Mac Mini M4 - ako netko može pomoći
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Mac Mini M4 - ako netko može pomoći

28.02.2025 | 10:27
Evo situacije, Imam Mac Mini M4 (imam i PRO verziju).
Ovaj Basic ili kako ga nazivaju obični Mac Mini M4 sam htio pokloniti obitelji koja baš ne stoji dobro sa financijske strane.
Nemaju monitor(mislili su da je laptop) a i djeci za školu baš i ne odgovara.
E sad, mislim prodati M4 I kupiti novi laptop djeci za školu.

Da ga prodam i malo ispod cijene opet ću moći kupiti dobar laptop za školu.
Ne znam koliko mogu uopće pitati novca za računalo staro mjesec dana?
I gdje ga prodati?
Imali netko na forumu tko se bavi sa tim ... ili da pripomogne u prodaji ... pa makar i tu izgubio koji €(tj. platio pomoć) jer ga ne prodaje iz koristi, da ga prodajem radi zarade stvavio bi ga na oglasnik i zdravo.

Situacija, loša!
28.02.2025 | 10:45
Da te bacim još više u bed, početna cijena za prodaju je tržišna minus PDV minus onoliko koliko je netko eventualno spreman uštediti odnosno ti izgubiti.

Zašto PDV? Imam osjećaj da se kod nas išta što košta više od parsto eura kupuje "na firmu".
28.02.2025 | 12:55
Nažalost, Apple stolna računala se vrlo teško prodaju, pratim malo oglasnike i neki ih ne mogu prodati i godinama. Kao što Borisone kaže, njegova najmanja tržišna cijena pa minus PDV, pa minus recimo 30%. Pod uvjetom da je sve besprijekorno, sa računom i original ambalažom. Ako je hitno, onda se cijena na sve to dodatno spušta. Čak su i prekupci nezainteresirani za stolna Apple računala. iPhone je druga priča, njega prodaš u roku keks.
28.02.2025 | 13:01
Vidim da se dosta razumiješ u računala, pa ako baš želiš pomoći potrebitima novim računalom, možda da nađeš preko oglasnika kakav PC ili laptop, pa ga malo repariraš, sve posložiš i vozi. Djeci koja nemaju računalo će u svakom slučaju biti drago. Lijepa gesta od tebe, malo je takvih ljudi danas. A Mac ako ti je višak stavi u oglasnik i budi strpljiv. Ja ga ispod cijene ne bih davao i držim se starog nepisanog pravila Apple zajednice - Mac se ne prodaje! Daje se u nasljedstvo ili poklanja u dobre ruke.
28.02.2025 | 13:30
Borisone kaže:
Da te bacim još više u bed, početna cijena za prodaju je tržišna minus PDV minus onoliko koliko je netko eventualno spreman uštediti odnosno ti izgubiti.

Zašto PDV? Imam osjećaj da se kod nas išta što košta više od parsto eura kupuje "na firmu".

Hvala ali ne tražim "bed" već pomoć.
Ja ga mogu ostaviti sebi ... i sa dva monitora(imam jedan 34", i dva od 27") i sa dva Mac Minija M4 bi mogao raditi sve.
Ali ovdje je situacija drugačija.

Što se PDV-a tiče, većina kupuje kao normalni ljudi jer nemaju svi firme a ovo je "new kid on the block" te ako polovni M2 se prodaju po meni jako skupo ja ću ga dat za istu cijenu ko M2 jer se radi o pomoći a ne o zaradi.
Nije meni do zarade ni do mešetarenja.
Imam cilj i zato sam stavio post ako netko zna ... mogu ga i ja staviti na Njuškalo ...
Spreman sam čak ako znate nekoga tko nije pri novcu a treba mu računalo, dao bi mu ga ispod cijene a opet bi mogao kupiti laptop za drugu potrebu.
Ja radi 10€ ili 100€, ili 500€ neću umrijeti niti će me ponos mučiti.

