M1 iPad i 5k video obrada?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

M1 iPad i 5k video obrada?

02.02.2025 | 12:21
Imam trenutno jedan problem, a dva iPada. Gledam uzeti noviji, ali ne znam jel to to.

Pro 2. generacije (12.9") i Air 4. generacije

...a problem je obrada 5k videa (GoPro 5k30). Koristim LumaFusion za obradu, ali nema razlike ni u Davinci Resolve.

Kod oba je najvjerojatnije problem u premalo RAM-a za takav posao, tako da se ruše čim imam veće clipove i čim je video dužeg trajanja.

E sad...Ima li tu vlasnika 11" M1 iPada, da mi potvrdi da to sve radi glatko? Imam M1 iMac koji to naravno hendla bez greške, ali ne znam jel i iPad dorastao.

Gledam 1TB M1 zbog 16GB RAM, a ova dva prodati jer mi onda više ne trebaju. Mislim da mi M2 i noviji nisu potrebni.

Ako može nekakva realna okvirna procjena usput, bio bih zahvalan. Pokušavam se ravnati po postojećim oglasima, ali em su im cijene nerealno visoke, em su slabiji modeli i bez ikakve opreme.

1. Pro 2. gen (12.9")
- 512 GB
- WiFi + 4G
- Apple Pencil
- Apple Smart Keyboard
- Zugu Case - www.zugucase.com/products/2015-2017-ipad-pro-12-9-1-2-prodigy-x
- Rugged Case - www.amazon.co.uk/Case-iPad-Pro-12-9-2017/dp/B09686BZ85?th=1

2. Air 4. gen
- 256 GB
- WiFi + 4G
- Apple Pencil USB-C
- ESR Shift Magnetic Case - www.esrgear.com/products/ipad-air-5-4-shift-magnetic-case/
- ArmourDog Rugged Case - www.armourdog.com/rugged-360-grip-case-a...us-holder-4077-p.asp

Oba u savršenom fizičkom stanju, s kaljenim staklom na ekranu od prvog dana.
Paženi i maženi. Jedino se koristili za foto i video obradu i gledanje filmova.
02.02.2025 | 16:32
A zasto mislis da bi iPad uopce mogao/trebao hendlati 5k video.
Kupi MacBookPro.
02.02.2025 | 18:34
iPad može služiti kao priručna pomoću nekim video poslovima, ali da je on primarni stroj za montažu, to još nisam vidio kod nikoga, a to mi je branša. Možda bi neki top-top model to izvukao, ali onda cijenom ulazi u raspon računala koja to sigurno rade brže komotnije. Prodaj što te ne zadovoljava i kupi neki ozbiljniji Mac za takve poslove.
02.02.2025 | 19:24
jura22 kaže:
A zasto mislis da bi iPad uopce mogao/trebao hendlati 5k video.
Kupi MacBookPro.

Pa hendla ga isti taj M1 u iMacu kojeg imam, a ako je vjerovati Appleu, razlika između jednog i drugog nema. Nemam prostora za Macbook Pro, a i što bih točno dobio s M1 MBP? Gubim podršku za olovku koja mi je neophodna.

dpasaric kaže:
iPad može služiti kao priručna pomoću nekim video poslovima, ali da je on primarni stroj za montažu, to još nisam vidio kod nikoga, a to mi je branša. Možda bi neki top-top model to izvukao, ali onda cijenom ulazi u raspon računala koja to sigurno rade brže komotnije. Prodaj što te ne zadovoljava i kupi neki ozbiljniji Mac za takve poslove.

