USB-C Standard, kablovi & hubovi
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

USB-C Standard, kablovi & hubovi

19.03.2025 | 23:55
Cijeli svijet je sretan s C standardom, svi su jedva čekali da dođe na iPhone i sad su i stim sretni.

Ok, meni je usb c dva koraka naprijed a jedan nazad u odnosu na USB A. Taj A sam uvijek morao gurati tri puta - prvo krivo pa ga okrenem, opet krivo pa ga okrenem i onda je dobro pa ulazi.

Ovaj C ima bar tu prednost ali mi je težak za izvaditi neke stvari jer su portovi jako blizu i ako ne mogu obuhvatiti konektor s obije strane moram potezati za žicu a to mi se ne sviđa.

Ali da ne bih sad samo kukao, evo i malo jadikovke

Kupim ja na Amazonu ispravljač, 100 Watta.

www.amazon.de/-/en/UGREEN-Nexode-Charger...-black/dp/B091TV6LWN

Ima 4 porta, 2x USB C za kompove i po jedan USB C i A za telefone smanjene snage. Došao je bez kabla pa sam morao extra u Links po kabl. Bio sam na još par mjesta ali nisu imali 100W kabl.

Spojim komp na sve, System Information, veli da se puni sa 60W. Koji vrag? Zamijenim taj kabl i stavim Appleov, odjednom puni sa 100W. Pošto ovaj punjač ima više utora, spojim dva kompa na isti punjač. Ovaj na Applevom kablu veli da se puni sa 65W a drugi komp na Linksovom sa 30W. Zamijenim sad kablove na strani kompova. Naravno, opet isto (ili obrnuto što se tiče kompova) jer opet ovaj Appleov puni sa 65W a Linksov sa 30W.

Taj USB C je prevara. Svi donglovi koje spojim se griju ko vrag a kad ih koristim na bateriji sišu bateriju samo tako. Imam nekoliko tih hubova i neki troše bateriju na očigled, tj. 1% po minuti čak i kad ništa nije utaknuto dalje, samo hub uštekan u komp.

Na kutiji ovog Linksovog piše 100W. Sutra idem uzet neki treći, vidim da mnogi drže Max Mobile stvari, oni imaju masu kablova svih tipova pa evo pitam, jel to bar dobro? Ako netko zna, ak uzmem takav od 100W hoće li to stvarno biti 100W?

www.adm.hr/kabel-type-c-mtype-c-m-12m-ud...obile/71885/product/
20.03.2025 | 09:45
Jesi li možda pogledao ovaj video, vjerujem da će pojasniti neke stvari vezane za USB-C kablove (kojih postoji više vrsta:
It’s really critical to stay aware that “USB-C” does not mean there is one cable or one standard. There are several different USB-C capabilities. There’s USB 3.1 USB-C, there’s Thunderbolt 3 over USB-C, there’s displayport USB-C, there are different power capabilities, and some of this list requires different cable)

a ovo su neke varijante punjača kakve tražiš.

www.anker.com/products/a2688-anker-prime...riant=43931966079126

www.amazon.de/-/en/Charger-Foldable-Comp...silver/dp/B0CZ7B9DQT

www.amazon.de/-/en/SATECHI-100-type-C-ch...N-100W/dp/B08JHFNSQV

satechi.net/products/145w-usb-c-4-port-g...c1ceae56c123e0b57cde

Možda nešto ovakvo? Nemam (još) potrebu za takvim kombinacijama pa mogu samo ovako guglati i dati ideje.

Mene zanima ima li netko nešto za preporučiti, neki mali USB C hub sa više C portova jer imam nešto slićno ovome a trebao bih nešto poput ovoga ili pak ovog tipa ali onda imam 2 slična huba. Ah neodlučan sam. Ili nisam. Nisam siguran.

Edit: Evo zanimljivog linka na tu temu, barem što se tiče Appleovih C kablova koji će sada postati "norm", tko je je još na lightningu kad tad će preći na C stranu.
thetechylife.com/are-all-apple-usb-c-cables-the-same/
20.03.2025 | 11:00
Da, očito je usb c mali kaos.

Što se punjača tiče, kupio sam ovaj ugreen i on je ok. Ne grije se jako čak ni kad su dva kompa utaknuta. Sad će mi zamijeniti nekoliko drugih punjača na struji i tako ću imati bar jednu slobodnu rupu na produžnom.

Kabl je problem. Mogu otići i kupiti Appleov ali moram i alternativu probati. Ne mogu kupovati samo Apple jer ne proizvode baš sve a i neke stvari su (recimo) pre skupe pa se isplati usporediti s trećim proizvođačima. Na žalost, često moram prvo kupiti pa tek onda saznati jesam li napravio grešku.

