USB-C Standard, kablovi & hubovi
(3 korsinik/a gleda/ju temu) jura22, smayoo, (1) Gost

USB-C Standard, kablovi & hubovi

19.03.2025 | 23:55
Cijeli svijet je sretan s C standardom, svi su jedva čekali da dođe na iPhone i sad su i stim sretni.

Ok, meni je usb c dva koraka naprijed a jedan nazad u odnosu na USB A. Taj A sam uvijek morao gurati tri puta - prvo krivo pa ga okrenem, opet krivo pa ga okrenem i onda je dobro pa ulazi.

Ovaj C ima bar tu prednost ali mi je težak za izvaditi neke stvari jer su portovi jako blizu i ako ne mogu obuhvatiti konektor s obije strane moram potezati za žicu a to mi se ne sviđa.

Ali da ne bih sad samo kukao, evo i malo jadikovke

Kupim ja na Amazonu ispravljač, 100 Watta.

www.amazon.de/-/en/UGREEN-Nexode-Charger...-black/dp/B091TV6LWN

Ima 4 porta, 2x USB C za kompove i po jedan USB C i A za telefone smanjene snage. Došao je bez kabla pa sam morao extra u Links po kabl. Bio sam na još par mjesta ali nisu imali 100W kabl.

Spojim komp na sve, System Information, veli da se puni sa 60W. Koji vrag? Zamijenim taj kabl i stavim Appleov, odjednom puni sa 100W. Pošto ovaj punjač ima više utora, spojim dva kompa na isti punjač. Ovaj na Applevom kablu veli da se puni sa 65W a drugi komp na Linksovom sa 30W. Zamijenim sad kablove na strani kompova. Naravno, opet isto (ili obrnuto što se tiče kompova) jer opet ovaj Appleov puni sa 65W a Linksov sa 30W.

Taj USB C je prevara. Svi donglovi koje spojim se griju ko vrag a kad ih koristim na bateriji sišu bateriju samo tako. Imam nekoliko tih hubova i neki troše bateriju na očigled, tj. 1% po minuti čak i kad ništa nije utaknuto dalje, samo hub uštekan u komp.

Na kutiji ovog Linksovog piše 100W. Sutra idem uzet neki treći, vidim da mnogi drže Max Mobile stvari, oni imaju masu kablova svih tipova pa evo pitam, jel to bar dobro? Ako netko zna, ak uzmem takav od 100W hoće li to stvarno biti 100W?

www.adm.hr/kabel-type-c-mtype-c-m-12m-ud...obile/71885/product/
20.03.2025 | 09:45
Jesi li možda pogledao ovaj video, vjerujem da će pojasniti neke stvari vezane za USB-C kablove (kojih postoji više vrsta:
It’s really critical to stay aware that “USB-C” does not mean there is one cable or one standard. There are several different USB-C capabilities. There’s USB 3.1 USB-C, there’s Thunderbolt 3 over USB-C, there’s displayport USB-C, there are different power capabilities, and some of this list requires different cable)

a ovo su neke varijante punjača kakve tražiš.

www.anker.com/products/a2688-anker-prime...riant=43931966079126

www.amazon.de/-/en/Charger-Foldable-Comp...silver/dp/B0CZ7B9DQT

www.amazon.de/-/en/SATECHI-100-type-C-ch...N-100W/dp/B08JHFNSQV

satechi.net/products/145w-usb-c-4-port-g...c1ceae56c123e0b57cde

Možda nešto ovakvo? Nemam (još) potrebu za takvim kombinacijama pa mogu samo ovako guglati i dati ideje.

Mene zanima ima li netko nešto za preporučiti, neki mali USB C hub sa više C portova jer imam nešto slićno ovome a trebao bih nešto poput ovoga ili pak ovog tipa ali onda imam 2 slična huba. Ah neodlučan sam. Ili nisam. Nisam siguran.

Edit: Evo zanimljivog linka na tu temu, barem što se tiče Appleovih C kablova koji će sada postati "norm", tko je je još na lightningu kad tad će preći na C stranu.
thetechylife.com/are-all-apple-usb-c-cables-the-same/
20.03.2025 | 11:00
Da, očito je usb c mali kaos.

