11.10.2022 | 16:47
Ekipa malo sam se zeznuo kad sam razvodio mrezne kabele po stanu pa sad pokusavam naci rjesenje.
Imam jednu malu ostavu, nazovimo je SERVER ROOM. Tu mi je UPS, internet modem, mrezni switch, Proxmox home server, razni smart home hubovi, Synology NAS, AC wifi router i sl... Sve je spojeno mreznim kabelima kroz taj switch i to u nacelu radi.
Iz te serverske sobe sam kroz lajsnu od laminata doveo jedan mrezni kabel do TV u dnevnom boravku. Ideja mi je bila da iza TV stavim jedan mali mrezni switch. (4-5 portova) i da na taj nacin granam mrezu dalje. Iz switcha jedan mrezni kabel u TV, drugi u PS5, treci u JBL sound bar. Sve u cilju redukcije spajanja tih uredjaja preko WiFi signala.
Smatrao sam da cu dobiti ne nuzno brzu, ali barem kvalitetniju i postojaniju vezu u odnosu na WiFi. Ne znam mogu li to postici kroz jedan LAN kabel? Soundbar treba net ionako samo za updates. TV trosi stalno za streaming. PS5 povremeno. Znam da je idealno da sam ih doveo sva 3, ali tada jednostavno nisam razmisljao na taj nacin i smatrao sam jedan dovoljnim.
Druga pogreska se desila kada sam iz spavace sobe (koja je na drugom kraju stana) doveo kabel u dnevnom boravak. Nisam mogao nikako dovesti kabel skroz do server room, bez da opasno stemam po stanu, pa sam odlucio i njega spojiti na taj mali network switch iza TV u dnevnom boravku.
Taj kabel koji ide u spavacu sobu (znaci iz dnevnog boravka, ne iz server room) bi mi bio konekcija za SMB box. To je IPTV BH Telecoma, spojeno na TV u spavacoj. Cisto da supruga moze gledati serije kad ja igram PS5 u dnevnom
Problem nastaje jer ta MojaTV ne zeli da radi ako kabelom nije ukljuceno DIREKTNO u router BH Telecom. Ne znam jel to neki mrezni protokol ili sigurnosna mjera da ne bi mogao gledati TV koristeci internet drugog operatera, pojma nemam.
Znaci opcija router=>switch=>kabel=>switch(dnevni boravak)=>kabel u spavacu - Ne radi!
Sta mi je sada raditi? Ima li neko iskustva sa tim STB? Mozda neka mrezna postavka da se promijeni?
Placam tu MojuTV IPTV al ne gledam, jer u dnevnom boravku koristim EON aplikaciju na AndroidTV.
Kupio sam taj mrezni switch za dnevni al ga jos nisam spojio jer kontam da ce sve to raditi presporo preko JEDNOG LAN kabela iz server room do switcha. Ne znam se izraziti ali razmisljam da bandwith tog 1gbit mreznog kabela mozda nece biit dovoljan za toliki broj uredjaja.
Znam da sam zapetljao, ali evo prilazem shemu kako to u praksi izgleda.
Svaki savjet je dobro dosao