A zašto baš pitam ovdje? Pitam ovdje jer sam vidio dosta poštenih i realnih ljudi ... koji možda mogu pridonijeti nečem dobrom.

Ovo sada što pišem nema veze s napisanim, u školi u kojoj su moja djeca, djeca mojih prijatelja, sve rade preko Windowsa, pa napravi Microsoft račun, pa ... , pa radi u PP-u ili nekom drugom alatu i sve je direktno online povezano sa školom.

Moglo bi se to i sa Mac-om ali djeca su u pitanju te ako mu treba pomoć, lakše će mu biti raditi na siti način kako rade i njegovi prijatelji u školi. Ako negdje zapne pri radu lakše će mu objasniti jer koriste isti alat. Uz to da roditelji djeteta nisu baš nešto "informatički pismeni".
OK, znaju normalne stvari raditit, surfanje i tako to, ali kad zapne ko će djetetu objasniti ... ja sam pitao, nitko, ali ama baš nitko nema Mac u razredu(neki imaju iPad ali nitko ne radi preko njega za školu).
Ali razumijem, ako netko ima dvoje djece ... lakše je kupit 2 Win laptopa ili jedan nego bilo koji Mac laptop.

Hvala
28.02.2025 | 13:33
drpongrac23 kaže:
Vidim da se dosta razumiješ u računala, pa ako baš želiš pomoći potrebitima novim računalom, možda da nađeš preko oglasnika kakav PC ili laptop, pa ga malo repariraš, sve posložiš i vozi. Djeci koja nemaju računalo će u svakom slučaju biti drago. Lijepa gesta od tebe, malo je takvih ljudi danas. A Mac ako ti je višak stavi u oglasnik i budi strpljiv. Ja ga ispod cijene ne bih davao i držim se starog nepisanog pravila Apple zajednice - Mac se ne prodaje! Daje se u nasljedstvo ili poklanja u dobre ruke.

Hvala, tako ću i napraviti, staviti ću ga na oglasnik, pa kad se proda ... onda nastaviti sa daljnjim koracima.
Iskreno volio bih im kupiti novi laptop, da ga mogu koristiti bar 3-4 godine.
28.02.2025 | 17:32
Osnovni model MacMini M4 u Mediamarktu prije Graza košta 659,99€, shoping tura iz ZG do tamo je 20€.
Ako bi želio novi, nikad otvarani onda bi me koštao 679,99€.
To je cijena za novi model i nema ih u dućanu kao što ih nema niti kod nas.

Iznad toga ne trebaš niti pomišljati tražiti.

www.mediamarkt.at/de/product/_apple-mac-...mu9d3da-2010737.html

darojkovic.hr/putovanja/?gad_source=1&am...Ijl41IgaAsvYEALw_wcB

Kod nas je 708,50€ (ako makneš PDV je 566,80€)
megabajt.hr/proizvod/apple-mac-mini-2024...campaign=direct_link

Nije utješno ali je neki okvir.
28.02.2025 | 19:54
Hvala svima, evo upravo ga prodao za 700€.
Za dva mjeseca staro računalo je ok, ja sam izgubio 99€ ali ću bar napraviti neko dobro sa prodajom.

Ako si iz Splita, Dubrovnika put do Graza te košta ko "u Sv. Petra kajgana" kako bi rekli a ako narančasti(USA "bog") sada uvede 25% porez na EU, šta će i napraviti, mislim će Mac za većinu biti nedostupna roba.

Zahvalan sam za sve komentare i pomoć.

