30.06.2017 | 10:43
Kao i svakom, tako i tebi, savjetujem da NE počinješ s C-om (ni u kojoj varijanti) jer je previše razbarušene sintakse. Teško je učiti paralelno načela programiranja, algoritmiranje i C.
Što se web programiranja tiče, to je dosta kupusasto područje (vagon raznih jezika i platformi, ali i područja koja su zahtjevna za ozbiljno njima ovladati, kao što je modeliranje podataka i database design) pa se čak ne bih ni usudio prstom pokazati na išta od toga i reći "to će ti sigurno trebati" jer za par godina najvjerojatnije ništa od ovog što je danas aktualno - neće više trebati, osim za krpanje starih siteova.
Svakako trebaš potrošiti (ovisno koliko vremena u prosjeku odvajaš za ovo) par tjedana na osnovne pojmove - što je varijabla, konstanta, koji su tipovi podataka, koja su njihova ograničenja, nizovi i matrice, vezane liste, podatkovne strukture, objekti, metode, svojstva...
Kao neka ilustrativna podloga za vježbanje primjera je Pascal uvijek najbolji školski alat. Imaš za Mac freepascal.org i razvojnu okolinu Lazarus.
Ali mnogi se sa mnom ne bi složili jer Pascal danas nije popularan jezik pa se doima kao da je bezveze trošiti vrijeme na učenje te sintakse. Ja se s tim ne slažem jer je Pascal strogo formaliziran jezik jako čvrste sintakse što puno pomaže početniku bez iskustva. Naime, lakše je pronaći sintaksnu, nego logičku pogrešku u kodu, a kod C- maltene svaka sintaksna pogreška postaje logička jer je sintaksa vrlo labava.
Ipak, da uvažim i te drugačije stavove, jezik koji je relativno zastupljen danas, a malo zgodniji za učenje od C-a je Python. Na Macu imaš pod normalno instaliran Python interpreter, dostupan iz terminala, isto kao i GNU C++ compiler. Za jendostavne testne i školske programčiće, dakle za prve korake, dosta ti je to. Ne treba ti odmah cijela xcode razvojna okolina i što ja znam...