Bijele linije trepere na rubovima zaslona MacBooka
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Bijele linije trepere na rubovima zaslona MacBooka

09.02.2025 | 21:16
Primijetio sam bijele linije na rubovima zaslona svog MacBooka (m3 max) dok gledam YouTube video u punom zaslonu. Sadržaj videa blizu tih linija lagano se pomiče. Kada smanjim rezoluciju videa s 4K na nižu postavku, bijele linije nestaju, ali i dalje je primjetno pomicanje sadržaja blizu rubova zaslona.

Ovaj problem nisam primijetio izvan web preglednika. Trenutno gledam HDR video u VLC-u i tamo ne vidim bijele linije. Također sam eksperimentirao s različitim vrstama YouTube videa i otkrio da SDR videozapisi nemaju ovaj problem – čini se da se javlja samo kod HDR videa.

Osim toga, kada minimiziram prozor videa, rubovi prozora pomiču se zajedno sa sadržajem videa, zbog čega se čini da je problem povezan s video playerom, a ne sa samim zaslonom. Također sam primijetio da kada pauziram video, treperanje bijelih linija prestaje i one ostaju zamrznute na mjestu.

Što bi moglo uzrokovati ovaj problem? Evo i video:

youtube.com/shorts/D_No7cpSEuM?feature=share
09.02.2025 | 21:51
To je gotovo sigurno softverski problem, ali mene potpuno zbunilo to što gledaš 4K video na tom malom ekranu?! Čemu to, koji je smisao? Ne bi mi to palo na pamet, ja niti na Cinemi 30" koja stoji možda 60 cm od mene na stolu rijetko kada idem na više od full HD-a.
09.02.2025 | 22:16
Napravio sam i factory reset, ali nije pomoglo. Najviše se vide te bijele linije u Chromeu. U Firefoxu nisu odmah primjetne, nego se pojave kada kliknem na datum gore desno i otvore mi se prozorčići s novostima. Tada se pojave i te bijele linije. U Safariju ih uopće ne vidim, ali se može primijetiti kako se sadržaj blizu rubova ekrana pomiče, kao da ga ta linija gura od sebe.

A što se tiče 4K rezolucije – zašto ne gledati u maksimalnoj kvaliteti? Pogotovo kada pratim videe s puno slova i brojeva, želim što oštriju sliku i bolju kvalitetu.
09.02.2025 | 22:25
Ma kakav factory reset, to ne bi pomoglo nikakvom logikom.

Svaka čast ako vidiš razliku između full HD i 4K na streaming video sadržaju na tom malom ekranu, jedino ako zaista glavu nabiješ u monitor.

Kako ti se ponaša Brave? Zašto za YouTube koristiš išta što nije Brave?
09.02.2025 | 22:30
dpasaric kaže:
Ma kakav factory reset, to ne bi pomoglo nikakvom logikom.

Svaka čast ako vidiš razliku između full HD i 4K na streaming video sadržaju na tom malom ekranu, jedino ako zaista glavu nabiješ u monitor.

Kako ti se ponaša Brave? Zašto za YouTube koristiš išta što nije Brave?

Upravo testirao u Brave, ne vidim bijele linije, ali kao da su tu jer se sadržaj videa npr slova u blizini rubova ekrana miče lijevo-desno velikom brzinom.
09.02.2025 | 22:33
KorisnikMac kaže:
A što se tiče 4K rezolucije – zašto ne gledati u maksimalnoj kvaliteti? Pogotovo kada pratim videe s puno slova i brojeva, želim što oštriju sliku i bolju kvalitetu.

Zaslon na kojem gledaš nema toliku rezoluciju. Nema ti nikakve koristi od 4K videa kad ti monitor nema toliko piksela.
09.02.2025 | 22:42
smayoo kaže:
KorisnikMac kaže:

Zaslon na kojem gledaš nema toliku rezoluciju. Nema ti nikakve koristi od 4K videa kad ti monitor nema toliko piksela.