A tvoj video me uplašio i sad više nisam siguran. Linksov kable je bio 9,99 a ovaj drugi Max Mobile koji planiram uzeti je 12,63 tak da to nije neka razlika pa je lako moguće da su oba bez veze.

A opet, meni taj kabl treba samo za struju, samo da propušta 100W, data transfer je nebitan ako će uvijek biti samo na punjaču.
20.03.2025 | 19:24
IgorD kaže:
Spojim komp na sve, System Information, veli da se puni sa 60W. Koji vrag? Zamijenim taj kabl i stavim Appleov, odjednom puni sa 100W. Pošto ovaj punjač ima više utora, spojim dva kompa na isti punjač. Ovaj na Applevom kablu veli da se puni sa 65W a drugi komp na Linksovom sa 30W. Zamijenim sad kablove na strani kompova. Naravno, opet isto (ili obrnuto što se tiče kompova) jer opet ovaj Appleov puni sa 65W a Linksov sa 30W.

Ovako bezveze, s obzirom da se ne kužim u struju - tu će ti Smayoo bolje reći... Ako punjač ima 100W, logično da ti neće davati za svaki komp 100W zasebno nego pola pola, ne?
20.03.2025 | 19:26
@Vanjsuka:

Ne mogu svi kabeli propustiti 100W cak i kada spojis samo jedan uredjaj na 100W punjac.

Ogranice punjenje na 30-50-60W, vjerojatno da se ne zapale.

Ja imam hrpu UBC C kabela i pokusavam skontati kako da ih testiram, cisto da znam koji su bolji
20.03.2025 | 20:02
Kako je Yonkis rekao, stvar je malo kompleksnija. USB-C PD (Power Delivery) standard omogucava da napajanje i uredjaj "dogovore" koja je moguci napon i struja punjenja - a sto ce od toga biti moguce ovisi i o kabelu.
20.03.2025 | 20:45
Ah, možda nije bilo sve jasno napisano ali kao da ste propustili ovaj dio:

> Zamijenim taj kabl i stavim Appleov, odjednom puni sa 100W.

Znači kad je samo jedan komp na punjaču i kad je spojen sa kablom koji je došao uz jedan drugi Apple punjač, puni se sa 100W. Bar tako veli Sytem Information - Power.
20.03.2025 | 20:48
Vanjuška kaže:
IgorD kaže:

Ovako bezveze, s obzirom da se ne kužim u struju - tu će ti Smayoo bolje reći... Ako punjač ima 100W, logično da ti neće davati za svaki komp 100W zasebno nego pola pola, ne?

Ali ne daje pola/pola nego 65W preko Apple kabla i 30 preko Links kabla kad su dva kompa na njemu.

Uglavnom, bio sam dosta zauzet danas pa nisam išao po novi kabl ali sutra ću vjerojatno do ADMa.
20.03.2025 | 22:09
Teorije o kablovima ima more.
Najbolji su i najskuplji.
Dati 3000€ za racunalo i 10€ za kabel nema smisla.

Audofili kazu da su kablovi oko 10% cijene sustava.
20.03.2025 | 22:46
Nisam imao pojma da na tržištu nude USB kablove. Evo, stao sam usput prema kući u lokalnom vrtnom centru, oni ne nude. Imaju samo obične kablove, 2 vrste plastičnih i jedan limeni, od po 10 litara, i još imaju jedan plastični od 7 litara, s onim kljunom za zalijevanje.

Kablovi su kante. Za vodu. Ili mlijeko. Ili tako nešto.

KabELi su kabeli. Električni. Za struju. Kabel, kabeli. Za struju. Kabao/kablovi su kante. Za vodu.

Kabeli, ne kablovi, tra-la-la-la, ajmo svi! Di su ruke!!?

Što se tiče USB PD standarda:

1. standardni USB-C kabel za prijenos podataka, ako dobro iščitavam standard, omogućava maksimalnu snagu od 15W (standardno USB napajanje od 5V uz maksimalnu struju od 3A, 5V·3A=15W)

2. USB kabel koji isključivo napaja neki uređaj (dakle, ne služi prijenosu podataka), ako oba uređaja podržavaju USB PD standard omogućava napajanje snagom do najviše 100W, ali na način da struja ne može biti veća od 5A, a napon se "dogovara" između oba uređaja i može biti 5, 9, 15 ili 20V pa je, dakle, snaga 25, 45, 75 ili 100W ako je struja maksimalnih 5A. Ako kabel ne podnosi struju od 5A to uređaji mogu utvrditi po padu napona u toku "dogovaranja" pa se vjerojatno struja punjenja limitira na ono što kabel može podnijeti (0,9; 1,5 ili 3A). Dakle, ako je kabel preslab, snaga će se dogovoriti uz maksimalnu struju koju kabel trpi. Tablica

STRUJA, A    NAPON, V   SNAGA, W
0,9          5           4,5
0,9          9           8,1
0,9          15          13,5
0,9          20          18
1,5          5           7,5
1,5          9           13,5
1,5          15          22,5
1,5          20          30
3            5           15
3            9           27
3            15          45
3            20          60
5            5           25
5            9           45
5            15          75
5            20          100
21.03.2025 | 01:31
jura22 kaže:
Teorije o kavlovima ima more.
Najbolji su i najskuplji.
Dati 3000€ za racunalo i 10€ za kabel nema smisla.

