Home server
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Home server

11.04.2023 | 13:31
Valjda svako ziv na ovom forumu zna da imam jedan Synology NAS. Nagovorio me Rusty da ga kupim, ima brat bratu preko 10 godina. Stavio sam u njega dva WD Red diska po 3TB i to cudo radi i danas.

Synology 213j. Prije 5 god sam planirao upgrade, ali on jednostavno odbija da mu se ista dogodi

CPU je pregazen vremenom, pa sam na njemu pogasio vecinu servisa i koristim ga skoro iskljucivo za storage.

Onda sam uzeo jedan mali PC i napravio od njega Home Server. Taj comp vrti Proxmox sa par VM (Homebridge, Ubuntu, pihole) i sve radi odlicno.

Imao sam tu instaliran i Win 10 VM za Plex server (jer NAS nema snagu za transcoding), ali sam je probrisao. Tada mi nastaje problem...

Na Ubuntu sam instalirao Plex server koji moze pristupati datotekama na NAS. Bez problema citam, brisem, kopiram. Medjutim ne znam kako da taj mrezni folder trajno mountam unutar Ubuntu da bi plex mogao koristiti NAS kao library source.

Jel moze neko pomoci savjetom?

Ne vraca mi se WIN na server samo radi toga...
11.04.2023 | 15:47
Ako sam te dobro shvatio ti samo zelis da ti se taj mrezni disk mounta nakon boota? Baci oko na ovo:

oguya.ch/posts/2015-09-01-systemd-mount-partition/
11.04.2023 | 15:52
Q: Hey AI, how do I permanently mount shared folder from Synology NAS to Ubuntu server?

A: To permanently mount a shared folder from a Synology NAS to an Ubuntu server, you can follow the below steps:

Install the cifs-utils package on your Ubuntu server:
sudo apt-get update
sudo apt-get install cifs-utils

Create a directory on your Ubuntu server where you want to mount the shared folder:
sudo mkdir /mnt/synology

Open the /etc/fstab file in a text editor:
sudo nano /etc/fstab

Add the following line at the end of the file to mount the shared folder:
//<NAS_IP_Address>/<Shared_Folder> /mnt/synology cifs username=<NAS_Username>,password=<NAS_Password>,uid=<Ubuntu_User_ID>,gid=<Ubuntu_Group_ID>,file_mode=0777,dir_mode=0777 0 0

Replace the following placeholders with your own values:
<NAS_IP_Address>: The IP address of your Synology NAS.
<Shared_Folder>: The name of the shared folder that you want to mount.
<NAS_Username>: The username that you use to access the shared folder on the Synology NAS.
<NAS_Password>: The password that you use to access the shared folder on the Synology NAS.
<Ubuntu_User_ID>: The user ID of the Ubuntu user that you want to use to access the shared folder.
<Ubuntu_Group_ID>: The group ID of the Ubuntu group that you want to use to access the shared folder.

Save and close the /etc/fstab file.

Test the mount by running the following command:
sudo mount -a

If there are no errors, you should now be able to access the contents of the shared folder at /mnt/synology on your Ubuntu server.

To make sure that the mount persists across reboots, you can restart your Ubuntu server or run the following command:
sudo systemctl enable remote-fs.target

This will ensure that the shared folder is mounted at boot time.

Javi...
16.04.2023 | 19:52
Toliko sam se izmrcvario s ovim i nisam uspio nista rijesiti. Uvijek neki problem :/

Morat cu vratiti WIN VM na server, kao sto je i bilo...
16.04.2023 | 20:44
Ne mogu konkretno pomoći, ali mogu malo pametovati!

A šta će ti uopće Plex server? Uzmi Real Debrid pretplatu, Tu imaš 1 TB cloud prostora, također ima WebDAV server, dobiješ podatke, te podatke uneseš u Infuse i imaš sve što hoćeš preko streama instantno, bez transkodiranja gdje god imaš infuse.

