21.02.2016 | 18:18
zabac kaže:
Problem može nastati ako se loše isprojektira i ako ima puno grananja. Ako od nekog koncentratora do kojeg dolazi optika ili više njih i do svakog korisnika ide zasebni koaksijalni kabel, nema problema, ali ako se jedan koaksijalac grana i ta grana se grana, tada može nastati problem. To je bilo nekada kada je oprema bila slaba i nije mogla isporučiti veću brzinu. Danas je usko grlo loš projektant koji želi ušparati novac.
Da dočaram, ako bi imalo računalnu mrežu od 100 korisnika u 20 soba (5 u svakoj) i kad bi radili mrežu tako da do prve sobe dođe UTP na switch koji je spojen s korisnicima, s toga switcha ode kabel do druge sobe na drugi svitch i od drugog switcha do korisnika, tada opet jedan kabel do trećeg switcha .... Ova mreža bi bila očajna i brzina bi joj bila mala. Potrošili bi malo kabela ali i 10 switcheva. Isto je i sa koaksijalni kabelom i granama po stanovima.
Ovo je vrlo cest problem u BiH ( ne znam za Hrvatsku). U Sarajevu kad su pocinjali sa kablovskom koristili tzv. hibridnu infrasktrukturu. Do kvarta je bila optika, a onda se po čvorištima koristio koaksijalac. Vukli su koaksijalni kabl od kuce do kuce
. Ranije su po čvorištima stavljali Motorola booster pojačala 4 u seriji koji bi pojačavali signal mreže. U kucama su dovlacili kabl na koji bi onda razgranali nekoliko dodatnih npr. za svaki sprat, a jedan opet vukli do drugog ulaza.
Davno sam probavao backu up konekciju preko kablovskog modema, ali cim nestane struje u kvartu, djaba UPS i agregat kad njihova oprema vrlo često je ostala takodjer bez napajanja. Ja sam u soliteru i na mom spratu na vrhu brzina nije bila kao kad bih se spojio na racviste u prizemlju kuce
U posljednje 2-3 godine su radili nadogradnje i rekonstrukcije mreze ali sve je to...........