21.04.2020 | 20:14
Dakle, u Mail.app, u preferences, odem na rules i tamo stavim najprije "Edit header list" pa dodam headere koji me zanimaju (X-Mailer i Content-Type, na primjer), onda napravim novo pravilo na inboxu koje kaže, ako je X-Mailer KONICA MINOLTA i Content-Type message/partial, pozovi Apple Script taj-i-taj
Nisam korisnik Apple Maila pa ne znam iz prve ruke možeš li kreirati takav filter (X-Mailer i Content-Type). Ako Konica ima neko upotrebljivo From polje, ja bih jednostavno filtrirao po njemu. U paketu s filterom (koji samo nacilja mail kojeg želiš obratiti) ide i postavljanje opcije "Run AppleScript" (i odabir odgovarajuće skripte koja radi konkretan posao).
Onda, dalje... SQLite je nešto što moram instalirati, zar ne?
Ne moraš, dio je sistema. Možeš ga koristiti
kroz shell (kojeg triggaš kroz AppleScript, što je zaobilazno) ili izravno putem
Database Events. Ja bih krenuo od potonjeg.
Kako koristim SQLite iz AppleScripta? Instalira se podrška za SQL u AppleScriptu?
Vidi gornji link, za Database Events.
Ako sam te dobro shvatio, SQLite mi samo služi da bi provjerio imam li sve dijelove u inboxu i koji im je redoslijed? A kad to utvrdim iz SQLite samo uzmem listu message-IDova i po njoj pomoću AppleScripta povučem mailove iz Mail.app van? Kamo? Na disk, pa dalje shell skriptom grep i base64 decode?
SQLite ti (kao baza) u ovom slučaju rješava ključni problem - "pamti što se zbiva" tako da tvoja skripta između dva izvršavanja bude svjesna što se prethodno dogodilo i što se sljedeće može dogoditi. Usputno ga koristiš i za pohranu sadržaja mailova (koje ćeš spojiti i dekodirati). I da, možeš oboje napraviti na neki "gluplji" način, koristeći txt fajlove za spremati u njih info "što se dogodilo", kao i za spremati dijelove mailova koje ćeš spojiti (kao što si predložio, s catom) - ali kad već imaš na raspolaganju bazu koja sve to može napraviti "sama", kemijanje s txt fajlovima bi bio mazohizam.
Pokušat ću pojasniti algoritam koji sam napisao: koristeći filter, u Apple Mailu testiraš koji mail je "relevantan" i samo takve prosljeđuješ dalje na obradu (runnaš skriptu). Skripta parsa (i tu ima najviše tipkanja konkretnog kôda), kako god želiš da to radi, source maila (raw) - sve potrebne informacije (osim mehanike parsanja, koju sam moraš osmisliti) imaš u Apple Mail dictionaryu (u Script Editoru). Bitno je samo da od AppleMaila preuzmeš id maila (zove se "message id"), a da iz sourca iščitaš id (koji dodjeljuje Konica), number, part, filename i content. I da, redundantno je zapisati N puta number i filename, ali u konkretnom slučaju nije bitno - jednostavnije je, a i tako brišeš recorde kad obaviš posao (pa se ne moramo baviti higijenom baze u svakom koraku). Najveći podatak je "content" (to je ono što u konačnici spajaš u jedan fajl i šalješ na dekodiranje). I sve to skupa, kao jedan record, snimiš u bazu. Nakon toga možeš, ali i ne moraš (odmah) obrisati mail koji si upravo obradio.
Kad obradiš prvi mail, ne znaš je li to ujedno i zadnji, a ako nije ne znaš još imaš li ih sve. To možeš saznati od baze (jer tamo sve zapisuješ). Pa zato NAKON što si zapisao record maila kojeg si upravo obradio, provjeriš imaš li u bazi SVE potrebno za dekodiranje. Ako imaš sve dijelove - imaš sve potrebno. Ako nemaš sve dijelove, ne radiš dalje ništa, čekaš da "stignu".
U nekom trenutku (kad budeš obrađivao enti mail) će ti baza vratiti info da imaš sve potrebno za dekodirati sadržaj koji dijeli id (onaj kojeg Konica definira) tog maila. I tada krećeš u pripremu za dekodiranje: tražiš od baze sve dijelove koje moraš spojiti (jer su tamo zapisani i možeš ih dobiti ispravnim redom), spojiš ih (odnosno pitaš bazu da ih spoji kad ti ih vraća) i snimiš to što si dobio na disk. Nakon toga pozoveš (iz AppleScripta, kroz shell) dekodiranje (openssl ...) sa pathom koji se sastoji od predefiniranog foldera i filenamea koji ti je poznat (jer je, redundantno, zapisan u bazi). Nakon dekodiranja radiš housekeeping: brišeš temp datoteku (jer ti više ne treba, samo troši mjesto na disku), purgaš recorde iz baze (jer ti ni oni ne trebaju) i opciono brišeš same mailove u Apple Mailu (jer znaš i njihov id, to je onaj "message id", pa ih nije problem naciljati).