Quark XPress pod OSX-om?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Quark XPress pod OSX-om?

23.11.2004 | 13:08
postoji li itko dovoljno lud da koristi novi xpress (6.0 - 6.5)?

naime, ja sam ga prinuđen koristiti za neke poslove, i muku mučim sa (mtf) drop shadow ekstenzijom...
jedina ekstenzija koju sam uspio pronaći je (odvratni, grozni, brrrrrr) shadowcaster (koji je, btw, u jednom trenutku počeo rušit xpress).
zna li itko išta bolje (nekoć su harali qx effects, no za šesticu ih više nema...)

help!
  • MAK
  • Korisnik
  • 13
23.11.2004 | 14:47
zna li itko išta bolje

[;->]InDesign
[/:->]
23.11.2004 | 15:37
...ja sam ga prinuđen koristiti za neke poslove...

btw, nekak sam bio siguran da će se nać neki veseljak koji će spomenut indesign...
23.11.2004 | 16:57
btw, nekak sam bio siguran da će se nać neki veseljak koji će spomenut indesign...

Pa kad jeste bolji, nitko to ne moze poreci. To veselje se dogodi mnogima kad zaborave na XPress, nesto slicno dozivljaju kad si nabavis novog Maca.
No pustimo to sastrane -- dodavanje sjena izravno u DTP programu moze biti kobno po tvoj postcript fajl. Ako ti RIP ne podrzava najnovije Acrobatove standarde, imat ces problema, jer je sjena u DTP programu kombinacija vektora i bitmape, a ne samo bitmapa, kao u Photoshopu.
U svakom slucaju, stogod koristio, prvo provjeri jel radi. Plus, misli o tom gdje ces ponovno osvjetljavati svoj uradak -- ako ti dizajn bude setao od studija do studija i ako ces morati prepravljati dizajn samo zbog vektorskih sjena, ufff ... puno posla si natovario i za buducnost.
Opet velim, nista od ovog ne mora biti istina, samo upozoravam dobronamjerno na moguce probleme, bez obzira sto za dizajn koristio.
23.11.2004 | 19:26
1. većinu poslova odrađujem u indesignu

2. pitanje je postavljeno zbog konkretnog projekta (lijepo piše: ja sam ga prinuđen koristiti za neke poslove ) koji radim za firmu koja koristi quark. dakle, nužno je odraditi ga u quarku

3. na ekstenziju koja radi drop shadow kao kombinaciju vektora i bitmape još nisam naišao. a probao sam ih (tijekom osam godina rada sa quarkom) pun kua... sve koje sam vidio rade tako što kreiraju tiff, spreme na disk i uplejsaju u picture box

4. da sam želio thread u kojem bi raspravljali o tome jel bolji xpress ili indesign, nazvao bih ga "xpress vs. indesign". jednostavno mi nije jasno zašto na pitanja vezana uz xpress ljudi odgovaraju pišući o drugom softwareu...
23.11.2004 | 20:40
Mislim da češ se morati zadovoljiti trenutno tim efektom (pretpostavljam da je to Alap-ov efekt). Pripomeni koji bi ti recimo trebao pa t jevim jel mogu nabaviti..
Hmhm. XPress
24.11.2004 | 01:27
na ekstenziju koja radi drop shadow kao kombinaciju vektora i bitmape još nisam naišao.

Tako rade InDesign i Illustrator, a sve to podrzava Acrobat.
Ako imas vektorski objekt, recimo nekakav tekst, i ako njemu dodas sjenu u InDesignu, ta je sjena bitmapa, a tekst je i dalje vektor, i k tomu jos ga mozes i mijenjati jer sacuvava sva sojstva teksta. Takodjer, sve to jos radi ako takav tekst stavis povrh drugog teksta, ili vektorske grafike -- i ona ostaje vektor, iako na nju pada bitmap sjena. Vrlo komplicirana materija i zato sam te upozorio da neki RIPovi tu imaju problema, narocito ako ne podrzavaju Acrobat 1.4 standard.
24.11.2004 | 10:58
@mtomica:
je, alapov efekt. btw, proveo sam neko vrijeme guglajući, i čini mi se da je to jedini drop shadow za xpress pod osx-om. očito je quark izgubio svu podršku proizvođača softwarea...

@zvonimir:
kul, hvala. ali ja govorim (ustvari, pokušavam govoriti) o ekstenzijama za quark xpress pod osx-om (kao što to lijepo piše u topicu)
24.11.2004 | 11:57
Trebalo bi ih staviti na Ritalin, tesko se koncentriraju

...tek tako da i ja napisem nesto beskorisno...
  • MAK
  • Korisnik
  • 13
24.11.2004 | 21:56
3. na ekstenziju koja radi drop shadow kao kombinaciju vektora i bitmape još nisam naišao. a probao sam ih (tijekom osam godina rada sa quarkom) pun kua... sve koje sam vidio rade tako što kreiraju tiff, spreme na disk i uplejsaju u picture box
Napravis PS lokalno i poslije ga destiliras u koju god nisku verziju PDF-a...
Kad je takav PDF izrendan, potpuno je nebitno koliko je RIP primitivan.
Moja "okidacka" reakcija za nepotrebno i zivcirajuce razvijanje threada bilo je zapravo izrazavanje sucuti. Steta sto cu umrijeti neshvacen.
Ispricavam se na dusevnim bolima.
25.11.2004 | 00:02
Kad je takav PDF izrendan, potpuno je nebitno koliko je RIP primitivan.

