Q6.. vec ne radi mi normalno u illustratoru
ali pretpostavljam da je u pitanju bio font... losi font..
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 sat, 49 minuta
  • Zdravac: danas naručio, stiže za 3-5 dana, pa kad stigne, napisati ću iz prve ruke kako radi :)
  • ZeljkoB: Jel vec tko isprobao eSIM sa Apple Watch?
  • ZeljkoB: @Zdravec, ovo je super vijest!
  • cariblanco: Elon postaje gori od Ele Dvornik, nije za vjerovati, mada mu i ja osim širim propagandu, ali čovjek ne može šutjeti na sve ove gluposti :(
  • Zdravac: ht - naknada dodatno na mjesečnu tarifu 4 eur
  • Zdravac: ht podržava multi sim i za apple watch (za galaxy watch već neko vrijeme)
  • Yonkis: iStyle počeo prodavati Apple Watch Cellular model.. Opa bato! Nismo više ograničeni :)
  • drlovric: Ne bih ja podcijenjivoa tako to trziste. Ogromna vecina ljudi u USA koriste iPhone, pa im je i Apple Maps logican izbor :)
  • smayoo: Ajd... Iako... zašto više troše novac na to. Kasne za Google Mapsom 20 godina, a za OSM-om 10.
  • Yonkis: Jeste li znali za Apple Mape na webu? [link]
  • Piko: Skužio, AppleInteligence, kategorizacije u Mailu, Image Playground i sl. se pjavi kada podesim sistemski jezik na Engleski …. Kada je na hrvatskom, toga ničeg nema… Bezveze.
  • smayoo: Podsjetnik, vidimo se sutra u Kokolu u 18h! [link]
  • drpongrac23: Čestitke!!! [link]
  • drpongrac23: Nemam, čak sam ugasio i upalio mob, sve izgleda po starom
  • Yonkis: Ja sam u Zagrebu :)
  • miomika: Nemam....to je zigleda privilegija Amerike i Australije.
  • Yonkis: Nemaš ove kategorizacije na vrhu? [link]
  • drpongrac23: Ja ne primjećujem nikakav update Mail app
  • Yonkis: Zanimljivo da je Mail app dobio update na telefonu ali ne i na iPadu i Macu. Očigledno smišljaju kako to prikazati na većim ekranima.
  • Zdravac: ...sa Apple intelligence
  • Zdravac: OS X Sequoia 15.2 update
  • drlovric: Mail app je fin redesign
  • drlovric: Bez veze je iskreno....niskoristi od svega toga
  • Piko: 18.2 isti ko i prijašnji .... nažalost "Image Playground" nije dostupan u HR
  • Gjuroo: Sam da se pridružim karminama za Šveca. Legenda stojedinice i svih nas koji smo tada bili privilegirani biti dio tog pokreta. Svima nama, koji smo morali slušati Raosa kako s balkona na Trgu viče "Strepiteee!", Radio 101 nije bio samo radio. Švec je bio veliki dio tog pokreta.
  • Yonkis: Pa baš ništa novo osim što se video sad prikazuje full screen na otvaranju. Baš sam to trebao (sarkazam). I naravno, spravci
  • drlovric: Instalira se 18.2 :)
  • hal9000: Linus VOLI novi Mac Mini! Hihihi! [link]
  • Beli: Počivaj u glazbi kume. My Hand Over My Heart...
  • smayoo: RIP. Ostaješ u sjećanju, Švec!
  • smayoo: Stvarno prerano. :/
  • smayoo: O, jebote... :(
  • FiFi: RIP Siniša Švec
  • Borisone: [link]
  • Lihto: prije prodaje
  • Lihto: Jel treba uključiti file vault pa onda formatirati Mac M1 ili je dovoljno erase all content and settings?
  • Beli: Prošla akcija ...
  • Beli: Aplikacija Funkey koja proizvodi zvuk mehaničke tipkovnice od sada je besplatna: [link]
  • dpasaric: Kakav entuzijast!!!
  • zoranowsky: Ajme mrak...
  • Gjuroo: Ludo.
  • hal9000: Izuzetno lijepo za pogledati: [link]
  • cariblanco: Sretan imandan Nikolama...jel vam kapnulo što u čizmu ;)
  • hal9000: Anketa bi trebala imati checkboxes, a ne radio buttons. Za nas koji koristimo više mac-ova. Just sayin'.
  • Yonkis: Kradljivci našli nov način krađe Apple proizvoda [link]
  • zoranowsky: Al me ložite :)
  • Yonkis: zoranowsky - kako reče jedan korisnik M1Pro-a: I think the sweet spot is M2 Pro as of right now. I really don't see a reason to get M3 Pro - it has lower memory bandwidth, less P-cores , and it costs more. But if you're on M1 Pro... Just don't upgrade, there is no point.
  • accom: [link]
  • accom: @zoranowsky, u krivu sam
  • accom: Mislim, da je baš M2Pro najslabiji od svih M Pro procesora, sa više energy efficiency jezgri...

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.90 Seconds

Provided by iJoomla SEO