18.04.2020 | 13:04
Evo krartki update da vrijeme provoedeno u istraživanju ne bude bačeno, a možda nekome posluži. Našao sam nekoliko aplikacije koje bi iPadu mogle udahnuti novi život međutim niti jedna nije idealna.
Lea Extended Input se čini kao vrlo fleksibilan alat, međutim server postoji samo za Windowse, dakle iPad nije moguće koristiti sa Macom.
Panel izgleda dosta ispolirano, veliki bod što je nastao kao upravljačka iPad konzola na igru Elite Dangerous, međutim dijeli isti problem kao i Lea, ne postoji server za macOS.
ActionPad je također interesantan, aktivno se razvija i za razliku od ovih gore nudi i Windows i macOS server, aplikacija košta $1.99, međutim - traži najmanje iOS 10 koji na starom iPadu nije podržan.
Custom Control Pad nudi iPad i Pro aplikaciju za iPad. Testirao sam Lite aplikaciju, dosta je intiuitivna, jednostavno je dodavati dugmad, slidere ili recimo joystick kontrole, moguće je pohraniti vlastite panele, koristiti jedan od predefiniranih panela za popularne aplikacije i igre ili sklinuti neki iz biblioteke layouta koje su kreirali korisnici. Sa ovim zanjim nisam imao puno sreće ali moguće da je to ograničenje Lite verzije. Pro verzija nudi više svega, i košta skoro $10. To ne bi bio problem da zadnji server update nije bio 2013. godine i da se čini s obzirom na izgled stranice i foruma da je developer digao ruke od razvoja. Šteta jer iPad aplikacija izgleda intuitivno ali će bez servera biti neupotrebljiva, a već sada nije podržan na Catalini.
I na kraju,
Mobile Mouse ne nudi potpunu slobodu kreiranja vlastitiog panela, ali izgleda prilično ispolirano. Mobile Mouse je u prvom redu zamjena za miša ili trackpad uz dodatne mogućnosti za specifične aplikacije. Testirao sam Lite veziju i stvar radi toliko dobro da sam želio platiti punu verziju (koja nije skupa), međutim iznenađenje: iako Lite verzija uredno radi na iOS 9.x, plaćena traži najmanje iOS 10. A mogli su zaraditi šaku dolara...
Da ne zaboravim spomenuti, Appleov Remote app uredno radi pa iPad još uvijek dobro dođe kao Apple TV remote.