11.12.2010 | 20:30
Pozdrav svima u ovo lipo zimsko veče...
Dakle ovako...
radim sa kolegom na projektu stripova za jednu poznatu francusku firmu. Ja radim na iMac 24" 10.5.8. Leo, on Pc, crt monitor....On radi crtež a ja bojan strane šta mi on pošalje.
Proces ide ovako:
Ja dobijen skeniranu stranu u olovci koju otvorim u Corel Painteru.Njegova strana nema color profile,te ja prilikom otvaranja koristim Adobe1998 profil ( to je moj working space profile ) To je profil u kojem bojam. Sam monitor je calibriran sa calibratorom eye- nešto...
Kad završim, pošaljem mu završenu stranu snimljenu u .psd sa layerima.
On primi stranu, color profil u PS postavi na - do not color manage- , doda okvir i tekst, fleta, snimi u .tiff cmyk , ostavi - do not color manage- i pošalje u francusku.
Poslije 60 strana to ide u print, oni u francuskoj ništa ne diraju samo isprintaju i knjiga izlazi u tisku. Završnim rezultatom tiska smo zadovoljni oboje.
Izgleda sve ok. Ali.....
... stranu koju dobije od mene mora posvjetljivat 30-40, negdi i 50 % jer mu moja strana koju dobije bude previše crna.
Strana u printu izgleda usklađena sa prikazom na njegovom monitoru, dok je na mome monitoru slika nešto svijetlija od printane strane.
Naravno da je stanje stvari zbunjujuće i za njega i za mene jer on mora trošit gomilu vremena na posvjetljivanje strane da bi to na kraju u printu izgledalo kao šta sam ja naslikao na početku (kao šta san rekao u štampi nešto tamnija nego na mom mac-u).
Njegov odgovor je logičan, on kaže : "tvoj monitor je presvjetal i radiš pretamne strane koje ja moram naknadno dosta svijetliti da bi bile dobre. Argument mi je taj da ono šta izađe u tisku izgleda isto kao na mom monitoru. Rješenje je da potamniš iMac-a da ima isti prikaz slike kao i moj monitor"
Al' i moj odgovor je logičan : " Strana u tisku izgleda neznatno tamnija od moje strane na monitoru. Kako to ako si moju sliku posvjetlija nekih 40 %.Mislim da je problem negdje drugdje i da ti bespotrebno gubiš vrijeme na posvjetljivanju strane."
Problem postoji, kako ga riješit ? Strana koju dobije od mene na svom PC-u je očajna... a kad dođe do mene pogledat , strana na iMacu mu izgleda skroz dobro !!??
Čita san članak na jabučnjaku o icc profilima... al mi nije baš jasno ;( ...
Može savjet i kakva pomoć.... fala svima ...