Ne pričam o montaži priloga za TV kuću, tako da ne tražim Mac Pro u tablet izdanju. Davinci Resolve kaže ovako kad sam u projekt ubacio 5k clipove:
postimg.cc/30wqhPT9

Slažem godinama FHD i 4k uratke u trajanju do 10 minuta i oba su to žvakala bez problema. Ništa specijalno, kombinacija GoPro, snimka s iPhonea i drona. Kratki putopisi i snimke iz dalekih zemalja.
Prvi problem se sad pojavio s 5k
02.02.2025 | 20:45
Ne razumijem se u obradu ali možeš li 5K downgradeati na 4K?
Bi li to pomoglo? Ili snimati u nečemu što nije 5K, pa onda nema tih problema?
02.02.2025 | 20:49
Ti imaš plačenu licencu za DaVinci Resolve?
Nekad je besplatni program gurao do onih kvazi 4k (3840 x 2160), dok je za "pravih" 4k (4096 x 2160) i više trebalo platiti.
Ne znam kako je danas, ali ne vjerujem da je drugačije.

www.cined.com/davinci-resolve-18-6-free-vs-paid-studio-version/
02.02.2025 | 22:23
1v@n kaže:
Slažem godinama FHD i 4k uratke u trajanju do 10 minuta i oba su to žvakala bez problema. Ništa specijalno, kombinacija GoPro, snimka s iPhonea i drona. Kratki putopisi i snimke iz dalekih zemalja. Prvi problem se sad pojavio s 5k

Aha, ok, to je onda drugi tip zadataka, za to bi dobar iPad mogao biti dovoljan, ali onda razvali konfiguraciju do kraja ako ti je to već praktično radi olovke. Samo tu u trenu završiš na oko 2 tisuće €...
03.02.2025 | 19:04
Yonkis kaže:
Ne razumijem se u obradu ali možeš li 5K downgradeati na 4K?
Bi li to pomoglo? Ili snimati u nečemu što nije 5K, pa onda nema tih problema?

Realno, mogu snimati u 4k, što sam i dosad radio, ali ovaj put sam uletio u to bez puno provjere ranije.
Ideja je bila snimati u 5k, pokratiti i urediti ono bitno, a onda kasnije razmišljati o tome da eventualno smanjim u 4k.
Zapelo je na početku odmah

jura22 kaže:
Ti imaš plačenu licencu za DaVinci Resolve?
Nekad je besplatni program gurao do onih kvazi 4k (3840 x 2160), dok je za "pravih" 4k (4096 x 2160) i više trebalo platiti.
Ne znam kako je danas, ali ne vjerujem da je drugačije.

www.cined.com/davinci-resolve-18-6-free-vs-paid-studio-version/

To se odnosi na Desktop verziju. iPad verziju mi ne da koristiti bez M1 ili jačeg za 5k, pa ne mogu provjeriti.
Uglavnom koristim LumaFusion koji hendla što god bacim pred njega i radi mi i na iMacu i na iPadu s jednokratnom kupnjom. Dosad se pokazao izvrsnim.

dpasaric kaže:
Aha, ok, to je onda drugi tip zadataka, za to bi dobar iPad mogao biti dovoljan, ali onda razvali konfiguraciju do kraja ako ti je to već praktično radi olovke. Samo tu u trenu završiš na oko 2 tisuće €...

S obzirom da ga realno koristim desetak puta godišnje za duža putovanja + ako mi uleti neki posao gdje moram na licu mjesta ili što prije isporučiti fotke, nema mi smisla ići na novo i najnovije.

Prije 2 mjeseca sam dobio službeni 11" Pro s M4. Zvijer je, ali je samo 256GB i 8GB RAM i onda još moram i prijenosni disk/SSD nositi uz njega.
Sad sam se vratio s oko 220 GB materijala i bilo je knap.
Ne bi ni bio takav problem da file management nije...ugh. Čak i s OwlFiles koji je zasad najbolji File Management app koji sam probao, i dalje nije jednostavno kako bi trebalo biti.

Gledam rabljeni 1TB 11" ili 12.9" M1 zbog 16GB RAM-a i takav me košta otprilike 3 puta jeftinije nego novi (ne mogu zažmiriti ni na 5 godina jamstva koje dobivam na rabljeni) - (u UK sam)

Da se vratim na početak, koliko je realno tražiti/dobiti za ova 2, čisto da se znam pripremiti na novi trošak.
03.02.2025 | 21:00
Na slici koju si postao piše "Video processing is restricted to HD..." Što bi to trebalo značiti?

