Finder - Sonoma 14.6.1
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Finder - Sonoma 14.6.1

31.08.2024 | 15:43
Pozdrav ekipa,
dali postoji neka opcija da se dokument prikazan u Finderu kao na slici iz priloga prikaže malo veće od onoga sa slike kako bi mogao vidjeti što piše na istom bez upotrebe skoro nepotrebne opcije Quick Look u ovom slučaju sl. kako su to napravili u Win 10, 11,... što je logika. Često koristim iste dokumente ali sa drugim podacima pa bez čitljivog dokumenta taj prikaz nema svrhu.
Prilozi:
31.08.2024 | 16:25
Ček, nije to dovoljno da ako na preview ne kužiš dovoljno jer je sitno, samo stisneš space i pogledaš full size? Ti bi da je odmah full-size već u preview modeu?
31.08.2024 | 17:49
Kako to misliš - skoro nepotrebna opcija QuickLook? Pa očito ti je potrebna, i to jako!
Te preview sličice ti generira aplikacija koja kreira i dokument, osim u slučaju PDFa, JPGa i sl. čiji preview generira aplikacija Preview, odnosno njen modul kojeg poziva Finder. Da bi ti tu sličicu dijalog za odabir datoteke prikazao dovoljno veliku da možeš čitati sadržaj s nje, i sam bi dijalog morao biti višestruko veći, a to bi tek bilo kupus od nepreglednosti. Zašto ti je takav problem pritisnuti razmaknicu i pogledati sadržaj dokumenta?
31.08.2024 | 18:54
= razumijem ali 2 x klik za što? ...jedino ako Apple bere novac po kliku

dpasaric kaže:
Ček, nije to dovoljno da ako na preview ne kužiš dovoljno jer je sitno, samo stisneš space i pogledaš full size? Ti bi da je odmah full-size već u preview modeu?
31.08.2024 | 19:06
2x klik (odnosno space) za to da na brzinu pročitaš što piše u dokumentu. Zar je to takav napor?
31.08.2024 | 19:40
= recimo da imaš na dnevnoj bazi cca 30 dokumenta s kojima imaš takav problem a znajući da Windows ima to rješeno kako treba i da je moje računalo Apple u pravilu skuplje od nekog običnog PC-a nisam siguran da bi podržao zaključak kako trebam skuplje platiti lošije rješenje.smayoo kaže:
2x klik (odnosno space) za to da na brzinu pročitaš što piše u dokumentu. Zar je to takav napor?
31.08.2024 | 20:11
Windowse ne koristim uopće od 2015. godine, a rijetko od 2008.

Imam na dnevnoj bazi BAREM 30 QuickLook pogleda na razne dokumente. Često i duplo više. I dalje ne razumijem zašto je to tako teško? Vrijeme koje utrošiš na gledanje ti je isto u svakom slučaju. Dakle, pričamo o onom djeliću sekunde koliko traje da ti popne quicklook prozor i još kraćem da se ukloni. Sveukupno je to manje od sekunde vremena više po pogledu. Ako ih imaš 30 dnevno, to je ukupno 30 sekundi u danu. Meni to nije tema (a itekako sam svjestan svog vremena i načina na koje ga trošim).

Ali dobro, nema veze sad. Moj workflow tebi ne odgovara, ne moramo dalje oko toga. Ako ti može pomoći, kao workaround za tvoje potrebe, jesi li svjestan da možeš tipkom space otvoriti quicklook i onda kursorskim tipkama gore-dolje šetati po dokumentima (dakle, ne moraš za svaki dokument dva puta tipkati space)?
  • Air
  • Korisnik
  • 70
31.08.2024 | 21:08
smayoo kaže:
možeš tipkom space otvoriti quicklook i onda kursorskim tipkama gore-dolje šetati po dokumentima (dakle, ne moraš za svaki dokument dva puta tipkati space)?

Ako imaš trackpad tada radi i zum na 1838 posto plus muvanje lijevo desno gore dole.

Jedino može bolje ako se čovjek čipira pa putem misli odradi sve ovo u mikrostotinki sekunde, ali opet 10 puta više vremena se potroši na iščitavanje potrebnih podataka.

Šalu na stranu.
Ja ne koristim Winowse, ali me zanima kako je to bolje rješeno na njima, ako možeš opisati?
31.08.2024 | 23:56
Evo ja sam jedan od onih koji voli stvari raditi na svoj način i jako me smeta kad me drugi uvjeravaju da bih to trebao raditi drukčije i da je tako bolje.

Sad kad sam napisao da razumijem da čovjek to želi raditi onako kako se navikao na Windowsima (iako ja mislim da to ne može biti dobro) možda bi od pomoći bila činjenica da je na Macu moguće otvoriti gomilu PDFova da svi budu u jednom kontinuiranom prikazu.

Tj., Select All pa onda Open. Pod uvjetom da su to sve PDFovi, Preview će ih (vjerojatno) otvoriti sve u jednom prozoru i ako je u opcijama namješteno da se prikazuje Sidebar onda se lako može kroz sve šetati i gledati sve u 100% prikazu. Po potrebi se čak sve to može "isprintati" u jedan veliki PDF u kojem su objedinjeni svi ti pojedinačni spisi.

