05.02.2024 | 21:06
S tom cijenom nisu niti imali izbora nego da je "Pro".
Mene zanima kada će ga dozvoliti prodavati u Hrvatskoj, da li za 2 ili 5 godina ili nikada.
Jer sramota je kako zbog "viskog standarda usluge" Apple ne nudi uređaje koji nisu potpuno prilagođeni hrvatskom jeziku kod nas. I onda npr. ja kao stari Apple Reseller (gotovo dva desetljeća) ne mogu sam sebi kupiti jedan pišljivi HomePod mini! I pisao sam im o tome da u Hrvatskoj ima kupaca koji govore engleski i da je suludo da mi to ne možemo prodavati, a tržište, sasvim jasno, postoji.
I onda ulete neke naše generic PC-trgovac firme i uvezu HomePode kao krumpir od nekoga vani tko radi breach of contract (jer kao Apple Reselleri imamo ugovor gdje smijemo prodavati, a gdje ne), ali takvi ne mare i rade to dok ih netko ne prijavi. A ja ih sigurno neću prijaviti jer meni osobno odgovara da mogu to kupiti lokalno. Suludo.
Sve to pričam jer slutim sada istu situaciju s Vision Pro. A pogotovo s njim jer već naslućujem uvjete tipa "morate imate brick&mortar trgovinu sa staklenim izlogom na razini ulice" ili "morate imati sve setove Zeiss leća za isprobavanje na vašem demo primjerku kojeg ćete platiti po skoro punoj cijeni", pa onda izračunaš da ih moraš prodati preko 20 da bi pokrio samo demo komad.
Tako da vjerujem da će to biti ne baš easy čak i Premium Resellerima. A možda uopće neće dozvoliti prodaju prvih par godina na malim tržištima, nama recimo Apple Watch nije bio dozvoljen za prodaju prvih 4-5 godina... I onda me klijent traži 20 satova da nagradi djelatnike u klinici, a Apple ne želi prodati, pa onda oni kupe Samsung. Čudne odluke.
Mislim da ćemo godinama Vision Pro kupovati u Italiji i Njemačkoj, a naši u Sjevernoj Hrvatskoj u Dublinu.