Piše na stranicama Blacmagic Design (documents.blackmagicdesign.com/SupportNo...pdf?_v=1723705210000) da više od UHD ide na MAC-u i iPad-u s M procesorom ali u Studio nadogradnji (koja se plača), a na iPadu s A procesorom ne ide.
Očito 5K bez novaca s DaVici Resolve ne ide.
03.02.2025 | 21:35
Sto bi konkretno bila svrha 5K video materijala?

Na cemu se to vrti/gleda/konzumira da bi bilo bitno i relevantno?

Zar nije evolucijski skok 720 -> Full HD -> 4K?
04.02.2025 | 08:11
Ja bih uvijek birao 4K60 ispred 5K30

Inaće, Adobe CC se nađe i po znatno jeftinijoj pretplati (nije piratizacija nego kapitalistička globalizacija )
04.02.2025 | 09:32
Zdravac kaže:

Inaće, Adobe CC se nađe i po znatno jeftinijoj pretplati (nije piratizacija nego kapitalistička globalizacija )

OPREZ oko ovoga iz prve ruke, a imali smo već i ovdje slučaj na Jabučnjaku!

Da, nije piratizacija, ali je PREVARA i kada Adobe otkrije takve slučajeve, onda ostanete i bez licence i bez novca.

O čemu se radi? O tome da neki "shady" trgovci zlorabe svoju poziciju i kupe gomilu licenci na ime neke osnovne ili srednje škole (kod njih K-12) i onda preprodaju takve licence u pola cijene, ali tada nemate svoj vlastiti Adobe account kojim upravljate (a većina kupaca to ne zna) nego vam oni dodijele licencu kao školski admini. I takva licenca radi skroz normalno i, iz vaše perspektive, legalno, ali možete ostati bez svega svaki tren, a Adobe aktivno radi na otkrivanju takvih preprodavača.
04.02.2025 | 12:19
Davore, upravo tako kako si i napisao, tako to funkcionira!

Naravno, treba se prethodno informirati. U svakom slučaju, onaj tko se bavi komercijalno, podržavam da poštuje pravila igre, i očekuje se da, ako zarađuješ na tome, da pošteno i potpuno legalno platiš.

Ono što se neki i ovdje na forumu neće složiti, je upotreba Adobe Acrobata 5 puta mjesečno, kao i Premiere ili Adobe Express (čak niti ne Photoshop).
Dakle, eventualno i povremeno editiranje kućnih / privatnih videa za vlastitu arhivu. Adobe jednostavno nije predvidio takav scenarij, a netko baš želi koristiti Adobe. Eto, ne želi zamjenska open source rješenja nego baš Adobe jer mu je to cool i zanimljivo.
A Adobe "nije predvidio" - malo morgen!! Svjestan je da bi se tek tada zlorabilo, i svi bi plaćali upravo tu licencu.
Takvi povremeni korisnici ne drže gotovo pa ništa u Adobe cloudu (ne kažem da sam to ja, samo kažem da postoji i ta mogućnost) i ako i "vrisne" account, ništa zato.

Vjeruj mi, onaj tko uspije pronaći i kupiti takav account, taj je zasigurno i svjestan rizika.

EDIT;
Ovdje jednostavno moram povući paralelu sa multimedija servisima.
Imaš spotify, i to je u redu, ne trebaš plaćati i Apple Music, i Tidal, i Deezer, i Amazon music... Svi audio servisi pokrivaju slične fonoteke (uz naravno, određene mogućnosti i prema njima korisnik bira)

ALI pogledaj što rade "Video" servisi; Netflix, Disney+, Hulu, Paramount, Amazon, i još hrpa...
Svi svoje zaštite autorskim pravima, pa ispada da korisnik treba dati >100€ mjesečno da bi to sve pokrio. Eto, ZATO sam u prethodnom postu upotrijebio u pogrdnom smislu izvedenicu kapitalistička globalizacija!
04.02.2025 | 14:48
Zdravac kaže:

Dakle, eventualno i povremeno editiranje kućnih / privatnih videa za vlastitu arhivu. Adobe jednostavno nije predvidio takav scenarij, a netko baš želi koristiti Adobe. Eto, ne želi zamjenska open source rješenja nego baš Adobe jer mu je to cool i zanimljivo.
A Adobe "nije predvidio" - malo morgen!! Svjestan je da bi se tek tada zlorabilo, i svi bi plaćali upravo tu licencu.
Takvi povremeni korisnici ne drže gotovo pa ništa u Adobe cloudu (ne kažem da sam to ja, samo kažem da postoji i ta mogućnost) i ako i "vrisne" account, ništa zato.

