19.08.2012 | 10:50
Evo, ustanovili smo da je TRIM ili ne pitanje vjere kao skoro i sve u Hrvatskoj.
Davor i ja se slažemo u zajedničkom ”ekomenskom” Statement-u za laike:
Ako vam je HDD pre spor, a ne treba vam slilni prostor kojeg on nudi, isčupajte ga i nasadite jedan SSD novije generacije.
Jer ti SSD- ovi svi imaju u sebi nešto (Garbage Collektion) šta će ga koliko toliko održavati i ne trebate se ničeg bojati sve će biti u redu.
Ako to isto napravite i pokrenete TRIM iz kojeg god razloga (na primjer jer ste razumjeli moju arkumentaciju i vidite da bi dobili na brzini) sa TRIM Enabler 2.2 onda ga slobodno skinite sa ove stranice:
www.groths.org/?page_id=322 i uključite ga. Ali prije toga obavezo napravite Backup 100%, ako se nešto (a nije za očekivati) sasadi onda imate sigurnost popravljanja ili stavljanja u prvobitno stanje.
Ako pak želite pokrenuti TRIM preko Shella (Terminal-a) napravite gore opisanu SUDO proceduru. Ali prije toga napravite Backup 100%, jer isto ako se nešto sasadi imate mogučnost vraćati u prvobitno stanje.
Ako se ne usuđujete napraviti ništa od gore navedenog, kupite MacBook pro ili Air i u njemu imate SSD ugrađen od Apple-a i sve je svakako pod kontrolom.
U svakom od gore navedenih slučajeva, ako vam negdje zapne postavite pitanje na našem zajedničkom jabučnjaku i neko će vam sigurno rado odgovoriti. Ako dođe do bilo kakvih komplikacija sa SSD-om ili nešto slično nemojte se ničeg bojati mi smo na ovom forumu riješili i kompliciranije stvari i rado svi to činimo.
P.S. meni možete i PM poslati da me probudite jer nisam redovno na forumu.