Audofili kazu da su kablovi oko 10% cijene sustava.

Ne vjeruj audiofilima ni kada lažu, a kamoli kada govore istinu.

U digitalnom svijetu, kvaliteta kabela ne postoji, kabel ili radi, ili ne radi, a u analognom svijetu, bolje pitaj električara koliko dobro neki kabel prenosi neku struju, jer će ti on to reći objektivnije od audiofila.

Inače, kad već pričamo o glasinama, ja sam više puta pročitao i čuo da kabel od 20 EUR prenosi zvuk jednako dobro kao kabel od 2.000 EUR.
21.03.2025 | 01:49
m@xym kaže:

U digitalnom svijetu, kvaliteta kabela ne postoji, kabel ili radi, ili ne radi, a u analognom svijetu, bolje pitaj električara koliko dobro neki kabel prenosi neku struju, jer će ti on to reći objektivnije od audiofila.

Inače, kad već pričamo o glasinama, ja sam više puta pročitao i čuo da kabel od 20 EUR prenosi zvuk jednako dobro kao kabel od 2.000 EUR.

Oooo ajde da se ja jednom složim s tobom!

Da, digitalni kabel ili radi ili ne radi. Moraš biti čudno tehnički uskraćen da kupiš "audiofilski USB kabel".

A što se tiče analoginih, sebe smatram audiofilom, nisam neki hard-core tip koji plaća pojačalo po 25.000 €, ali složio sam si vrlo solidan sustav i mogu potvrditi da kabeli ne rade razliku, to je čisti "snake oil".

Kabel čini razliku samo u dnu ponude, znači ako zaista uzmeš neko zadnje tanko smeće, ali sve od sredine nadalje je svejedno. Svojstva kabela nisu čarobna, sve je mjerljivo... Da, naravno da je lijepo imati šminka kabele, pozlaćene konektore i pletenu zaštitu, ali to je stvar estetike i trajnosti, ali sve iznad toga je prodaja magle.

To s 10% vrijednosti sustava samo znači da se prave važni, da radimo "blind test", izgubili bi okladu.
21.03.2025 | 08:14
Ovaj link veli da snaga može ići do 240W.

acroname.com/blog/types-usb-cables-not-a...bVeYYeL4WisFTr42QXJP

> The original USB-C Cables had a maximum voltage rating of 20V, but with technology progressing and the need for more power, 20V isn't enough anymore. The latest USB Power Delivery standard includes an Extended Power Range (EPR) which raises the maximum voltage to 48V. Along with the voltage increase, the original cable standard had a 3A maximum for current. Since that just wasn't enough for tablets and power-hungry laptops, the standard increased to 5A. These updates in the standard have increased the max power from 60W to a whopping 240W of available power.

Npr. postoji ovo, za $9,99: INIU USB C to USB C Cable, 240W Fast Charging [6.6ft, 2-Pack] Type C Charger Cord, Braided USBC Phone Charger Cable for iPhone 16 15 Pro Samsung S24 S23 Laptops MacBook iPad Switch Steam Deck etc.
21.03.2025 | 10:31
dpasaric kaže:
m@xym kaže:

Oooo ajde da se ja jednom složim s tobom!

Da, digitalni kabel ili radi ili ne radi. Moraš biti čudno tehnički uskraćen da kupiš "audiofilski USB kabel".

A što se tiče analoginih, sebe smatram audiofilom, nisam neki hard-core tip koji plaća pojačalo po 25.000 €, ali složio sam si vrlo solidan sustav i mogu potvrditi da kabeli ne rade razliku, to je čisti "snake oil".

Kabel čini razliku samo u dnu ponude, znači ako zaista uzmeš neko zadnje tanko smeće, ali sve od sredine nadalje je svejedno. Svojstva kabela nisu čarobna, sve je mjerljivo... Da, naravno da je lijepo imati šminka kabele, pozlaćene konektore i pletenu zaštitu, ali to je stvar estetike i trajnosti, ali sve iznad toga je prodaja magle.

To s 10% vrijednosti sustava samo znači da se prave važni, da radimo "blind test", izgubili bi okladu.