Možda i nema, no s obzirom da hardverska snaga i internetska brzina nisu problem, stavim na 4k i ne brinem. Više me brine to što se te bijele linije pojavljuju.
09.02.2025 | 22:54
Koja je procedura za garanciju? Kome se trebam obratiti? Do 1. 4. mi vrijedi ona Appleova garancija, pa bih je htio iskoristiti dok mogu.
09.02.2025 | 23:10
KorisnikMac kaže:
Koja je procedura za garanciju? Kome se trebam obratiti? Do 1. 4. mi vrijedi ona Appleova garancija, pa bih je htio iskoristiti dok mogu.

Možeš bilo kojem Apple reselleru, bilo gdje na svijetu.

Bilo bi dobro da se još netko sa istom / sličnom / barem M 16 konfiguracijom javi pa da i on proba isti video.
09.02.2025 | 23:12
KorisnikMac kaže:

To ti nije hardverski kvar i šanse da se tu išta mijenja u servisu su nikakve. Meni to izgleda kao artefakt video kompresije ili skaliranja slike na rubovima. Ako ti je slika u normalnom radu na desktopu stabilna i pikseli po rubu ispravno prikazuju radnu površinu, računalo je hardverski ispravno.

Uostalom, uzmi provjereno kvalitetan 4K sadržaj koji nije streaming komprimiran i zavrti ga lokalno.

Ili pokreni Apple TV aplikaciju i zavrti njihov provjereno kvalitetan video. Ako tada imaš čudne artefakte, onda se može pričati o nekom problemu tipa "hardverska H.265 dekompresija ima artefakte", ali nisam za tako nešto čuo u cijeloj mojoj informatičkoj praksi. Kada tako nešto rikne, onda ništa ne radi.
09.02.2025 | 23:18
kupus kaže:
KorisnikMac kaže:

Možeš bilo kojem Apple reselleru, bilo gdje na svijetu.

Bilo bi dobro da se još netko sa istom / sličnom / barem M 16 konfiguracijom javi pa da i on proba isti video.

Evo dobrog videa za testiranje – ima crnu površinu i slova/brojeve, što olakšava uočavanje pomicanja sadržaja. Bio bih zahvalan svima ako možete testirati i pokušati replicirati problem prije nego što ga pošaljem na garanciju.

Bitno je gledati video u 4K HDR rezoluciji full screen, isključiti ambient mode u Chromeu te obratiti pozornost na sadržaj u blizini rubova ekrana da li se pomiče? Ponekad je malo teže uočiti, no ja primjerice, mogu vidjeti slova i brojeve kako se velikom brzinom pomiču, gotovo kao da trepere.
youtu.be/cwtpLIWylAw?list=PLhQjrBD2T381W...fykqMBI7V4&t=587
09.02.2025 | 23:33
Nisi napisao koje točno računalo imaš?
09.02.2025 | 23:38
dpasaric kaže:

Ups ispričavam se, MBP M3 max (30c verzija)
09.02.2025 | 23:52
KorisnikMac kaže:
dpasaric kaže:

Da, ali 14" ili 16"? Jer cijeli problem se vrti oko razlučivosti ekrana i toga na što se mora skalirati video.
09.02.2025 | 23:54
dpasaric kaže:
KorisnikMac kaže:
dpasaric kaže:

Da, ali 14" ili 16"? Jer cijeli problem se vrti oko razlučivosti ekrana i toga na što se mora skalirati video.

