04.02.2025 | 21:52
jura22 kaže:
Na slici koju si postao piše "Video processing is restricted to HD..." Što bi to trebalo značiti?
Piše na stranicama Blacmagic Design (
documents.blackmagicdesign.com/SupportNo...pdf?_v=1723705210000) da više od UHD ide na MAC-u i iPad-u s M procesorom ali u Studio nadogradnji (koja se plača), a na iPadu s A procesorom ne ide.
Očito 5K bez novaca s DaVici Resolve ne ide.
Znači da stariji iPad ne može hardverski hendlati video formate veće rezolucije i da će raditi samo s clipovima HD rezolucije.
Ovo je više da sebe zaštite od mogućih pritužbi jer 4k glatko radi na drugim softverima.
Uglavnom, Blackmagic je ovdje skroz nebitan, jer ionako radim u LumaFusionu sve što mogu.
drlovric kaže:
Sto bi konkretno bila svrha 5K video materijala?
Na cemu se to vrti/gleda/konzumira da bi bilo bitno i relevantno?
Zar nije evolucijski skok 720 -> Full HD -> 4K?

Ovo ti je kao da pitaš vlasnika Audija Q7 ili BMW-a X5 koja je svrha takvog auta za vožnju po gradu
Neće se exportati kao 5k jer naravno da nema smisla, ali kao sve s više piksela, ostavlja više prostora za cropanje.
Fleksibilnost i to je to.
Zdravac kaže:
Ja bih uvijek birao 4K
60 ispred 5K30
Inaće, Adobe CC se nađe i po znatno jeftinijoj pretplati (nije piratizacija nego kapitalistička globalizacija

)
Dosad sam i snimao 4K60, ali isprobavam nove formate i omjere tako da eto, sad imam 5k30 u 8:7 i igram se s nečim novim i drugačijim.
Kad smo kod Adobea...od firme dobivam Adobe CC 20GB Photoshop & Lightroom godišnje planove. Nakupilo mi ih se sad već i viška, pa ako netko treba, nek se javi.
Sve je čisto i sve je legit. Jedino što treba je mijenjati regiju na UK ili otvoriti novi account da bi kod radio.
drlovric kaže:
Ja smatram bas suprotno. Adobe nikada nije pravio alate koji su user firendly za pocetnike i pogotovo da optimizirano rade na slabijim racunalima.
Instalirati Premiere ili After Effects za male kucne potrebe moze dovesti samo do frustracije da korisnik uopce ne uziva u tome sto radi. Ili jednostavno odustane jer su alati prekompleksni i nisu namjenjeni njima.
Adobe jos uvijek drzi u saci i primarno cilja na poslovne korisnike, profesionalce i sl. Za male kucne korisnike postoji bezbroj drugih solucija u kojima ces istu stvar napraviti lakse, brze i zabavnije
Kreirati YT Thumbnail ili neki letak u Adobe Illustratoru (koji je industrijski standard) i recimo u Canva su dva totalno razlicita iskustva. Vjerujem da 99% kucnih korisnika nece uzivati u Illustratoru gdje dobijes prazan canvas i bezbroj alata u kojima se pogubis.
Dok ce recimo 99% korisnika iz Canva (i slicnih platformi) izaci sa upotrebljivim rezultatom.
Ne bih se skroz složio. Koristim Adobe aktivno još od prvih CS paketa. Uvijek su radili na sasvim prosječnim računalima. Tek negdje od CS6 na novije su počeli žderati toliko resursa nepotrebno, da je u jednom trenutno postalo svejedno koliko jak hardver imaš. Do danas je ostao loše optimiziran i ne zna iskoristiti hardversku snagu koja je na raspolaganju.
S druge strane, Premiere je ostao jedan od rijetkih, ako ne i jedini komad softvera za obradu videa koji ne traži isključivo zasebnu grafičku karticu za rad, tako da i starija računala s integriranom grafikom mogu glatko raditi, jer zna (i hoće) iskoristiti CPU. Nešto što Blackmagic recimo odbija.
Kad smo kod Illustratora, Affinity ima sasvim sposoban set alata za zamijeniti i Photoshop i Indesign i Illustrator. Licenca za sva 3 je koštala smiješno malo i podržava i iPadOS i OSX, tako imam oboje na raspolaganju ako zatreba.
Problem je što sam lijen naučiti njihovu logiku pa i dalje posežem za Illustratorom i Indesignom na koje sam navikao i sve što trebam obavim daleko brže.
Canva mi ne djeluje kao ozbiljan alat, ali je bome i prošlo puno otkad sam je zadnje koristio. Vjerojatno su se stvari i promijenile.
Sad smo od svega došli i na Adobe pakete, a nitko da mi da ikakvu smjernicu/procjenu ova dva ipada