12.05.2010 | 16:34
to moram napraviti sa skeniranom fotkom, ne s ovom s neta
Ne nego sa neta.
...samo ne kužim kako nakon selektiranja svake površine vektoriziram. gdje, u PS-u?
Ne, photoshop nema opciju da vektorizira jer je raster based program.
Opcije su ti onaj link koji sam ti gore dao ili Illustrator ... ovisnošto ti više paše iako je Vectormagic bolji u tom poslu.
Osobno ne vidim zasto raditi ove predradnje koje je frane naveo jer nakon što je stvar vektorizirana i trebaš maknuti recimo pozadinu shiftklikanjem po pozadinskim vektorima i lupiš delete i nestati će.
nakon toga ju mogu rastegnuti na veličinu koja mi treba?
Ova rečenica mi govori da ti fali znanja za ovaj posao, pa postaje malo kompleksno pojasniti cijeli proces jer treba pojašnjavati i opće stvari koje su sa ovime u vezi. Al ajde da ih par probamo obuhvatiti:
1. vektori - ovo je apsolutno neovisno o veličini tiska ... jednom kad imaš vektore možeš ih rastegnuti i na km2 ako imaš takav printer. Ali - to nije fotka ako to želiš, i popularno je no ne i uvjek adekvatno riješenje IMHO.
2. rasterizirana "halftone" priprema fotografije je način na koji se fotka priprema za sitotisak i karakteristična je sa tisak starijeg datuma, (koristi se i danas samo je preciznije pa se manje primjeti) te mi se čini nekako u skladu sa činjenicom da je kamov covjek s pocetka 20-og veka

se igrati sa takvim nekim layoutom. Vezano uz printanje - however, ovo je raster slika (za razliku od vektorizirane) i moraš uzeti u obzir veličinu print a koji ćeš raditi. A to je za print 1:1 čovjekovoj visini nekih 150DPI (obzirom da se takve stvari en gledaju izbliza).
Dakle u procesu apliciranja halftone-a istovemeno moraš povečati i rezoluciju outputa slike.
To bi išlo ovako nekako:
image size>tu u donjem lijevom uglu makneš kvačicu sa resample image i gore u dimenzijama uneseš vrijednost height i width koje trebaš imati u krajnjem fajlu i lušiš ok.
Sada imaš datoteku sa istim brojem pixela samo su oni rastegnuti na veću površinu.
Sada odeš u image>mode>bitmap
i prvi redak ti govori koji ti je input DPI (ovo će biti nešto mizerno cca 7dpi) a u drugi moraš unjeti dpi koji ti treba -- recimo da je taj 250dpi. onda ideš dalje i setiraš svoj raster.
Rezultat je fajl koji je print ready.
Da vidiš kako će ispasti u printu u photoshopu odes na view>actual pixels.
Ako želiš da se printa u nekoj spot boji koja nije crna:
image>grayscale onda image>duotone
onda iz padajućeg menija odaberi monotone
te izaberi svoju spot color boju. i upamti joj ime te reci tiskari da se koriste tom bojom.
Evo file upravo ovako pripremljen i spreman za otvaranje illustratorom da se doda neki tekst ili štoveć na to, ili spreman za import u indesign za rad sa tekstom na njemu.
tinyurl.com/243qd7p
Ukoliko poželiš kamova isprintati preko fasade robne kuće korzo uvijek možeš ovaj isti rasterizirani halftone img dodatno vektorizirati, tako da isto izgleda a da je size independent.

... ovaj koji sam linkao je print ready za veličinu od 170cm visine.
Ako misliš na onaj filterizirani što ima i neku teksturu i sve njega moraš prvo povećati u željenu veličinu (samo ovaj puta moraš vratiti kvačicu na resample image unutar image size toola kako bi i povećao broj pixala a ne samo visinu i širinu) i onda aplicirati filtere. Kako bi output opet bio 150-250dpi.
Poanta je da ako printaš vektore ne trebaš načelno nemoraš misliti na dpi prije unosa jer ionako jako precizne fotke ni nemožeš dobro vektorizirati niti to ima smisla, a ako radiš sa rasterom bilo koje vrste onda moraš misliti o dpi-ju.
Također skeniranje knjige neće nikako pridonjeti kvaliteti toga što radiš a vjerujem da će i pridonjeti negativno zbog ranije spomenutih razloga. Postoje scenariji u kojima bi sken fotka dala bolje rezultate, ali obzirom da znam o kojim se fotkama radi - teško da imaš nešto više informacija u toj knizi obzorom da ni oroginalne fotke kamova nisu neke kvalitete. Pa zaboga ovaj portret je više slika neko fotka (slika as in painting)
Eto toliko od mene