Što se punjača tiče, kupio sam ovaj ugreen i on je ok. Ne grije se jako čak ni kad su dva kompa utaknuta. Sad će mi zamijeniti nekoliko drugih punjača na struji i tako ću imati bar jednu slobodnu rupu na produžnom.

Kabl je problem. Mogu otići i kupiti Appleov ali moram i alternativu probati. Ne mogu kupovati samo Apple jer ne proizvode baš sve a i neke stvari su (recimo) pre skupe pa se isplati usporediti s trećim proizvođačima. Na žalost, često moram prvo kupiti pa tek onda saznati jesam li napravio grešku.

A tvoj video me uplašio i sad više nisam siguran. Linksov kable je bio 9,99 a ovaj drugi Max Mobile koji planiram uzeti je 12,63 tak da to nije neka razlika pa je lako moguće da su oba bez veze.

A opet, meni taj kabl treba samo za struju, samo da propušta 100W, data transfer je nebitan ako će uvijek biti samo na punjaču.
20.03.2025 | 19:24
IgorD kaže:
Spojim komp na sve, System Information, veli da se puni sa 60W. Koji vrag? Zamijenim taj kabl i stavim Appleov, odjednom puni sa 100W. Pošto ovaj punjač ima više utora, spojim dva kompa na isti punjač. Ovaj na Applevom kablu veli da se puni sa 65W a drugi komp na Linksovom sa 30W. Zamijenim sad kablove na strani kompova. Naravno, opet isto (ili obrnuto što se tiče kompova) jer opet ovaj Appleov puni sa 65W a Linksov sa 30W.

Ovako bezveze, s obzirom da se ne kužim u struju - tu će ti Smayoo bolje reći... Ako punjač ima 100W, logično da ti neće davati za svaki komp 100W zasebno nego pola pola, ne?
20.03.2025 | 19:26
@Vanjsuka:

Ne mogu svi kabeli propustiti 100W cak i kada spojis samo jedan uredjaj na 100W punjac.

Ogranice punjenje na 30-50-60W, vjerojatno da se ne zapale.

Ja imam hrpu UBC C kabela i pokusavam skontati kako da ih testiram, cisto da znam koji su bolji
20.03.2025 | 20:02
Kako je Yonkis rekao, stvar je malo kompleksnija. USB-C PD (Power Delivery) standard omogucava da napajanje i uredjaj "dogovore" koja je moguci napon i struja punjenja - a sto ce od toga biti moguce ovisi i o kabelu.
20.03.2025 | 20:45
Ah, možda nije bilo sve jasno napisano ali kao da ste propustili ovaj dio:

> Zamijenim taj kabl i stavim Appleov, odjednom puni sa 100W.

Znači kad je samo jedan komp na punjaču i kad je spojen sa kablom koji je došao uz jedan drugi Apple punjač, puni se sa 100W. Bar tako veli Sytem Information - Power.
20.03.2025 | 20:48
Vanjuška kaže:
IgorD kaže:

Ovako bezveze, s obzirom da se ne kužim u struju - tu će ti Smayoo bolje reći... Ako punjač ima 100W, logično da ti neće davati za svaki komp 100W zasebno nego pola pola, ne?

Ali ne daje pola/pola nego 65W preko Apple kabla i 30 preko Links kabla kad su dva kompa na njemu.

Uglavnom, bio sam dosta zauzet danas pa nisam išao po novi kabl ali sutra ću vjerojatno do ADMa.
20.03.2025 | 22:09
Teorije o kavlovima ima more.
Najbolji su i najskuplji.
Dati 3000€ za racunalo i 10€ za kabel nema smisla.