16 inch. Ne znam da li sam napisao, kada upalim onu youtube funkciju ambient mode, bijele linije polagano nestaju, no pomicanje sadržaja u blizini rubova je i dalje tu, kao da su linije prisutne, samo nevidljive.
10.02.2025 | 00:39
Mislim da gubiš vrijeme na egzotične video glitcheve koji realno nisu problem jer se pojavljuju samo na jednom browseru (koji je BTW totalni korporativni spyware i koristi se samo u nuždi) pod specifičnim uvjetima, a to govori da se radi o softverskom problemu. Da se to pojavljuje svuda i stalno i na svakom sadržaju - ok, to bi onda tražilo istraživanje i intervenciju, ali IMHO ovo nije vrijedno vremena.

"Osjećam čudno podrhtavanje kotača iznad 220 km/h na dijelu autoceste, ali ono nestane ako usporim ili vozim neku drugu dionicu tom brzinom. Idem auto ostaviti u servis dok je još pod jamstvom da mi to poprave."

Aha, kako da ne...

BTW sada sam probao taj video na novom M4 16" u Safariju i nema artefakata, a kasnije sam spustio rezoluciju na puni HD i to meni izgleda jednako oštro, pa to je neki vulgaris video, nije Gospodar prstenova. Ne razumijem to forsiranje visokih rezolucija osim za demo ili neki test.

Sve filmske sadržaje koje sam imao u arhivi u 4K sam na kraju zamijenio s 1080 jer razlika nije vidljiva niti na 86" ekranu - ako ne stojiš glavom nabijen u njega, a ne da ću trošiti resurse da gledam 4K na malecnom 16" ekranu. Retina rezolucije imaju smisla na malim uređajima koji se drže u ruci blizu očiju - ili na zaista velikim monitorima.

Blago tebi ako ti je to problem!
10.02.2025 | 01:11
dpasaric kaže:
Mislim da gubiš vrijeme na egzotične video glitcheve koji realno nisu problem jer se pojavljuju samo na jednom browseru (koji je BTW totalni korporativni spyware i koristi se samo u nuždi) pod specifičnim uvjetima, a to govori da se radi o softverskom problemu. Da se to pojavljuje svuda i stalno i na svakom sadržaju - ok, to bi onda tražilo istraživanje i intervenciju, ali IMHO ovo nije vrijedno vremena.

"Osjećam čudno podrhtavanje kotača iznad 220 km/h na dijelu autoceste, ali ono nestane ako usporim ili vozim neku drugu dionicu tom brzinom. Idem auto ostaviti u servis dok je još pod jamstvom da mi to poprave."

Aha, kako da ne...

BTW sada sam probao taj video na novom M4 16" u Safariju i nema artefakata, a kasnije sam spustio rezoluciju na puni HD i to meni izgleda jednako oštro, pa to je neki vulgaris video, nije Gospodar prstenova. Ne razumijem to forsiranje visokih rezolucija osim za demo ili neki test.

Sve filmske sadržaje koje sam imao u arhivi u 4K sam na kraju zamijenio s 1080 jer razlika nije vidljiva niti na 86" ekranu - ako ne stojiš glavom nabijen u njega, a ne da ću trošiti resurse da gledam 4K na malecnom 16" ekranu. Retina rezolucije imaju smisla na malim uređajima koji se drže u ruci blizu očiju - ili na zaista velikim monitorima.

Blago tebi ako ti je to problem!

A puno sam ga platio pa me boli gledati bilo kakve glitcheve i bug-ove , možeš li pliz testirati i u chrome-u?

edit:Napravio sam još jedan test, u chrome incognito modu sam gledao video, i bijele linije su jedva primjetne, morao sam se baš zagledati da ih vidim, osim kada mijenjam vrijeme videa i preskačem pa se na sekundu podeblja linija, i onda opet smanji. No ono pomicanje sadržaja u blizini linije je baš vidljivo, dakle i dalje ih linija gura od sebe
10.02.2025 | 05:38
Radim noćnu smjenu, pa sam se još malo poigrao s testiranjem. Kada je crna pozadina, uz te bijele linije mogu vidjeti onaj blooming ili halo efekt. Znači li to da ih pozadinsko osvjetljenje detektira kao dio videa, a ne ekrana?
10.02.2025 | 06:48
1. to nije hardverski problem
2. ne koristi Chrome, ne zbog ovog problema, nego zbog toga što je to špijunski alat zakamufliran u browser
3. 4K rezolucija na 16" ekranu nema nikakvog smisla
4. ne opterećuj se takvim stvarima, zar nemaš u životu neke druge, sadržajnije zanimacije?
10.02.2025 | 09:42
KorisnikMac kaže:

