19.09.2020 | 20:34
smayoo kaže:
Na 5 godina starom laptopu? Ovo nisam ni ja znao.
RAM servis nije ovlašten, isto kao ni JM elektronika u Rijeci.
Meni je Josip zamijenio bateriju prije malo više od pola godine, stara je baterija došla ispod 80% health i nisam se htio dovoditi u situaciju da mi se iznenada dogodi da propadne skroz, u situaciji kad bi mi to stvorilo operativni problem. Želiš li reći da bi u takvim okolnostima, na laptopu starom cca 4 godine, Apple zamijenio cijeli topcase po cijeni od 200 €?
Upravo tako, na 4 godine starom laptopu bi dobio cijeli topcase po cijeni baterije.
To vrijedi za sve uredjaje koje Apple jos uvijek sluzbeno servisira, nema veze sa starosti laptopa.
Sad, kad kazes 5 godina, to je malo tesko reci. Apple u pravilu proglasava uredjaje Vintage nakon 5 god i Obsolete nakon 7 godina nakon sto je Apple prestao prodavati taj model (
support.apple.com/en-us/HT201624).
Mislim da za Vintage jos uvijek imaju dijelove ali ne nude vise exchange price nego samo full purchase price, za Obsolete je dovidjenja.
Da malo pojasnim ovo:
Exchange Price = Dio je zamijenjen i stari (neispravni) dio zadrzava Apple (ili se salje nazat Appleu ako popravak radi AASP)
Full Purchase Price = Dio je zamijenjen i stari (neispravni) dio ostaje korisniku (ili ga oni mogu ostaviti Appleu za "besplatnu reciklazu")
Sto se tice Top Casea, mi znamo da je to jedan proizvod (dio), ali tehnicki u Appleovom cijeniku to su 2 razlicita proizvoda, TopCase (Full) i TopCase (Battery), samim time idu i dvije cijene.
e.g.
Product |Exc Price | Full Price|
TopCase (Full) | €500 | €800 |
TopCase (Battery) | €200 | €400 |
*Ne znam moze li se kako ubaciti tablica pa sam ovo na brzinu improvizionira
**Cijene su samo primjer, stvarno se ne sjecam vise tocnih cijena
exchange su tu negdje (tj. bar kako su bile prije cca 3 godine), pune cijene su cisto nagadjanje jer nisam imao niti jedan slucaj zamjene sa punom cijenom ali nagadjam po cijenama drugih komponenti koje sam mijenja po punoj cijeni
Apple je svjestno dizajnirao laptop tako da je baterija zaljepljena za top case, i po njihovim sigurnosnim uputama sluzbeno se baterija ne smije odljepljivati i mijenjati. Samim time oni preuzimaju na sebe dio troska jer korisnici imaju pravo na zamjenu baterije buduci je to potrosni dio.
Btw. nemam pojma za cijene u hrvatskoj, ove cijene sto ja spominjem vride za vecinu zemalja zapadne europe.
Znam da AASP imaju slobodu oko toga i ne moraju drzati Appleovu cijenu, to je samo preporuka, ali svejedno mi se 2400 kn cini pretjerano.