01.04.2025 | 15:50
Ahem, evo malo teksta.
Htio sam nešto kemijati sa iPhoneima 11 svojih roditelja (mama ima 64GB, tata 128, mama slika ko luda, tata ništa, stoga logično mi je bilo da im zamjenim telefone nakon što napravim enkriptirane backupove).
Elem, ne znam koji je stari password od prijašnjih enkripcija, nisam to dugo radio. Rješenje, je
reset svih postavki
Sve divno krasno, backup napravio sa novim passwordima.
Ali.. ali.. nisam još switchao iPhone/backupove po uređajim jer sam primjetio da ne mogu aktivirati FT i iMessage.
Prihvaća Apple account tj e-mail adresu ali za broj telefona samo vrti i na kraju izbaci ništa.
Ostavio bih ja e-mail kao kontakt za iMessage/FT ali njihovi prijatelji imaju samo broj mobitela koji se sada ne može verificirati.
Apple podrška, ukratko, kaže da ostavim isključenu tu opciju na 2 dana i da će se samo od sebe resetirati.
A da to ovisi od providera tj A1.
Zvao A1 i pitam može li se nešto ubrzati po tom pitanju, ako je nešto automatizmom podešeno, onda se može i ubrzati, overrideati, pretpostavljam. Od jednog A1 tehničara sam dobio košaricu, da oni nemaju nadležnost nad appleovim uslugama, kao ni nad Whatsappom i sl.
E da, još jedna stvar, svaki put kad bi "propala" aktivacija broja na iPhoneu, i pokrenoo ponovno, dobijem neki čudan SMS za koji vjerujem bi se trebao pozadinski "loadati" i trigerirati neki pop-up da potvrdim aktivaciju broja telefona i onda se ta potvrda opet preko A1 vrati Appleu i oni dozvole usluge FT/iM.*vidi detalje ovdje*
I sad ja njima objašnjavam, A1 tehničaru/tehničarima, da provjere postoje li neke restrikcije, i oni vide taj SMS da je sa nekim 44 početnim brojem (tako nešto) ali da je sve ispravno. Pitam ih jesu li međunardoni SMS dozvoljeni (jer svi AI chatovi su rekli da može biti do neke blokade), ali ništa.
Ukratko, isključiti ću FT/iM na 2 dana ali čisto sumnjam da će to nešto resetirati. Zašto baš na 2 dana, znam, da budu sigurni da je prošlo 100% jedan cijeli dan tj 24 sata tj da ne upalim nakon 22 sata a ja zaboravio kad sam "isključio" pa aktiviram a nije prošlo 24h
.
Sve mi je to sumnjivo, tko je tu kriv.
Zna li netko više o tom procesu i zašto resetiranje postavki je pošemerilo stvari na oba telefona, jedan je bio na 18.3.2 a drugi na 18.4 tako da nije do verzije. Podaci o mobilnom intenetu tj cellular data, oni MMSC, MMS proxy, APN podaci su svi ostali isti.
*When you first enable iMessage or FaceTime, your iPhone triggers a behind-the-scenes verification step. It sends a silent SMS—meaning you don’t see it in your Messages app—to a specific Apple-managed number, typically an international shortcode (like one in the UK, such as +447786205094, or a US equivalent). This SMS is a handshake: it tells Apple’s servers, “Hey, this phone number is tied to this device, please register it.” Apple’s servers then respond (often via the carrier’s network) to confirm the number is valid and active, completing the activation. If this SMS exchange breaks down, activation stalls—even if you see evidence of an SMS being sent or received (like a charge notification).
-
International SMS Restrictions: Many carriers, especially on prepaid plans or in certain regions, restrict international texting by default to prevent unexpected charges. Since Apple’s activation SMS often goes to a number outside your country (e.g., a UK number if you’re in the US or elsewhere), your carrier might block it from being sent or prevent the reply from reaching your phone. You might still see an SMS arrive—or get charged for it—but if the full loop doesn’t complete, activation fails. -
ovo mi zvuči kao moguće ali onda bi svi novi korisnici imali problema sa aktivacijom, zar ne?
-
Lack of Provisioning: Not all carriers are fully set up to support iMessage and FaceTime activation. This is more common with smaller or regional providers, virtual network operators (MVNOs) like Tracfone or Straight Talk, or in countries where Apple’s services aren’t seamlessly integrated with the telecom infrastructure. The carrier needs to recognize and allow this specific SMS traffic, which isn’t the same as regular texting. If they haven’t provisioned their network for it, the process dies silently. -
isto tako, svi bi imali problema sa aktivacijom a kažu da nemaju uopće takvih poziva. Što sam onda ja to napravio sa resetom postavki?
-
Network Misconfiguration: Carriers manage complex systems to route SMS traffic. If their SMS gateway is misconfigured or doesn’t recognize Apple’s activation endpoints, the message might get lost or stuck. This can happen during number porting (e.g., switching carriers but keeping your number), where the old and new carriers’ systems haven’t fully synced, leaving your number in limbo for Apple’s purposes. -
sve zapravo ukazuje na A1 ali nije moguće da je nešto od ovoga troje?
Zna netko nešto više o ovom procesu i kako to funkcionira?
Da jednostavno nije do neke postavke koja se (on)emogućila sa resetom i sada radi probleme?
Ne znam. Hvala svima na čitanju ovog zida od teksta.