Vjeruj mi, onaj tko uspije pronaći i kupiti takav account, taj je zasigurno i svjestan rizika.

Ja smatram bas suprotno. Adobe nikada nije pravio alate koji su user firendly za pocetnike i pogotovo da optimizirano rade na slabijim racunalima.

Instalirati Premiere ili After Effects za male kucne potrebe moze dovesti samo do frustracije da korisnik uopce ne uziva u tome sto radi. Ili jednostavno odustane jer su alati prekompleksni i nisu namjenjeni njima.

Adobe jos uvijek drzi u saci i primarno cilja na poslovne korisnike, profesionalce i sl. Za male kucne korisnike postoji bezbroj drugih solucija u kojima ces istu stvar napraviti lakse, brze i zabavnije

Kreirati YT Thumbnail ili neki letak u Adobe Illustratoru (koji je industrijski standard) i recimo u Canva su dva totalno razlicita iskustva. Vjerujem da 99% kucnih korisnika nece uzivati u Illustratoru gdje dobijes prazan canvas i bezbroj alata u kojima se pogubis.

Dok ce recimo 99% korisnika iz Canva (i slicnih platformi) izaci sa upotrebljivim rezultatom.
04.02.2025 | 16:23
Adobe jednostavno nije predvidio takav scenarij, a netko baš želi koristiti Adobe. Eto, ne želi zamjenska open source rješenja nego baš Adobe jer mu je to cool i zanimljivo.

Ovo je isto kao da kažeš da baš nećeš normalni obiteljski auto, nego baš hoćeš ZIL sa 8 osovina i kotačima od 3 m promjera jer ti je to cool i zanimljivo i zašto ti ga ne žele prodati po cijeni osobnog auta kad ti njime nećeš operirati površinski rudnik dijamanata.
04.02.2025 | 17:37
Ja osobno od Adobe koristim samo Acrobat pro i Scan. DA, ne želim koristiti alternativni SW.
Samo kažem da se može i ostalo u CC paketu! Ako netko baš želi.
04.02.2025 | 21:52
jura22 kaže:
Na slici koju si postao piše "Video processing is restricted to HD..." Što bi to trebalo značiti?

Piše na stranicama Blacmagic Design (documents.blackmagicdesign.com/SupportNo...pdf?_v=1723705210000) da više od UHD ide na MAC-u i iPad-u s M procesorom ali u Studio nadogradnji (koja se plača), a na iPadu s A procesorom ne ide.
Očito 5K bez novaca s DaVici Resolve ne ide.

Znači da stariji iPad ne može hardverski hendlati video formate veće rezolucije i da će raditi samo s clipovima HD rezolucije.
Ovo je više da sebe zaštite od mogućih pritužbi jer 4k glatko radi na drugim softverima.

Uglavnom, Blackmagic je ovdje skroz nebitan, jer ionako radim u LumaFusionu sve što mogu.

drlovric kaže:
Sto bi konkretno bila svrha 5K video materijala?

Na cemu se to vrti/gleda/konzumira da bi bilo bitno i relevantno?

Zar nije evolucijski skok 720 -> Full HD -> 4K?

Ovo ti je kao da pitaš vlasnika Audija Q7 ili BMW-a X5 koja je svrha takvog auta za vožnju po gradu

Neće se exportati kao 5k jer naravno da nema smisla, ali kao sve s više piksela, ostavlja više prostora za cropanje.
Fleksibilnost i to je to.

Zdravac kaže:

Dosad sam i snimao 4K60, ali isprobavam nove formate i omjere tako da eto, sad imam 5k30 u 8:7 i igram se s nečim novim i drugačijim.

