07.01.2023 | 00:52
VAŽNO VAŽNO VAŽNO! Ako nisi siguran što radiš, ako nemaš ispravan ispitivač faze ili mjerni isntrument, ako nemaš izolirani alat i ako ne želiš za sobom ostaviti dvoje siročadi i ucviljenu udovicu, ne hvataj se ovoga sam, nego nazovi!
Nisam još čuo da bi netko na engleskom izmjeničnu sklopku zvao "two-way switch", ali nije ni bitno. Načelno, nema razloga da ne bi mogao koristiti takvu sklopku umjesto obične. Sâm sam to napravio više puta, jednostavno zato što sam pri ruci imao izmjeničnu, a nisam imao običnu (tzv. jednopolnu).
Idemo početi od obične glupe sklopke i pripadajuće šemice. Dvije izmjenične sklopke služe za upravljanje istim svjetlom s dva različita mjesta u kući. To se spaja na ovaj način:
Obrati pažnju da je žica označena s "FAZA" (trebala bi biti smeđe boje izolacije, ali nema jamstava - ako ti je instalaciju u stanu radio sedamdesetih godina pijani električar iz Elektroluxa, možda je i plave boje, ili čak žute i zelene
)
ona od koje se umire. Ne nužno brzo i bezbolno, ali vrlo efikasno. Isto vrijedi za sve što se na neki način spoji s njom, posredno ili neposredno.
Znači, na jednom mjestu (sklopka 1) se faza spoji na zajedničku stezaljku (koristio sam oznake koje koristi proizvođač tvoje pametne sklopke) pa se kroz sklopku pošalje na drugo mjesto (sklopka 2) preko dvije odvojene žice, spojene na stezaljke L1 i L2. Ovisno o položaju sklopke, faza je prisutna ili na L1, ili na L2, nikad na obje stezaljke istodobno. Na sklopki 2 se te dvije žice spoje također na L1 i L2, a na C se spoji žica koja ide prema lampi. Na njoj će ili neće biti faze, ovisno o kombinaciji položaja sklopki 1 i 2. Prati strujni krug po shemi, vjerojem da se toliko sjećaš iz tehničkog odgoja iz 8. razreda
pa će ti biti jasno.
(na gornjoj slici su sklopke nacrtane u jednom mogućem položaju, proizvoljno odabranom da bude lijevo, na L1, ali svaka od njih može biti i u onom drugom položaju, ne nužno u ovom u kojem je nacrtana)
E, sad. Tebi ne treba upravljanje s dva mjesta, nego samo s jednog. Znači, treba ti samo jedna sklopka i na njoj spajaš samo C i L1 (ili C i L2). Koju ćeš žicu (onu koja dolazi s faze ili onu koja odlazi na lampu) spojiti na C, a koju na L1 ili L2, nebitno je. Naravno, ako spojiš L1 i L2, a C ostaviš neiskorištenom, neće ti raditi, vidi shemu
E, sad. To je to kad se koristi obična glupa sklopka, koja je u suštini elektromehanički uređaj i sama ne treba nikakvo napajanje. Tvoja sklopka, međutim, ima elektroniku koja se mora napajati. Ona se napaja s te iste trajne faze koju prekida prema lampi, ali, da bi se mogla napajati, treba joj druga strana strujnog kruga, dakle nula. Nulu dovedi kroz tu treću žicu koju, srećom, imaš u zidu, a do sad nije bila korištena. Moraš otvoriti razvodnu kutiju iznad sklopke i provjeriti je li i kamo je ta treća žica spojena. Ako je spojena na zeleno-žutu žicu zaštitnog uzemljenja, moraš je odande odpojiti i spojiti na nulu (koja bi trebala biti plave boje) da ti ne bi izbacivala diferencijalna zaštita (koju možda imaš).
Također,
ovdje je bitno da trajnu fazu dovedeš baš na C stezaljku, a žicu koja ide na lampu dovedeš na L1 ili L2, da bi ti radilo napajanje elektronike u pametnoj sklopki.