Ako dođeš u Split, javi se, odvest ću te do jednog starog lika što je bio električar na podmornici, prika od mog starog.
On mi je pokazao neke stvari, primjer, isti HDMI kabel, jedan dug 3 metra, drugi 1 metar, pokazao mi je mjerenja, ovaj od 1m je imao bolje rezultate od ovoga što ima 3 metra a isti kabel.
Nisu kabeli isti i neamju istu namjenu. To što je danas sve tuti-fruti je tema za sebe.
Šrot HDMI = šrot slika, kvalitetan HDMI = slika koju bi trebao imati tj. koju ti garantira proizvođač ...
Evo ja imam od Apple-a USB-C i Ugreen USB-C. Ovaj od Apple-a je teška banana ako ga usporedim sa Green-om za prijenos podataka, ali na Apple-ovom USB-c lijepo piše da je samo za punjenje. Može on prebacivati i podatke ali bi ostario da prebacim nešto od 10GB.

USB-C od Apple-a je samo za punjenje, ovaj od Ugreen-a je za sve, što se i pokazalo istinito. Sa Ugreen-om punim i prebacujem podatke, piše da mu je brzina do 10Gbps, ja sam ga priključio na SSD i na bio je na 6bps jer je to i max. od diska. A Apple USB-C za punjenje iPad-a i to je to.

Nadam se da me nisi krivo razumio, ništa je tebe ne učim, niti mislim da znam više niti bolje ... samo želim kazati da treba znati kupiti kabel jer nisu svi kabeli za istu namjenu.
Uz Ugreen imam Anker (kao oni su neka klasa) mogu reć da po meni i jesu i imam Leirui i mogu ti reć da je top kabel. Ja baš ne pratim kabele, ko je najbolji ... etc ali za Ugreen, Anker i Leirui(evo da napišem koji je Leirui- 240W Fast Charging, 20Gbps USB-C Data Transfer 4K@144Hz/60Hz 8K@30Hz Video Monitor Cable High Speed USB 3.2 Gen - link) mogu reći da su odlični.
A HDMI je posebna priča.
Tako da kabeli su jako važni i treba znati koji kabel kupiti!
21.03.2025 | 11:07
pontmax1 kaže:
Šrot HDMI = šrot slika, kvalitetan HDMI = slika koju bi trebao imati tj. koju ti garantira proizvođač ...

HDMI kabel prenosi sliku i zvuk u digitalnom formatu.

Ako dođe do bilo kakva izmjene originalnog sadržaja (uslijed npr. loše kvalitete kabela), to se neće manifestirati u obliku lošije kvalitete slike, nego kao digitalne smetnje (kvadratići umjesto pixela, nedostatak zvuka, zaustavljena slika, ili potpuni nedostatak slike).

Šrot sliku zaboravi kod digitalnog prijenosa, to je moguće samo kod analognog signala, a HDMI ne prenosi analogni, nego digitalni signal.

Naravno da nisu svi kabeli isti, ali, napraviti kabel koji zadovoljava točno određene specifikacije, bez obzira radi li sa o analognom (a pogotovo) ili digitalnom signalu, nije nikakva filozofija i ne traži nikakve skupocjene materijale niti posebnu tehnologiju dostupnu samo uskom krugu proizvođača.

Sve ostalo su priče za malu djecu.
21.03.2025 | 12:15
Imao sam nedavno jednog takvog investitora, dipl.politologa koji zna sve o svemu, od kabela do cjevovoda, kompresora, pumpi, aviona i helikoptera. Sve zna čovjek. Ne bi on nas ni zvao da mu napravimo projekt, ali jebiga, treba nas zbog pečata.

Ako u digitalnoj transmisiji kabel nema veze, znaš li možda objasniti zašto se onda na tržištu uopće nudi npr. ethernet kabel u kategoriji 5e i u kategoriji 6, pa još s dvostrukom ekranizacijom (S/FTP)?

Nije točno da u digitalnoj transmisiji kabel "radi ili ne radi". Ovisno o brzini transmisije, kabel ima ili nema dovoljnu propusnost. Da bi kvalitetno prenosio digitalne signale (pravokutni valni oblik) određene frekvencije, kapacitivna komponenta vlastite impedancije mora biti dovoljno mala (što ovisi o izolaciji), preslušavanje među paricama mora biti dovoljno prigušeno (što ovisi o ekranizaciji parice i broju upletaja po metru parice), a omski otpor vodiča također mora biti dovoljno mali da prigušenje ne bude preveliko. Ako su te osobine loše (ili rubne), gubitak podataka raste (izražava se postotkom uspješno prenesenih paketa podataka, tzv. "transmission rate") i više se ne može održati dovoljna brzina prijenosa za namjenu. Konkretno, ako pričamo o HDMI, ne možeš dovoljno brzo prenijeti podatke za prikaz slike vrlo visoke rezolucije u realnom vremenu pa obično ide automatska degradacija parametara prikazane slike (i onda ovisiš o tome što će i kako će monitor moći odraditi za upscaling).