youtu.be/6ov7II8N9IM

837 views Oct 1, 2024
No description has been added to this video
.
Trebao si navesti koji je model, koja verzija Chrome browsera, koja je rezolucija podešena (ekrana/YT-a), koji je video u pitanju i sl.. Ovako si samo objavio video i čak da ima netko tko bi htio provjeriti ili testirati, nema nikakve "upute".
Mislim da je ovo totalni non-issue, ako je samo u chromeu taj "bug" onda nije ništa krivo sa MB-om. Ono što bih probao jest deinstalirati Chrome, i instalirati neku stariju verziju npr www.slimjet.com/chrome/google-chrome-old-version.php (dolje pri dnu stranice su ti Mac verzije), samo pazi da se automatski ne ažurira.
Kao što i drugi kažu, čemen 4K? Istina da može, ali čemen to pretjerivanje?
10.02.2025 | 17:08
Yonkis kaže:
KorisnikMac kaže:

youtu.be/6ov7II8N9IM

837 views Oct 1, 2024
No description has been added to this video
.
Trebao si navesti koji je model, koja verzija Chrome browsera, koja je rezolucija podešena (ekrana/YT-a), koji je video u pitanju i sl.. Ovako si samo objavio video i čak da ima netko tko bi htio provjeriti ili testirati, nema nikakve "upute".
Mislim da je ovo totalni non-issue, ako je samo u chromeu taj "bug" onda nije ništa krivo sa MB-om. Ono što bih probao jest deinstalirati Chrome, i instalirati neku stariju verziju npr www.slimjet.com/chrome/google-chrome-old-version.php (dolje pri dnu stranice su ti Mac verzije), samo pazi da se automatski ne ažurira.
Kao što i drugi kažu, čemen 4K? Istina da može, ali čemen to pretjerivanje?

Chrome 133, MBP 16 M3 Max (30c), za replicirati problem je bitno da je 4k HDR video u full screnu, i ambient mode opcija isključena, najbolje je testirati s ovim videom youtu.be/cwtpLIWylAw?list=PLhQjrBD2T381W...ykqMBI7V4&t=3050 (crna površina i brojevi/slova u blizini rubova ekrana) jer čak i kad se ne vide linije u drugim browserima, može se vidjeti micanje video contenta u blizini rubova ekrana, primjerice obratite pozornost na one brojeve i terminal, kod mene se jasno vidi da se pomiču lijevo-desno velikom brzinom, kao da ih te bijele linije (vidljive ili nevidljive) odguruju od sebe. Testirao sam one starije verzije chrome-a i s drugim macOS accountom, ne vidim više linije, ali content se i dalje pomiče, ista stvar je i u Brave i bilo kojem chromium based browseru. U Safari je malo bolja situacija, ne vidim nikad bijele linije, no povremeno se i tu javi taj problem pomicanja sadržaja.
10.02.2025 | 18:25
Taj 4K video ti se skalira, i tu dakle dolazi do problema, jer tvoj Mac ne podržava nativnu 4K rezoluciju. Dodaj na to i "bloatware-spyware" Google Chrome i rezultat je taj koji imaš.

Smanji video rezoluciju i uživaj u uređaju, osobno ne bih previše čačkao po tome, možda na kraju zaozbiljno nešto ode.
10.02.2025 | 21:39
drpongrac23 kaže:
Taj 4K video ti se skalira, i tu dakle dolazi do problema, jer tvoj Mac ne podržava nativnu 4K rezoluciju. Dodaj na to i "bloatware-spyware" Google Chrome i rezultat je taj koji imaš.

