06.12.2019 | 17:44
Djipi kaže:
Hvala svima na odgovorima, bit će Eaton.
Ovaj rustyev (ECO serija) sigurno zadovoljava moje potrebe, a i cijena mu je super tako da je naizgledniji kandidat.
Iz PRO serije u konkurenciji je 850 DIN model - na slikama vidim neku "rešetku" (koju ECO serija nema) na prednjoj strani pa me zanima što se krije iza nje (jer ne mogu dokučiti iz specifikacija). Imaju li PRO uređaji ventilator? Rado bih izbjegao bilo kakvu dodatnu buku pa ako važem između potencijalno "bučnog" reguliranog napona (PRO serija) i tišine (ECO serija), u prednosti bi bila ECO serija - ako je PRO jednako tih, bit će PRO.
Iza rešetke je, naravno, ventilator. Svaki UPS je bučan, ali ne cijelo vrijeme, nego samo kad ispadne primarno napajanje, dakle, kad proradi inverter i kad daje AC napajanje iz baterije. A to je tih par minuta autonomije. Čak i kad se radi o line interactive UPS-u koji pretvara cijelo vrijeme (nema preklop), opet se ventilator čuje samo kad interter dođe pod puno opterećenje jer inače pretvaranje radi na minimalnom opterećenju, a većina snage ide preko bypassa.
Tako da mislim da ti je buka ventilatora nebitan faktor. Naš Eaton se čuje (i to dosta glasno) kad god ispadne ili zatreperi mrežni napon, makar i samo na djelić sekunde, to traje oko minutu i onda se vrati u normalan tihi standby rad. Ako je došlo do trajnog ispada napona, onda, naravno, ventilator radi pun gas, a zujalica te upozorava da si na baterijama (što je učestaliji ton zujalice, to si bliže praznoj bateriji).