Vjerujem da sve ima svoju svrhu, pa tako i ovo
28.02.2025 | 20:08
Školska djeca imaju pristup office365 platformi preko bilo kojeg browsera i to radi na Macu isto kao što bi i na bilo kojem windows laptopu. Mojih troje klinaca su prošli kroz cijelo školovanje na Macu (najmlađa još prolazi, sad je 8. razred). Ali razumijem ljude ako zaziru od Maca. Ako nisu pri novcu, to obično znači i da su neuki i da ne znaju djeci nimalo pomoći oko toga pa ih brine što će kad nešto zapne. Vjerojatno nemaju ni mjesta u stanu gdje bi stavili računalo kojem treba monitor, tipkovnica i miš.
Umjesto da prodaješ i kupuješ, ponudi zamjenu, možda ti prođe brže i jednostavnije.
28.02.2025 | 21:32
smayoo kaže:
Školska djeca imaju pristup office365 platformi preko bilo kojeg browsera i to radi na Macu isto kao što bi i na bilo kojem windows laptopu. Mojih troje klinaca su prošli kroz cijelo školovanje na Macu (najmlađa još prolazi, sad je 8. razred). Ali razumijem ljude ako zaziru od Maca. Ako nisu pri novcu, to obično znači i da su neuki i da ne znaju djeci nimalo pomoći oko toga pa ih brine što će kad nešto zapne. Vjerojatno nemaju ni mjesta u stanu gdje bi stavili računalo kojem treba monitor, tipkovnica i miš.
Umjesto da prodaješ i kupuješ, ponudi zamjenu, možda ti prođe brže i jednostavnije.

Nešto slično, i kompjuteri im služe kao i većini, Facebook, novine, Netflix, čitanje knjiga ... etc.
Djeca se snađu ali im je lakše kad su svi na istoj platformi, evo ja baš gledam, ali nitko iz razreda nema Mac(iPad da ali ih ne koriste za školske projekte. Još i u školi sve rade na Windowd-ima ...).
Šta se kupnje tiče, nije isto dati 500€ i 1200€, tako da ... je i to razlog.

Uspio sam prodati MM M4 za 700€ i sad gleam neki laptop ... do 600€.

Zadovoljan sam jer ću napraviti dobru stvar!
28.02.2025 | 23:12
Super! Čestitam!
28.02.2025 | 23:16
smayoo kaže:
Super! Čestitam!

Hvala, prepao sam se da ću ga morait prodati za 500€, iskreno nije isto 500€, 550€,600€ a kamoli 700€.
Tako da sam jako zahvalan za rasplet situacije.
01.03.2025 | 13:15
Islo tije u prilog jer ga se tesko kupuje. Valjda je potraznja nadmasila ponudu.
Super da si dobio toliko i da novac ide u plemenite svrhe.
01.03.2025 | 17:50
jura22 kaže:
Islo tije u prilog jer ga se tesko kupuje. Valjda je potraznja nadmasila ponudu.
Super da si dobio toliko i da novac ide u plemenite svrhe.

Vjerujem da je zato i sve dobro prošlo.
Sad imam drugi problem, koji laptop uzeti do 600€? LOL
01.03.2025 | 18:02
Za školske potrebe svaki je dobar. Ja bih na tvom mjestu birao po parametru kvalitete. Dakle - Lenovo. I, naravno, neki koji uključuje Windows licencu.
01.03.2025 | 20:45
smayoo kaže:
Za školske potrebe svaki je dobar. Ja bih na tvom mjestu birao po parametru kvalitete. Dakle - Lenovo. I, naravno, neki koji uključuje Windows licencu.

Ja sam planirao Air ali na kraju mozak je presudio i za kcerku sam kupio Lenovo. Prekrasan laptop i odlicno radi sve te skolske stvari.

