14.09.2013 | 16:08
pa ne znam di idete kod urara!
recimo za ovu rodaniju u rijeci je 30kn skoro svugdje!
i naravno da nije isto staviti bateriju na casio satu od 300 kn ili na nekom ronilackom ili slicno. baterija u tom slucaju i moze biti ista, ali cijena nije.
radar bi za istu stvar platio doslovno istu cijenu u rijeci (ovo govorim sa rezervom jer ne znam o kakvom satu se radi), i odgovornost za uradjen posao snosio bi urar.
naravno, ako netko moze dobro napraviti sam istu stvar, prvi kazem da nema smisla ici kod urara, ili nema smisla ici kod automehanicara ako imate afiniteta i znanja za popraviti nesto na autu, ili nema smisla dati izraditi kod nekoga web ako mislite da mozete sami napraviti web. ili mozete sami oprati auto i ne platiti 50 kn + 5 kn za podno pranje, itd
tu se nema sta puno reci.
ali sa druge strane skoro na dnevnoj bazi imam slucajeve kada ljudi dolaze sa otvorenim satovima na kojima su stavili svoje baterije pa me zamole da ga "samo" zatvorim jer "oni nemaju alat". onda im ja dam alat i kazem "evo izvolite, ako sad imate alat, castim". pa ga opet ne mogu zatvoriti. dali je u tom slucaju samo baterija trosak a investicije u moje znanje i alat ne kostaju nista? pa "samo ga treba nastimati", "samo mi ga malo osusite jer je usla voda", itd.
ima jednostavnih satova za koje je dovoljno malo zdravog i svjezeg razuma. ali ima analognih satova tipa
seiko perpetual calendar, na kojem nakon promijene baterije nizom procedura na mehanizmu urar (ili onaj tko zna proceduru), mora izbazdariti mehanizam datuma kako bi ovaj znao prepoznati mjesece i prijestupne godine. u takvim okolnostima bateriju poklanjam, ali naplatim svoje znanje
isprika na digresiji, cisto me ovaj slucaj u kojem nisam vidio racunicu povukao!
*john ne mozes generalizirati jer si dva puta bio kod istog urara! postoji racun sa datumom a na satu se uvijek moze izmjeriti potrosnja i u dan se moze reci koliko ce odredjena baterija trajati (ako u medjuvremenu ne dodje do nekih kvarova, prodora vlage ili prljavstine). ne mogu reci svi urari koriste svjeze baterije, jer ne znam kako drugi rade, ali nitko koga znam od ozbiljnih urara nema racunice da se zajebava sa tim stvarima. moral na stranu, 100 starih baterija znaci 100 problema sutra i to za neki pisljiv financijski dobitak. ko radi sa ljudima svaki dan, zna da mu to nije opcija!
jedino ako neko ne radi puno pa mu roba stoji... moguce da ima i toga.
evo, i ti sada imas 4 stare baterije doma!