I tako dalje, da sad ne davim s detaljima koje ne razumijete.
21.03.2025 | 12:20
m@xym kaže:
pontmax1 kaže:

HDMI kabel prenosi sliku i zvuk u digitalnom formatu.

Ako dođe do bilo kakva izmjene originalnog sadržaja (uslijed npr. loše kvalitete kabela), to se neće manifestirati u obliku lošije kvalitete slike, nego kao digitalne smetnje (kvadratići umjesto pixela, nedostatak zvuka, zaustavljena slika, ili potpuni nedostatak slike).

Šrot sliku zaboravi kod digitalnog prijenosa, to je moguće samo kod analognog signala, a HDMI ne prenosi analogni, nego digitalni signal.

Naravno da nisu svi kabeli isti, ali, napraviti kabel koji zadovoljava točno određene specifikacije, bez obzira radi li sa o analognom (a pogotovo) ili digitalnom signalu, nije nikakva filozofija i ne traži nikakve skupocjene materijale niti posebnu tehnologiju dostupnu samo uskom krugu proizvođača.

Šrot HDMI = šrot slika, kvalitetan HDMI = slika koju bi trebao imati tj. koju ti garantira proizvođač -> pa nisam baš bio opširan.
Evo da ti dam primjer, ako netko nije upoznat sa kabelima, po njegovom viđenju ima dva crna kabela(HDMI), iste dužine ... njemu će biti isto jer neće znati da u postavkama neće dobiti isto a sa time ni sliku jer iako izgledaju isto ne mora značiti da su isti.
Najlakše to možeš vidjeti na grafama. Evo moja RX 7900 XTX ako koristim "šrot" kabel, slika ima tamne sjene kada je mrak u sobi i kada je slika tamna a kad koristim bolji HDMI, nema sjena s tim da software od grafe ima sve opcije dok sa "šrot" kabelom neke ne prikaže e neke nemožeš niti"štiklirat", ali za nju i nije HDMI samo sam naveo primjera.
Još kad ljudi iščupaju HDMI 1.4(nemam kabel ali susjed je našao jedan u šupi/ostavi) ...
Ne kažem da su kabeli nuklearna fizika ali nije baš niti da su uzmi kojeg god.
21.03.2025 | 12:21
Kad se radi o audio kabelima, postoje jasni kriteriji kvalitete, načina kako se "licne" u audio kabelu upliću i koja je preporučena kvadratura (površina poprečnog presjeka vodiča izražena u mm²) s obzirom na snagu pojačala i zvučnika te ugrađene frekvencijske filtre (tzv. "skretnice") kako bi se izbjegla, odnosno što više smanjila izobličenja valnog oblika koji je kod analognog prijenosa zvuka jako bitan jer nosi "boju" tona (radi koje nešto zvuči kao saksofon, nešto kao klarinet itd. odnosno po čemu prepoznajemo da li nešto pjeva, ne znam... Pavarotti ili Carreras). Međutim, sigurno nema smisla špičiti po izboru kabela ako nisi prije toga riješio sve drugo što na taj zvuk utječe puno više - zvučnu izolaciju prostorije, suvišan namještaj, optimalan odabir zvučnih kutija s obzirom na gabarite prostora, itd. I vlastite uši, naravno, odnosno ono što je od njih ostalo u kontekstu čula sluha, frekvencijske karakteristike svakog uha ponaosob, itd. Kabeli su zadnji na redu.
21.03.2025 | 12:34
smayoo kaže:
Međutim, sigurno nema smisla špičiti po izboru kabela ako nisi prije toga riješio sve drugo što na taj zvuk utječe puno više - zvučnu izolaciju prostorije, suvišan namještaj, optimalan odabir zvučnih kutija s obzirom na gabarite prostora, itd. I vlastite uši, naravno, odnosno ono što je od njih ostalo u kontekstu čula sluha, frekvencijske karakteristike svakog uha ponaosob, itd. Kabeli su zadnji na redu.

U mojoj uluci "Daleka Obala" je imala garažu(mislim da je imaju i danas) u kojoj su svirali, jednom sam bacio oko, na zidovima je bila ko neka guma, preko gume spužva. Spužva je bila jako debela a od polovice spužve napravljena kao od malih piramida. Jož zanimljivije što nije cijela garaža imala spužvu sa piramidama a negdje nije bilo spužve. Znači Daleka Obala je dala odgovor
22.03.2025 | 01:09
Max Mobile kabl je izgleda Ok pošto se preko njega komp puni sa 100W kad je sam na onom UGREEN punjaču.
22.03.2025 | 04:49
Ovo o kablovima znam i tu me razni "stručnjaci" ne mogu nadmašiti.
Dajem za prado @smayoo-i, a ostalima koji misle da je "kabel kabel" ne dajem pravo.