Kad smo kod Adobea...od firme dobivam Adobe CC 20GB Photoshop & Lightroom godišnje planove. Nakupilo mi ih se sad već i viška, pa ako netko treba, nek se javi.
Sve je čisto i sve je legit. Jedino što treba je mijenjati regiju na UK ili otvoriti novi account da bi kod radio.

drlovric kaže:

Ja smatram bas suprotno. Adobe nikada nije pravio alate koji su user firendly za pocetnike i pogotovo da optimizirano rade na slabijim racunalima.

Instalirati Premiere ili After Effects za male kucne potrebe moze dovesti samo do frustracije da korisnik uopce ne uziva u tome sto radi. Ili jednostavno odustane jer su alati prekompleksni i nisu namjenjeni njima.

Adobe jos uvijek drzi u saci i primarno cilja na poslovne korisnike, profesionalce i sl. Za male kucne korisnike postoji bezbroj drugih solucija u kojima ces istu stvar napraviti lakse, brze i zabavnije

Kreirati YT Thumbnail ili neki letak u Adobe Illustratoru (koji je industrijski standard) i recimo u Canva su dva totalno razlicita iskustva. Vjerujem da 99% kucnih korisnika nece uzivati u Illustratoru gdje dobijes prazan canvas i bezbroj alata u kojima se pogubis.

Dok ce recimo 99% korisnika iz Canva (i slicnih platformi) izaci sa upotrebljivim rezultatom.

Ne bih se skroz složio. Koristim Adobe aktivno još od prvih CS paketa. Uvijek su radili na sasvim prosječnim računalima. Tek negdje od CS6 na novije su počeli žderati toliko resursa nepotrebno, da je u jednom trenutno postalo svejedno koliko jak hardver imaš. Do danas je ostao loše optimiziran i ne zna iskoristiti hardversku snagu koja je na raspolaganju.

S druge strane, Premiere je ostao jedan od rijetkih, ako ne i jedini komad softvera za obradu videa koji ne traži isključivo zasebnu grafičku karticu za rad, tako da i starija računala s integriranom grafikom mogu glatko raditi, jer zna (i hoće) iskoristiti CPU. Nešto što Blackmagic recimo odbija.

Kad smo kod Illustratora, Affinity ima sasvim sposoban set alata za zamijeniti i Photoshop i Indesign i Illustrator. Licenca za sva 3 je koštala smiješno malo i podržava i iPadOS i OSX, tako imam oboje na raspolaganju ako zatreba.
Problem je što sam lijen naučiti njihovu logiku pa i dalje posežem za Illustratorom i Indesignom na koje sam navikao i sve što trebam obavim daleko brže.
Canva mi ne djeluje kao ozbiljan alat, ali je bome i prošlo puno otkad sam je zadnje koristio. Vjerojatno su se stvari i promijenile.