Trecina cijene Macbook Air :/
02.03.2025 | 12:19
pontmax1 kaže:
Sad imam drugi problem, koji laptop uzeti do 600€? LOL

Ako će ga držati doma, na stolu, onda gledaj nešto od 16" (IPS, 1920x1200 pix), ako će ga i nositi sa dobom u školu onda je 14" bolje jer su lakši.
Koji uzeti,... hmm... recimo neki Lenovo ThinkBook 16 (ili 14) sa AMD CPU/GPU, nije ThinkPad T serije, ali nije ni full plastični IdeaPad.
03.03.2025 | 18:58
Pokretač teme je dobio zadovoljštinu, i poslovično se ne javlja. PC, u bilo kojem obliku, bljak!!!
03.03.2025 | 23:57
Nije PC kriv, Windowsi su krivi. PC na Linuxu sasvim dobro radi.
04.03.2025 | 09:22
Air sa UTM-om i Win na tome. Done. Imaš super silent uređaj koji ni jedan PC ne može konkurirati sa tim gadnim WIN eko sustavom (jer se mora). na drugom "space-u" uživaš u macOS-u
04.03.2025 | 09:36
drpongrac23 kaže:
Pokretač teme je dobio zadovoljštinu, i poslovično se ne javlja. PC, u bilo kojem obliku, bljak!!!

Pa da, dobio sam da ipak ne izgubim baš previše novca a da mogu pomoći drugome. Super zadovoljan!

PC(za mene to znači WIndows-i) nije loš, ja ga imam uz Mac Mini PRO sa jako dobrim komponentama još uz to nisam uzeo Ryzen već Intel, radi i nikad nisam imao niti jedan problem.
Ti sada za 2000€ možeš složiti dobro računalo. Moj prijatelj je više uložio u procesor(i9) a manje u grafičku a ja sam uzeo i5 a ostatak uložio u grafičku, sve na dobroj matičnoj ... i moje računalo ima bolji "balans" od njegovog.

Mene ne zanima ime, gledam ljude koji se doslovno "kolju" online na koje kakvim forumima, AMD je zakon, ovaj drugi viče Intel, ovaj treći ... meni je to samo alat za doći do cilja što brže bez štekanja.
Ti možeš kupiti Mac Book PRO, najjači, čemu ako ne znaš izvući maksimum iz njega?

Evo još jedan primjer, imam prijatelja kojemu je Linux svetinja, i ja ga razumijem zato što posao koji radi, Linux je stvoren baš za to što on radi ali ako nisi upoznat sa Linuxom, zapet ćeš kad-tad, pogotovo ako računalo koristiš kao lepezu(radiš puno različitih poslova koji su povezani, npr. web dizajn i video).

Nismo svi isti, neki vole ovo, neki ono, a mene nije briga, bitno mi je samo jedno, da mogu odraditi posao što bolje i što brže bez štekanja.

Ja sam pokušao raditi sa Linux-om ali to nije za mene. Uvijek mi je neki vrag falio, nadodaj ovo, skini ono, nađi ovo ... pa puno programa ne radi na Linux-u koje ja volim i koristim, onda mi dođu pa kažu imaš zamjenu ... Meni Affinity programe ništa nemože zamijeniti(ovo je samo jedan primjer) a ima toliko toga.

Zato da se vratim na početak, svatko koristi ono što njemu najviše odgovara, i to je to.
Ne vidim neku drama za diskusiju.
04.03.2025 | 10:25
Moram priznati da UTM s windowsima za ARM na M3 laptopu kojeg ja koristim radi stvarno, ali STVARNO iznenađujuće dobro. Ali nije baš "no brainer". Trebalo je malo googlati i tweakati da se stvar posloži da radi baš smooth. Dakle, nije za školsku djecu bez interesa i talenta za takve akcije.