Za max. performanse treba biti kvalitetni kabel.

Hint:
Po polju Rimčeva Never može ići 20 na sat, a što ako je potjera na 300 na sat?
22.03.2025 | 08:44
Najveca struja koja ide kroz port je 5A. Maksimalna snaga koju USB-C port moze prevaliti je 240W. Sve ovisi o uredjaju.
Mislim, kablovi se ne kupuju “po izgledu”.
22.03.2025 | 10:07
Hvala smayoo, na objašnjenu oko kabela. Uvjek je dobro pročitati ono bitno oko njih, da se ljudi mogu snaći oko široke ponude na tržištu. Zanimljiv mi je bio i odgovor oko audio kabela i onda Emil veli da nije audiofil
22.03.2025 | 18:14
Srećom, na poslu nemam doticaja sa sveznajućim pametnjakovićima kao na ovom forumu.

Inače, nigdje nisam tvrdio da "u digitalnoj transmisiji kabel nema veze", ali opet, na ovom forumu neki sugovornici imaju tradiciju odgovaranja na nikad napisane odgovore, odnosno, umjesto čitanja onoga što drugi napišu, oni sami izmisle što bi trebalo pisati.

Evo, da podsjetim "zaboravne" što sam napisao:

Dakle
- nisu svi kabeli isti
- nije nikakva filozofija napraviti kabel u specifikaciji

Boja i dužina kabela nam ne govori ništa o tome o kakvoj se vrsti kabela radi.
Ako imaš HDMI odgovarajuće dužine, izrađen po zadanom standardu i kabel nije oštećen, isporučiti će istu sliku kao što je slika sa izvornog uređaja.
Ako slika nije kao izvorna, kabel je ili oštećen, ili nije napravljen po standardu.
22.03.2025 | 21:18
Napisao si:

To nije točno, ovisno o tome kakvi su uređaji, može se manifestirati lošijom kvalitetom slike, kako sam objasnio gore.

Šrot sliku zaboravi kod digitalnog prijenosa, to je moguće samo kod analognog signala

Ni to nije točno, kako sam objasnio ranije.

napraviti kabel koji zadovoljava točno određene specifikacije, bez obzira radi li sa o analognom (a pogotovo) ili digitalnom signalu, nije nikakva filozofija i ne traži nikakve skupocjene materijale niti posebnu tehnologiju dostupnu samo uskom krugu proizvođača.

To jest točno, ali ne znači da je kabel visoke specifikacije bez razloga skup. Materijali nisu skupocjeni(ji), tehnologija nije tako posebna, ali je postupak bitno skuplji, dijelom zato što zahtijeva više materijala (bakra), dijelom zato što zahtijeva skuplje tehnološke uvjete (npr. višu temperaturu), a dijelom zato što se traži, prodaje i proizvodi bitno manje količine pa je konačna cijena po jedinici proizvoda (dakle po metru) veća jer jer proizvodna linija ima svoj tzv. setup cost (fiksni trošak prepodešavanja linije za određeni proizvod).

Sve je to ok da ne znaš sve na svijetu, ono što nije ok je da tako s visoka pljuckaš. Razmisli malo o tome.
22.03.2025 | 21:30
Slažem se sa @smayoo-m.

Kvalitetni kabeli su i skupi.
23.03.2025 | 11:45
smayoo kaže:

To nije točno, ovisno o tome kakvi su uređaji, može se manifestirati lošijom kvalitetom slike, kako sam objasnio gore.

Ni to nije točno, kako sam objasnio ranije.

Ono o čemu si ti pisao su: specifikacije određenog standarda i utjecaj analognih smetnji na analogni nosač digitalnog signala (iako je signal digitalan, živimo u analognom svijetu, pa se prijenos signala ostvaruje analogno, električnom strujom), ali to i dalje ne mijenja činjenicu da je sam signal digitalan, i da utjecaj smetnji nije isti kao u slučaju analognog signala (gdje se smetnje očitiju kao degradacija kvalitete signala, bilo da se radi o slici ili zvuku, dok kod digitalnog signala dolazi do prekida tj. "kockanja" slike uslijed primjene kompresije)

To jest točno, ali ne znači da je kabel visoke specifikacije bez razloga skup. Materijali nisu skupocjeni(ji), tehnologija nije tako posebna, ali je postupak bitno skuplji, dijelom zato što zahtijeva više materijala (bakra), dijelom zato što zahtijeva skuplje tehnološke uvjete (npr. višu temperaturu), a dijelom zato što se traži, prodaje i proizvodi bitno manje količine pa je konačna cijena po jedinici proizvoda (dakle po metru) veća jer jer proizvodna linija ima svoj tzv. setup cost (fiksni trošak prepodešavanja linije za određeni proizvod).