Audofili kazu da su kablovi oko 10% cijene sustava.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 5 dana, 8 sati
  • Yonkis: Novak: zanemari prijašnji link, ovo je ono što tražiš: [link]
  • Yonkis: Novak, evo probaj ovako: [link]
  • ^SuperUnknown^: Ako netko treba origigi silikonske maskice za iPhone XS Max, 12 Pro Max, Samsung Galaxy S9 nek javi u PM :)
  • Novak: Da li je moguće prebaciti Tor browser bookmark sa windows PCa na Macbook?! Hvala.
  • Yonkis: Hvala Kile, vidi ovdje [link]
  • Kile: Za sve koje koriste Apple Watch od sada HT nudi multi sim tako da sat radi bez iPhona ako ima cellular opciju.
  • Yonkis: 18.3.2 verzije su dostupne kao i 15.3.2 za Sekvoju
  • kupus: eh moj dream, mislim da si fulao forum
  • dpasaric: Evo stiže tuce za tebe, cijena sitnica! :)
  • smayoo: Davore, pa to je prava prilika. Naruči mi odmah 10 komada. :P
  • smayoo: mislim da ne
  • dreaMMAster: Jel ima na forumu generalna tema o novom M4 Airu?
  • dpasaric: :)
  • dpasaric: Mac Studio u top konfiguraciji nešto preko 15.000 € PDV
  • dpasaric: Stigle CTO cijene za MacBook Air 15" M4 u Voćarnu... ostalo će ovih dana!
  • Yonkis: Kako instalirati Apple Sports app ako imam na svom hrv acc eura?
  • Yonkis: Raid? Za komarce? Za Siri?
  • drlovric: @Yonkis: Sad marketing timovi vec rade na strategiji "Kupite novi iPhone raid Nove Siri" :) Kao sto su se ljudi upecali na Apple inteligenciju, koja niti dan-danas ne radi niti jednu jedinu korisnu i uporabljivu stvar.
  • Yonkis: Look how they massacred my boy [link]
  • kupus: sad se ne može upaliti, nema ni jabuke pri paljenju. rip imac
  • kupus: nisam ni ja gasio svoj imac. neki dan, nakon budjenja iz sna, radio je 5 minuta. poslije toga screen "flickering" pa se ugasio.
  • Ender: @hal9000: mislim da nema smisla ni potrebe za takvom anketom. jer Mac se ne restartuje, osim kad budu neki update-i sistema, al to je redovno odrzavanje :)
  • Ender: @ZoPaj: toliko cesto? :) podseti me na mog kolegu sa studija kad je rekao - ja menjam devojke kao carape, 2 puta u godinu dana :)
  • Yonkis: @zopaj ima travel-sickness, ne podnosi vožnju? :)
  • ZoPaj: ja restartam često, dva tri put godišnje.. a kad ga vozim na more ugasim ga skroz ;)
  • hal9000: @Ender - Mogli bi predložiti jabučnjaku da stave anketu tipa "Kad ste zadnji put restartali svoj mac" :D
  • hal9000: @borisone Ne fali kontekst. Sjećam se kada sam ga zadnji put restartao, samo je bilo davno pa ne mogu procjeniti. A nemam preko 6 banki. Nisam boomer. :P
  • Borisone: Fali kontekst. Ako hal9000 ima preko šest banki taj "tako davno" moče biti i jučer. :-)
  • Ender: @hal9000: tako sam nesto i pretpostavio :)
  • hal9000: @Ender Nemam pojma! Toliko davno je to bilo da se ne mogu ni sjetiti! :D
  • Borisone: Novi Mac Studio, MacBook Air, iPad Air i iPad.
  • Borisone: Toliko najava ovaj tjedan a vikalica šuti.
  • Lihto: Its Been 84 Years XD
  • Ender: @hal9000: posle koliko vremena je bio taj restart?
  • hal9000: Danas sam restartao Mac! :O
  • kupus: @yonkis :D
  • ping: Pa HR koristi samo Skype. Ne bi to znao da to svaki put ne naglase. Ptrm skype iz Rima, putem skype iz Bruxellesa…
  • Yonkis: Ako ništa ostao je kao sinonim za online video call :) barem za sada, za neke.
  • Zdravac: ...Skype je izgubio smisao, kao i bilokakav interes za borbu sa konkurentima
  • Zdravac: vjerojatno ne, ali eto, malo nostalgije, iako je to već dugo vremena bilo izgledno, od kada su puno toga iskoristili za Teams...
  • smayoo: zar to itko još koristi?
  • Zdravac: Skype se gasi u svibnju! RIP :(
  • Yonkis: iPad 10th gen se izgubio pa psuješ ili..? :)
  • kupus: traži se ipad 10th gen, PM
  • hal9000: Hihihihihihihi: [link]
  • Zdravac: jura22, s obzirom na cijene rada, bravar mu je kod nas najskuplje rješenje
  • jura22: Daj bravaru da napravi. Jedan taj je malo jeftiniji od MP1.1.
  • kupus: [link]
  • kupus: Ako ne nadjes, 3d print je ok rjesenje
  • dpasaric: [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?