I da, slažem se, nema tu mjesta za "vjerske" stavove. Svatko neka koristi što mu štima. Ja sam prešao s Windowsa na Mac 2008. godine, s tim što sam još 2 godine koristio windowse povremeno, prirodom posla i politike firme u kojoj sam radio. Kad sam počeo koristiti Mac svakodnevno za posao (2008.) osjećao sam se kao da mi je jedna ruka do tad bila zavezana na leđima, a tada mi ju je netko odvezao. 2010, kad sam potpuno prestao koristiti windowse, osjećao sam se kao da mi je do tad bila na licu mokra krpa radi koje sam jedva disao, a onda mi ju je netko maknuo s lica. Eto. To je moje iskustvo. Najmanje... NAJMANJE 500 sati godišnje koje NISAM više trošio na drketanje po control panelu, updateovima, driverima, office bugovima, outlook bugovima, sranjima...
04.03.2025 | 12:13
smayoo kaže:
Moram priznati da UTM s windowsima za ARM na M3 laptopu kojeg ja koristim radi stvarno, ali STVARNO iznenađujuće dobro. Ali nije baš "no brainer". Trebalo je malo googlati i tweakati da se stvar posloži da radi baš smooth. Dakle, nije za školsku djecu bez interesa i talenta za takve akcije.

I da, slažem se, nema tu mjesta za "vjerske" stavove. Svatko neka koristi što mu štima. Ja sam prešao s Windowsa na Mac 2008. godine, s tim što sam još 2 godine koristio windowse povremeno, prirodom posla i politike firme u kojoj sam radio. Kad sam počeo koristiti Mac svakodnevno za posao (2008.) osjećao sam se kao da mi je jedna ruka do tad bila zavezana na leđima, a tada mi ju je netko odvezao. 2010, kad sam potpuno prestao koristiti windowse, osjećao sam se kao da mi je do tad bila na licu mokra krpa radi koje sam jedva disao, a onda mi ju je netko maknuo s lica. Eto. To je moje iskustvo. Najmanje... NAJMANJE 500 sati godišnje koje NISAM više trošio na drketanje po control panelu, updateovima, driverima, office bugovima, outlook bugovima, sranjima...

Ma da, to ti ja govorim, koristi ono što tebe čini bržim, sa čime ti je laše za raditi, manje te opterećuje ... ja imam prijatelja, on radi s mrežama, on bez Linux-a nemože zamisliti svoj posao. I to je ok ali meni ne odgovara(ok Linux-a ima hrpa te trebaš naći što tebi odgovara).
Ja recimo imam Win, i5 sa 7900xt grafom, extra matičnu i melje sve za ono što ja radim.
A opet imam MM4 PRO sa kojim sebi mogu olakšati neke druge stvari. i Jako sam zadovoljan.

Prije bi imao jak laptop i PC, budući da meni laptop za rad nije potreban, meni(ja govorim samo za sebe) je ovo ideala sada što imam.

Netko će možda reći da sam mogao bolje, da možda to nije dobar combo ... ali meni je i to je jedino važno.

Apple, Intel, AMD ... sigurno ne brinu za mene, tako da je to meni ko i bušilica, e sad oćeš zeleni Boch, plavi Boch ili Hilti, ovisi o tome što tebi treba.
Sigurno nećeš kupiti Hilti paket jer moraš sastaviti ormar iz Ikea-e, za to ti je dovoljan obični odvijač ako može električni i to je to.
Ja sam uvijek više volio ZX Spectrum od C64, ali mi je otac napravio zamjenu, pa 128-sma, pa Amiga ... i naučio sam da ime meni ne znači ništa, bitno da se ja osjećam ugodno, da ne gubim vrijeme i da mogu napraviti ono što meni treba.
Sve sotalo je sporedno!
04.03.2025 | 16:08
Ja sam na kraju ipak za Apple računala, koristim ih od kad znam za sebe, dobro bio je tu i c64, kasnije Atari 1040 ST. Nisam "power user", i za ono za što ih koristim odrađivali su uvijek sve besprijekorno. I to uglavnom "osnovni" modeli.

Sin od 8 god. ima PC, mislim da je Ryzen i neka grafička posebno, dao sam za njega preko 800€, bez periferije. Imaju svi u školi PC, hoće i on. Fortnite, trebati će već pomalo i Office od MicroŠrota. To je jednostavno nametnuti standard.

Sjeo sam za njega nekoliko puta, nije mi to ono što Mac ima. Nema dušu, nema "ono nešto".

