Problemi monitor tisak kalibracija
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Problemi monitor tisak kalibracija

11.12.2010 | 20:30
Pozdrav svima u ovo lipo zimsko veče...

Dakle ovako...

radim sa kolegom na projektu stripova za jednu poznatu francusku firmu. Ja radim na iMac 24" 10.5.8. Leo, on Pc, crt monitor....On radi crtež a ja bojan strane šta mi on pošalje.

Proces ide ovako:

Ja dobijen skeniranu stranu u olovci koju otvorim u Corel Painteru.Njegova strana nema color profile,te ja prilikom otvaranja koristim Adobe1998 profil ( to je moj working space profile ) To je profil u kojem bojam. Sam monitor je calibriran sa calibratorom eye- nešto...

Kad završim, pošaljem mu završenu stranu snimljenu u .psd sa layerima.

On primi stranu, color profil u PS postavi na - do not color manage- , doda okvir i tekst, fleta, snimi u .tiff cmyk , ostavi - do not color manage- i pošalje u francusku.

Poslije 60 strana to ide u print, oni u francuskoj ništa ne diraju samo isprintaju i knjiga izlazi u tisku. Završnim rezultatom tiska smo zadovoljni oboje.

Izgleda sve ok. Ali.....

... stranu koju dobije od mene mora posvjetljivat 30-40, negdi i 50 % jer mu moja strana koju dobije bude previše crna.

Strana u printu izgleda usklađena sa prikazom na njegovom monitoru, dok je na mome monitoru slika nešto svijetlija od printane strane.

Naravno da je stanje stvari zbunjujuće i za njega i za mene jer on mora trošit gomilu vremena na posvjetljivanje strane da bi to na kraju u printu izgledalo kao šta sam ja naslikao na početku (kao šta san rekao u štampi nešto tamnija nego na mom mac-u).

Njegov odgovor je logičan, on kaže : "tvoj monitor je presvjetal i radiš pretamne strane koje ja moram naknadno dosta svijetliti da bi bile dobre. Argument mi je taj da ono šta izađe u tisku izgleda isto kao na mom monitoru. Rješenje je da potamniš iMac-a da ima isti prikaz slike kao i moj monitor"

Al' i moj odgovor je logičan : " Strana u tisku izgleda neznatno tamnija od moje strane na monitoru. Kako to ako si moju sliku posvjetlija nekih 40 %.Mislim da je problem negdje drugdje i da ti bespotrebno gubiš vrijeme na posvjetljivanju strane."

Problem postoji, kako ga riješit ? Strana koju dobije od mene na svom PC-u je očajna... a kad dođe do mene pogledat , strana na iMacu mu izgleda skroz dobro !!??

Čita san članak na jabučnjaku o icc profilima... al mi nije baš jasno ;( ...

Može savjet i kakva pomoć.... fala svima ...
13.12.2010 | 10:57
Zaboravija san reći da kad sniman fajl uključena mi je kvačica -embed profile adobe rgb- .......... šta radi kad je uključena a šta kad je isključena ?

...evo link na moj monitor .icc screenshot ... Ostavija bi .icc fajl na linku samo ne znan di ga nać ;(

dl.dropbox.com/u/2499976/Picture%20colorsync1.jpg
13.12.2010 | 11:57
evo screenshot
Picture_colorsync2.jpg
13.12.2010 | 15:25
Da li je i njemu monitor kalibriran?
Imate li iste postavke u PS-u?
Znam da relacija (barem je tako bilo prije) Corel-Adobe zna raditi probleme s bojama...mozda je do toga.
Evo ti link jednog mog starijeg odgovora mozda pomogne:
www.jabucnjak.hr/forum/grafika/48560-color-settings-ps.html

Ne znam kako u Pinteru ide color management al tu bi isto trebao dobro provjeriti di-sto-kako - za pocetak se probaj ravnati po mome gore linkanom screenshotu...
13.12.2010 | 22:55
Njegov monitor izgleda da je kalibriran jer ono šta je na njegovom monitoru to je i u tisku,

...a on ne koristi kolor menagement , fajl koji dobije od mene otvori bez color menagementa .Radi bez kolor menagementa i takav fajl snimi i šalje u tisak bez kolor menagementa.