Smanji video rezoluciju i uživaj u uređaju, osobno ne bih previše čačkao po tome, možda na kraju zaozbiljno nešto ode.

Čim smanjim na 1440p, bijele linije nestanu, no zašto ih ne vidim u 4k SDR videu? I skinuo sam taj video lokalno, 4k hdr kvaliteta i pokrenuo u vlc i quicktime playeru i ne vidim bijele linije, a mislim da nema ni pomicanja contenta, barem ih ja ne vidim. Ako me sjecanje dobro sluzi problem se pojavio s verzijom macOS 15.1. Laptop sam kupio u 4 mj prosle godine i do 10 mj nisam primjetio taj problem. Onda po vama da se ne zafrkavam s garancijom ili? Do 1.4 mi vrijedi ta Apple-ova pa se razmisljam da li ju iskoristiti, uredjaj sam platio 4500 eura pa zelim biti mirne duše, i svakako hvala na pomoci.
11.02.2025 | 00:54
Bato, mani se belih linija...
11.02.2025 | 09:14
KorisnikMac kaže:
contenta, barem ih ja ne vidim. Ako me sjecanje dobro sluzi problem se pojavio s verzijom macOS 15.1. Laptop sam kupio u 4 mj prosle godine i do 10 mj nisam primjetio taj problem. Onda po vama da se ne zafrkavam s garancijom ili?

Po x-ti put - to nije hardverski kvar i nema veze s jamstvom, samo ćeš izgubiti vrijeme i biti bez računala. Službeni servis u toj situaciji mora odraditi Appleove testove za ekran i ostatak hardvera. Testovi su takvi da su šanse 0 da se greška skaliranja 4K videa, i to samo u jednom softveru, može gledati kao problem za reklamaciju.

I što bi točno reklamirao? Da ekran krivo prikazuje piksele iz memorije? To znamo da nije slučaj jer ti sve drugo normalno radi, što znači da je u pitanju softverska anomalija u nekoj kombinaciji s dekompresijom, ovisno koji dio radi hardver, a koji softver.

Ili bi možda bi reklamirao da ti sam procesor krivo obrađuje podatke? Ok, ali šanse da je to slučaj, a da sve drugo radi bez problema - su opet nula.

No, ako će ti tako "srce biti na mjestu" odi u servis, pokušaj zadržati hladni pokeraški izraz lica kada te serviser bude pogledao "Da li ti to mene za*ebavaš čovječe?"
11.02.2025 | 09:32
Gjuroo kaže:

X-D
11.02.2025 | 15:09
Gjuroo kaže:

Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 19 sati, 42 minuta
  • Yonkis: Hvala Kile, vidi ovdje [link]
  • Kile: Za sve koje koriste Apple Watch od sada HT nudi multi sim tako da sat radi bez iPhona ako ima cellular opciju.
  • Yonkis: 18.3.2 verzije su dostupne kao i 15.3.2 za Sekvoju
  • kupus: eh moj dream, mislim da si fulao forum
  • dpasaric: Evo stiže tuce za tebe, cijena sitnica! :)
  • smayoo: Davore, pa to je prava prilika. Naruči mi odmah 10 komada. :P
  • smayoo: mislim da ne
  • dreaMMAster: Jel ima na forumu generalna tema o novom M4 Airu?
  • dpasaric: :)
  • dpasaric: Mac Studio u top konfiguraciji nešto preko 15.000 € PDV
  • dpasaric: Stigle CTO cijene za MacBook Air 15" M4 u Voćarnu... ostalo će ovih dana!
  • Yonkis: Kako instalirati Apple Sports app ako imam na svom hrv acc eura?
  • Yonkis: Raid? Za komarce? Za Siri?
  • drlovric: @Yonkis: Sad marketing timovi vec rade na strategiji "Kupite novi iPhone raid Nove Siri" :) Kao sto su se ljudi upecali na Apple inteligenciju, koja niti dan-danas ne radi niti jednu jedinu korisnu i uporabljivu stvar.
  • Yonkis: Look how they massacred my boy [link]
  • kupus: sad se ne može upaliti, nema ni jabuke pri paljenju. rip imac
  • kupus: nisam ni ja gasio svoj imac. neki dan, nakon budjenja iz sna, radio je 5 minuta. poslije toga screen "flickering" pa se ugasio.
  • Ender: @hal9000: mislim da nema smisla ni potrebe za takvom anketom. jer Mac se ne restartuje, osim kad budu neki update-i sistema, al to je redovno odrzavanje :)
  • Ender: @ZoPaj: toliko cesto? :) podseti me na mog kolegu sa studija kad je rekao - ja menjam devojke kao carape, 2 puta u godinu dana :)
  • Yonkis: @zopaj ima travel-sickness, ne podnosi vožnju? :)
  • ZoPaj: ja restartam često, dva tri put godišnje.. a kad ga vozim na more ugasim ga skroz ;)
  • hal9000: @Ender - Mogli bi predložiti jabučnjaku da stave anketu tipa "Kad ste zadnji put restartali svoj mac" :D
  • hal9000: @borisone Ne fali kontekst. Sjećam se kada sam ga zadnji put restartao, samo je bilo davno pa ne mogu procjeniti. A nemam preko 6 banki. Nisam boomer. :P
  • Borisone: Fali kontekst. Ako hal9000 ima preko šest banki taj "tako davno" moče biti i jučer. :-)
  • Ender: @hal9000: tako sam nesto i pretpostavio :)
  • hal9000: @Ender Nemam pojma! Toliko davno je to bilo da se ne mogu ni sjetiti! :D
  • Borisone: Novi Mac Studio, MacBook Air, iPad Air i iPad.
  • Borisone: Toliko najava ovaj tjedan a vikalica šuti.
  • Lihto: Its Been 84 Years XD
  • Ender: @hal9000: posle koliko vremena je bio taj restart?
  • hal9000: Danas sam restartao Mac! :O
  • kupus: @yonkis :D
  • ping: Pa HR koristi samo Skype. Ne bi to znao da to svaki put ne naglase. Ptrm skype iz Rima, putem skype iz Bruxellesa…
  • Yonkis: Ako ništa ostao je kao sinonim za online video call :) barem za sada, za neke.
  • Zdravac: ...Skype je izgubio smisao, kao i bilokakav interes za borbu sa konkurentima
  • Zdravac: vjerojatno ne, ali eto, malo nostalgije, iako je to već dugo vremena bilo izgledno, od kada su puno toga iskoristili za Teams...
  • smayoo: zar to itko još koristi?
  • Zdravac: Skype se gasi u svibnju! RIP :(
  • Yonkis: iPad 10th gen se izgubio pa psuješ ili..? :)
  • kupus: traži se ipad 10th gen, PM
  • hal9000: Hihihihihihihi: [link]
  • Zdravac: jura22, s obzirom na cijene rada, bravar mu je kod nas najskuplje rješenje
  • jura22: Daj bravaru da napravi. Jedan taj je malo jeftiniji od MP1.1.
  • kupus: [link]
  • kupus: Ako ne nadjes, 3d print je ok rjesenje
  • dpasaric: [link]
  • dpasaric: Nabavi ove nove koji mogu prihvatiti i nove velike diskove, nisu strašno skupo:
  • dpasaric: Teško da će ti to ikada itko imati viška! :)
  • ^SuperUnknown^: Ekipa, ima li tko viska HDD sledova za MacPro 2009-2012 (4,1-5,1)? :)
  • Zdravac: MB Air M1

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.16 Seconds

Provided by iJoomla SEO