Neka nitko ne zamjeri, ali takav sam. Isto kao što netko voli i obožava VW, Alfu ili Volvo. A ja Hyundai. I to su moja mala i sitna zadaovoljstva u ovom kratkom i prolaznom životu.
04.03.2025 | 17:03
drpongrac23 kaže:
Ja sam na kraju ipak za Apple računala, koristim ih od kad znam za sebe, dobro bio je tu i c64, kasnije Atari 1040 ST. Nisam "power user", i za ono za što ih koristim odrađivali su uvijek sve besprijekorno. I to uglavnom "osnovni" modeli.

Sin od 8 god. ima PC, mislim da je Ryzen i neka grafička posebno, dao sam za njega preko 800€, bez periferije. Imaju svi u školi PC, hoće i on. Fortnite, trebati će već pomalo i Office od MicroŠrota. To je jednostavno nametnuti standard.

Sjeo sam za njega nekoliko puta, nije mi to ono što Mac ima. Nema dušu, nema "ono nešto".

Neka nitko ne zamjeri, ali takav sam. Isto kao što netko voli i obožava VW, Alfu ili Volvo. A ja Hyundai. I to su moja mala i sitna zadaovoljstva u ovom kratkom i prolaznom životu.

Točno tako.
Alat je alat, auto je auto ... samo imaš ljude kojima je ovo kao religija.
Ako tebi odgovara ovaj kompjuter ili onaj, super, našao si što ti treba i sa njime radiš ono za što si ga i kupio.

Ja sam koristio sve operativne sustave(komercijalne i besplatne što svatko može naći i kupiti) i svi oni imaju nešto posebno.
Imam prijatelja koji me naučio neke stvari na Linux-u, i na jednu staru krntiju od laptop-a sam ugradio Kali Linux, i naučio sam dosta toga, naravno on to koristi ko ja dječiju pisnaku, ono, upiši slovo koje nedostaje u riječi "stoli_a".
Samo njemu je to posao a mene je naučio neke stvaro o mrežama, kako se zaštiti ... etc, ali to je bilo prije 6-7 godina.

Ako mene pitaš Apple je super, ali meni su dobri i Windows-i. Jedino Linux mi ne odgovara ako pričamo o OS za koristiti poslovno(web dizajn i video-audio) i privatno(netflix, novine, YT... etc).
Tako da kako koristim oba OS-a, vidim da imaju dobre i loše strane, i jedan i drugi ali to je normalno.
Gledam malo po netu i vidim da lagano svi počinju da kopiraju Apple, izrada mini kompjutera ali nisu niti blizu ... ako računamo u omjeru uloženo/dobiveno nitko nemože nadmašiti Mac Mini M4( a gdje su PRO verzija ...). Nadam se da će se i to uskoro promijeniti jer Apple-u bi dobro došla konkurencija a pogotovo nama korisnicima.
04.03.2025 | 17:23
Da, to je tako počelo već od M1 platforme, kažem "platforme" jer sve u jednom sadržava i procesorsku snagu, i grafiku, i RAM — SVE U JEDNOM JEDINOM ČIPU, a starije generacije Intel Macova ostavlja u prašini, uključujući i Pro seriju. Ima sad to koliko sam vidio i za PC, ARM. Ali treba tu još puno peglanja. Zadnji Mac mi je MBA M1, base model - moj bombon!

Inače Apple je po meni svojedobno napravio veliki propust kada je ušao u "brak" sa Intelom - na kraju su se našli u slijepoj ulici. Pamtim i imam čak 4 Apple računala iz tog "braka" u kući - sa svakim neki problemi ili pronlemčići. Za Pro strojeve ne znam, ali vidim da ih ljudi dan danas raubaju za ozbiljne stvari.