Kad je o InDesignu rijec, ova taktika ne radi uvijek. Narocito je problem kada dobijes izrenderirani PDF od nekog drugog, i to moras poslati u tisak ili kad moras izgeneririrati PDF s TOCNO odredjenim specifikacijama (pa i verzijom). Muku sam mucio nekoliko puta i nista nije upalilo, doli sravnivanje svega u bitmapu.
No nije problem u tome kako InDesign radi, vec kako korisnici upravljaju bitmap efektom u dodavanju sjena i drugih efekata nad vektorskim objektima.
25.11.2004 | 13:27
@mak:
Kad je takav PDF izrendan, potpuno je nebitno koliko je RIP primitivan
pardon, ali o čemu ti pričaš?
drop shadow ekstenzije za xpress rade tako da u konačnici imaš najnormalniji linkani tiff.

...Steta sto cu umrijeti neshvacen.
Ispricavam se na dusevnim bolima.
isprika stvarno nije potrebna. pažljivije čitanje postova na koje odgovaraš možda ne bi bilo zgoreg.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 sat, 16 minuta
  • Zdravac: danas naručio, stiže za 3-5 dana, pa kad stigne, napisati ću iz prve ruke kako radi :)
  • ZeljkoB: Jel vec tko isprobao eSIM sa Apple Watch?
  • ZeljkoB: @Zdravec, ovo je super vijest!
  • cariblanco: Elon postaje gori od Ele Dvornik, nije za vjerovati, mada mu i ja osim širim propagandu, ali čovjek ne može šutjeti na sve ove gluposti :(
  • Zdravac: ht - naknada dodatno na mjesečnu tarifu 4 eur
  • Zdravac: ht podržava multi sim i za apple watch (za galaxy watch već neko vrijeme)
  • Yonkis: iStyle počeo prodavati Apple Watch Cellular model.. Opa bato! Nismo više ograničeni :)
  • drlovric: Ne bih ja podcijenjivoa tako to trziste. Ogromna vecina ljudi u USA koriste iPhone, pa im je i Apple Maps logican izbor :)
  • smayoo: Ajd... Iako... zašto više troše novac na to. Kasne za Google Mapsom 20 godina, a za OSM-om 10.
  • Yonkis: Jeste li znali za Apple Mape na webu? [link]
  • Piko: Skužio, AppleInteligence, kategorizacije u Mailu, Image Playground i sl. se pjavi kada podesim sistemski jezik na Engleski …. Kada je na hrvatskom, toga ničeg nema… Bezveze.
  • smayoo: Podsjetnik, vidimo se sutra u Kokolu u 18h! [link]
  • drpongrac23: Čestitke!!! [link]
  • drpongrac23: Nemam, čak sam ugasio i upalio mob, sve izgleda po starom
  • Yonkis: Ja sam u Zagrebu :)
  • miomika: Nemam....to je zigleda privilegija Amerike i Australije.
  • Yonkis: Nemaš ove kategorizacije na vrhu? [link]
  • drpongrac23: Ja ne primjećujem nikakav update Mail app
  • Yonkis: Zanimljivo da je Mail app dobio update na telefonu ali ne i na iPadu i Macu. Očigledno smišljaju kako to prikazati na većim ekranima.
  • Zdravac: ...sa Apple intelligence
  • Zdravac: OS X Sequoia 15.2 update
  • drlovric: Mail app je fin redesign
  • drlovric: Bez veze je iskreno....niskoristi od svega toga
  • Piko: 18.2 isti ko i prijašnji .... nažalost "Image Playground" nije dostupan u HR
  • Gjuroo: Sam da se pridružim karminama za Šveca. Legenda stojedinice i svih nas koji smo tada bili privilegirani biti dio tog pokreta. Svima nama, koji smo morali slušati Raosa kako s balkona na Trgu viče "Strepiteee!", Radio 101 nije bio samo radio. Švec je bio veliki dio tog pokreta.
  • Yonkis: Pa baš ništa novo osim što se video sad prikazuje full screen na otvaranju. Baš sam to trebao (sarkazam). I naravno, spravci
  • drlovric: Instalira se 18.2 :)
  • hal9000: Linus VOLI novi Mac Mini! Hihihi! [link]
  • Beli: Počivaj u glazbi kume. My Hand Over My Heart...
  • smayoo: RIP. Ostaješ u sjećanju, Švec!
  • smayoo: Stvarno prerano. :/
  • smayoo: O, jebote... :(
  • FiFi: RIP Siniša Švec
  • Borisone: [link]
  • Lihto: prije prodaje
  • Lihto: Jel treba uključiti file vault pa onda formatirati Mac M1 ili je dovoljno erase all content and settings?
  • Beli: Prošla akcija ...
  • Beli: Aplikacija Funkey koja proizvodi zvuk mehaničke tipkovnice od sada je besplatna: [link]
  • dpasaric: Kakav entuzijast!!!
  • zoranowsky: Ajme mrak...
  • Gjuroo: Ludo.
  • hal9000: Izuzetno lijepo za pogledati: [link]
  • cariblanco: Sretan imandan Nikolama...jel vam kapnulo što u čizmu ;)
  • hal9000: Anketa bi trebala imati checkboxes, a ne radio buttons. Za nas koji koristimo više mac-ova. Just sayin'.
  • Yonkis: Kradljivci našli nov način krađe Apple proizvoda [link]
  • zoranowsky: Al me ložite :)
  • Yonkis: zoranowsky - kako reče jedan korisnik M1Pro-a: I think the sweet spot is M2 Pro as of right now. I really don't see a reason to get M3 Pro - it has lower memory bandwidth, less P-cores , and it costs more. But if you're on M1 Pro... Just don't upgrade, there is no point.
  • accom: [link]
  • accom: @zoranowsky, u krivu sam
  • accom: Mislim, da je baš M2Pro najslabiji od svih M Pro procesora, sa više energy efficiency jezgri...

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Damirst, m@xym, MacSlavko, robee, Anonimci (281)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.93 Seconds

Provided by iJoomla SEO