14.02.2009 | 22:23
Da se to ustanoviti. Uostalom bit te ilustracije nije mikropoložaj Obaminog lica koji potječe "s baš te-i-te fotografije", nego je art s tih nekoliko boja koje su stvorile moćan grafički komplet.
Naravno, i ja sam na strani ilustratora.
S onom drugom, ajmo reći, konzervativnom koncepcijom... može se reći da je "svatko vlasnik copyrighta na svoje lice". Pa bi onda Obama bio vlasnik copyrighta na svoje... Naravno, ovo je izvođenje iste te logike do apsurda.
A u toj logici (ma koliko se autori copyright sustava propisa trudili da to pravo pripadne fotografu činjenicom da na "javnom mjestu svatko može biti fotografiran, pa i protiv svoje volje") ima još jedan stupanj apsurda:
Ako je i "vlasnik lica" izložen javno, pa nema pravo polagati "copyright na svoje lice", nego ga uzima onaj tko npr. fotografira, kako to da je onaj tko izloži javno umjetničku sliku još uvijek vlasnik copyrighta na nju? A jest.
Novinski se fotoreporteri onda dovijaju tako da u umjetničkim galerijama snimaju i publiku, a u dražbovaonicama kustose koji drže tu-i-tu umjetninu.
Tako se npr. izlazilo na kraj s copyrightom kad je uhićen Karadžić da su slike iz srpskog ezoterijskog tiska gdje je "dr. Dabić" imao kolumnu, predavanja i dr. netko poslika naslovnicu novina. I cijelog srpskog tiska koji ju je poraspaljivao...
Pa se pitam: ako sam snimim nekoga kako sluša npr. The Police i "Roxanne", smijem li taj ambijentalni zvuk pretvoriti u sample za moju stvar u GarageBandu? OK, možda ne smijem, ako ga prekvalitetno snimim u studiju. A što ako ga pustim kroz filtar koji frekvencije "Roxanne" sužava na frekvencijski raspon telefonske linije?
I još dalje: nije li - u slučaju privacije i javnoga nastupa - paparazzo fotografija zapravo kažnjiva ako se snimani nalazi u privaciji svojega dvorišta?
I još dalje: kako se onda nečije vjenčanje (kao npr. ono Ive Majoli) ili prvi pogled na bebu (npr. Angeline Jolie) može prodavati? A neki mediji upravo kupuju takva prava? A ako postoji takva praksa da netko to kupuje za neki novac, i svoju investiciju osigurava gorilama koji mlate nepozvane fotografe, da li se i ja trebam ponašati po pravilu koje su oni postavili, ili po vlastitom osjećaju za pošteno i pravedno?
Ja uvijek kažem: važno je glasno postavljati pitanja i na njih u sebi pošteno odgovoriti pa se prema tome ravnati.