23.03.2025 | 11:45
smayoo kaže:
To nije točno, ovisno o tome kakvi su uređaji, može se manifestirati lošijom kvalitetom slike, kako sam objasnio gore.
Ni to nije točno, kako sam objasnio ranije.
Ono o čemu si ti pisao su: specifikacije određenog standarda i utjecaj analognih smetnji na analogni nosač digitalnog signala (iako je signal digitalan, živimo u analognom svijetu, pa se prijenos signala ostvaruje analogno, električnom strujom), ali to i dalje ne mijenja činjenicu da je sam signal digitalan, i da utjecaj smetnji nije isti kao u slučaju analognog signala (gdje se smetnje očitiju kao degradacija kvalitete signala, bilo da se radi o slici ili zvuku, dok kod digitalnog signala dolazi do prekida tj. "kockanja" slike uslijed primjene kompresije)
To jest točno, ali ne znači da je kabel visoke specifikacije bez razloga skup. Materijali nisu skupocjeni(ji), tehnologija nije tako posebna, ali je postupak bitno skuplji, dijelom zato što zahtijeva više materijala (bakra), dijelom zato što zahtijeva skuplje tehnološke uvjete (npr. višu temperaturu), a dijelom zato što se traži, prodaje i proizvodi bitno manje količine pa je konačna cijena po jedinici proizvoda (dakle po metru) veća jer jer proizvodna linija ima svoj tzv. setup cost (fiksni trošak prepodešavanja linije za određeni proizvod).
A, gdje sam ja rekao da kabel ne smije biti skup?
Naravno da na tržištu postoje i skuplji i jeftiniji kabeli, i da je preniska cijena obično indikator loše kvalitete proizvodnje (odudaranje od specifikacija, ili primjena materijala lošije kvalitete).
Poanta je u tome da izuzetno skupi kabeli nisu (nužno) odraz visoke kvalitete izrade i korištenih materijala), nego želje proizvođača da zarade ekstra profit, prodavajući "zmijsko ulje" ljudima koji misle da će im ta, još viša cijena, dati još bolju kvalitetu signal (što, nota bene, ne vrijedi niti za kabele za analogni signal, a kamoli za kabele za digitalni signal).
Sve je to ok da ne znaš sve na svijetu, ono što nije ok je da tako s visoka pljuckaš. Razmisli malo o tome.
Ja znam sve na svijetu?!
Niti komentiram svaku temu (kojih niti nema tako puno na forumu).
Niti komentiram tako često.
Niti sam ikad tvrdio da znam sve na svijetu, ili da znam neke informacije koje nam govore nešto što je suprotno od onoga što tvrde stručnjaci za to područje.
Ako malo bolje pročitaš odgovore na forumu, pronaći ćeš nekoga tko savršeno upada u sve te kriterije, a nisam ja.
A, što se tiče dociranja sa visoka, ne bi bilo zgorega da, s vremena na vrijeme pročitaš svoje vlastite komentare, i probaš uočiti ton kojim su napisani.
Iznenadio bi se.