evo color menag. iz Paintera
Picture_4-66510622d82c193e403d51c2957c6ec4.jpg
13.12.2010 | 22:58
a ovo je color manag. iz PS-a .... moja slika u painteru po gornjim postavkama i u PS po donjim postavkama nema razlike ....
Picture_5-5cc49646beb010d1e940ef0bdc1a5454.jpg
  • Dijete
  • Posjetitelj
14.12.2010 | 00:51
Mene strašno zanima kaj se to tu dolje nazire ispod tvojih profila..

jel neki povijesni strip?

jel može kakva ekstra informacija, link, teaser slička...ajde, ajde, stripoljubac ovdje..
14.12.2010 | 04:12
hmmm...razlike ima Engine: gore je Apple dolje je adobe - stavi sve na Adobe, isto tako se opredjeli na relative colormetric ili perceptual pod intent, ovo ask when opening iskljuci sve, da ne dodje do slucajnih konverzija iz profila u profil - cilj je uvijek raditi s profilom koji je uvijek embedan za file, te kad ga otvoris na drugom racunalu nastaviti raditi u istom profilu (nema veze ako to nije defoultni profil na racunalu na kojem se tog trena radi)
14.12.2010 | 12:08
ovo pod engine u Painteru nemogu minjat, iman samo tu opciju apple ICM ...

U PS-u Color Settings SoleilCMJN ... to je profil od druge izdavačke kuće za koju radin, a njima direktno šaljen završenu stranu. Test probe koje san radija za njih su isto bile sa puno crne, pa su mi poslali svoj color profil koji koriste u štampariji ... sad je sve u redu ( valjda !) nisu se bunili, a i nisu radili nove testove, pa nisan siguran jel sve za 5 .

uff, teško se snalazin u ovome ...
cilj je uvijek raditi s profilom koji je uvijek embedan za file, te kad ga otvoris na drugom racunalu nastaviti raditi u istom profilu (nema veze ako to nije defoultni profil na racunalu na kojem se tog trena radi)

Misliš da ako ja dobijen stranu u olovci koja nema profil ( document does not have embedded color profile ) da tako i ostavin ( do not color manage ) i kad snimin i pošaljen nazad da ne stavljan kvačicu na - embed profile Adobe rgb 1998- .. ?

Ukoliko san shvatija to bi značilo da ne koristin profile softwera( npr. Adobe rgb ) nego profil monitora ? ... ali ako on meni pošalje stranu bez profila, a ja radin u AdobeRGB i pošaljen mu nazad embeddanu stranu, kad on otvori i klikne- do not color manage- ... kako on vidi stranu ? Da li isto kao kad bi i ja radija bez color managmenta ?

@dijete ... ... radin na više projekata, jedan od njih "la Bible-ancient testament ...evo link , imaš i preview strana...
www.editions-delcourt.fr/catalogue/bd/la...l_ancien_testament_1
  • Dijete
  • Posjetitelj
14.12.2010 | 12:48
klap! klap!
14.12.2010 | 16:40
Dobijes stranu u olovci bez profila (koliko kuzim samo skicu) - ides na konvert (nikako embend) u profil u kojem mislis raditi, u tvom slucaju je adobe rgb i taj file je kasnije uvijek stoji u adobe rgb profilu, profila mora biti kako bi se izvrsila pravilnija konverzija u cmyk - ako ga nema, onda je konverzija, metaforicki receno zasnovana na pretpostavkama (koji je profil tu bio, jel ga bilo itd...) Iako ce svaka konverzija u cmyk dati nesto drugaciju sliku, tako ce biti najmanje nepravilnosti.
...naravno o pravilnom prikazu onda ovisi kalibracija tvoga ekrana
14.12.2010 | 16:49
Ako imas vremena prouci malo ovo:
www.lynda.com/home/DisplayCourse.aspx?lp...%0Aproducttypeid%3A2
15.12.2010 | 14:30
@dijete fala

@=db= fala, pogledat ću malo
  • egg
  • Korisnik
  • 13
24.07.2011 | 19:29
Iz ovoga sto pises meni se vise cini da imas problema s gamom i/ili ambijentalnim svjetlom.
U kakvom okruzenju radis? Da li radis u tamnom prostoru?
Ukoliko imas kalibrator, softver za kalibraciju mjeri i ambijentalno svjetlo. Radni prostor treba bi biti uvijek isto osvijetljen (ne prejako, ni premalo).

