13.11.2011 | 21:20
Svako toliko se pojavljuje pitanje na ovu temu, a svaki od ovih threadova ispada dosta zatrpan popratnom komunikacijom pa sam odlučio kreirati jedan "friški".
Tko ima što za dodati (npr. komercijalni softveri koji ovo rade bolje i pouzdanije, ili iskustva o tome kako ovo radi na 10.7, itd.) - neka slobodno to učini!
Dakle, osim korištenja MacFUSE i NTFS-3G ekstenzije za njega, što radi pouzdano ali strašno sporo kod pisanja, može se ručno uključiti pisanje po NTFS koje je ugrađeno "native" u Mac OS (10.6.x, na 10.7.x nisam probao).
Dakle:
* In Terminal, type diskutil info /Volumes/volume_name, where volume_name is the name of the NTFS volume. From the output, copy the Volume UUID value to the clipboard.
(NAPOMENA: nemaju svi diskovi UUID, ali postoji rješenje i za to, čitajte dalje)
* Back up /etc/fstab if you have it; it shouldn't be there in a default install.
* Type sudo nano /etc/fstab.
* In the editor, type UUID=, then paste the UUID number you copied from the clipboard. Type a Space, then type none ntfs rw. The final line should look like this: UUID=123-456-789 none ntfs rw, where 123-456-789 is the UUID you copied in the first step.
(ako disk nema UUID, onda treba tipkati
LABEL=(ime koje se pojavilo ispod ikone mountanog diska) none ntfs rw
Ako u imenu diska ima razmaka, prije svakog razmaka treba tipkati \\ - alt+ž na HR tipkovnici. Na primjer, ako se disk zove "Moj USB stick", treba tipkati
LABEL=Moj\\ USB\\ stick none ntfs rw
* Repeat the above steps for any other NTFS drives/partitions you have.
* Save the file and quit nano (Control-X, Y, Enter), then restart your system.
Naravno, ako je disk identificiran po "LABEL" umjesto po "UUID", onda treba voditi računa da mu se ime (labela) više ne smije mijenjati, i da ne uštekavamo vanjski disk istog imena koji nije NTFS (jer će nastati rusvaj).
Ovo radi brzo,
ali neki korisnici po webu pišu da nije sasvim pouzdano!.
Ja sam uglavnom imao dobra iskustva. Problemi, navodno, nastupaju kad se pokuša izbrisati nešto ili pregaziti stari file novim istog imena - to zna "zaglaviti" (ne da se isprazniti smeće, kaže da je file in use).
Možete pokušati napraviti relaunch Findera (Jabučica, pa force quit, pa odabrati Finder i kliknuti na Relaunch) pa onda isprazniti smeće. Također, ako je taj file prethodno bio slan mailom ili pregledavan u previewu, quitajte ove dvije aplikacije pa probajte isprazniti smeće.
Ako ništa od toga ne pomogne, ručno se popravlja opet iz Terminala
cd /Volumes/(ime vanjskog diska)/.Trashes
rm -r *
OPREZ!!!
Drugi redak ne tipkajte, ako je prvi završio nekom greškom (jer ćete tako izbrisati sve što se nalazi tamo gdje ste bili).
Općenito, ako se ne osjećate sigurni kopati po Terminalu - nemojte. Radije kupite neku komercijalnu aplikaciju za NTFS podršku.
Također, ako se NTFS drive ne da ejectati, relaunch Findera obično pomaže (jasno, pod pretpostavkom da zaista nisu više otvoreni dokumenti s vanjskog diska u nekim aplikacijama).