14.02.2023 | 10:32
dpasaric kaže:
Naletio sam na RUNE reklamu "najbrži internet od sada i u Rijeci", pa me zanima ima li na Jabučnjaku korisnika u našoj županiji?
www.ruralnetwork.eu/hr/
I koliko sam shvatio, oni se samo bave postavljanjem fizičke infrastrukture, a onda se kasnije bira sam provider (operator) između njih šest, ali niti jedan nije velik, izbor je ovaj:
www.ruralnetwork.eu/hr/novosti/dostupni-...ori-u-rune-projektu/
Vidio sam na Twitteru da naš Luka koristi Fibernet?
Da ja koristim RUNE/Fibernet (ISP) od 6.mj 2021. Čekao sam ih kao second coming, ali eto sretan sam korisnik.
Kako je rečeno, RUNE radi uvođenje optike, a provideri su onda na strani korisnika da odabere.
Od 12.mj 2022 i tcom je također u igri (200/100 je max paket) iako se javno ne oglašavaju, ali su ISP koji je također opcije.
Osim njih ja bi svakako preporučio Fibernet kao providera. To je znatno manji provider rekao bi gotovo familijarni pristup, ali moram reći da sam oduševljen sa njima. Trenutno sam na 1/500 paket koji je od 1.1 upgradan na 2.5/2.5G no tu sada radim sa njima troubleshoot i svojevrsni POC kako bi se taj paket mogao ponuditi kao prava komercijalna opcija, jer to trenutno ne radi
.
Sve u svemu sama činjenica da sam dobio pismo zahvale prilikom potpisivanja ugovora, govori da je pristup malo drugačiji. Paketi od 1G pa na više u cijeni imaju i fixni javni IP (statika) što je također jako veliki bonus.
Iskreno nemam ništa loše za reći, ali treba spomenuti da se tu i tamo (rijetko) dogodi downtime jer RUNE i dalje širi mrežu kako kod nas tako i u Sloveniji. Svi najavljeni radovi idu pretplatnicima tako da se transparentno objašnjava što i zašto se događa.
Pošto mi je RUNE opcija jedini način dobiti optiku u Matuljima nisam imao nikakve druge opcije, ali ne mogu reći ništa loše generalno oko cijele priče. Strpljenja će trebati prema RUNE ekipi prilikom uvođenja "zadnje milje" jer su zakrcani sa taskovima a COVID je napravio štetu, tako da nakon plaćanja uplatnice za izvedbu radova može proći i do 40 dana cca dok se ne napravi spajanje.
P.S. brzine u 1G+ paketima su sada nešto sporiji od maksimuma jer su u tijeku tranzicijski radovi za multigig brzine no tu nema nikakvih problema u svakodnevnom radu korištenja usluge.