U suprotnom, VMWare/Parallels pa Windowsi na Macu i tamo nek gleda stvari kako mu paše.

Ako ni to nije opcija, proda se Mac i kupi PC.

PS - ovo gore (vjerojatno) - ovisno o nekim postavkama primjetio sam da nije kod svih tako, na nekim kompovima jednostavno Preview odbija otvoriti sve dokumente u jednom prozoru a nisam siguran zašto.
01.09.2024 | 00:25
mislim da Preview otvara u prozoru jedan tip dokumenata, znaci koliko razlicitih tipova dokumenata, toliko posebnih prozora.
01.09.2024 | 09:13
I mislim na to kad su svi dokumenti PDF. Ali kod nekih ljudi sam vidio da ih otvara pojedinačno, ako selektiraš 5 različitih PDFova i otvoriš ih, Preview iz nekog razloga svaki otvori u novom prozoru.
01.09.2024 | 09:18
mozda, ali ako jedan pdf ima vise stranica, onda otvara mislim svaki pdf u posebnom prozoru, sto po meni ima logike.
01.09.2024 | 09:55
Da znam, to je ok. ali još jedna stvar koja nije ok. je da kod "šetanja" po dokumentima otvara dokumente u različitim veličinama (vidi prilog) tako da se opet ne vidi popis dokumenata ako me interesira tako da ostajem pri tome da premium proizvodi moraju imati premium karakteristike pa neka korisnici podese prema želji.
Prilozi:
01.09.2024 | 10:15
Tu opciju podržavam da svaki dokument otvara u novom prozoru je ok. ako trebaš takav mod.
01.09.2024 | 10:16
To je također ok.
Ender kaže:
mislim da Preview otvara u prozoru jedan tip dokumenata, znaci koliko razlicitih tipova dokumenata, toliko posebnih prozora.
01.09.2024 | 10:22
Air kaže:
smayoo kaže:
možeš tipkom space otvoriti quicklook i onda kursorskim tipkama gore-dolje šetati po dokumentima (dakle, ne moraš za svaki dokument dva puta tipkati space)?

Ako imaš trackpad tada radi i zum na 1838 posto plus muvanje lijevo desno gore dole.

Jedino može bolje ako se čovjek čipira pa putem misli odradi sve ovo u mikrostotinki sekunde, ali opet 10 puta više vremena se potroši na iščitavanje potrebnih podataka.

Šalu na stranu.
Ja ne koristim Winowse, ali me zanima kako je to bolje rješeno na njima, ako možeš opisati?

Priložio sam sliku od win. gdje ima upravo opcija za izmjenu moda prikaza tako da i dalje mac zaostaje iako mi to nije drago jer volim dizajn i Apple priču ali ipak ne volim kad od kupaca prave ovce za šišanje.
Prilozi:
01.09.2024 | 10:31
Gen kaže:
Da znam, to je ok. ali još jedna stvar koja nije ok. je da kod "šetanja" po dokumentima otvara dokumente u različitim veličinama (vidi prilog) tako da se opet ne vidi popis dokumenata ako me interesira tako da ostajem pri tome da premium proizvodi moraju imati premium karakteristike pa neka korisnici podese prema želji.

Tvoj novac - tvoja pravila. Kako reče Igor, uvijek ti ostaje zadnje rješenje - prodaj Mac, kupi nekog windows plastišu i uživaj.
01.09.2024 | 10:32
IgorD kaže:
Evo ja sam jedan od onih koji voli stvari raditi na svoj način i jako me smeta kad me drugi uvjeravaju da bih to trebao raditi drukčije i da je tako bolje.

Sad kad sam napisao da razumijem da čovjek to želi raditi onako kako se navikao na Windowsima (iako ja mislim da to ne može biti dobro) možda bi od pomoći bila činjenica da je na Macu moguće otvoriti gomilu PDFova da svi budu u jednom kontinuiranom prikazu.

Tj., Select All pa onda Open. Pod uvjetom da su to sve PDFovi, Preview će ih (vjerojatno) otvoriti sve u jednom prozoru i ako je u opcijama namješteno da se prikazuje Sidebar onda se lako može kroz sve šetati i gledati sve u 100% prikazu. Po potrebi se čak sve to može "isprintati" u jedan veliki PDF u kojem su objedinjeni svi ti pojedinačni spisi.

U suprotnom, VMWare/Parallels pa Windowsi na Macu i tamo nek gleda stvari kako mu paše.

Ako ni to nije opcija, proda se Mac i kupi PC.

PS - ovo gore (vjerojatno) - ovisno o nekim postavkama primjetio sam da nije kod svih tako, na nekim kompovima jednostavno Preview odbija otvoriti sve dokumente u jednom prozoru a nisam siguran zašto.

Ima tu puno pitanja za podršku koju također premium brand nema jer da ima sva pitanja postavljao bih njima da se ne ponavljam.

