Synology Drive + iCloud
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Synology Drive + iCloud

01.09.2023 | 21:50
Imam NAS valjda 7-8 godina i prvi put sam neki dan isprobao Synology Drive. Smetnuo sam idiot skroz s uma da to postoji

Zamislimo da postoji folder POSAO u mom My Documents folderu koji se na nivou Mac OS sinkronizira sa iCloudom.

I to uglavnom radi kako treba u oba smjera na svim uredjajima. Nekada zaglavi upload na mojoj strani, pa kolege koji cekaju dokument od mene ga ne vide u svojim folderima, jer nikada nije stigao na iCloud. Uzrok je VPN koji moram koristiti radi nekih US only poslovnih servisa. Zato se iCloud nekada zblesira a ne postoji nacin da rucno pokrenes Sync (retardirano zar ne?).

Iz tog razloga sam podigao NextCloud i zbilja je svjetlosnu godinu ispred Apple rjesenja, pa smo jedno vrijeme koristili oba. Zahvaljujuci ljudima koji su po inerciji nastavili korisititi iCloud nastala je opca zbrka. Nije se znalo gdje je koji file i ja pobrisem NextCloud.

Neki dan sam testirao Synology Drive i to radi zbilja odlicno. Bas ono sto treba malom timu da razmjenjuje poslovne dokumente.

Napravio sam Sync task na Synology na taj gore spomenuti folder POSAO u My Documents, koji se dalje sinkronizira sa iCloud.

Zapetljao sam u opisu ali sada to izgleda ovako:

iCloud <===> POSAO (My Documents na MBP) <===> Synology NAS

I stvarno radi kako treba. Uploadam file kroz iCloud, pojavi se u My Documents ali i na NAS. Pokrenem Synology Drive client app na iPhone, sve je tamo. Pobrisem nesto koristeci iPhone (kroz Files ili Synology Drive), pobrise se na svemu ostalom.

Sta kazu mrezni gurui? Moze li ovo ovako ostati ili je katastrofa u najavi?

Jako su mali fajlovi (do 5MB), fotke i PDF dokumenti. Pricamo o pedesetak fajlova dnevno, ne vise od toga...
02.09.2023 | 10:12
Nisam shvatio zašto je sad tvoj kućni Synology prihvaćen od svih korisnika, a Nextcloud nije bio? Ili sam nešto krivo shvatio?
02.09.2023 | 15:13
Nisam tada NextCloud podesio na ovakav nacin. Bila su prakticki dva odvojena sustava. Dokument ubacen na iCloud nije bio vidljiv NextCloudu i obrnuto.

Imao sam podesen program (nesto kao Carbon Copy Cloner) koji je na kraju radnog dana sve sa NextClouda uploadao na iCloud. Cisto da mi ostane rezervna kopija ako nesto podje po zlu sa NextCloudom.

Sada sam u Synology napravio dijeljenje foldera koji je vec na iCloudu, te izbjegao taj korak backupa na kraju dana jer se sve desava skoro pa realtime. Samo ne znam dal bi tu moglo doci do neke korupcije ili da se nesto zblesira :/

Nisam jos poceo raditi, odmarao sam par mjeseci preko ljeta. Zato se sada i igram oko svega toga i zadnjih 2-3 dana to stabilno radi.
02.09.2023 | 15:41
Ali ne shvaćam onda kako ti ovo rješenje sa Synologyjem rješava problem kojeg si inicijalno naveo (da se iCloud nekad zablesira pa ne uploada tvoje nove dokumente i onda ljudi s druge strane ne vide promjene)? Ti drugi ljudi više ne pristupaju na iCloud, nego na tvoj Synology? A zašto nisu mogli na Nextcloud (kojeg, btw, mi koristimo za jedan projekt gdje naš naručitelj koristi i plaća Nextcloud, i stvarno odlično radi)?
02.09.2023 | 17:17
U USA uredu su svi na Mac/iPhone. Tesko je ljude natjerati da pocnu koristiti nesto drugo. Oni ne samo da su IT nepismeni, ljudi su doslovce nepismeni. Zavrsili po par razreda nekih vjerskih skola po Somaliji i to je to...