Moj prvi Mac, koji sam kupio svojim novcem, na kredit, je bio iMac G3. Apple Adria iz Svete Nedjelje pored Zagreba je tada bio zastupnik, koliko se sjećam. Eh, to su bili dani, kada si uz Mac dobio hrpu CD-a, opširna uputstva, čak i prevedena na Hrvatski. Bogato pakiranje. Danas "kikiriki” - kao kobase kli vino na Božićnom sajmu!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 18 sati, 40 minuta
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs svima!
  • Zdravac: Sretan Uskrs!
  • drpongrac23: Sretan Uskrs svima koji slave!
  • Tomek: sad dok se ja ponovo uštekam u MACOS sustav, imat ću pitanja pa ću biti malo dosadniji :D
  • Tomek: Hvala svima... Kakav je stroj, računam s njime barem 10 godina...
  • dpasaric: Welcome back! :)
  • smayoo: Eeeej, Tomek! :)
  • Zdravac: Tomek, dobrodošao nazad! Nek te dobro i dugo služi! :)
  • Tomek: Eto nakon dugo godina, ponovo na Macu... Pozdrav svima
  • Borisone: Rekao političar i otišao krkati s generalima dok je vojska na paštetama i prekuhanim jajima.
  • Junuz: ko nehrani svoju vojsku hraniće tuđu
  • Yonkis: Apple Maps kamera naprtnjača: [link]
  • m@xym: ...nikakvu vojnu naobrazbu.
  • m@xym: Za dva mjeseca možeš naučiti rukovati pješačkim naoružanjem (od rastavljanja, sastavljana i čišćenja, do toga kako ga otkočiti, zakočiti, napuniti, sve do pucanja). Čovjek koji nema nikakvu vojnu naobrazbu, je glineni golub u slučaju rata, osoba koja je dva mjeseca nešto učila, i naučila, svakako nije. Zamisli koliko bi tek žrtava bilo da nitko od ljudi sa kojima si bio nije imao
  • Maxxy: Mi imamo malu aktivnu podobnu vojsku. A za 2 mjeseca će samo naučiti biti lijepa meta na ratištu. Proveo sam u ratu malo manje od 5 godina, i sve što ću još reći na ovu temu je da smo imali više žrtava od neznanja (igranje sa raznim zanimljivim spravicama i puškama) nego od neprijatelja! Srećom u ono vrijeme nije bilo dronova!
  • drlovric: Ja sam bio 10-11 mjeseci cini mi se. Pola vremena smo aktivno nesto ucili, pola smo ribali hodnike, kupili lisce i smarali se po vojarni. Ja sam bio 11107 (prepisali JNA VES oznaku) vojna policija, antiterosticke aktivnosti.
  • drlovric: Nekakav ustroj sa 3 mjeseca temeljne obuke da vojnik zna koirsititi pusku i kretati se unutar svoje formacije je bolje nego nista. I mozda neki modus za dodatna 2-3 mjeseca specijalisticke obuke tko to zeli. Kao neki vid nadgradnje znanja.
  • m@xym: Mi to (malu sposobnu aktivnu vojsku) već imamo. Ovih 2 mjeseca je sasvim dovoljno da mladići nauče osnove baratanja oružjem.
  • Maxxy: Vojnirok od 2 mjeseca je sprdnja. Ili lupite godinu dana, ili financirajte malu sposobnu aktivnu vojsku. Ovako se samo bacaju novci bez ikakve koristi
  • Yonkis: A što ne otvorite temu nego ovdje tipkate :)
  • Szguri: Ono što želim reći je da ljudi mogu živjeti nevjerojatno sigurne i udobne živote zato što je njihova država spremna za loše scenarije.
  • Szguri: nego zato što razumiju geografiju i povijest Rusija im je susjed, a povijest nije bila blaga. Isto sa Švicarskom: poznata po neutralnosti, ali izuzetno utvrđena i uvježbana. Država je doslovno dizajnirana tako da invazija bude noćna mora. Njihova neutralnost nije pasivna čuva je disciplina i spremnost.