Jedan moj kolega radi u podrumu, s jednom zaruljom.
Svi materijali na kojima radimo a dolaze od njega su pretamni. Video, fotke, ilustracije...
U njegovom slucaju to nema veze s icc profilom.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 dana, 2 sati
  • ^SuperUnknown^: Treba tko Time Capsule 1st gen? 500 i 2000 GB modeli, restauriranih napajanja (40/50E cijene). Javite u PM ako tko treba :)
  • accom: Windy. Meni odličan.
  • smayoo: Nije nijedna 100% i uvijek točna, ali za Hrvatsku je HRT Meteo meni najtočnija
  • smayoo: Za Hrvatsku HRT Meteo
  • Matija klc: Teski ocaj. Trenutno mecava u mom gradu a u njoj pise kisa da pada. Sta koristite vi ekipa?
  • Matija klc: Koju aplikaciju za vrijeme koristite? Ova standardna od Apple-a je postala
  • smayoo: Piši u forum
  • Air: Kod instalcije mi se oštetio jedan user na način da jedinio kod njega ne mogu otvoriti System preferece.
  • Air: @Bertone hvala. Odradio sam direktno preko instalera Apple. Spremim ovaj link za kasnije.
  • Bertone: [link]
  • Bertone: @Air, [link]
  • Yonkis: Settings , General, Dictionary. Bilo mi je uključeno. Nisam to upalio 100%
  • Air: netko je stavio na Jabucnjaku link sa operativnim sistemima koji nisu više podržani od Apple-a. Ja ne mogu naći taj post. Trebam Big Sur. Ako netko zna sa koje stranice je siguno sikuniti?
  • smayoo: Nemam pojma. Gdje si to našao? :)
  • Yonkis: Kakav je ovo hrvatsko engleski rječnik? [link]
  • ^SuperUnknown^: Ekipa, trazim tipkovnicu tj. top case za prvi Intel Macbook (Macbook1,1-4,1 A1181), po mogucnosti bijelu, ali moze i crna :) Ako tko ima od nekog krepanog javite :) Thx!
  • kupus: tražim 30 pin na lighting adapter, ako ima tko viška - PM
  • stefanjos: sretna nova!
  • Yonkis: Sretna vam ova nova 2025!
  • dpasaric: Kreativna vam 2025. godina! Kanpai! [link]
  • JOHN: Sve najbolje u novoj godini. Puno zdravlja, sreće i uspjeha.
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • Miro Spiro: Sretna Nova godina
  • Matija klc: Sretna Nova svima
  • Gjuroo: Sretna nova!
  • Bertone: Sretna Nova
  • Zdravac: Sretna Nova, i svako dobro vam želim!
  • dpasaric: Svako dobro i da vam 2025. bude još bolja! :)
  • smayoo: SRETNANOVAGODINAAAAAAAA!!!! :D
  • Yonkis: dpasaric, I think you're gonna love it :)
  • dpasaric: Kako imamo Lisu u Pikiju, to mi je na listi za gledanje!
  • Yonkis: [link] netko već gledao?
  • Zdravac: :)
  • JOHN: Jel prolazi integralni? :)
  • Zdravac: @JOHN, lagano sa ugljikohidratima (kruh), rakija je, s druge strane, preporučljiva :)
  • ping: Sretan Božić
  • JOHN: Sretan i blagoslovljen Božić. Pazite na slatko i slano. Samo kruh i voda i ajde može i pijača!:)
  • zoranowsky: Sretan Božić!
  • dpasaric: Sretan Božić i se najboljshe judi! :)
  • smayoo: Sretan Božić, svima svima neka bude veseo, miran, topao, sit i napit! :)
  • Gjuroo: Sretan Božić!
  • Zdravac: Sretan Božić!
  • drpongrac23: Sretan i blagoslovljen Božić!
  • Damirst: Sretan Božić svima!
  • Bertone: Sretan Božić
  • Yonkis: Sretan Božić svima, koliko god vas ima!
  • drlovric: Hvala hvala :)
  • Yonkis: Happy belated bday drlovriću!
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • JOHN: Sretan rođoš!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?