Namjeravam podesiti Synology (mozda sam mogao i NextCloud, ali nije mi tada palo na pamet ) da uploada i na iCloud. DSM ima te svoje alate za backup. Tako da prakticki gradim jos jedan tok podacima da dodju na isto mjesto.

Korisnici bi nastavili koristit iCloud, a taj folder bi se azurirao sa mog Mac ili ako veza zaglavi sa Synology.

Ima li to smisla?

Screenshot2023-09-02at12.13.30.png

Ako mi ovo ne upali planiram prestati koristiti VPN na mom MBP i podici jednu virtualku sa americkom IP da imam za US vladine servise. To ce srediti probleme sa iCloudom, koji nama pruza ono sto nam treba.
02.09.2023 | 17:19
Sada prakticki imam ovo

Screenshot2023-09-02at12.18.42.png
02.09.2023 | 21:11
drlovric kaže:
Ima li to smisla?

Screenshot2023-09-02at12.13.30.png

Ima smisla ako ti se ne bude događalo da i Synology zaglavljuje pri syncanju na iCloud, kao što ti je zaglavljivao Mac. I ako ti ne bude radilo duple dokumente.
04.09.2023 | 21:38
A sto se dogadja ako netko slucajno obrise folder "POSAO"?
04.09.2023 | 21:49
^SuperUnknown^ kaže:

Ne vide ga

Ja sam jedina osoba koja dodaje podatke u isti. Drugi uglavnoj citaju iz za njih relevantnih subfoldera.
05.09.2023 | 09:20
^SuperUnknown^ kaže:

Kolektivni godišnji
05.09.2023 | 13:25
^SuperUnknown^ kaže:

Zato postoji "backup"
05.09.2023 | 18:06
rusty kaže:

Zato postoji "backup"