Da ne idem sad dalje objašnjavati, doslovce je copy/paste magnet link na Real Debrid web stranici, i instantno ti je u Infuse app-u.
A kvaliteta streama ti ovisi samo o brzini internet veze.
17.04.2023 | 09:47
drlovric kaže:

Onda sam uzeo jedan mali PC i napravio od njega Home Server. Taj comp vrti Proxmox sa par VM (Homebridge, Ubuntu, pihole) i sve radi odlicno.

kakve specifikacije su dovoljne da se to sve anvedeno lijepo vrti? i koliko je komplicirano za podesiti osrednjem poznavatelju racunala...

ja imam synology 211j i nikako da crkne, vuce se ko puz, al ne predaje
17.04.2023 | 10:25
Zdravac kaže:
Ne mogu konkretno pomoći, ali mogu malo pametovati!

A šta će ti uopće Plex server? Uzmi Real Debrid pretplatu, Tu imaš 1 TB cloud prostora, također ima WebDAV server, dobiješ podatke, te podatke uneseš u Infuse i imaš sve što hoćeš preko streama instantno, bez transkodiranja gdje god imaš infuse.

Da ne idem sad dalje objašnjavati, doslovce je copy/paste magnet link na Real Debrid web stranici, i instantno ti je u Infuse app-u.
A kvaliteta streama ti ovisi samo o brzini internet veze.

Prijatelju, ideja nije losa. Priznajem da zvuci prakticno i zanimljivo.

U procesu sam reduciranja broja pretplata. Uspio sam se rijesiti sigurno preko 20 servisa koje sam placao svaki mjesec.

I dalje ih imam puno, ali je ipak osjetno manje. Ne zelim imati jos 2 pretplate da bi 2-3 puta mjesecno pogledao neki film
17.04.2023 | 10:35
marioart kaže:
kakve specifikacije su dovoljne da se to sve anvedeno lijepo vrti? i koliko je komplicirano za podesiti osrednjem poznavatelju racunala...

Mario ja sam taj tanki osrednji mrezas Vidis da ne mogu mountat mrezni drive u Ubuntu

Proxmox je bezobrazno jednostavan koncept. Racunalo moze biti bilo kakvo, ne treba ti stvarni server. Ja imam mali Fujitsu Esprimo, velicine je kao Mac Mini i to je glavni razlog zasto sam ga uzeo. Cijena mozda 100e, ako ne i manje. Besuman i stoji mi u mreznom kutku, pored routera i hubova.

CPU je Intel i5-6400T na 2.2, 16GB ram i 512SSD. To je manje vise to.

Instaliras Proxmox na njega koji ti postaje operativni sustav, iako je to u biti open source virtualizacijska platforma.

Unutar njega kreiras virtualne masine kakve zelis (odredis koliko resursa glavnog racunala zelis za svaku pojedinacnu VM), ja osobno imam VM za HomeAssistant, imam VM Ubuntu (koji mi vrti homebridge, Docker, Portainer i sl) i sinoc sam bas instalirao novu virtualku za Windows 11.

Ironija je da na ovo racunalo ne bi mogao instalirati Win 11 direktno jer ne ispunjava specs, a u virtualizaciji radi ko grom

Plex server sam instalirao na WIN11 i sve evo radi odlicno.

Pogledaj eto video kako to otprilike izgleda:
youtu.be/6NfZ1R6jrXQ

Na ovaj nacin sam zadrzao NAS da radi kao iskljucivo NAS, a servise koje bi inace bez problema vrtio na modernom NAS sam prebacio na ovaj mali server. Prakticki za 100e nadogradis NAS i produljis mu zivot, umjesto da ga bacis
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 sati, 4 minuta
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)
  • cariblanco: Zašto mi neće primiti odgovor o ogulinskom zelju...klikam tri puta i ništa, a regan sam ?
  • Riba: Ali vjerojatno je ista prica kao i sa Studion.
  • drlovric: Raskopali su novig Minija. Izmjenjiv je disk. Vjerojatno radi njihove SKU ustede, ne radi korisnika. Uglavnom nije zalemljen.
  • kupus: nije, to je isto kao i apple.hr
  • zvone: Imaju apple.hu. Valjda je to istyle.
  • kupus: samo hoće li ti htjet prodat minija s 256gb storagea, to je pravo pitanje :P :)
  • kupus: a imaš i našeg dpasarica s foruma, pa se njemu javi. vjerujem da ti može složiti konkurentnu cijenu
  • kupus: imaš translate u browseru, čak i u firefoxu od ne toliko davno

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.62 Seconds

Provided by iJoomla SEO