01.09.2023 | 21:50
Imam NAS valjda 7-8 godina i prvi put sam neki dan isprobao Synology Drive. Smetnuo sam idiot skroz s uma da to postoji
Zamislimo da postoji folder POSAO u mom My Documents folderu koji se na nivou Mac OS sinkronizira sa iCloudom.
I to uglavnom radi kako treba u oba smjera na svim uredjajima. Nekada zaglavi upload na mojoj strani, pa kolege koji cekaju dokument od mene ga ne vide u svojim folderima, jer nikada nije stigao na iCloud. Uzrok je VPN koji moram koristiti radi nekih US only poslovnih servisa. Zato se iCloud nekada zblesira a ne postoji nacin da rucno pokrenes Sync (retardirano zar ne?).
Iz tog razloga sam podigao NextCloud i zbilja je svjetlosnu godinu ispred Apple rjesenja, pa smo jedno vrijeme koristili oba. Zahvaljujuci ljudima koji su po inerciji nastavili korisititi iCloud nastala je opca zbrka. Nije se znalo gdje je koji file i ja pobrisem NextCloud.
Neki dan sam testirao Synology Drive i to radi zbilja odlicno. Bas ono sto treba malom timu da razmjenjuje poslovne dokumente.
Napravio sam Sync task na Synology na taj gore spomenuti folder POSAO u My Documents, koji se dalje sinkronizira sa iCloud.
Zapetljao sam u opisu ali sada to izgleda ovako:
iCloud <===> POSAO (My Documents na MBP) <===> Synology NAS
I stvarno radi kako treba. Uploadam file kroz iCloud, pojavi se u My Documents ali i na NAS. Pokrenem Synology Drive client app na iPhone, sve je tamo. Pobrisem nesto koristeci iPhone (kroz Files ili Synology Drive), pobrise se na svemu ostalom.
Sta kazu mrezni gurui?
Moze li ovo ovako ostati ili je katastrofa u najavi?
Jako su mali fajlovi (do 5MB), fotke i PDF dokumenti. Pricamo o pedesetak fajlova dnevno, ne vise od toga...