  • Szguri: Osobno ne shvaćam naivnost toga da se ignorira činjenica da je rat i sukob odnosno mogućnost istog nešto što je ljudska slika i prilika od pamtivijeka. Možeš biti i spreman i miroljubiv, Švedska i Finska, primjerice, zadržale su ozbiljne obrambene kapacitete čak i tijekom mirnih vremena. Finska ima obvezni vojni rok i ogromne pričuvne snage, ne zato što su agresivne, nego zato što raz
  • Szguri: Pozdrav svima, čisto da se nadovežem na vruću temu. Kao netko tko je također bio u vojsci i imam raznog iskustva po tom pitanju.
  • drlovric: Bio sam u istoj misiji kao i profesionalni hrvatski vojnici. Nisam bio terorista niti neki placenik koji je isao da nanosi zlo ljudima tamo.
  • drlovric: Ja sam u pustinje isao po pare. Kao da je to neka tajna :) Nisam tamo bio iz uvjerenja ili nekih ideala, kao ni 95% ostalih ljudi.
  • JOHN: i odlučuje o tuđem mesu. Ja ako imam osjećaj braniti svoj dom i obitelj, to ću po inerciji napraviti, a ne da mi tamo neki kozojeb docira koji u backgroundu zgrče pare dok preslaguje pijune po karti a u pauzama vrti sa ratnim profiterstvom
  • JOHN: pustimo pojedince neka misle i idlučuju za sebe, a ne nekome da se hvali tuđim tijelom(mesom)
  • JOHN: Ako se granatiranje Zagreba ili recimo razvaljivanje Valpova smatra ulazak neprijatelja, onda jesam. I ne pričam drugačije od onoga što ti pričaš, nego samo kažem da netko okreće dobru lovu na tuđoj patnji. Ali kad me već potežeš za jezik…..daj me podsjeti kakve veze ima Afganistan i slične lokacije na kojima si radio s ulaskom u tvoj grad. Ponavljam, ja jedam za obuku i spremu, ali
  • drlovric: Da bi se ti u svojoj drzavi osjecao sigurno. Skupa sa svojom obitelji.
  • drlovric: Nisi srecom doziivo kako izgleda kada ti nepoznati naoruzani ljudi udju u grad/selo. Inace bi pricao drugacije i borio se za to da ti drzava ima najjacu mogucu vojsku.
  • drlovric: Vatrogasac treba alat za svoj posao. Ako ne ugasi pozar ljudi ginu. Vojnik treba alat za svoj posao. Ako vojnik ne odradi svoj posao, ljudi ginu. Jednostavno je.
  • JOHN: Vatrogasac neće nikoga ubiti brentačom ili recimo bocom kisika
  • JOHN: Pa uvijek je sporna kad je u pitanju ljudski život
  • drlovric: ne znam zasto je nenormalno to ocekivati. Nece ni vatrogasac gasiti pozar bez opreme, ali samo je za vojsku uvijek sporna svaka nabavka. Osim kad te napadnu pa kad radi guza od straha :)
  • drlovric: oni koji su spremni da riskiraju zivot, treba da imaju sve sto bi im u toj borbi pomoglo, da soase drzavu svih nas i ostanu zivi ako je moguce :)
  • drlovric: Ja sam kazem da sutra CG, SR, HU, IT napadne HR, ja bi za 3 dana bio na prvoj crti. Ako sam ja voljan braniti tu drzavu i riskirait svoj zivot, normalno je da ocekujem da ta drzava ima sanitet, ili helikopter da me spasi ako negdje krvarim. Ili da ima topnistvo, avione, obucene vojnike/ljekare/informaticare. A imati sve to je proces koji trazi vrijeme, pare i znanje. Ne treba svi ni da ratuju, ali
  • JOHN: :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

drlovric, Ender, MacSlavko, Anonimci (925)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.21 Seconds

Provided by iJoomla SEO