A, gdje sam ja rekao da kabel ne smije biti skup?

Naravno da na tržištu postoje i skuplji i jeftiniji kabeli, i da je preniska cijena obično indikator loše kvalitete proizvodnje (odudaranje od specifikacija, ili primjena materijala lošije kvalitete).

Poanta je u tome da izuzetno skupi kabeli nisu (nužno) odraz visoke kvalitete izrade i korištenih materijala), nego želje proizvođača da zarade ekstra profit, prodavajući "zmijsko ulje" ljudima koji misle da će im ta, još viša cijena, dati još bolju kvalitetu signal (što, nota bene, ne vrijedi niti za kabele za analogni signal, a kamoli za kabele za digitalni signal).

Sve je to ok da ne znaš sve na svijetu, ono što nije ok je da tako s visoka pljuckaš. Razmisli malo o tome.

Ja znam sve na svijetu?!

Niti komentiram svaku temu (kojih niti nema tako puno na forumu).
Niti komentiram tako često.
Niti sam ikad tvrdio da znam sve na svijetu, ili da znam neke informacije koje nam govore nešto što je suprotno od onoga što tvrde stručnjaci za to područje.

Ako malo bolje pročitaš odgovore na forumu, pronaći ćeš nekoga tko savršeno upada u sve te kriterije, a nisam ja.

A, što se tiče dociranja sa visoka, ne bi bilo zgorega da, s vremena na vrijeme pročitaš svoje vlastite komentare, i probaš uočiti ton kojim su napisani.
Iznenadio bi se.
23.03.2025 | 12:27
Ti si taj koji se poziva na "struku". Evo sad, molim te, ne pametuj. Drži se svoje struke, a moju pusti meni.
23.03.2025 | 12:28
m@xym, sto predstavlja slika dolje?