Sad smo od svega došli i na Adobe pakete, a nitko da mi da ikakvu smjernicu/procjenu ova dva ipada
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 sati, 59 minuta
  • smayoo: Davore, pa to je prava prilika. Naruči mi odmah 10 komada. :P
  • smayoo: mislim da ne
  • dreaMMAster: Jel ima na forumu generalna tema o novom M4 Airu?
  • dpasaric: :)
  • dpasaric: Mac Studio u top konfiguraciji nešto preko 15.000 € PDV
  • dpasaric: Stigle CTO cijene za MacBook Air 15" M4 u Voćarnu... ostalo će ovih dana!
  • Yonkis: Kako instalirati Apple Sports app ako imam na svom hrv acc eura?
  • Yonkis: Raid? Za komarce? Za Siri?
  • drlovric: @Yonkis: Sad marketing timovi vec rade na strategiji "Kupite novi iPhone raid Nove Siri" :) Kao sto su se ljudi upecali na Apple inteligenciju, koja niti dan-danas ne radi niti jednu jedinu korisnu i uporabljivu stvar.
  • Yonkis: Look how they massacred my boy [link]
  • kupus: sad se ne može upaliti, nema ni jabuke pri paljenju. rip imac
  • kupus: nisam ni ja gasio svoj imac. neki dan, nakon budjenja iz sna, radio je 5 minuta. poslije toga screen "flickering" pa se ugasio.
  • Ender: @hal9000: mislim da nema smisla ni potrebe za takvom anketom. jer Mac se ne restartuje, osim kad budu neki update-i sistema, al to je redovno odrzavanje :)
  • Ender: @ZoPaj: toliko cesto? :) podseti me na mog kolegu sa studija kad je rekao - ja menjam devojke kao carape, 2 puta u godinu dana :)
  • Yonkis: @zopaj ima travel-sickness, ne podnosi vožnju? :)
  • ZoPaj: ja restartam često, dva tri put godišnje.. a kad ga vozim na more ugasim ga skroz ;)
  • hal9000: @Ender - Mogli bi predložiti jabučnjaku da stave anketu tipa "Kad ste zadnji put restartali svoj mac" :D
  • hal9000: @borisone Ne fali kontekst. Sjećam se kada sam ga zadnji put restartao, samo je bilo davno pa ne mogu procjeniti. A nemam preko 6 banki. Nisam boomer. :P
  • Borisone: Fali kontekst. Ako hal9000 ima preko šest banki taj "tako davno" moče biti i jučer. :-)
  • Ender: @hal9000: tako sam nesto i pretpostavio :)
  • hal9000: @Ender Nemam pojma! Toliko davno je to bilo da se ne mogu ni sjetiti! :D
  • Borisone: Novi Mac Studio, MacBook Air, iPad Air i iPad.
  • Borisone: Toliko najava ovaj tjedan a vikalica šuti.
  • Lihto: Its Been 84 Years XD
  • Ender: @hal9000: posle koliko vremena je bio taj restart?
  • hal9000: Danas sam restartao Mac! :O
  • kupus: @yonkis :D
  • ping: Pa HR koristi samo Skype. Ne bi to znao da to svaki put ne naglase. Ptrm skype iz Rima, putem skype iz Bruxellesa…
  • Yonkis: Ako ništa ostao je kao sinonim za online video call :) barem za sada, za neke.
  • Zdravac: ...Skype je izgubio smisao, kao i bilokakav interes za borbu sa konkurentima
  • Zdravac: vjerojatno ne, ali eto, malo nostalgije, iako je to već dugo vremena bilo izgledno, od kada su puno toga iskoristili za Teams...
  • smayoo: zar to itko još koristi?
  • Zdravac: Skype se gasi u svibnju! RIP :(
  • Yonkis: iPad 10th gen se izgubio pa psuješ ili..? :)
  • kupus: traži se ipad 10th gen, PM
  • hal9000: Hihihihihihihi: [link]
  • Zdravac: jura22, s obzirom na cijene rada, bravar mu je kod nas najskuplje rješenje
  • jura22: Daj bravaru da napravi. Jedan taj je malo jeftiniji od MP1.1.
  • kupus: [link]
  • kupus: Ako ne nadjes, 3d print je ok rjesenje
  • dpasaric: [link]
  • dpasaric: Nabavi ove nove koji mogu prihvatiti i nove velike diskove, nisu strašno skupo:
  • dpasaric: Teško da će ti to ikada itko imati viška! :)
  • ^SuperUnknown^: Ekipa, ima li tko viska HDD sledova za MacPro 2009-2012 (4,1-5,1)? :)
  • Zdravac: MB Air M1
  • Zdravac: to je zadnja verzija koja je u App Storeu
  • Zdravac: Meni na Sequoia 15.3.1 radi normalno WhatsApp v. 25.3.80 (instaliran putem App Store-a
  • ^SuperUnknown^: Da, nema druge. Sudeci po nekim threadovima novija verzija trazi AVX2 instrukcije koje cMP nema :/
  • kupus: whatsapp web? za prvu ruku
  • ^SuperUnknown^: Zadnji update WhatsApp desktop appa se vise ne pokrece, ikona zabounca na sekundu i nista se ne dogodi. Starija verzija koja mi je radila je upravo "expired". Monterey OS. Ima tko slicnih problema ili rjesenje?

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Beli, tino1, VanjusOS, Anonimci (664)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.22 Seconds

Provided by iJoomla SEO