09.07.2023 | 16:58
Nikad nisam shvatio i nikad mi nitko nije znao suvislo objasniti prednost električne rolete pred običnom "na palentu", ako nije sistemski uvezana (pa da se rolete mogu dizati i spuštati automatski, npr. prema suncu, kiši ili vremenskom programu). Ovako, da imaš samo tipkalo na zidu kraj prozora umjesto klasične "gurtne" pa onda moraš ko krele stajati i držati prst na tipkalu dok se roleta digne (ili, još gluplje - spusti)... to mi je kao i onaj električni vadičep
Uglavnom, ono što prvo bode u oči je - rating. Piše 10A, i onda u idućem redu "600W maximum load". 600W je oko 2,5A, a ne 10A. Ako se ne radi o vrlo malenom prozoru (recimo, 60 cm ili užem, 80 cm ili nižem), snaga koju cijevni motor angažira pri dizanju rolete je gotovo sigurno veća od 600W (ili je podizanje tako sporo da više sliči otvaranju nekog supertajnog bunkera iz holivudskog filma
).
Provjeri, dakle, snagu na svom motoru. Ako ti je nepraktično (spusti se roleta do dna pa se otvori sanduk i potraži etiketa na cijevnom motoru), može se izmjeriti struja u radu (imam ja strujna kliješta, mogu navratiti do tebe, izvadi se tipkalo iz zida i mjeri se na žici tamo).
Osim toga, trebaš provjeriti ima li cijevni motor ugrađen torzijski prekidač, za prekidanje strujnog kruga kad se roleta namota do kraja. Ako nema, rizično je takvim motorom upravljati daljinski i/ili automatski (dok ne vidiš gdje je točno roleta i putuje li uredno) jer ti lako pregori ako dođe do kraja, a upravljački krug mu i dalje pušta struju. To se isto provjeri strujnim kliještima.
Treća stvar, pametno je imati neki zaštitni mehanizam ako se roleta spušta automatski (bez neposrednog naloga korisnika) da se ne bi dogodilo da se spusti nekom na glavu (tko je nagnut kroz prozor), ili, ako se radi o roleti na vratima terase, da se spusti dok je netko vani.