IMG_1252.jpeg
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 18 sati, 22 minuta
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs svima!
  • Zdravac: Sretan Uskrs!
  • drpongrac23: Sretan Uskrs svima koji slave!
  • Tomek: sad dok se ja ponovo uštekam u MACOS sustav, imat ću pitanja pa ću biti malo dosadniji :D
  • Tomek: Hvala svima... Kakav je stroj, računam s njime barem 10 godina...
  • dpasaric: Welcome back! :)
  • smayoo: Eeeej, Tomek! :)
  • Zdravac: Tomek, dobrodošao nazad! Nek te dobro i dugo služi! :)
  • Tomek: Eto nakon dugo godina, ponovo na Macu... Pozdrav svima
  • Borisone: Rekao političar i otišao krkati s generalima dok je vojska na paštetama i prekuhanim jajima.
  • Junuz: ko nehrani svoju vojsku hraniće tuđu
  • Yonkis: Apple Maps kamera naprtnjača: [link]
  • m@xym: ...nikakvu vojnu naobrazbu.
  • m@xym: Za dva mjeseca možeš naučiti rukovati pješačkim naoružanjem (od rastavljanja, sastavljana i čišćenja, do toga kako ga otkočiti, zakočiti, napuniti, sve do pucanja). Čovjek koji nema nikakvu vojnu naobrazbu, je glineni golub u slučaju rata, osoba koja je dva mjeseca nešto učila, i naučila, svakako nije. Zamisli koliko bi tek žrtava bilo da nitko od ljudi sa kojima si bio nije imao
  • Maxxy: Mi imamo malu aktivnu podobnu vojsku. A za 2 mjeseca će samo naučiti biti lijepa meta na ratištu. Proveo sam u ratu malo manje od 5 godina, i sve što ću još reći na ovu temu je da smo imali više žrtava od neznanja (igranje sa raznim zanimljivim spravicama i puškama) nego od neprijatelja! Srećom u ono vrijeme nije bilo dronova!
  • drlovric: Ja sam bio 10-11 mjeseci cini mi se. Pola vremena smo aktivno nesto ucili, pola smo ribali hodnike, kupili lisce i smarali se po vojarni. Ja sam bio 11107 (prepisali JNA VES oznaku) vojna policija, antiterosticke aktivnosti.
  • drlovric: Nekakav ustroj sa 3 mjeseca temeljne obuke da vojnik zna koirsititi pusku i kretati se unutar svoje formacije je bolje nego nista. I mozda neki modus za dodatna 2-3 mjeseca specijalisticke obuke tko to zeli. Kao neki vid nadgradnje znanja.
  • m@xym: Mi to (malu sposobnu aktivnu vojsku) već imamo. Ovih 2 mjeseca je sasvim dovoljno da mladići nauče osnove baratanja oružjem.
  • Maxxy: Vojnirok od 2 mjeseca je sprdnja. Ili lupite godinu dana, ili financirajte malu sposobnu aktivnu vojsku. Ovako se samo bacaju novci bez ikakve koristi
  • Yonkis: A što ne otvorite temu nego ovdje tipkate :)
  • Szguri: Ono što želim reći je da ljudi mogu živjeti nevjerojatno sigurne i udobne živote zato što je njihova država spremna za loše scenarije.
  • Szguri: nego zato što razumiju geografiju i povijest Rusija im je susjed, a povijest nije bila blaga. Isto sa Švicarskom: poznata po neutralnosti, ali izuzetno utvrđena i uvježbana. Država je doslovno dizajnirana tako da invazija bude noćna mora. Njihova neutralnost nije pasivna čuva je disciplina i spremnost.
  • Szguri: Osobno ne shvaćam naivnost toga da se ignorira činjenica da je rat i sukob odnosno mogućnost istog nešto što je ljudska slika i prilika od pamtivijeka. Možeš biti i spreman i miroljubiv, Švedska i Finska, primjerice, zadržale su ozbiljne obrambene kapacitete čak i tijekom mirnih vremena. Finska ima obvezni vojni rok i ogromne pričuvne snage, ne zato što su agresivne, nego zato što raz
  • Szguri: Pozdrav svima, čisto da se nadovežem na vruću temu. Kao netko tko je također bio u vojsci i imam raznog iskustva po tom pitanju.
  • drlovric: Bio sam u istoj misiji kao i profesionalni hrvatski vojnici. Nisam bio terorista niti neki placenik koji je isao da nanosi zlo ljudima tamo.
  • drlovric: Ja sam u pustinje isao po pare. Kao da je to neka tajna :) Nisam tamo bio iz uvjerenja ili nekih ideala, kao ni 95% ostalih ljudi.
  • JOHN: i odlučuje o tuđem mesu. Ja ako imam osjećaj braniti svoj dom i obitelj, to ću po inerciji napraviti, a ne da mi tamo neki kozojeb docira koji u backgroundu zgrče pare dok preslaguje pijune po karti a u pauzama vrti sa ratnim profiterstvom
  • JOHN: pustimo pojedince neka misle i idlučuju za sebe, a ne nekome da se hvali tuđim tijelom(mesom)
  • JOHN: Ako se granatiranje Zagreba ili recimo razvaljivanje Valpova smatra ulazak neprijatelja, onda jesam. I ne pričam drugačije od onoga što ti pričaš, nego samo kažem da netko okreće dobru lovu na tuđoj patnji. Ali kad me već potežeš za jezik…..daj me podsjeti kakve veze ima Afganistan i slične lokacije na kojima si radio s ulaskom u tvoj grad. Ponavljam, ja jedam za obuku i spremu, ali
  • drlovric: Da bi se ti u svojoj drzavi osjecao sigurno. Skupa sa svojom obitelji.
  • drlovric: Nisi srecom doziivo kako izgleda kada ti nepoznati naoruzani ljudi udju u grad/selo. Inace bi pricao drugacije i borio se za to da ti drzava ima najjacu mogucu vojsku.
  • drlovric: Vatrogasac treba alat za svoj posao. Ako ne ugasi pozar ljudi ginu. Vojnik treba alat za svoj posao. Ako vojnik ne odradi svoj posao, ljudi ginu. Jednostavno je.
  • JOHN: Vatrogasac neće nikoga ubiti brentačom ili recimo bocom kisika
  • JOHN: Pa uvijek je sporna kad je u pitanju ljudski život
  • drlovric: ne znam zasto je nenormalno to ocekivati. Nece ni vatrogasac gasiti pozar bez opreme, ali samo je za vojsku uvijek sporna svaka nabavka. Osim kad te napadnu pa kad radi guza od straha :)
  • drlovric: oni koji su spremni da riskiraju zivot, treba da imaju sve sto bi im u toj borbi pomoglo, da soase drzavu svih nas i ostanu zivi ako je moguce :)
  • drlovric: Ja sam kazem da sutra CG, SR, HU, IT napadne HR, ja bi za 3 dana bio na prvoj crti. Ako sam ja voljan braniti tu drzavu i riskirait svoj zivot, normalno je da ocekujem da ta drzava ima sanitet, ili helikopter da me spasi ako negdje krvarim. Ili da ima topnistvo, avione, obucene vojnike/ljekare/informaticare. A imati sve to je proces koji trazi vrijeme, pare i znanje. Ne treba svi ni da ratuju, ali
  • JOHN: :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

drlovric, MacSlavko, tino1, vuzem, Anonimci (920)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.45 Seconds

Provided by iJoomla SEO