U firmi koristimo Mac zbog tihog ventilatora i dizajna i PC iz razloga što neki programi rade samo na Windows OS-u ali nemojte spominjati Parallels jer s njima je bilo par puta problema pa ispada da trebam 10% vremena posvetiti raznim podrškama od kojih pola loše odrđuje posao.
01.09.2024 | 11:46
Pomoćne aplikacije koje dolaze uz MacOS uglavnom služe za neke elementarne stvari, za recimo jednostavne zadatke. Tako je u Apple svijetu bilo oduvijek.

Ukoliko postoji potreba za nekim eksplicitnim zahtjevima, postoji za početak AppStore gdje sigurno postoje moćniji pandani aplikacijama koje dolaze uz sam MacOS. Naravno, ima i freeware rješenja.

Upravo to je i filozofija samog Apple ekosustava, MacOS, iOS, iPadOS… što manje "bloatwarea", za razliku od MS-a, koji je u svoj Windows 10 i 11 NATRPAO go…a da ti dođe zlo! Plus još zujanje raznih PC plastičoba i zabava je zagarantirana
01.09.2024 | 12:08
Anticipiram kako ćeš se sad požaliti da moraš kupovati 3rd party rješenje, a platio si premium proizvod, ali eto, možda će ti biti ok da umjesto findera koristiš ForkLift aplikaciju, na njemu se to da podesiti da ti izgleda kao na windowsima.
01.09.2024 | 15:01
drpongrac23 kaže:
... Plus još zujanje raznih PC plastičoba i zabava je zagarantirana

Non Aplle laptop od 200-300 € zuji i škripi, non Aplle laptop od 1500-2000€ niti zuji niti škripi ... osim toga koliko se sjećam ni zadnje Intel MBP 16"-ce nisu baš bile neko oličenje tišine
Godinama uz MBP 13"/15" koristim i razne modele 14" ThinkPad-a (trenutno koristim T14s AMD) i nema ni škripanja ni uvijanja ni zujanja.
01.09.2024 | 17:18
= Isprobat ću app, hvala na prijedlogu.
smayoo kaže:
Anticipiram kako ćeš se sad požaliti da moraš kupovati 3rd party rješenje, a platio si premium proizvod, ali eto, možda će ti biti ok da umjesto findera koristiš ForkLift aplikaciju, na njemu se to da podesiti da ti izgleda kao na windowsima.
01.09.2024 | 17:28
= Ista priča kod svih proizvođača... najmanje se sluša krajnji korisnik.
Npr. kabeli i punjači uz mobitel ili konkretno na ovom miniju M2 pro gdje trebam još jedan USB-C za treći monitor (pa bi vjerojatno sve dobro radilo) koji vjerojatno u proizvodnji dovodi do izuzetnog troška od cca 10€ koji sam spreman platiti 30€ bez pogovora a do 50€ bi podnio zbog brenda i sl.

drpongrac23 kaže:
Pomoćne aplikacije koje dolaze uz MacOS uglavnom služe za neke elementarne stvari, za recimo jednostavne zadatke. Tako je u Apple svijetu bilo oduvijek.

Ukoliko postoji potreba za nekim eksplicitnim zahtjevima, postoji za početak AppStore gdje sigurno postoje moćniji pandani aplikacijama koje dolaze uz sam MacOS. Naravno, ima i freeware rješenja.

Upravo to je i filozofija samog Apple ekosustava, MacOS, iOS, iPadOS… što manje "bloatwarea", za razliku od MS-a, koji je u svoj Windows 10 i 11 NATRPAO go…a da ti dođe zlo! Plus još zujanje raznih PC plastičoba i zabava je zagarantirana
01.09.2024 | 22:46
Sumnjam da ima baš puno korisnika koji na Mini žele spojiti tri monitora. Prijedlog za tebe je - umjesto USB-C monitora uzmi thunderbolt monitore pa ih spoji daisy-chain (iz jednog u drugi).
01.09.2024 | 23:50
Uvijek biram jedan veći nego dva manja monitora, a idealno je imati dva velika. Tri smo koristili u video montaži, ali i tada je taj treći bio zapravo suvišan, više je glumio destkop skladište i svaštaru.
02.09.2024 | 07:15
Makaršta... Od viška glava ne boli
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 sati, 28 minuta
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)
  • cariblanco: Zašto mi neće primiti odgovor o ogulinskom zelju...klikam tri puta i ništa, a regan sam ?
  • Riba: Ali vjerojatno je ista prica kao i sa Studion.
  • drlovric: Raskopali su novig Minija. Izmjenjiv je disk. Vjerojatno radi njihove SKU ustede, ne radi korisnika. Uglavnom nije zalemljen.
  • kupus: nije, to je isto kao i apple.hr
  • zvone: Imaju apple.hu. Valjda je to istyle.
  • kupus: samo hoće li ti htjet prodat minija s 256gb storagea, to je pravo pitanje :P :)
  • kupus: a imaš i našeg dpasarica s foruma, pa se njemu javi. vjerujem da ti može složiti konkurentnu cijenu
  • kupus: imaš translate u browseru, čak i u firefoxu od ne toliko davno

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

accom, Air, jmirakul, jura22, Maxxy, Riba, robee, Anonimci (645)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.32 Seconds

Provided by iJoomla SEO