Logicno. TimeMachine radi non stop
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 16 sati
  • gesundheit: Ima li tko crni titan band L za AWU2?
  • Yonkis: Također, ako pitaš bilo koji AI npr Grok, Perplexity, Copilot, ChatGPT i postaviš baš to pitanje (plus detalji) možda već dobiješ neki dobar lead za daljnje rješavanje.
  • Yonkis: Otvori novu temu u Forumu te navedi koji je OS i koji MBook kao i koja verzija softwarea jer tu na Vikalici ne možemo u detalje tj dopisivati se naširoko.
  • Novak: Netko tko mi može pomoći sa Mac-om! VideoProc Vlogger radi na HPu (Windows) ,ali taj isti program NE RADI na Macbooku!
  • Gjuroo: Mbappe je od modrića dobio jedan atomski slijeva.
  • Sarek: Možda je igrao i Football manager. Imam ja dva bliska prijatelja koja su rekli da to stvarno pomaže. Glavni su u kladionici
  • drlovric: @Ender: Normalno. Skidaj gace, nuklearke su u silosima :)
  • m@xym: ... ma ne, nego je to je zato što je Dalić primjenio Starcraft strategiju...
  • Ender: hoces reci da je trebalo da spusti gace i da se predaju, jer je to nuklearna sila? :)
  • drlovric: Izgubi nuklearna sila FRA na Poljudu :)
  • Yonkis: Novak: zanemari prijašnji link, ovo je ono što tražiš: [link]
  • Yonkis: Novak, evo probaj ovako: [link]
  • ^SuperUnknown^: Ako netko treba origigi silikonske maskice za iPhone XS Max, 12 Pro Max, Samsung Galaxy S9 nek javi u PM :)
  • Novak: Da li je moguće prebaciti Tor browser bookmark sa windows PCa na Macbook?! Hvala.
  • Yonkis: Hvala Kile, vidi ovdje [link]
  • Kile: Za sve koje koriste Apple Watch od sada HT nudi multi sim tako da sat radi bez iPhona ako ima cellular opciju.
  • Yonkis: 18.3.2 verzije su dostupne kao i 15.3.2 za Sekvoju
  • kupus: eh moj dream, mislim da si fulao forum
  • dpasaric: Evo stiže tuce za tebe, cijena sitnica! :)
  • smayoo: Davore, pa to je prava prilika. Naruči mi odmah 10 komada. :P
  • smayoo: mislim da ne
  • dreaMMAster: Jel ima na forumu generalna tema o novom M4 Airu?
  • dpasaric: :)
  • dpasaric: Mac Studio u top konfiguraciji nešto preko 15.000 € PDV
  • dpasaric: Stigle CTO cijene za MacBook Air 15" M4 u Voćarnu... ostalo će ovih dana!
  • Yonkis: Kako instalirati Apple Sports app ako imam na svom hrv acc eura?
  • Yonkis: Raid? Za komarce? Za Siri?
  • drlovric: @Yonkis: Sad marketing timovi vec rade na strategiji "Kupite novi iPhone raid Nove Siri" :) Kao sto su se ljudi upecali na Apple inteligenciju, koja niti dan-danas ne radi niti jednu jedinu korisnu i uporabljivu stvar.
  • Yonkis: Look how they massacred my boy [link]
  • kupus: sad se ne može upaliti, nema ni jabuke pri paljenju. rip imac
  • kupus: nisam ni ja gasio svoj imac. neki dan, nakon budjenja iz sna, radio je 5 minuta. poslije toga screen "flickering" pa se ugasio.
  • Ender: @hal9000: mislim da nema smisla ni potrebe za takvom anketom. jer Mac se ne restartuje, osim kad budu neki update-i sistema, al to je redovno odrzavanje :)
  • Ender: @ZoPaj: toliko cesto? :) podseti me na mog kolegu sa studija kad je rekao - ja menjam devojke kao carape, 2 puta u godinu dana :)
  • Yonkis: @zopaj ima travel-sickness, ne podnosi vožnju? :)
  • ZoPaj: ja restartam često, dva tri put godišnje.. a kad ga vozim na more ugasim ga skroz ;)
  • hal9000: @Ender - Mogli bi predložiti jabučnjaku da stave anketu tipa "Kad ste zadnji put restartali svoj mac" :D
  • hal9000: @borisone Ne fali kontekst. Sjećam se kada sam ga zadnji put restartao, samo je bilo davno pa ne mogu procjeniti. A nemam preko 6 banki. Nisam boomer. :P
  • Borisone: Fali kontekst. Ako hal9000 ima preko šest banki taj "tako davno" moče biti i jučer. :-)
  • Ender: @hal9000: tako sam nesto i pretpostavio :)
  • hal9000: @Ender Nemam pojma! Toliko davno je to bilo da se ne mogu ni sjetiti! :D
  • Borisone: Novi Mac Studio, MacBook Air, iPad Air i iPad.
  • Borisone: Toliko najava ovaj tjedan a vikalica šuti.
  • Lihto: Its Been 84 Years XD
  • Ender: @hal9000: posle koliko vremena je bio taj restart?
  • hal9000: Danas sam restartao Mac! :O
  • kupus: @yonkis :D
  • ping: Pa HR koristi samo Skype. Ne bi to znao da to svaki put ne naglase. Ptrm skype iz Rima, putem skype iz Bruxellesa…
  • Yonkis: Ako ništa ostao je kao sinonim za online video call :) barem za sada, za neke.
  • Zdravac: ...Skype je izgubio smisao, kao i bilokakav interes za borbu sa konkurentima
  • Zdravac: vjerojatno ne, ali eto, malo nostalgije, iako je to već dugo vremena bilo izgledno, od kada su puno toga iskoristili za Teams...

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

jura22, MacSlavko, tino1, VanjusOS, Anonimci (439)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.98 Seconds

Provided by iJoomla SEO